archivovat data na DVD alebo HDD?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
romanbee
Nováček
Nováček

archivovat data na DVD alebo HDD?

Příspěvek od romanbee »

ZAUJIMALO BY MA Z HLADISKA ZIVOTNOSTI,CO JE LEPSIE.
KDE SA TIE DATA UDRZIA DLHSIE.
AHOJTE.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Radeji zapisovatelne medium, nikdy nevis kdy ti HDD zkolabuje 8)
Pokud zvolis na dulezite data kvalitni medium neni co resit!
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

nejlepší je mít na zálohování ještě jeden disk. ale pokud to uložíš na kvalitní CD/DVD a dáš to do pořádného obalu, tak ti to tak 5 možná 10 let vydrží.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

No obojí....zálohy neni nikdy dost :)
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Dzin píše:No obojí....zálohy neni nikdy dost :)
no já osobně to nijak nedramatizuju. zálohuji jenom w@rez a dokumenty. ostatní - delete :roll:
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Já jsem rozhodně pro zálohu na HDD, ale pouze v případě kdy uvažuješ zálohu jako na dlouhý časy, protože na DVD není trvanlivost po deseti letech jistá, ale na HDD ano. Musí se teda ale jednat o hdd který nebude jinak používán, tedy zazálohují se na něj potřebná data a schová se někam do skříně třeba v řádném obalu. Kdykoli za desítky let ho můžeš vytáhnout a stopro to na něm bude. Otázkou samozřejmě je jestli ještě taky v té době budeš mít k sehnání veterána PC na kterám ten disk připojíš protože už bude jinej připojovací standart. Ale stejný problém bude i u DVD která se už dávno nebudou používat.
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

ZdenekSveda píše:Otázkou samozřejmě je jestli ještě taky v té době budeš mít k sehnání veterána PC na kterám ten disk připojíš protože už bude jinej připojovací standart. Ale stejný problém bude i u DVD která se už dávno nebudou používat.
Rekl bych, ze zpetna kompatibilita s CD/DVD bude i za 20 let. Respektive stejne jako ted se daji koupit veze na magnetofonovy pasek, tak i v te dobe by mel byt k sehnani prehravac kompatibilni s CD/DVD. DVD-rekordery se prece taky prodavaji uz nejakou dobu a v soucasne dobe za nizsi ceny nez byly ceny prvnich videi a prece jsou i videa stale k sehnani.
CD/DVD placek musi byt po svete desitky miliard a toho se lidi budou tezko v dohledne dobe zbavovat. Stejne jako svych sbirek VHS kazet.
OT: Stejne jako se lidi nezbavuji starych skodovek S100-135 kterych tu jezdi cca 300 tisic.

Jen skoda, ze asi nikdo neudelal dlouhodoby test trvanlivosti CD/DVD nosicu. Myslim tim test - stridani teploty ±50°C, stridani vlhosti 0-100%, osvetlovani UV-zarenim.

/edit: A na HDD jsou oproti placce desitky SMD soucastek a nikdy nevis jestli se nejaka neodpali.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Pokdu by šlo o nějaká důležitá data, tak bych je zazálohoval jak na HDD tak i na nějaké vyměnitelné médium (DVD). Jak napsal Dzin - zálohy není nikdy dost. Ale většina lidí na to přijde až ve chvíli, kdy o nějaká data přijdou :)
Goldnoob team proud member!
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

LGA píše:Jen skoda, ze asi nikdo neudelal dlouhodoby test trvanlivosti CD/DVD nosicu. Myslim tim test - stridani teploty ±50°C, stridani vlhosti 0-100%, osvetlovani UV-zarenim.
v computeru ten test dělali a můžu ti říct, že dopadl strašně........... a to i verbatim :)
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

myom píše:
LGA píše:Jen skoda, ze asi nikdo neudelal dlouhodoby test trvanlivosti CD/DVD nosicu. Myslim tim test - stridani teploty ±50°C, stridani vlhosti 0-100%, osvetlovani UV-zarenim.
v computeru ten test dělali a můžu ti říct, že dopadl strašně........... a to i verbatim :)
Verbatim už to není co to bývalo. Snad s vyjímkou Verbatim Pastel, což je vlastně Tayio Yuden v krabičce Verbatim.
lilleek
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lilleek »

A co Memorex? Ty sou na tom jak? Případně která média jsou na zálohu nejlepší?
AMD 7800X3D+THERMALRIGHT Phantom Spirit 120|GIGABYTE X870 GAMING X WIFI7|XFX Mercury AMD Radeon RX 9070 XT OC|Kingston FURY Beast Black DDR5 32GB 6000MHz CL30|Seasonic Focus GX-850-V4 Gold 850W

EX:Intel i5 6600k+Noctua NH-U12F|MSI Z 170-A PRO|ASUS GTX 1070 DUAL|2x8GB DDR4 3000|SeasonicS12 520W|2x320GB+640GB+120SSD+480SSD+vykopávky 40+80+160+500

EX: Intel Q9550 2,83@3,9+Noctua NH-U12F|Gigabyte P35-DS4 F11 rev1.0|MSI R9 280x|4x2GB DDRII800 A-Data EE 5-5-5-15|SeasonicS12 520W|2x320GB+640GB+120SSD+vykopávky 40+80+160
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Když už jsem u těch DVD médií, podle mě jednoznačně vítězí z DVD-R značka IMATION 8)
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
mhl
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od mhl »

kotas píše:Když už jsem u těch DVD médií, podle mě jednoznačně vítězí z DVD-R značka IMATION 8)
v počtu nečitelných médií rozhodně 8)
TheMelin
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TheMelin »

Zdarec Stojím před problémem zálohy. Bohužel momentálně vlastním jen DVD mechaniku bez vypalovačky.
Potřebuji zálohovat cca 50-60 Gb dat + -
Uvažuji o koupi nějakého 80Gb HDD a na ten to hodit.
Otázka (prosím někoho kdo má s tím to typem zálohy zkušenosti)
Je to dobrý nápad? (nakopírovat data a uložit do sskříně)
Nebo scánět DVD vypalovačku.. nějakej program a po kouskách to povypálit ?
Problém je že některé složky mají víc jak 12 Gb a dělit na více DVD se mi nechce :cry:
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

to bych vůbec nebral jako dogma...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
reifik
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Záloha dat

Příspěvek od reifik »

Mám v PC"šuplík" s 160GB HDD Seagate Barracudu,tak jsem si pořídil ještě jeden"šuplík",zhruba za 100.-,/abych nemusel stále přepínat IDE kšandu a Molex/do něj šoupl 320GB HDD Seagate Barracudu a mám perfektní záložní HDD.Oba jsou sice PATA,ale na rychlosti to nijak nepociťuji.Ani OS Win XP Pro SP2,nic nenamítá a spolupracuje korektně s kterýmkoliv,z těchto HDD.
Stačí jen vypnout PC,prohodit"šuplík",respektive jeho vnitřní klec s HDD a jede se dál! :)
Jeltík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jeltík »

Chceš zálohovat? Nevíš, co s prachama? Blue-Ray je to správné, ááááno 8)
Brcaka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Brcaka »

To opravdu nejdůležitější mám na 1hdd+ 1hdd(záloha) + 1DVD. Ještěže tech opravdu duležitých věcí mám tak málo :)
Dnes již toho vím tolik, že s klidem mohu říct, že vlastně nevím nic.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“