Ventilátor s PWM na 3pinovém molexu

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
petrxx
Nováček
Nováček

Ventilátor s PWM na 3pinovém molexu

Příspěvek od petrxx »

ventilátor Arctic Cooling 120x120 (400-1500 RPM) má PWM regulaci. Když jsem ho zapojil do 3pinového molexu na MB (viz poznámka níže), tedy bez regulace, točí jen 400 RPM. Je možné, že by ventilátory s PWM nenůžou jet na max. otáčky, pokud je strčím jen do 3pinového molexu? Nebo je to shoda náhod díky nižšímu napětí (viz poznámka)
(to samé Freezer 7 Pro. má 900-2500 otáček bez PWM měl jen 900 otáček).

Poznámka:
Měřil jsem napětí na 3pinovém molexu (systémovém, ne CPU) z MB a bylo na něm jen cca 8 V. To mne ještě víc zamotalo hlavu. Vždyť ventilátory jsou na 12 V, proč je na MB tak málo?

PC: MB Gigabite mATX
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

Nejspíš máš v biosu zaplou regulaci FANů, u GB je to myslím Smartfan
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
petrxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od petrxx »

takže, když ji vypnu, předpokládám, že mi na molexu Systemfan naskočí místo 8 V těch 12 V? Večer vyzkouším. Nechtěl bych ale, aby to vyplo regulaci PWM u molexu CPU.
petrxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od petrxx »

díky moc, je to tak, už to mám ověřeno. Nevýhoda je, že to zruší regulaci současně u CPU. Ale dá se to obejít tak, že regulaci nechám v BIOSU zapnutou a 12 V si vytáhnu ze zdroje
Lolix
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lolix »

Nekdo tu psal nedavno ve speefan threadu, ze se da manualne menit nastaveni co kontroluje jednotlivy pwm! Genialni ....
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Lolix píše:Nekdo tu psal nedavno ve speefan threadu, ze se da manualne menit nastaveni co kontroluje jednotlivy pwm! Genialni ....
Ale musí to podporovat deska!Tohle není žádná obecná pravda.Já si taky "můžu" ve speedfanu nastavit manuál u každého konektoru a stejně to nefunguje.Tohle záleží na použitém čipu.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“