výběr "entry level" zrcadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Dramaticka chyba Crashi , chtelo to koupit 400D az ted - nova vrze setaku je zda se dobra. :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

hoja sx02. neposlali neposlali, a mě už jeblo v hlavě tak sem zajel do prahy a koupil tam tělo. žádnou chybu jsem neudělal. seťák mam za 1000kč, a nechám si ho asi až do jeho rozflákání. až budu kupovat novej záklaďák tak budu upřednostňovat lepší světelnost než stabilizaci - hned jsem v mírnym smrákání vyletěl ven fotit pejsky, a fotky byly použitelný jen 2(ISO800) protože se ty mršky hejbaly a měli rozmazaný ocasy a tak... takže světelnej objektiv s bleskem na ně. ne stabilizace....
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Zrovna zvažuji kterou koupit a sestavil jsem si takový žebříček (nahoře je pro mě nejlepší). Níže uvádím jen pro mě důležité vlastnosti.
Vycházím z tohoto:
-Vlastnosti jako je LivePreview a české menu naprosto nepotřebuji. Překlad je často nepřesný a LivePreview je věc pro děti a na makro - makro v těžkých podmínkách které nefotím
-Fotím venku a někdy za špatných podmínek, takže potřebuji lepší konstrukci.
-Chci používat jasný a velký hledáček.
-Chci stavový display. Používat velké LCD vysává baterie a v noci mě oslepuje.
- co se týká kvality obrazu, myslím že dostatečná je u všech uvedených fotoaparátů. nemyslím si, že jeden z nich má extra dobrou, enbo extra špatnou kvalitu.
- setové objektivy neberu v úvahu, stejně koupím jen tělo a objektiv odděleně.

Pentax K10D: celkově dobrý fotoaparát se spoustou vlastností které z měho dělají mého apsolutního favorita.
+ prachu a vodě odolné tělo (ne vodotěsné)
+ vestavěná stabilizace a vibrační číštění snímače
+ jasný hledáček s hranolem

Nicon D80: dobře vybavený a funkční fotoaparát, který podává vyrovnaný výkon.
+ většinou dobře barevně vyvážené snímky bez výrazných problémů
+ jasný hledáček s hranolem

Olympus E510: fotoaparát zaměřený a směřujíící více k amatérským uživatelům právě pro jeho hrozný hledáček ma který jsem si nezvykl. Průměrný obraz.
+ vestavěná stabilizace a vibrační číštění snímače
+/- možnost LivePreview
+/- cz v menu
- velmi malý hledáček se zrcátkem
- nemá vrchní display
- jen tři ostřící body

Canon 30D: průměrný fotoaparát, jeho koupě není ostuda - nezklame, ale nepřekvapí.
- za špatných světených podmínek ostří s bleskem (nemám potvrzeno)

Olympus E310: naprosto hrozný fotoaparát. Jeho vlastnosti jsou mnohem horší než u E510. Jeho koupě jsou vyhozené peníze.
+ výklopný display
+ vibrační číštění snímače
+ velikost
+/- možnost LivePreview
+/- cz v menu
- velmi malý hledáček se zrcátkem
- nemá vrchní display
- pomalý start
- USB 1:1
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Pentax: Obecne spatna prace s jpg, pokud budes fotit pouze do raw pak neni problem, pokud budes chtit i do jpg pak mas problem. :wink:

Canon: Pokud neni schopen zaostrit pak si pribleskne, imo tohle dela vetsina fotaku a ta funkce se da vypnout.

Vzhledem k tomu ze to spis beru jako tvoji deklamaci, a zadnou otazku jsem tam nevidel, tak ani nic nedoporucuju.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

já to vidím zas jinak.

K10D
+príma levná poloprofi mašina
+stabilizace obrazu
-horší práce s JPG
-menší dostupnost a výběr dobrých skel

Nikon D80
+jasný hledáček
+málo šumu
-z tohy plyne méně detailu
-menší přirozená citlivost
-chybí stabilizátor obrazu

Canon EOS 30D
+dobrej foťák za málo peněz
+větší přirozená citlivost
+dobrý výběr a dostupnost příslušenství
-chybí stabilizátor

Olympusy: propadák co se obtížných světelných podmínek týká.

