Nejde mi zprovoznit disk SATA

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
grapherx
Nováček
Nováček

Nejde mi zprovoznit disk SATA

Příspěvek od grapherx »

čau,
dnes jsem si koupil nový hdd Samsung 200Gb HD200HJ(Serial-ATA). Nastal mi takový problém ,že se mi ten disk nedaří dát do provozu. Bios ten HDD našel ,ale někdy ho zobrazuje jako 138GB a někdy 200Gb. :? V systému jsem chtěl dát HDD do provozu přez správce disků . Tam ale když jsem dal inicializovat disk tak asi po minutě naskočila chyba "něco s nestabilitou , a že musí být správce disku nebo PC restartován." :?: Zkoušel jsem také zprovoznit z Paragon Hard disk manager. Opět bez úspěchu. Někde na internetu jsem našel že to má jít přez Bootovací CD a pak příkazový řadek nebo tak nějak. Tak jsem to udělal ale ten mi ovšem vůbec HDD nenašel. Když jsem nechal zapojený jen SATA disk + mechanika tak mi v přík. řádku napsal neplatná cesta...
PLS poraďte. Říkám na rovinu ,že to je můj první disk SATA. :(
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

Zostava ? OS mas pravdepodobne Windows XP bez SP2, ze ?
grapherx
Nováček
Nováček

Příspěvek od grapherx »

CPU: Intel Celeron D 3060 Mhz@3510 Mhz 1,26V
MB: Biostar P4M890M7-se
RAM: Kingston 1GB 4-3-4-12-1T
HDD: Hitachi 40Gb (ATA)
b]GPU:[/b] ATI sapphire HD2400pro 256MB @ 700/509Mhz + Xilence fan 800rpm
Mechanika: LG GSA-H54N
Case: KME CX-5762
Zdroj: Akasa AK-P400FG 400W ultra quiet
Klávesnice: Genius KB21e
Myš: A4 Tech X6-10D GLASER
Monitor: Benq FP73G S

+ samsung HD200HJ[/b]
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

Klasika. Radic VT8237A = nefunkcna detekcia SATA1/SATA2 diskov. Musis si disk rucne prepnut do SATA1 rezimu, ale neviem ako je to u Samsungov. U WD mas na to jumper. Mozno takto ? Alebo takto ?
grapherx
Nováček
Nováček

Příspěvek od grapherx »

To jsem už udělal podle manualu z internetu od samsungu by to mělo být spojení třetí dvojice. Ale stále nic.
grapherx
Nováček
Nováček

Příspěvek od grapherx »

Nakonec pomohlo obyč. Clear CMOS . A už vše jede jak má.
grapherx
Nováček
Nováček

Příspěvek od grapherx »

Mám asi vydnou sestavu protože mě nepříje normální aby mi funkčnost HDD ovlivňoval takt CPU.
Orig. FSB je 133x23 tady na té frekvenci HDD jede ,ale ještě pomaleji než HDD ATA . pak jsem zkoušel od 140-153x23 a tady bylo hdd stále zobrazováno jako neinicializováno . A ani přez příkazový řádek jej nešlo zformátovat. Poté jsem zkusil ho naformátovat přez CD Win Vista. Tam ale ani nebyl nalezen. A když jo.Myslím při 152x23 tak ale nešel ani naformátovat a ani vytvořit.
Když dám Clear CMOS nastaví to CPU na 100x23 tak tady je HDD zobrazeno ale taky pracuje pomalu ( kopírování souboru 20MB okolo půl minuty{to snad už je rychlejší aji Flash disk}). A ještě je CPU při Clear CMOS pouhých 2300MHz což je málo a orig. takt CPU je 3060MHZ.
Tak jestli mám normální PC tak nejsu normální já. :D

Edit: nemá na něco vliv ,že SATA kabel je zakouepen na jedny straně normální a na druhé straně je zvohnuta koncovka o 90°´. Je jedno jak tento kabel zapojím?

Edit II: zkoušel jsem test tohoto disku přez program HD Tach . A vysledek byl Average speed pouhých 8MB. Co stím diskem může být. Nebo to je vadnou deskou?
grapherx
Nováček
Nováček

Příspěvek od grapherx »

Co se musí nastavit v BIOSU aby fungovalo dobře SATA disky.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“