návrh chlazení case + VGA

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Rajce
Začátečník
Začátečník

návrh chlazení case + VGA

Příspěvek od Rajce »

Zdravím,
v tomhle jsem dost lama a chtěl bych se s vámi poradit co by jste navrhovali.
Mým cílem je ztišit hlučnost větráků u casu a grafiky. Mám case Thermaltake Swing u něhož bych za slabinu považoval zadní 12cm větráček (ve předu není žádný!?), který snad přehlučí všechno. Další nejslyšitelnější článek je větrák na mé Gigabyte Radeon X1950. Potřeboval bych poradit, jaký/é větráček/y koupit do tý bedny a poradit nějaké - nejlépe pasivní - chlazení na tu grafiku. Bylo by dobré, kdyby řešení nepřesáhlo cenu 1000,- nových komponentů.

THX za návrhy :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

inu snadno, na grafiku Accelero S1 a dokoupit 120mm Xilence RedWing a cenove se krasne vejdes
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Holda píše:inu snadno, na grafiku Accelero S1 a dokoupit 120mm Xilence RedWing a cenove se krasne vejdes
A myslíš že má cenu dokupovat ještě jeden větrášek navíc a dát ho dopředu skříně? Mě se teď teploty pohubují u všeho kolem 35-50st a při zátěži 60st, přičemž největší zahřívák je podle Speedfanu HDD.
Kámoš mi doporučova větráky Arctic Cooler, ale tady jsem na ně zrovna chválu moc neviděl :(
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

AC jsou vetraky pro lamy, nevim kde se vzalo, ze jsou tak oblibeny. U chladicu je to neco jinyho, ale tady je to blbost. No hele dopredu to tak nutny ani neni, ono si vzduch uz cestu do case najde. Ale urcite bych dal jeden zregulovanej na to Accelero
.
DALE
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DALE »

Jeste kdyby ten zadni vetrak byl v pohode jenom se rychle tocil - tak bych uvazoval nad tim ho pripojit pres odpor - zase naka uspora...
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

2 Holda: Týjo, já jsme právě chtěl to Accelero S1 jen čistě v pasivu. Grafárnu nijak přetaktovanou nemám a nějak se mi do toho ani nechce. S regulací je totiž problém...ten Gigabyte už teď nejde regulovat (větrák má jen dva kablíky), takže jedině dokoupit ještě panel pro regulaci a vést to přes něj :(

2 DALE: No právě, regulace otáček, to je to co mne na tom stávajícím od ThTk dost se**. Možná by v nížších otáčkách nebyl tak hlučnej. Nevím jestli to mám blbě zapojený, ale jde z něj 4-pinovej molex konektor (snad to říkám správně, prostě ten co se normálka strká do CD-ROM a podobně) a pak jeden 3-pinovej maličkej, jenže ten má jen jeden drátek a nevím kam jej "píchnout" aby to fakt regulovalo. Teď prostě točí na plný kule.

BTW...bratr mi koupil nějakou tu lepící odhlučňovací pěnovou hmotu, tak až se v tom budu vrtat, tak to rovnou zevnitř i polepím :)
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

ten dratek jak rikas je pouze na monitoring otacek, nic s nim nezregulujes. Accelero jde sice provozovat pasivne, ale neni to ono, chce to v tom pripade dat ten predni vetrak a za kartou vyndat par zaslepek.
Jinak odhlucnovaci hmota je fajn vec, ale prvotne to bude chtit podlepit to necim, co ztlumi vibrace
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Holda píše:Accelero jde sice provozovat pasivne, ale neni to ono, chce to v tom pripade dat ten predni vetrak a za kartou vyndat par zaslepek.
Takže se budu asi držet tvé rady, ale v tom případě není už rovnou lepší jít do Accelero X2..plus moding DTTO rochne http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... ghlight=x2. Jeden známej vyráběl dřevěný hračky a zbyla mu nějaká plexifólie tlustá asi 1mm...s toho by to mohlo být docela ucházející :-D
Konektor je na tom X2 3-pinovej, tak ho budu muset asi píchnout na nějaký volný na desce, když ta potvora Gigabytová má jenom 2-piny http://www.babacom.co.kr/p_images/GIGAB ... 6MBjjj.jpg - není to blbost?! :?

