shodou nešťastných náhod jsem se dostal jako správce do sítě zmíněné v popisu. Síť čítá zhruba 10 klientských stanic + server s W2003, PC se přihlašují do domény.
Na serveru jsou sdílené složky a klientské počítače je mají nastaveny jako síťové jednotky. Při spuštění počítačů jede vše v pohodě, ale po náhodné době (většinou to bývá ± 8 hodin) se disky odpojí a nelze je znovu připojit a ani se na sdílenou položku serveru dostat po síti. Jediné co pomůže je restart dotyčného PC, pak jede vše zas dobře. Zajímavé je, že v síti donedávna byly PC s W2K a ty běžely bez problému a odpojování disků se u nich neobjevovalo. Nyní byly tyto PC nahrazeny novými s XP a problém odpojování se u nich začal také objevovat
Zkoušel jsem hledat různé řešení problému, ale zatím jsem neuspěl.
Zatím jsem zkoušel:
1. Vypnutí možnosti vypínání síťových adaptérů z důvodu šetření spotřeby
2. Vypnutí auto disconnectu na serveru net config server /autodisconnect:-1 dle http://support.microsoft.com/kb/138365/cs
3. Na klientských PC jsem do registrů hodil HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\KeepAliveInterval 0x00001000 a KeepAliveTime 0x00300000 mělo by to držet připojené disky online.
Dnes jsem na server nainstaloval Wireshark, tak zkusím schválně zítra hlídat co poteče do serveru při odpojení a následném pokusu o znovupřipojení disků.
Jen ještě dodám, že na všech PC včetně serveru jsou nainstalované poslední MS záplaty...
Jinak zatím ze své praxe správcuji sítě s Linux / Unix based servery. S Win serverem jsem přišel touhle cestou poprvé do styku a nějak se moc nepotvrdila proklamovaná jednoduchost nastavení Win severů...
Předem díky za tipy, co by mohly pomoci problém vyřešit,
Jirin