Leštěný povrch

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Deexer
Začátečník
Začátečník

Leštěný povrch

Příspěvek od Deexer »

Chci se zeptat, jakej je zivot s tim lesklim povrchem, kazdej co slycham to odsuzuje.
Jelikoz si chci koupit samsung monitor, a prave ma ten lesteny povrch ja se akorad proste bojim, aby to nedopadalo jako s CRT, kdyz vam na to nasviti svetlo nebo nejakej odraz tak neuvidite nic.
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

pokud se tomu muzes vyhnout tak ruce pryc..
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
ctrl_j
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ctrl_j »

~ The difference between genius and stupidity is that genius has its limits. - A. Einstein ~
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

ja mam leskly a kludne si taky kupim aj nabuduce.

Podla divnej teorie o nepouzitelnosti leskleho povrchu nechapem, ako desiatky rokov ludia mohli vobec pouzivat CRT monitory. Pravdepodobne nemohli a dianie na obrazovke pre milion odleskov len odhadovali, alebo?
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Sislik
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sislik »

na notebooku mam leskly LCD a oproti starymu notebooku s matnym displejem ma o nekolik trid lepsi obraz
Dell Vostro 1500 [Core 2 Duo T7500, 4GB RAM, 15,4" WSXGA+ (1680x1050), GF 8600M GT 256MB, 120GB 5400rpm, Vista Business 64b]
Moje vlastní recenze - http://dell.sislik.net/
Dell Vostro forum - http://dell.sislik.net/forum/
MK
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MK »

Já jsem se toho u NEC 20WGX2 taky bál, ale dnes bych lesklý povrch upřednostnil. Pokud nemáš zdroj světla za zády, tak ty barvy za to stojí.
Asus P5K Deluxe, E8400 @4200Mhz 1.4V, Thermalright Ultra-120 Extreme, 933Mhz 4x1GB A-DATA, WD5000AAKS + silencer, Gainward 8800GTS 512MB @780/1850/2230, X-Fi Fatal1ty, Corsair HX520, Lian Li A10, Nec 20WGX2
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

Lesklý povrch je jen trik výrobce jak skrýt horší podání tmavých barev.
Být tebou tak se téhle "technoligii" radši vyhnu, měl jsem doma leský Asus PW201 a nic moc. Jakýkoliv zdroj světla z boku i ze strany se otravně odráží, stejně jako věci kolem tebe, zkrátka tam je pořád vydět něco rušivého.
Když jsem kupoval 24" tak jsem sáhnul po matný a rozdíl je 1000%, lesklý už nikdy víc.
O tom jak mě lesklý povrch irituje u notebooku radši mluvit nebudu (musel bych bejt moc vulgární).
Jen další blázen, v bláznivém království.
Holda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Holda »

v praci mi prosly desitky notebooku pod rukama a lesly byly o tridu vys. A presne jak psano vyse, jak lide zily desitky let na crt?
.
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Lesklý povrch není problém !! Mám HP 22" a lesk jsem považoval při kupování jako přednost. Všichni koukají na skleněné obrazovky televizí, ale najednou když se začali dělat hezké monitory a NB, tak to každému vadí. Pokud ho nechci vidět nevídím a jelikož mám třeti LCD monitor, mohu zklidem říci, že matné nejsou tak matné, jak teď každý povídá. Někdy pocítím lesk, to je jasné, ale když koukám do zapnutého monitoru, žádný lesk nevnímám, jako stovky dalších uživatelů třeba monitoru HP 22". Lesk je to nejmenší co mě trápilo, podání barev, věrnost podání obrazu, podsvícení, polohovatelnost, nádherný design, to je to hlavní a lesk to byla třešnička.

Proto slovíčka jako " ruce pryč " nebo se " zdaleka vyhýbej " jsou zcela mimo a hlavně takové tvrzení je laciné. Nejlepší je jít do obchodu a podívat se a porovnat monitory vedle sebe. To je můj názor na lesklost monitorů. :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Holda píše:v praci mi prosly desitky notebooku pod rukama a lesly byly o tridu vys. A presne jak psano vyse, jak lide zily desitky let na crt?
Zkus s notebookem vyrazit do terénu, pak bude lesklý displej vypadat jinak než na stole. A to že lidi trpěli dřív neznamená že já musim taky.
Jackal píše:Proto slovíčka jako " ruce pryč " nebo se " zdaleka vyhýbej " jsou zcela mimo a hlavně takové tvrzení je laciné. Nejlepší je jít do obchodu a podívat se a porovnat monitory vedle sebe. To je můj názor na lesklost monitorů.
Naopak to co píšeš ty ja laitský názor. Uvěříl jsi tomu že pro dobré živé bary je lesklý povrch potřeba a výrobce kterej na tom vydělévá se směje. Do toho obchodu si zajdi raději ty, nech si pustit kvalitný matný lcd a potom nějaký lesklý. Uvidíš že ty barvy najednou nebudou tak úžasné a jediněčné, nehledě na to že při tmavých barvách tam uvidíš i svůj odraz.
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Naopak to co píšeš ty ja laitský názor. Uvěříl jsi tomu že pro dobré živé bary je lesklý povrch potřeba a výrobce kterej na tom vydělévá se směje. Do toho obchodu si zajdi raději ty, nech si pustit kvalitný matný lcd a potom nějaký lesklý. Uvidíš že ty barvy najednou nebudou tak úžasné a jediněčné, nehledě na to že při tmavých barvách tam uvidíš i svůj odraz.

