Zdravím,
vlastním desku Asus P5E už nějaký ten týden a jelikož jsem se dostal tip na tento thread (resp. fórum), rád se podělím se svými zkušenostmi.
V mé sestavě (viz podpis) jsem měl zprvu 4x1GB
A-Data EE Vitesta 800 MHz, chtěl jsem vyzkoušet, jak s nimi a zda vůbec bude deska pracovat. Bohužel výsledek Memtestu při nastavení několika druhů časování, voltáže a při všech verzích biosů negativní - ani jednou neprošel, taktéž Prime95, stačilo "zatížit" cca na 10 minut.
A-Data jsem tedy střelil a koupil teď již ofiko podporované (QVL) 4x1GB
Corsair TWIN2X2048-6400C5DHX. Jenomže k mému zklamání jsem nezprovoznil pc ani s těmito. Začal jsem s nejnovějším biosem 601 (btw. upgraduji pomoci AUpdate, AEZFlahs se mi moc neosvědčil a navíc je možno dodatečně downgradovat jen do verze 405, níže ne), kde jsem bez dalšího OC nastavil paměti na časování
5-5-5-18-2T@1.9V a 800Mhz (výrobcem je, myslím, doporučen timing
5-5-5-15-2T@1.8V). Memtest 2.00 běžel cca 10 minut a pak se restartoval pc. Takto jsem vyzkoušel ještě několik kombinací (snížil časování, MHz nebo zvýšil trochu voltáž) ale výsledek vždy víceméně stejný, někdy se MemTest dokonce zasekl. Operační systém vlastním Vista x64 Ultimate, proto downgrade, jak jsem psal, připadal pouze na verzi biosu 405 a do této verze byly zatím všechny testy nestabilní (zdůrazňuji bez jakéhokoliv jiného OC!!). Downgrade na verze nižší je pak možný jen přes AUpdate v6.**, který ale prozměnu nenainstaluji na Vistách (ani s nastavením kompatibility na jiný systém, jak se píše kdesi), proto je třeba formát disku a instalace XPček. Osobně už moc nevěřím tomu, že by systém mohl být stabilní "alespoň" s továrním biosem 107, ale vždy jsem raději ochotný vyzkoušet byť už tu poslední z posledních možností, než uplatňovat RMA (přecijen demontáž chladiče a všech ostatních komponent je vcelku pracná a vnitřek case mám uzpůsoben na "míru", proto se mi do toho moc nechce). A za druhé čekání na reklamaci, v tomhle případě z Alzy taky není v řádech dní
.
Už tuto problematiku řeším
zde a zkoušel jsem reakce i na ofiko stránkách Asusu, kde je dokonce mnohem širší spektrum nespokojených uživatelů této desky s velice různorodými druhy problémů.
Co jsem tak pročítal domácí diskuse, jsou většinou uživatelé velice spokojeni, hlavne s OC při této desce, což jim velice závidím.
Btw. je tu někdo, komu např. deska pracuje správně jen s továrním biosem? A pokud byste měl někdo ještě nápad, v čem by mohl být zakopaný pes, určitě se o něj podělte....
Díky moc za odpověďi