souhrn: Je to jasný. jsem canonista
:lol: ale tak o to nejde. rozhoduj se ale jen podle svých priorit a hlavně to jak ti foťák vyhovuje svým chováním, jestli ti padne tělo do rukou slušně a takovýhle věci. věř že včechny ty foťáky jsou dobrý a každej nabídne v jistý oblasti lepší výsledky než druhej. proto nevybírej nejlepší fotoaparát ale ten kterej ti nejlíp padne.
Osobně bych šel zase do Canonu - příjemný menu, dobře se drží, reálná max citlivost je ISO 4000, a v šeru si i bez přiblesku poradí docela slušně. samozřejmě se žádnej kompakt už v takový tmě nečape a ono to za půl vteřiny v poho zaostří. mazec. Další pro mě (pro tebe může bejt vše jinak) podstatná věc je ten šum.

Nikon D80 @ ISO3200
http://a.img-dpreview.com/reviews/Nikon ... 0_crop.jpg

Canon EOS 30D @ ISO 4000
http://a.img-dpreview.com/reviews/Canon ... 0_crop.jpg

i přestože je Canon nastaven na citlivost ISO 4000, má stále méně zašumělé i více detailní fotky. pro sport a pohyb důležité, pro statické věci uplně k ničemu....

Olympusy jsou na tom nejhůř, hodně šumí, mají menší hledáčky, méně dostupná skla atd....
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

To sx02: myslel jsem že to půjde vypnout (ten blesk), ale nebyl jsem si jistý. Máš s tím zkušenost? Tato funkce je nutná i v šeru, nebo až skoro ve tmě?

crashPC: pochopitelně vím, že K10D má horší komprimaci do .jpg. Na druhou stranu, .RAW je velmi slušný. Moje líné já preferuje čistý .jpg, ale moje aktivní já preferuje .raw. Prostě nevim.

Co se týká objektivů, mě nabídka připadá podobná od všech firem. Přiznám se že objektivům moc nerozumím. Krátké recenze ve mě zanechávají víc otázek a dlouhé recenze plné tabulek a grafů mě vyčerpávají... .
Každý výrobce má objektivy s krátkými ohnisky, dlouhými ohlisky a univerzální. Problém je s koeficientem prodloužení, který udělá ze super skla ne tak super sklo.
Já osobně nafotím tak 95% s ohniskem do 70mm a spíš mi chybí širokoúhlost. Ocenil bych tak něco 20mm. Ale občas by bylo dobré si něco přitáhnout a netáhnou váhu navíc.

Takže mám dvě skupiny - první univerzální, druhou jakoby kradší ohniska a mám tři otázky:
1. Dokáže někdo vypíchnout z každé skupiny favorita?
2. Bude velký tozdíl v kvalitě mezi první a druhou skupinou? Myslím, možná to je na těch ohniskách do 50mm (75mm) stovnatelný a jen získám výhodu v možnosti použít dlouhé ohnisko.
3. ocením i další doporučení ohledně skel.

PENTAX SMC-DA 18-250 /3,5-6,3 ED AL (IF) 13990kč
SIGMA AF 18-200 /3,5-6,3 DC OS 12500kč
TAMRON AF 18-200mm F/3.5-6.3 Di II XR LD Asp. 12500kč

PENTAX SMC-DA 16-45 / 4.0 ED/AL 10999kč
SIGMA AF 18-50 /2,8 EX DC MACRO HSM pro Nikon 14699kč
TAMRON SP AF 17-50mm F/2.8 Di II XR LD Asp.(IF) 12499kč

ď
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Cabman: Mam 350D a tam je uplne normalni polozka v menu - vypnout pribleskavani. Navic kdyz nechas blesk zavrenej tak se to ani nespusti. Vzhledem k tmou ze 30D je model o uroven vys tak tuhle moznost tak rozhodne ma.
Ad jak casto - mno ja mam k tomu Sigmu a tam napriklad v mizerne osvetlenym interieru si chce blejsknout docela casto. Mam to ale vypnuta a fotak se v 95% pripadu chytne i bez priblesku.

Ad objektivy:
Sigmu 18-200 bych vyloucil rovnou, ma problemy s AF. Mozna u pentaxu nebude blbnout ale na canonu problemy s ostrenim mela.
Naopak bych ti do ty skupiny misto Tamrona 18-200 doporucil novejsi 18-250 kterej by mel byt po vsech stranakach lepsi. Ma ho kamarad a je s nim navysost spokojenej.

