Samovolné zvýšení napětí VCORE (CPU) během chodu PC

Vše o procesorech Advanced Micro Devices.

Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee

Odpovědět
Glummer
Nováček
Nováček

Samovolné zvýšení napětí VCORE (CPU) během chodu PC

Příspěvek od Glummer »

Zdravím vás,
potřeboval bych poradit s následujícím problémem:
Již několikaleté PC s MB ASUS A7V600 a BARTON 2500+ (standartně 1,65 nastaveno v BIOSu) se mi poslední dobou kousá. A to většinou tak po 1 až 2 dnech provozu.
Přeinstaloval jsem Win XP, spustil Everest. Po naběhnutí ukazuje napětí VCORE 1,65,což se správně. Po cca 12 hodinách jsem se opět podíval na VCORE - hodnota se změnila na 1,84V - což by vysvětlovalo, proč počítač tuhne. Nevíte čím by to mohlo být způsobeno.
Napadá mne, že už zkrátka odchází některá z regulačních součástek na MB, protože jiné větvě ze zdroje nevykazují výchylky v napětí ani o 5 procent. Zároveň je aktivovaný Q-FAN - regulace otáček.

Děkuji za odpovědi
KunNy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od KunNy »

No, zkus hlavně napsat tvou sestavu a zdroj.
To, že ti PC po dvou dnech spadne bych ani tak neviděl jako problém CPU, ale Win XP - zkus počítač alespoň jednou denně restartovat a né ho nechat zaplý X dní.
BTW: Moje bývalá ASUSka A7V880 mi overvoltovala procesor, ale pořád (a dělaly to snad všechny A7V880, viz topic tady na fóru o této desce..)
HTPC:Core i5 3570K @ 4.5Ghz (1.30V) + ASUS V GENE + 8 GB OCZ Platinum 1866Mhz + MSI Geforce GTX 580 + Samsung F3 1TB + DVD-RW + Chieftec CFT-560A12C + 3R System HT-1100 + watercooling (Cawedog ZOUY + TOKRA + fullcover GPU, 360mm rad, Eheim HPPS + Innovatek AGB)
Glummer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glummer »

Sestava:
A7V600, BARTON 2500+, 2x 512 DDR 266Mhz, Leadtek NV 5700, HDD SATA Samsung 500GB, TV karta Technisat Airstar 2, SB Live 5.1 + starší LG DVD-RW

Jde mi hlavně o to napětí, protože si myslím, že se to zasekává z tohoto důvodu. Nominální je 1,65 a teď se tam pouští 1,84. Proč?
Glummer
Nováček
Nováček

Příspěvek od Glummer »

Zdroj klasika EC 350W s 12cm fan. Ale nezdá se mi, že by za to mohl zdroj, protože jak jsem psal hlavní větve 12 a 5V jsou v 10 procentni toleraci - resp. pohybuji se do 5ti procent.

Další poznatek je, že se PC klidně kousne třeba už za 4-5 hodin, nesváděl bych to na systém. A už vůbec bych to neřešil restartem.
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Kdy jsi si jisty zdojem, tak ho kup :) Treba nejakeho fortrona 400W, zdraveho samozrejme 8-)

K tomu zvysovani napeti. Ty jsi ho meril nejakym mericim prisrojem? Podivat se samozrejme muzes na desku jestli ti neco nevyhorelo. Kdyztak sniz napeti v biosu, jetli to jde. Mozna ze ta deska tu autovoltage ma v nastaveni biosu.

Vsechny kabely drzi jak maji? Zkus taky vycistit desku od naneseneho prachu, a to komplet - rozlozit, vycistit, slozit.

EDIT: Az vymenis ten zdroj, tak to EC hod do srotu. Recyklace je nutna :lol:
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
h4__
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od h4__ »

A teplota?
Odpovědět

Zpět na „Procesory AMD“