GF 8800GTS 512 SLI - hry se cukají
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- jankisler
- Začátečník

GF 8800GTS 512 SLI - hry se cukají
Zdravím.
Koupil jsem si nový počítač s deskou ASUS Striker II Formula, C2D E6600 (toto CPU mám pouze dočasně - E8400 je bohužel stále nedostupné), Patriot 4GB RAM SLI ready a 2x MSI NX8800GTS-T2D512E-OC, které jsem zapojil do SLI. Harddisky jsou WD RAPTOR 150GB + Samsung Spinpoint 500GB a to vše je napájeno 750W zdrojem od Chieftecu. Používám OS MS Vista Ultimate 64.
Updatoval jsem BIOS, nainstaloval nejnovější ovladače od všeho i veškeré dostupné aktualizace Windows.
V 3D marku 06 (při standartním nastavení) mám cca 11000 bodů, což mi přijde dost málo.
Hlavní problém ovšem je, že skoro všechny novější hry se mi podivně cukají i když mi FRAPS píše třeba 50fps (konkrétně NFS Pro Street, Gears of War, World in Conflict, The Settlers VI....). Používám 24" monitor, takže všechny hry spouštím v rozlišení 1920x1200.
U Gears of War jsem zjistil, že pomůže pokud deaktivuji SLI. FRAPS mi poté sice píše cca o 15 fps méně, nicméně hra jede mnohem plynuleji. V NFS to také trošičku pomůže, ale cukání je tam pořád.
Zkoušel jsem i přehodit graf. karty a vyzkoušet obě jednotlivě, zda jedna z nich v samostatném režimu nedělá podobný problém, ale obě fungují stejně.
Jediné co mě napadá, tak že je nemocná základní deska, ale raději se ptám vás, zda jste se s podobným problémem už nesetkali a neznáte tedy způsob jeho řešení.
Předem děkuji za odpovědi.
//Thellwin - upraven název threadu
Koupil jsem si nový počítač s deskou ASUS Striker II Formula, C2D E6600 (toto CPU mám pouze dočasně - E8400 je bohužel stále nedostupné), Patriot 4GB RAM SLI ready a 2x MSI NX8800GTS-T2D512E-OC, které jsem zapojil do SLI. Harddisky jsou WD RAPTOR 150GB + Samsung Spinpoint 500GB a to vše je napájeno 750W zdrojem od Chieftecu. Používám OS MS Vista Ultimate 64.
Updatoval jsem BIOS, nainstaloval nejnovější ovladače od všeho i veškeré dostupné aktualizace Windows.
V 3D marku 06 (při standartním nastavení) mám cca 11000 bodů, což mi přijde dost málo.
Hlavní problém ovšem je, že skoro všechny novější hry se mi podivně cukají i když mi FRAPS píše třeba 50fps (konkrétně NFS Pro Street, Gears of War, World in Conflict, The Settlers VI....). Používám 24" monitor, takže všechny hry spouštím v rozlišení 1920x1200.
U Gears of War jsem zjistil, že pomůže pokud deaktivuji SLI. FRAPS mi poté sice píše cca o 15 fps méně, nicméně hra jede mnohem plynuleji. V NFS to také trošičku pomůže, ale cukání je tam pořád.
Zkoušel jsem i přehodit graf. karty a vyzkoušet obě jednotlivě, zda jedna z nich v samostatném režimu nedělá podobný problém, ale obě fungují stejně.
Jediné co mě napadá, tak že je nemocná základní deska, ale raději se ptám vás, zda jste se s podobným problémem už nesetkali a neznáte tedy způsob jeho řešení.
Předem děkuji za odpovědi.
//Thellwin - upraven název threadu
Naposledy upravil(a) jankisler dne stř 27. úno 2008, 01:00, celkem upraveno 1 x.
- ps47
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Pomoc! 2x8800GTS 512 SLI - hry se cukají
myslim ze som nasiel tvoj problem:
jankisler píše:Používám OS MS Vista Ultimate 64.
- jankisler
- Začátečník