Ad rozdil mezi tema dvema skupinama - zavisi na co to chces - pokud by ti stacilo delat fotky do 20x30 tak rozdil kvalitativne nepoznas. (muj nazor)

Spis je problem v tom ze vysokorozsahovy zoomy hur a pomaleji ostri v horsich svetelnych podminkach a navic foceni s nimi napriklad v interieru neni zadnej med. (mala svetelnost -> dlouhe casy, ono obcas staci aby bylo takovy to hnusny zimni posmourno a vychazi ti z toho docela problem)
Naposledy upravil(a) sx02 dne stř 9. led 2008, 09:19, celkem upraveno 1 x.
Vodnik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vodnik »

Sigmu i Tamron 18-200 a Tamron 18-250 jsem si zkoušel a nebyl jsem naprosto nadšený, takže teď mám Nikkor 18-200 a to už je jiné kafe :-) Chápu že neNikonistům to moc nepomůže

Tělo D50
vss Vodnik DrC+ (kp)
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

sx02 píše:Ad rozdil mezi tema dvema skupinama - zavisi na co to chces - pokud by ti stacilo delat fotky do 20x30 tak rozdil kvalitativne nepoznas. (muj nazor)
Myslíš to tak, že ten 18-200 bude míň kvalitní i na ohnisku 50, které bude porovnatelné s objektivem 18-50?
sx02 píše: Spis e problem v tom, ze vysokorozsahovy zoomy hur a pomaleji ostri v horsich svetelnych podminkach a navic foceni s nimi napriklad v interieru neni zadnej med. (mala svetelnost -> dlouhe casy, ono obcas staci aby bylo takovy to hnusny zimni posmourno a vychazi ti z toho docela problem)
Ano, ale nízká světelnost se projevuje na dlouhém ohnisku. Takže pokud budu používat objektiv 18-200 a fotit do 50mm, tak bych měl dosáhnout stejnou světelnost a parametry jako má podobný objektiv 18-50 a na víc získat možnost použít dlouhé ohnisko. Myslím dokonce že ten 18-200 by měl být na 50mm kvalitnější protože se pohybuje zrovna ve střední části zoomu. Připadá mi to, že objektivy jsou nejhorší v krajních polohách.
Je můj předpoklad správný?

Osobně se mi kvalitou nelíbí žádný z uvedených, ale nějak nemůžu jiný, lepší za rozumné peníze (tak do 15k) najít. Pokud máš nějakého jiného favorita, rád se poučím. Prosím doporuč.

Vodník píše:Sigmu i Tamron 18-200 a Tamron 18-250 jsem si zkoušel a nebyl jsem naprosto nadšený, takže teď mám Nikkor 18-200 a to už je jiné kafe Chápu že neNikonistům to moc nepomůže
Přesně to je můj názor, bohužel asi nekoupím Nikon... Ten objektiv má dost rychlé ostření a funkce A/M je super. Když vezmu v úvahu cenu 20k a odečtu stabilizaci, tak mi připadá že je to skoro ve stejné cenové kategoriir jako PENTAX SMC-DA 18-250 za 14k. Zajímal by mě rozdíl ve kvalitě?

//-------edit
našel zajímavé forum o objektivech a nejen o nichhttp://pentaxfriends.eu/modules.php?nam ... wforum&f=2
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No nemuzu ti tady dat zadny vyrezy (photozone.de urcite znas) ale podle meho nazoru 18-xxx bude z principu horsi nez 18-50 a obecne malorozsahove objektivy.
Zavisi predevsim na prioritach. Ja fotim s sigmou 17-70. V dobe kdy jsem ho kupoval na trhu nemel vicemene konkurenci, za ty prachy. Dneska nevim co bych si vybral.
Vsechno to fakt zavisi jaky mas zamereni. Ja jsme spis "spolecensky" cvakal a cestovatel. Cili priority mam nekde jinde nez clovek s umeleckejma ambicema (coz je asi vetsina, aspon podle sebeprezentace),

