Regulace otacek v programu SPEEDFAN

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Regulace otacek v programu SPEEDFAN

Příspěvek od HrdinaJan »

Zdravim vsechny,

Nevim si rady. Byl jsem zvyklej na pouzivani programu speedfan. Ted jsem upgradoval skoro celyho compa a objevil se malej problem. Pouzivam v pocitaci tri vetraky Noctua na 1200 ot min. Bohuzel ani jeden nejde regulovat. Nemam tuseni cim by to hohlo bejt. Dneska jsem splasil jeste jeden dalsi vetrak jineho vyrobce, tak zkusim jestli ten regulovat pujde. Celkove si myslim, ze programu rozumim, nicmene je mi to prd platne.Predem dekuji za kazdou radu.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

imho deska bude podporovat regulaci jen na konektoru cpufan
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Zkus použít ty U.L.N.A. adaptéry,které jsi k nim dostal.Ventilátor se pak točí zhruba kolem 660 otáček,záleží na tom,jestli bude mít překážku v proudění,či nikoliv.Pokud chceš být v regulaci trochu více variabilní,tak pak už jedině HW regulátor do 3.5 či 5.25 pozice
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Problem je v tom, ze HW regulaci uz pouzivam. Pred tim se starou deskou jsem to mel nastavene tak, ze jakmile teplota CPU prekrocila treba 55 stupnu tak speedfan pustil ten jeden konkretni vetraak na vic otacek. Jakmile teplota zase padla otacky padly taky a byl klid. Nemusel jsem pokazde sahat na nejakej knoflik a regulovat rucne.

Jinak deska ma 5 konektoru na vetraky a ani jeden nejde softwareove regulovat, jenom ta HW cesta.

Mozna je neco v BIOSu, ale nevim co. Zkusim jeste pohledat.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
Merlinn
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od Merlinn »

HrdinaJan píše:Problem je v tom, ze HW regulaci uz pouzivam. Pred tim se starou deskou jsem to mel nastavene tak, ze jakmile teplota CPU prekrocila treba 55 stupnu tak speedfan pustil ten jeden konkretni vetraak na vic otacek. Jakmile teplota zase padla otacky padly taky a byl klid. Nemusel jsem pokazde sahat na nejakej knoflik a regulovat rucne.

Jinak deska ma 5 konektoru na vetraky a ani jeden nejde softwareove regulovat, jenom ta HW cesta.

Mozna je neco v BIOSu, ale nevim co. Zkusim jeste pohledat.
8) Ahoj.Taky mam takovy problem,driv na stare desce slo speedfanem regulovat vse,ale ted nereaguje nic a to nejen na speedfan.Ten CPU ventilator reguluji prilozenym reg.od vyrobce,ale je to normalni potak..rucni regulace. Uz si na neco prisel???..Nebo nekdo jiny....
Guggy
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Guggy »

ja todle normalne nastavil v Biosu
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

CPU Fan se ridi podle teploty, jestli mas 4pinovej kabel od vetraku na CPU. Teda takhle to funguje u miho commanda a i jinejch Asusek. A na regulaci ostatnich vetraku v case, se da pouzit Q-fan, kterej mas pod polozkou Hardware Monitor v Biosu, kdyz tam nacvaknes Silent Mod tak otacky z tech 1200rpm seskocej na cca 800-900rpm. Myslim, ze ta P5K by to taky mela umet, Commando to umi, a tahle myslim taky, tak to zkus..

Jinak mne se nikdy nepovedlo ridit vetraky pomoci speedfanu..
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Jak už bylo řečeno,většinou to funguje jen na CPU fan,záleží samozřejmě na desce.Nesmí se zapomenout nastavit v "advanced" u čipu PWM mód(y)na "software controlled".
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

NobodyLovesMe píše:Jak už bylo řečeno,většinou to funguje jen na CPU fan,záleží samozřejmě na desce.Nesmí se zapomenout nastavit v "advanced" u čipu PWM mód(y)na "software controlled".
No nevim, ale v nenašl jsem takovou záložku.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Obrázek

To je jasné,že ti to nefunguje,když to nemáš nastavené...
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Ja tam software položku nemam, ne že bych nevědel kdr ji hledat.

Je tam Manual PWM control , Thermal cruise, Fan speed cruise a smart fan III. Ani jedno nastaveni nefunguje.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Nějak nechápu,PWM módy a softwar regulace tam jsou nezávisle na desce,to je nastavení toho programu...nezáleží na tom,jak je to nastaveno v biosu,softwarová regulace musí fungovat.

//a co myslíš,že je to manual PWM? :? Klikni na to a přiřaď té položce funkci-software controlled.Chlape s tebou je to fakt těžké...
Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne sob 5. led 2008, 23:34, celkem upraveno 2 x.
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Na desce mam veskere regulace vypnuté. Abych pravdu řek, tak si nejsem jistej souvislostí mezi nastavením věcí v BIOSu a pak v SPEEDFANU. nikdy jsem to nepozoroval. SPEEDFAN vždycky fungoval v pohodě ať jsem v BIOSu nastavil cokoli.
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Prosímtě hoď mi screen z toho speedfanu,tak jak jsem to udělal já
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Ja se omlouvám, ale musim končit. Strašně moc dík za pomoc, ja to zitra zkusim nějak dovytvořit.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

jelikož mám ten samý problém ... :-)
Obrázek
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

Obrázek

presne tak.. stejne jako na P5K, tak na P5Commando
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

To,že tam není "software controlled" mě vede k myšlence,že ten čip asi nemá plnou podporu programu a proto regulace nefunguje?"Software controlled" znamená,že si to šéfuje program,"manual PWM control" bude nastavení v biosu na manuál regulaci (přiřazené hodnoty teplota-otáčky).Včera jsem se asi trochu ukvapil,asi bych chvilku počkal než vyjde nějaká nová verze programu s plnou podporou čipu.

//Ten W83627DHG skutečně zatím není v seznamu podporovaných čipů,stačí se mrknout na stránky programu http://www.almico.com/forumsensors.php
tx3rf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od tx3rf »

jasne, zkousel sem s tim hejbat jak se dalo, nefunguje. Ani mi to nak nevadi. V biosu mam silent mod, takze se mi to toci na 800rpm a je to tichy..
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Jasně,ale čekal bych,že se podíváte do support listu,jestli tam Váš čip je.Pokud by tam byl,byla by chyba s nastavením.Ale on tam není.A pak se někdo diví,že mu to nefunguje... :roll:
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“