-!- Radeon X1950 GT/PRO - problémy a jejich řešení #2 -!-

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
KuBina
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KuBina »

Copak si predtim ten molex v desce nemel zapojenej a slapalo ti to?
neměl ani nemam a šlape to celou dobu.myslim žej sem ho tam nedaval protože mi tam nedosáhl. k čemu je?
milis
Začátečník
Začátečník

Sapphire ati radeon x1950gt-vypinanie

Příspěvek od milis »

zdravim, mam grafiku sapphire radeon 1950gt s originalnym chladicom, zdroj modecom feel II 400w. mam ju asi tak dva tyzdne. uz som s nou presiel call of duty 4 a urobil som si aj 3DMark, ale teraz mi zacala dost blbnut. pri spusteni hry(konkretne CounterStrike Source, aj menonave Call of Duty 4) mi karta vypne (vypne sa monitor), a zacne akoby silnejsie hucat vetrak ale pocitac bezi dalej. musim natvrdo resetovat, ale nepomaha. na vypnutie pc musim vypnut napajanie zdroja. ked s kartou pohnem alebo chvilu pockam a zapnem pocitac opat nabehne, ale ak pustim 3d akceleraciu (niektoru hru) znovu to po chvili urobi.
pri beznej praci ide normalne. co to moze robit? zdroj alebo vysoka teplota karty? mam reklamovat? dik za pomoc.
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Sapphire ati radeon x1950gt-vypinanie

Příspěvek od kotas »

milis píše:...
zkusit z jiným zdrojem, korektně odinstalovat a nainstalovat opět ovladače, jedině v poslední verzi 8.1, ještě bych ji nechal projet nějakou utilitou, nejlépe ATi Tool a nechal běžet alespoň hodinu a sledoval teploty..
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Mozna ta karta odchazi a ten zdroj, pokud neni kvalitni, tak ji asi k tomu pekne pomohl. Tzn. reklamovat kartu a mozna se poohlednout po jinem zdroji.
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Ruka píše:Mozna ta karta odchazi..
Má jí 14 dní.. :oops:
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Dobre:
1. bude tedy sedet u kompu a psat nam tu jak mu to nejede
2. pujde ji reklamovat a pri nejlepsim ji v tom obchode otestuji
3. podiva se jestli nezarazil nejaky pin na pci-e
4. vymeni zdroj
5. vyhodi PC z okna a dole ho dodela velkym 5kg kladivem
6. !samozrejme, ze vrati vsechny zmeny provedene taktovanim na default hodnoty!

No, jako nejlevnejsi volby mi pripadaji 5., 6., 3., 2.
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

milis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od milis »

karta je do slotu agp. a kupovana cez net z alzasoftu. preinstaloval som ovladace na 8,1. karta ma napajanie zo zdroja cez dva molexy. nemal som uz volne tak som na molex zo zdroja hodil rozdvojku a zapojil kartu. myslel som ze aj to by mohol byt problem tak som to zmenil tak ze som zapojil kartu na dva samostatne molexy a rozdvojku pouzil na mechaniky. testoval som to asi 15 minut (CS Source) a zatial to ide teplota mi stupla zo 49 na 57 stupnov. dufam ze je to este ok teplota. niekedy to padlo po 5 minutach inokedy po 7, ale 15 minut to este nedrzalo. skusim dlhsi test a uvidim. divne mi je ze ten cas sa menil akoby podla teploty karty a ked bola moc vysoka tak to padlo, ale vetrak by mal byt v pohode, kartu nemam ani pretaktovanu.
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Jestli mas podezreni na kartu, tak je fakt nejlepsi ji reklamovat, protoze ti nic jineho nezbude. To co popisujes, kde rikas ze mas teplotu 57° v zatezi, tak to by spis odpovidalo teplote karty v klidu. Rikas ze nemas kartu taktovanu a co zbytek sestavy, ten je taky netaktovany, drzi se teploty i u ostatnich komponent do prijateln n\ch mezi?

Instaloval jsi ti kartu na cisty OS? Nemel jsi tam doufam nvidia.