Co jsem ted na silvestru zjistil je ze mi chybi dlouhy ohnisko - i kdyz jsem fotil v mistnosti na vzdalenost radove 3-4 metry tak na fotky obliceju a grimas proste bylo 70mm malo. A dva objektivy mit nemuzu.
Kdybych tedy tedka volil, tak pro svy potreby bych asi volil skutecne neco kolem 18-250 (ta se mi zatim libi nejvic) ale ja fakt mam jiny potrebya ochotu jit do kompromisu nez lidi okolo :oops:
Vodnik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vodnik »

sx02 píše:No nemuzu ti tady dat zadny vyrezy (photozone.de urcite znas) ale podle meho nazoru 18-xxx bude z principu horsi nez 18-50 a obecne malorozsahove objektivy.
Mám 18-200 a 18-55, teď jsem měl na víkend půjčený 17-50 na zkoušení. 18-200 dělá ty fotky mým laickým okem naprosto stejné s oběma dalšími. Na libovolném ohnisku základníh orozsahu. Spíš lepší, díky stabilizátoru
vss Vodnik DrC+ (kp)
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

crashPC píše: Canon EOS 30D
+dobrej foťák za málo peněz
+větší přirozená citlivost
+dobrý výběr a dostupnost příslušenství
-chybí stabilizátor

Olympusy: propadák co se obtížných světelných podmínek týká.
Ono je otazka, o jakym olympusu mluvis... Treba E300 je opravdu uplne priserna, neni schopna zaostrit pomalu ani v seru, naopak u E510 si nikdo na ostreni nestezoval a dokonce ho chvalili. http://www.dpreview.com/reviews/olympuse510/page31.asp

Co se tyka Cabmanovych pozadavku...

Pokud hodlas dokupovat objektivy atd, koupil bych 30D nebo 40D, to sou fakt povedeny fotaky. Jediny minus je pro nejaky tahani po venku hmotnost plne vybavenyho fotaku. Pokud fotis v "bordelu, prachu a spine (stavba apod)", uvazoval bych o 40D, ktera ma odprasovac cipu. Podle jednoho testu odprasovacu cipu ma absolutne nejsilnejsi Olympus, pak o trosku horsi je Canon a tusim Sony Aplhe skoro nefunguje.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

ano, záleží co chce. když ale pudem porovnávat šum oproti EOS 30D nebo 400D tak je to nebe a dudy.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

crashPC píše:ano, záleží co chce. když ale pudem porovnávat šum oproti EOS 30D nebo 400D tak je to nebe a dudy.
tak podle testu to pak vychází nastejno, ale podle testů pak i 5D vychází nastejno. Ale praxe bývá jiná, vim jen že je horší šum 350D, u těhlech novějších modelů už je perfektní

ICE - na 40D je velký plus to otřepání snímače, a že je komplet proti povětrnostnim podmínkám. 30D je výborná hračka, a na 20D bych vytknul jedině vyšší šum
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

JvtDeSiGn: nemáš pravdu. koukej:

350D@ISO 1600
http://a.img-dpreview.com/reviews/Canon ... 0_crop.jpg

E-510@ISO 1600
http://a.img-dpreview.com/reviews/olymp ... f_crop.jpg

350ka je stále lepší.

je pravda že v reálu je to jinak - většinou ještě lěpší, ale to je pro olympuse nutnost jinak by každej z toho blil :razz:
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Možná se pletu, ale stále srovnáváte jpeg, ne? :)
Nejlepší moderátor ve výslužbě
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no-X: rejpalové :razz: ano, je to JPEG. jsem línej na netu hledat rawy (jsou tam) ale už od pohledu je jasný že originál má vysokou míru šumu a sikné rozmatlání obrazu je namístě - kvůli velkému šumu... O Olympusu se to ví, a ohromné procento majitelů i nemajitelů těch levných entry level Olympusů to uznává a stěžují si na to.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

já sem nerozebíral šum 350D ale těch vyšší, olympuse sem pak už vpotaz nebral, taky se u nich musí stim počítat, stou menší velikostí snímače (cca)

hlavní mínusem je to rozpatlání obrazu na nejvyšší isa,u 350D, u těch horších to bude už asi i na zabití :lol:
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

JvtDeSiGn: važ slova. olympusí kompakty mívají i ISO 4000(Až6400). zajímalo by mě tedy na co je pak takovýhle výstup když u DSLR je ISO 1600 na zabití nebo ke zblití :lol:
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

ale notak, takové iso je pro produktovou fotografii jak dělaný :lol:

3200 a 6400:

Obrázek Obrázek

bych to schválně zkusil poslat do fotobanky co oni na to :lol:

Obrázek
Obrázek