Problém s IcyBox NAS 1000

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
petrv
Nováček
Nováček

Problém s IcyBox NAS 1000

Příspěvek od petrv »

Zdravím,

mám sice IcyBox NAS1000 pouhé dva dny, ale už se objevily 2 případy problémů se soubory uloženými na disku.

Nejprve jsem kopíroval spoustu souborů na NAS, přičemž mi Total Commander zahlásil, že je disk plný a dále nešly kopírovat už žádné soubory (na disku bylo ještě spousta místa)

Následovalo nové zformátování a soubory jsem na disk nakopíroval tentokráte přes USB, což proběhlo rychle a spolehlivě.

Dnes jsem NAS nasadil do naší malé sítě (cca 3 stanice) a ejhle, jeden soubor se nastavil jako skrytý a nejde s ním hnout - pokud ho zkopíruju k sobě na PC, nastavím ho jako normálné (neskrytý), smažu tento soubor na NAS a nakopíruju ho tam, opět je na NAS jako skrytý. Pokud ten samý soubor zkopíruju pod jiným jménem, zkopíruje se korektně jako neskrytý.

Disk mám naformátovaný na FAT32 a říkal jsem si, zda by Ext2 nebo Ext3 byly třeba lepší, spolehlivější? Moc tomu sice nevěřím, protože FAT32 jsem používal dosud na serveru (který jsem nahradil právě IcyBoxem) a bez problémů.

Firmware jsem upgradoval na nejnovější, disk je určitě v pořádku.

UPDATE:

připojil jsem NAS přes USB k PC s WinXP a zajímavé bylo, že soubor nebyl označen jako skrytý.

Dál jsem nic nezkoumal, připojil NAS zase k LAN a zformátoval disk jako Ext2. Jaké to bylo překvapení, když onen soubor se po zkopírování opět označil jako skrytý!

Soubor se jmenuje ".Koupit 2008.xls" (tj. s tečkou na začátku) a teď jsem nabyl dojmu, nechová se tak standardně Linux, který je v NAS? POkud přejmenuju soubor tak, že má na začátku 2 tečky, soubor je neskrytý. Pokud ho přejmenuju zpět s 1 tečkou, je opět skrytý. Tak se chovají všechny soubory s 1 tečkou - jsou prostě skryté.

Je to tak opravdu, že v Linuxu je soubor s tečkou na začátku označen jako skrytý? V Linuxu jsem v životě nedělal, takže nevím. Zajímavé, že disk FAT32 připojený přes USB k WinXP zobrazoval soubor jako neskrytý.

Jsem z toho jelen...

Díky za případné reakce,
Petr Veit
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

petrv píše:Je to tak opravdu, že v Linuxu je soubor s tečkou na začátku označen jako skrytý?
Víceméně jo.
petrv
Nováček
Nováček

Příspěvek od petrv »

A je to tak, že se do atributů souboru opravdu zapíše příznak Skrytý nebo se soubor jako skrytý jen tváří?

Protože když jsem soubor zkopíroval z NAS na PC, byl nastaven příznak skrytý.

Když jsem ale disk vytáhnul z NAS a připojil k PC přes USB, soubor příznak nastaven neměl. Disk je FAT32.

Z toho usuzuju, že Linux prostě soubory s tečkou na začátku pouze interpretuje jako skryté?
SleepY.664
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SleepY.664 »

Já teda nejsu nějakej Linuxák, jen o tom něco tuším, ale myslím, že usuzuješ dobře.

Linux nezná atribut "skrytý", místo něj se používá ta tečka na začátku.

Takže při kopírování přez síť se tam atribut "skrytý" nastaví až někde cestou, nejspíš to dělaj přímo Windows.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“