ASUS EN8800GTX/HTDP 768MB DDR3 - Problém s teplotou

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
J3N
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

ASUS EN8800GTX/HTDP 768MB DDR3 - Problém s teplotou

Příspěvek od J3N »

Dobrý den,
mám grafickou kartu ASUS EN8800GTX/HTDP 768MB DDR3 a zjistil jsem přes RivaTuner v2.06 že její normální provozní teplota na ploše je 62 stupňů. Když hraji hry tak se vyšplhá až na 72 stupňů. Když na ni položím pár prstů tak na ní po chvíli nejdou ani udržet.
Myslím si že je to hodně a že to razantně snižuje i výkon. Uchýlil jsem se proto ke zkoušce PODtaktování jádra z defaultu 576/1350 na 557/1305 a podtaktování paměti z 900 na 849. Výkon ve hrách vzrostl ve formě FPS. Před podtaktováním jsem měl +/-200fps a po podtaktování 250fps. (zatím jsem to nezkoušel v 3D Marku). Kdyby někdo věděl co je příčinou tak budu rád za každou radu.
Prozatím mě napadlo vyřešit tuto situaci vodním chlazením ale podmínkou je jednoduchá instalace a vysoká efektivnost. Díval jsem se konkrétně na chlazení Thermaltake TMG ND4 CL W0153 + Thermaltake Liquid Cooling CL-W0011 Rocket s tím že bych vodní blok pro VGA připojil k tomuto kompletu a zároveň tak chladil i procesor Intel Core2Duo 6700+. Nevím ale jestli je to volba účiného, jednoduše instalovatelného a cenově výhodného chlazení. Mám obavy že by chlazení na VGA nepasovalo a nechladilo vše co je na grafické kartě třeba.
Pokud někdo ví o nějakém lepším chlazení hlavně pro zmíněnou VGA tak budu vděčný za každou radu. Díky
Tomco
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomco »

Mam presne tu samou kartu a s referencnim chladicem sem mel uplne ty same teploty co ty.
Takze prestan s tim podtaktovavanim a hezky to nechej na default :wink:
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Podtaktování ti výkon sníží teplota je OK. při 621/1512/2052 mám chlaďič na 90% což je rachot a teplota je max. 73°C jinak tyhle GPU sou na vysoké teploty stavěny, podle mě je to do 90°C ještě OK! Klidně ji ještě můžeš přetaktovat :wink:
Sicco2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sicco2 »

Já mám BFG na 630/1550/2050 a teploty v zátěži nepřelezou na jádře 65 a na pamětech 55 stupnu. zalži taky hodně na teplotě uvnitř skříně.

A těch tvých 72 stupnu je tak optimal,bud rád za to,někteří mají třeba Lost Planet nebo Crysis i 85,záleží taky na hře.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

No mohlo to bejt míň ale nechce se mi do téhle předražené grafiky už vrážet prachy a skřín mám odvětrávanou dost dobře jinak se podívej třeba v RivaTuneru nebo Everestu na své realné frekvence např. GPU jde 612,621,648,675... shadery 1350,1404,1458,1512,1566,1620...paměti 999,1008,1026,1044... :wink:
Tomco
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomco »

Sicco2 píše:Já mám BFG na 630/1550/2050 a teploty v zátěži nepřelezou na jádře 65 a na pamětech 55 stupnu. zalži taky hodně na teplotě uvnitř skříně.

A těch tvých 72 stupnu je tak optimal,bud rád za to,někteří mají třeba Lost Planet nebo Crysis i 85,záleží taky na hře.
Muzu se optat jak si zjistil teplotu pameti na grafice? dik
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Tomco píše:
Sicco2 píše:Já mám BFG na 630/1550/2050 a teploty v zátěži nepřelezou na jádře 65 a na pamětech 55 stupnu. zalži taky hodně na teplotě uvnitř skříně.