Nevím o co ti jde !! Já mám lesklý monitor a právě proto, že jsem měl možnost je porovnat v obchodě, tak jsem zvolil HP, ne jen pro jeho lesklost, to je design názor, ale pro jeho ostatní kvality, ale mluvit jako ty, tak se do toho obchodu postav sám. Kolik ti prošlo monitorů rukama, že jsi natolik objektivní !! Já měl 4 doma a nespočet v ruce a lesk mi prostě nedělá problém, jestli tobě ano, je to tvůj názor a brát ti ho nebudu. Napsal jsem jasně, že je nejlepší zajít do obchodu a porovnat je na vlastní oči. Nikomu nic necpu a neovlivňuji, jen jsem napsal pouze svůj názor na tuto otázku, jestli s tím máš problém, je to tvůj problém, je na každém znás co se komu libí a tak to i bude dál, ale já jsem podal aspoň rozumný názor, oproti " ruce pryč a daleko " !! To jsou slova člověka co neví. :wink:

A jestli chceš porovnávat dobré monitory, tak nestačí se ptát na lesklost, ale budou rozhodně hrát roli finance a nějaké skupiny porovnávaných monitorů a technologie, ale to je mimo otázku tématu, tak to nemám cenu dále rozebírat. Je jasné, že se neshodnem, to je normální, proto dost OT. Díky. :wink:

Edit: mimochodem i toto jsem npsal " Někdy pocítím lesk, to je jasné " !! Otázka je jasná, proto je třeba jí dodržovat.
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

taky neco prihodim do ohne...

nebudu tu srovnavat barvy protoze bych rekl ze jak matne tak leskle monitory jsou na tom stejne ve stejne cenove relaci.

A kdyz bych mel hodnotit rusive vemy a odrazy napriklad mam za sebou okno a kdyz jsem mel CRT tak jsem se v nem trosku videl a okno jsem videl silene hodne a dokonce sla videt i prokreslena mrizka zaluzii... stejne tak na mem druhem lesklem LCD, no a ted jsem si koupil kvalitni matny monitor a ani jedno nepozoruju... takze z meho hlediska jedine matny

A zkusenosti jeste od kamose, ten mel notas ASUS s matnym displejem, nemel zadny problem a potom si myslim displej rozsedl takze musel objednavat novy a leskly byl o 1000 levnejsi tak ho vzal ale ... Jak jsme predtim chodili po skole a sedli si skoro vsude na net, tak ted jsme museli hledat hodne temna mista bez nejakeho backlightu jinak jsme na displeji meli problem neco videt a pracovat se na tom vubec nedalo.. takze na praci do terenu uz toto VUBEC.... a na doma to uz je na zvazeni uzivatele jak a komu to vadi.. toto je muj nazor a rikejte si co chcete ale je to pravda :wink:
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

a na doma to uz je na zvazeni uzivatele jak a komu to vadi.. toto je muj nazor a rikejte si co chcete ale je to pravda
Vždyť o tomto je, snad nekupuji zajíce v pytli, nebo to tak někdo dělá ??? Snad jdu do prodejny a na monitor se podívám a porovnám s ostatními LCD monitory, někomu lesk bude vadit a bude hledat důvody a někomu to prostě nevadí, protože vidí i jiné přednosti.

Lidé nejdříve běžte do prodejny a porovnávejte a až poté pište objektivní názory. :wink:
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

No já mám na NB lesklý displej a musím říct, že je v pohodě. Odlesky občas mám, ale nic co by mi vadilo. Než jsem si koupil NB s lesklým displejem, tak jsem taky patřil do skupiny "lesklý displej nikdy", ale od té chvíle co ho mám, tak jsem spokojený a klidně bych si koupil NB s lesklým displejem znovu.
NB nosím i do školy a nemám problém si kdekoliv sednout a pracovat s ním... Pár krát se mi ve škole stalo, že se mi nehorázně odráželo zářivkové světlo v displeji, no tak jsem o pár stupňů sklopil displej a bylo po odraze!
Ono by to taky chtělo koukat na displej a né v něm hledat odrazy...
Deexer
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Deexer »