ADD Tlumící hmota.....já měl zato, že už něco na tlumení vibrací bude mít na sobě, když to prodávají jako komplet. Mám tuhle Akasa
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... K000000CPU
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

puvodne si chtel pasivni, ale pokud bys chtel X2, tak jedine s tim modem, jinak to nema cenu.
Konektor jednuse prepajis kam se ti bude hodit
A ta Akasa...no neni to zadny zazrak
// jo a koukam, ze kdyztak tu jedno nepouzity X2 mam, kdybys mel zajem
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Holda píše:puvodne si chtel pasivni, ale pokud bys chtel X2, tak jedine s tim modem, jinak to nema cenu.
Konektor jednuse prepajis kam se ti bude hodit
A ta Akasa...no neni to zadny zazrak
// jo a koukam, ze kdyztak tu jedno nepouzity X2 mam, kdybys mel zajem
no já chtěl pasiv, ale když ty doporučuješ i na S1 dát větrák, tak už to pasiv nebude a S1+ tichej větrák vyjde dráž než X2 :)
Já mám na desce volný 3-pin PWR_FAN a 4-pin SYS_FAN. Do SYS bych napích asi zadní větrák skříně a pro tu grafárnu byc musel "prodloužit" kabel k tomu PWR.
Trochu OT... SpeedFan mi umožňuje (hlásí) celkem pět větráků :shock: Přitom čtyři jsou volný, jelikož ty když jsou na 0%, tak stejně všechno běží. Jenom ta 1 funguje u CPU. Z toho doufám, že když použiju ty SYS_FAN a PWR_FAN, tak půjdou regulovat i ve SpeedFanu. Ale to je pouze můj teoretický závěr :oops:
Nism0
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nism0 »

mam S1 na 1950Pro pasivně burn 55 idle 35. + mam Xilence red wing a s tim burn 47 a idel 30 :) zatěžoval sem jí v Dinamic Lightmaping kde sem měl s orig. chladičem 77.
Bla bla bla, stejně to nikoho nezajímá :D
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

Rajce: deska umoznije regulaci jen nekterych vetraku....treba u me jen CPU_FAN....otazkou je co umi ta tvoje :)
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

srna píše:Rajce: deska umoznije regulaci jen nekterych vetraku....treba u me jen CPU_FAN....otazkou je co umi ta tvoje :)
Proč by pak SpeedFan detekuje 5 regulovatelných větráčků? Odzkouším, uvidím :) případně začas dokoupím ještě panýlek s potentíky :-D

2 ALL Thx že se mi tak věnujete :P
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

nesmis taky verit vsemu, co ti nejaky program napise...Obvzlaste ne speedfanu
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Holda píše:nesmis taky verit vsemu, co ti nejaky program napise...Obvzlaste ne speedfanu
Pravda :oops:

No stáhl jsem si manuál od desky a u těch 4-pin konektorů (CPU A SYS) na desce je složení: 1- GND, 2- +12V/Speed Control, 3- Sense, 4- Speed Control...z toho hádám, že co bude napojené na tyhle dva, lze možná regulovat :) Dávám si tedy teď otázku, zda by šlo větrák kejsu a grafiky napojit do jednoho ? Abych něco neusmažil :oops:
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

vadit by to nemelo, ale pro jistotu bych siu nekde nasel maximalni zatizitelnost toho konektoru
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

2 Holda...v případě že bych to měl rozdělené, co by jsi radil kam zapojit. myslím větrák kejsy a větrák VGA, který do toho regulovatelného a který do neregulovatelného? :(
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

outtake bych dal neregulovany, vga regulovany, nebo to udelat tak, ze bys dal S1 pasivne a dal vetrak dopredu a ten reguloval
.
Rajce
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Rajce »

Zdravím po nějaké době :)
Takže úpravy už mám nějaké za sebou - zadní 12cm větrák Xilencer Red Wing spolu s původním větrákem Thrmaltake, který se přestěhoval dopředu na ofuk HDD, oba regulované potenciometry :), Artic Accelero X2 na grafárně s papírovou úpravou výfuku by rochne http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... ccelera+x1

Mám ale ještě jeten lamácký dotaz :( Nějak nevím, jak zjistit skutečnou teplotu GPU.
Totiž právě můj Gigabyte Radeon X1950 Pro http://www.tech-hounds.com/review29/ful ... 950Pro.jpg jaksi asi na sobě žádný senzor nemá :o - ATT i AtiTool nejsou schopné nic detekovat. Doufal jsem, že když tam dám to Accelero, tak třeba to senzor mít bude - tři drátky. Samozřejmě jsem ho tím pádem nemohl píchnou do původního 2-pin konektoru na grafárně, ale napojil jsem jej do 4-pin regulovatelnýho konektoru na základní desce. Tím bych hádal, že potom teplotu bude možno sledovat ve SpeedFanu, který mi jich detekuje šest, 1 a 2-CPU, 3-Chipset, 4-HDD,....5 a 6 právě nevím :( Přičemž 6 je stále na -2 stupňích. Hádám tedy, že na 5 by mohl být senzor od Accelera, ale ta se pohybuje (grafiku nemám přetaktovanou) kolem 25-30 v idle a v burnu kolem 40. Podle reakcí lidí, bych hádal, že grafika bude o něco přihřátější :-D Tohle bych spíše viděl na teplotu měřenou uvnitř kejsu.
Otázka tedy zní, jak by si šlo ověřit teplotu na GPU, aniž bych jí příliš žhavil :? ???
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

ATT, AtiTool, Riva Tuner...ale nejsem si jisty, jestli ma Gigabyte cidlo. Opravdu to neni tak, ze tepelne cidlo by bylo v Acceleru :lol:
.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“