Muzu se optat jak si zjistil teplotu pameti na grafice? dik
Everest Ultimate 4.20 sondí asi i teplotu na Slunci. :wink: Škoda že se přes něj nedá i taktovat :)
Naposledy upravil(a) kesi dne sob 5. led 2008, 18:42, celkem upraveno 2 x.
Sicco2
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sicco2 »

je na to hodně způsobů,já používám Riva tuner jinak to umí ještě nTune myslim i Atitools a mnoho dalších
Tomco
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomco »

kesi píše: Everest Ultimate 4.20 sondí asi i teplotu na Slunci. :wink:
Mno ten prave mam a teplotu RAMiek na GPU tam niak nevidim viz http://img136.imageshack.us/img136/9920/everestqx5.jpg :sad:

/edit mno rivatuner mam taky a ten udava pouze ambient a core temp...
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

No tak teplotu na Slunci možná sondí ale ramky teda ne nejsem u svého PC takže se nepodívám ale asi tam fakt nejsou sorry ten RivaTuner jak psal Sicco2 je super :) /sledování frekvencí & teplot je tam pěknej graf :)
Naposledy upravil(a) kesi dne sob 5. led 2008, 21:31, celkem upraveno 1 x.
J3N
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vodní chlazení

Příspěvek od J3N »

No tak dejme tomu že teplota grafiky je na takové hodnotě v normálu ale stéjně bych jí rád srazil. Jaké vodní chlazení splňující níže zmíněné podmínky by jste doporučili na tuto GPU(ASUS EN8800GTX/HTDP 768MB DDR3)?

1. Jednoduchá instalace.(zvládnutelná i člověkem co to dělá po prvé)
2. Co nejvyší účinnost.
3. Rozumná cena do 5000Kč.
Hosenfeld
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hosenfeld »

Docela dobře v testu na svethardware dopadlo kombinované vzduchové a vodní chlazení CoolerMaster Hydra 8800. Cena dobrá, instalace prej taky a teploty šly slušně dolů. Otázka je ovšem dostupnost v ČR.
MB: ASUS P8Z77-V LX | CPU: Intel® Core™ i5-3570K | RAM: 8x2GB DDR3 1600MHz Kingston | GPU: Gigabyte GTX680 | HDD: SSD Intel320 120GB+ 3TB HDD | Zdroj: Seasonic 620W | Case: Thermaltake Matrix VX VD3000BWA | Monitor: Dell U2410 | Sound: Creative X-Fi XtremeGamer
J3N
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od J3N »

Hosenfeld píše:Docela dobře v testu na svethardware dopadlo kombinované vzduchové a vodní chlazení CoolerMaster Hydra 8800. Cena dobrá, instalace prej taky a teploty šly slušně dolů. Otázka je ovšem dostupnost v ČR.
No nenašel jsem ten chladič v žádném eshopu.
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Tomco
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomco »

kesi píše:http://www.jscomputers.cz/ZeroTherm_Hur ... 32447.html :wink: ať je z čeho vybírat.
Hurricane dela pry fakt zvuk jak hurikan a prdlajs uchladi.... cet sem to nekde v komentech u tohodle produktu na czechcomputer.cz myslim. takze to bych nebral ani zadarmo.

S thermalrightem hr03 plus mi sli teploty krasne dolu. jak uz sem psal vyse ve winech sem mival 62 ve hrach 70-78.

Ted ve winech 44 a ve hrach max do 60.... Crysis to vytahne na 63, ale to je uz fakt uplne maximum.
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

J3N: teploty jsou OK. +/- mám stejné, podtaktování nemá smysl, jinak by jsi kartu nemusel kupovat. :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
kesi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kesi »

Tomco píše:
kesi píše:http://www.jscomputers.cz/ZeroTherm_Hur ... 32447.html :wink: ať je z čeho vybírat.
Hurricane dela pry fakt zvuk jak hurikan a prdlajs uchladi.... cet sem to nekde v komentech u tohodle produktu na czechcomputer.cz myslim. takze to bych nebral ani zadarmo.

S thermalrightem hr03 plus mi sli teploty krasne dolu. jak uz sem psal vyse ve winech sem mival 62 ve hrach 70-78.

Ted ve winech 44 a ve hrach max do 60.... Crysis to vytahne na 63, ale to je uz fakt uplne maximum.
No Computer(časopis) se dle mého názoru trochu zhoršil ale byla tam recenze toho "Hurikánu" a na Radeonu 1900XTX srazil teploty brutálně i na nízkejch otáčkách jasně že při 3000 ot/min. to bude maso ale jak říkám ta recenze vyzněla dost pozitivně jinak bych to sem nepsal. :wink:
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“