Prave ja nevim jak bych reagoval doma kdyz to vidim v obchode tak me fascinujou nadherne barvy a proklesleni obrazu jelikoz mam ale zase strach stema odrazama

ja mel prave spadeno na
http://www.alza.cz/20-palcove-lcd-samsu ... d80113.htm

a to je zas lesteny povrch ono se to podle me dela uz na 75% monitorech
http://www.alza.cz/lcd-monitor-acer-p20 ... d82888.htm

akorad je tendle matny ale prome 22 zas zbytecene velka si myslim kdyz sem je videl na vlastni oci
http://www.alza.cz/lcd-panel-acer-p221w-d82889.htm

jinak clovek si asi nevybere pac kdyz se mi libi monitor jak vzhledove tak parametrama tak ma lesklej povrch jen malo narazim a ze ma matny
ono to je sice nemozny ale asi by to chtelo si od nekoho pucit monitor lesklej a vyzkouset si snim zivot
ja se priklanim k matnym pac nemam vubec zkusenost s lesklim monitorem ted mam LCD matne a vdy sem mel jen matne (ani v te dobe se nedelali leskle) tak nevim jak se rozhodnu
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Jackal píše:Nevím o co ti jde !!
Jde mi o
Jackal píše:Proto slovíčka jako " ruce pryč " nebo se " zdaleka vyhýbej " jsou zcela mimo a hlavně takové tvrzení je laciné.
Protože opak je pravdou. Jinak s tebou z části souhlasím, jen bych řekl že zajít do obchodu je naprosto nedostačující. Lesklý notebook na pultě vypadá jinak než v terénu. Podobně je na tom stolní lcd, pač doma budeš mít jiný světelný podmínky než v obchodě.

Takže já bych nejdřív zvážil finanční situaci a kde budeš lcd provozovat.
Pokud máš dost peněz na kvalitní lcd, není co řešit - kup matný. Pokud na něj nemáš a smířís se s odrazy - koupíš lesklí. Pokud chceš koupit notebooka kterýho budeš tahat s sebou jedině matný, důvod už psal from_CZ.
/To že lcd má i jiné parametry je snad každýmu jasný, tady se řeší lesk.
Deexer píše:...
Lesklý displej je v nižší cenové hladině snad ještěn na víc než 75%.
Lesklý lcd je na tom podobně jako crt (možná ještě o chlup hůř, protože plocha je větší).
To že se ti 22" zdá až zbytečně velká je jen první šok, zvykneš si rychle.
Já jsem měl nejdřív lesklí lcd, pak i notebook. Lcd už jsem vyměnil a lesklí nikdy víc. Lesklý notebook je mi stále trnem v oku.
Naposledy upravil(a) Raoul Duke dne ned 3. úno 2008, 19:15, celkem upraveno 1 x.
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

For Deexer
Kde budeš mít umístěný monitor? V jakém úhlu s oknem? Máš za sebou rozsvícené světlo v noci?
Pokud ti světlo z okna nesvítí na monitor a nemáš za sebou žádný zdroj světla (žárovka, lampička, slunce), tak je to jasné, odrazy tě na 100% trápit nebudou...
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

James.Sniper píše:Pokud ti světlo z okna nesvítí na monitor a nemáš za sebou žádný zdroj světla (žárovka, lampička, slunce), tak je to jasné, odrazy tě na 100% trápit nebudou...
Mě třeba hrozně vadili i obyčejné dení světlo, při tmavých scénách (film, hry). Ikdyž jsem přímo neviděl odlesky světla, viděl jsem zase svůj odraz.
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Raoul Duke píše:
James.Sniper píše:Pokud ti světlo z okna nesvítí na monitor a nemáš za sebou žádný zdroj světla (žárovka, lampička, slunce), tak je to jasné, odrazy tě na 100% trápit nebudou...
Mě třeba hrozně vadili i obyčejné dení světlo, při tmavých scénách (film, hry). Ikdyž jsem přímo neviděl odlesky světla, viděl jsem zase svůj odraz.
Jo s tím souhlasím, já jsem zjistil, že když se koukám na displej, tak moje oči/mozek ty odrazy prostě "odfiltruje" a já je nevidím a proto mi nevadí. :P U tebe oči/mozek ty odrazy "neodfiltruje" a tudíž je vidíš a vadí ti (to by mi taky vadilo).
durod
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od durod »

Deexer píše:Prave ja nevim jak bych reagoval doma kdyz to vidim v obchode tak me fascinujou nadherne barvy a proklesleni obrazu jelikoz mam ale zase strach stema odrazama

ja mel prave spadeno na
http://www.alza.cz/20-palcove-lcd-samsu ... d80113.htm

...
tohle ma matny display, jenom leskly ram...
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“