Ja byt tebou jeste zkusim omega ovladace, ty byli vzdycky v poho a dost mi s takovymi problemy pomohli. To uz bych pak videl jako posledni moznost a pak..?

taffer_x
Nováček
Nováček

Větrák X1950 Pro jede stále na 100%

Příspěvek od taffer_x »

Mám Sapphire X1950 Pro 512MB PCI-E, zdroj 400 W (vím, že nesplňuju minimum psaný na kartě) a když zapnu komp, tak větrák GK stále běží naplno (a dost hlučí), teplota GPU je 40 st. Nic jsem netaktoval, instalace byla na nový Widle XP, ovladače jsem zkoušel Catalyst od 7.6 do 8.2 a stále totéž. Úplně stejnou sestavu - MB, procák, RAM (jen zdroj tam je 600W) mám na druhým kompu a tam se větrák GK rozjede jen na ca. 2 s. než naběhne BIOS a pak je tichý, teplota 50 st. Zahlučí si víc jen občas na chvilku při větším výkonu ve hrách. Taky jsem nic netaktoval ani neupravoval, ATT zatím nepoužívám. Nevíte v čem by mohl být problém u té první sestavy? Přece jenom ten hluk je nepříjemný. Že by to bylo tím zdrojem? Díky.
Sov2T
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sov2T »

Koupil jsem si výše uvedenou grafickou kartu (x1950gt agp) a provozoval ji na níže uvedené sestavě bez problémů: AMD athlon 64 3000+ (skt 754) 2-1,5 gb ram (podle potřeby jsem velikost paměti měnil) nForce3 deska, DVD/RW, FDD, disk (160GB) zdroj 400w (ec), problém nastal v okamžiku, kdy jsem upgradoval na AMD X2 4200+ EE, deska msi K9 MM-V (jediný chipset na am2 se slotem pro agp) a 2gb ram (800) disk 80GB, zdroj 400W. Grafika jela ok (ve 2D režimu) do té doby než jsem zapnul nějakou (v podstatě jakoukoli) hru využívající directx nebo opengl. Poté se větráček roztočil na max otáčky, monitor se vypnul, ale programy na pozadí běžely dál... (měl jsem zapnutý winamp a internetové radio - abych zjistil zda se komp sekl). Zkoušel jsem měnit ovladače snížit spotřebu na minimum (napájený byl akorát disk a grafika(+ deska samozřejmě) - sestava nebyla taktovaná - ale výsledek byl pořád stejný - a když jsem grafiku zapojil do původní sestavy (ve které se změnil akorát zdroj na 300W)(sestava AMD3000+ nForce3, 1,5gb ram, 160gb disk, vypalovačka DVD) vše běželo ok. Tímto bych dedukoval, že problém není ve grafické kartě, nýbrž v základní desce (ale možná se mýlím).
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Sov2T:
Mas tu sestavu taktovanou? Co takhle zkusit ten 400w zdroj v te 754 desce. Melo by to jet. Pokud to pojede, tak to zkus obracene, at odpalis i tu 300w. Samozrejme ze to s kazdym zdrojem poradne otestujes jak doposud.

taffer_x: totez, vyzkousej a je to

Ono, taky je 400 a 400, ale jedna je treba ec, r.d., a druha treba Fortron, Seasonic a je mezi nima sakra rozdil, a ne jenom v cene.

milis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od milis »

este k tomu pretaktovaniu. mam pretaktovany akurat procak p4 northwood z 2,8 na 3,0.
teplota ostatnych komponentov: procesor max 55 stupnov, grafika do 60, hdd wd160g 47 stupnov, maxtor40g 60 stupnov. mam tie disky pri sebe co asi nieje dobre a maju dost vysoku teplotu hlavne ten maxtor (systemovy), ale mam hrozne blbo riesenu skrinu.

odvcera to nepadlo. este otestujem v 3D Mark
Sov2T
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sov2T »

Ruka píše:Sov2T:
Mas tu sestavu taktovanou? Co takhle zkusit ten 400w zdroj v te 754 desce. Melo by to jet. Pokud to pojede, tak to zkus obracene, at odpalis i tu 300w. Samozrejme ze to s kazdym zdrojem poradne otestujes jak doposud.
Sestava taktovaná není. 400w zdroj byl v 754 desce a vše jelo ok, teď mám na 754 desce 300w a také jede vše ok (kupodivu). 400w mám v kompu s X2. Jen tak na okraj tyto dva kompy jsou od sebe vzdáleny asi 200km takže jakákoli výměna komponentů je pro mě problém. Ale ještě jednou uvádím, že x1950GT nefungovala správně pouze na desce s AM2 a jede bez problémů (i na 300w zdroji) na 754 desce...
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

Heled a to by mohlo byt i nekompatibilitou desky a grafiky. Pac co jsem z toho vyvodil, tak lepsi zdroj ji v te desce nepomuze a v jine jede i se zdrojem z desky ve ktere nejela OK. Rikam to spravne? Pokud ano, jeste bych na te AM2 zkusil naflesovat bios a cekat jestli se to nezmeni.

