Smart - Spatne nebo dobre vysledky ?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Smart - Spatne nebo dobre vysledky ?

Příspěvek od HacIPex »

Zdravim,
dneska jsem zkousel rychlost a nasel jsem chybu ve smartu:
Obrázek

SpeedFan ukazuje vse dobre, HD Tach spatne "reacllocated sector count" a online test zase "seek error rate", neni to sice uplne spatne ale znepokojuje me to...

Co na to rikate ? Data uz mam zalohovane

DIK
KajdaQ
Nováček
Nováček

Příspěvek od KajdaQ »

Ahoj,
zatím bych to moc neřešil. Samozřejmě si data raději někam zazálohuj. Můj pevný disk WD 120 GB také začal realokovat některé sektory a vesele funguje dál. Každý disk má totiž rezervní sektory, které se začnou používat v případě špatné čitelnosti (dojde k přemapování daného sektoru). Ty takovou operaci ani nezjistíš, pokud se nepodíváš do S.M.A.R.T. výpisu. Těch rezervních sektorů je dle mého názoru několik desítek či set, takže si zatím nelam hlavu. Zkus otestovat disk utilitou od výrobce a pokud test projde, tak je to v pohodě. Až ale rezervní sektory nebudou k dispozici, začnu se objevovat fyzické chyby a na to je už třeba dát pozor. Pokud však máš data zálohovaná na jiném disku, zkusil bych nejprve disk zformátovat pomocí Low Level Format. Já jsem to chtěl už dávno udělat, ale ještě jsem se k tomu nedostal (disk mi teď leží ve skříni :)). Měla by se vytvořit nová struktura disku a možná se realokované sektory obnoví. Pokud jsem někde napsal nějaký nesmysl, tak mě někdo opravte.
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

Budu pristi tyden preinstalovavat, tak zkusim format, pak test WD a uvidime
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

H@A píše:Budu pristi tyden preinstalovavat, tak zkusim format, pak test WD a uvidime
Hlavne zatial sleduj, ci sa ten pocet realokovanych sektorov nejak rapidne zvysuje. Ak tam bude stabilna hodnota, alebo ti za mesiac-dva pribudne 1-2 sektory, tak ti sice ten disk odchadza, ale velmi pomalym tempom. Ak by sa ale ta hodnota zvysovala rychlo, tak mas asi problem :-). 6 realokovanych sektorov ale nie je nic strasne.
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

A co ten seek error rate ? :? Ten se mi moc nelibi
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

H@A píše:A co ten seek error rate ? :? Ten se mi moc nelibi
zajimave, ze mi ted ukazuje seek error rate jako v poradku...
stavikr
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od stavikr »

U meho seagate 160GB mi starsi verze Speedfan ukazovala Raw read error rate cervene, na stupnici fitness jsem mel min. Ted mi pise OK.... Zajimave
AMD Ryzen 7 5700X--Asus TUF Gaming B550 plus wifi II--Corsair RM750X--BeQuiet 500DX--Fera 5--Kingstone Fury Renegade 2x16GB 3600Mhz--MSI GTX 1060 6GB OC--Kingstone KC3000 2TB--Logitech MX 518--MS Sidewinder X6 CZ

CPU: AMD Phenom 2 X4 965 Black Edition AM3 MB: Asus M4A88T-V EVO/USB3 GK: MSI GTX 1060 OC 6GB RAM: DDR3 4*2048MB Kingston HyperX Blu 1600MHz CL9 HDD1: Sansung 1TB Sata2 32MB HDD2: WD 5000AAKS Sata2 16 MB DVD: ASUS DRW-2014L1T LCD: Samsung T220 REPRO: Logitech 2.1 X-230 ZDROJ: Forton 500W Blue storm II CHLADIC: Noctua NH-U12P MYS: Logitech MX 518 CASE: TT Armor Jr. BNS Klávesnice: MS Sidewinder X6 CZ
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“