milis: na hdd je 60 stupnu docela mazec. Sice nevim jakou garantuje provozni teplotu, ten maxtor, ale je mozne ze jsi nase zdroj svych problemu.

milis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od milis »

s tym mojim maxtorom ani neviem ako to je. mam ho uz pekne dlho asi tak 5 rokov. az teraz som pozeral teplotu a nechapal som ze je taka vysoka. co som cital na nete tak maximalne do 40 stupnov by to malo byt. ale mam dva disky nad sebou lebo mam hroznu skrinu a tento maxtor je naspodu takze ho ten vrchny hreje. asi to budem musiet nejako vymysliet.
inak dnes som hral asi hodinu a pol farcry a hodinu half life 2 a no problem. takze asi pomohli tie nove ovladace a to ze som to dal na zvlast molexy zo zdroja. dufam, ze to nezakriknem
Sov2T
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sov2T »

Ruka píše:Heled a to by mohlo byt i nekompatibilitou desky a grafiky. Pac co jsem z toho vyvodil, tak lepsi zdroj ji v te desce nepomuze a v jine jede i se zdrojem z desky ve ktere nejela OK. Rikam to spravne? Pokud ano, jeste bych na te AM2 zkusil naflesovat bios a cekat jestli se to nezmeni.
Bios jsem flashoval na poslední verzi (1.6) kvůli podpoře procesoru a pořád nic. Nechám to být jak to je... Ale štve mě to... :x Tu x1950gt mám stejně doma, takže s tím včil nic neudělám.
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ruka »

jeste bych v te AM2 vypnul fastwrite a sideband adressing a pripadne i dalsi ficurky co v tom biosu pod agp najdes, mozna to pomuze i zkus snizit sdilenou pamet

Bobafel
Nováček
Nováček

Příspěvek od Bobafel »

Zdar,
Tohle jsem řešil poměrně dlouho a teď se zdá být vše v pořádku.
Moc jsem toho nehrál, ale ve hře LineAge2 se mi po chvíli hraní, zcela náhodně, najednou vypl monitor. Počítač běžel dál.
Pojal jsem podezření i na overheat karty (měl jsem Sapphire X1950Pro kde byl údajně problém se špatným chlazením napěťových regulátorů) a koupil si jinou od MSI. Nakonec se ukázalo, že to bylo na prd, neboť ten můj Sapphire byl už v nové revizi, kde problém s chlazením RVM nebyl. LineAge padal samozřejmě vesele dál.
Samozřejmě jsem zkoušel všemožné ovladače v různých verzích od catalyst, přes omega po DNS..nic nepomáhalo. Nabyl jsem postupně přesvědčení, že to musí být v ovladači.
Ze zoufalství jsem začal experimentovat s nastavením ovladače, použil jsem ATI Tray Tool...doporučuju.
Nejprve jsem vypnul VPU recover..nepomohlo
Zkoušel jsem manuální regulaci otáček ventilátoru na max v domění, že málo chladim...nepomohlo
Zkusil jsem přímo v nastavení hry vypnout HDR (nevim jak to je v ovladačích)....a bylo po problému
Od té doby mi to nekrachlo ani jednou. HDR nepoužívám.
Teď bych to opět rád zkusil (ovladače prošly zase nějakym vývojem), tak uvidim a zkušenost postnu sem.

Moje sestava: AMD Athlon X2 EE, 2GB Ram, MB Asus MN2-E, MSI Radeon X1950 Pro 256MB

Snad to někomu pomůže... :)
Zeero
Nováček
Nováček

Prehrivani

Příspěvek od Zeero »

Zdravim...mam tuto kartu (Ati Sapphire X1950pro 256mb) uz relativne dlouho a po cely cas behala jak mela. Jenomze jsem musel preinstalovat windows (Vista), kvuli Alcoholu, ktery se mi tloukl s Deamon tools. Od te chvile se mi karta straslive prehriva v uplne obycejnych hrach. Napriklad v CS Source mi po chvili zacne hlasit deska, ze karta hreje a za chvili se vypne pc. Dokonce i v Ati tool, kdyz dam show 3d view (takovata rotujici chlupata kostka), tak se za chvilku dostane na hranici 100*C (a i vyse). Kartu jsem mel po reinstalu 1 venku (myslel jsem, ze se mi zanesl chladic=). Prosimvas, nevite co s ni je? Doufam, ze nebude muset do hnoje...=().
PS: Je nastavena na defaultnich frekvencich (zadny overlock).
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

A točí se větráček ? Jaké teploty ti to ukazuje ?
Goldnoob team proud member!
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“