Re: Pomoc! 2x8800GTS 512 SLI - hry se cukají
V tom bych asi problém nehledal. Přece jen nové hry už počítají s tím, že je někdo bude spouštět i na 64 bitovém systému. Mimoto třeba Crysis přímo podporuje 64 bit a stejný problém se projevuje i tam.ps47 píše:myslim ze som nasiel tvoj problem:jankisler píše:Používám OS MS Vista Ultimate 64.
- Ruka
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mas na te desce zaply prenos PCIEX 16 <-> 16. Taky bych zkusil trosku potaktit to CPU(ikdyz dle meho by se hry asi kvuli tomu necukali), jestli se to nezlepsi. Teda predpokladam ze jsi netaktoval, jinak bych to videl obracene.
No a kruci, dyt ty pameti beztak maji prikazano pracovat s vyssim napetim, ne? Se podivej cos k nim dostal za manual. Beztak to budou mrchy co maji jet aspon na 2.2V. Kvuli tomu by mohl byt ten problem. Prubni a dej vedet jak jsi dopadl.
No a kruci, dyt ty pameti beztak maji prikazano pracovat s vyssim napetim, ne? Se podivej cos k nim dostal za manual. Beztak to budou mrchy co maji jet aspon na 2.2V. Kvuli tomu by mohl byt ten problem. Prubni a dej vedet jak jsi dopadl.
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.
Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
- OBR
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
chlope nepiš tady zase ty nesmysly, já jel na SLI přes 64bit Visty dva měsíce a jela každá hra ve SLI bez nejmenších škubanců.OBR píše:problem neni v 64-bitovm systemu ale v naprosto dementnich 64-bit ovladacich pro SLI! Proste se smir, ze pod 64-bitama SLI nefunguje dobre ... nainstaluj si 32-bit a uvdis ten rozdil ...
jankisler : Napiš mi přesně typ zdroje co máš, kolik má 12V větví a kolik A na nich.
Sosni si všechny SLI/dual gpu fixy od Microsoft zde, jestli je ještě nemáš.
http://www.nvidia.com/object/windows_vi ... fixes.html
Pak si sosni GPU-Z a podívej se jestli ti tam běží obě grafiky v PCIE16x módu. Jestli né, tak zvedni voltáž Southbridge v biosu na 1.6V
- jankisler
- Začátečník

Zdroj je Chieftec CFT-750-14CS. 12V větve jsou 4 a každá má 18A. Grafiky mám zapojeny zvlášť na jedné větvi, která je určena pro PCI-E.spajdr píše:Napiš mi přesně typ zdroje co máš, kolik má 12V větví a kolik A na nich.
Sosni si všechny SLI/dual gpu fixy od Microsoft zde, jestli je ještě nemáš.
http://www.nvidia.com/object/windows_vi ... fixes.html
Pak si sosni GPU-Z a podívej se jestli ti tam běží obě grafiky v PCIE16x módu. Jestli né, tak zvedni voltáž Southbridge v biosu na 1.6V
Hotfixy samozřejmě mám staženy a nainstalovány, stejně tak GPU-Z už jsem kontroloval a vše je v pořádku.
Problém není s nedostatkem výkonu (možná až na ten 3Dmark). I když hra píše 50fps, přesto se podivně, nepopsatelně cuká.
- xeq
- Začátečník

-
Ja som mal podobne skore/vykon ked som mal procak na 2,4ghz. A pri hrach som nemal ziadny vykonovy rozdiel medzi jednou a dvoma kartami. Niekto mi poradil ze procesor treba pretaktovat aspon na 3,0 - 3,4 ghz potom sa zacne sli poriadne skalovat. Skus to pretaktovat a zistis.
A mimochodom, SLI na 64 bit VISTE ide absolutne bez problemov ak nie lepsie ako na 32bit, skusal som to aj ked 64 bit momentalne nepouzivam.
A mimochodom, SLI na 64 bit VISTE ide absolutne bez problemov ak nie lepsie ako na 32bit, skusal som to aj ked 64 bit momentalne nepouzivam.
7820x@4,8Ghz / MSI X299 Gaming M7 ACK / 4*8GB 3200Mhz CL16
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No nevím jestli by to dělalo to škubání ten slabší procesor, ale člověk nikdy neví 
Jinak E8400 OEM mají v Alfě
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
Zkus ještě si sosnout rivatuner a adresáři kde se rivatuner instalne, tak najdi v nějakém podadresáři D3D Overrider a zapni si ho.
Jinak E8400 OEM mají v Alfě
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1
Zkus ještě si sosnout rivatuner a adresáři kde se rivatuner instalne, tak najdi v nějakém podadresáři D3D Overrider a zapni si ho.
- jankisler
- Začátečník

No tak já právěže výkonový rozdíl rozhodně vidím.xeq píše:Ja som mal podobne skore/vykon ked som mal procak na 2,4ghz. A pri hrach som nemal ziadny vykonovy rozdiel medzi jednou a dvoma kartami.
Crysis DX10
Single - 20 fps
Dual - 32 fps
Lost planet DX10
Single - 17 fps
Dual - 32 fps
Bohužel i přes vyšší fps se hra začne cukat (tak zvláštně... evidentně ne nedostatkem fps, to by se cukalo jinak)
Dneska jsem testoval hry vždy na jedné grafice, potom na druhé a nakonec ve SLI.
Crysis se na jedné necuká a ve SLI ano.
NFS Pro Street se cuká i s jednou i ve SLI.
Gears of War se na jedné necuká, ve SLI ano.
Lost Planet se necuká ani s jednou ani ve SLI (nepočítám neplynulost kvůli nedostatku fps s jednou grafikou).
- Ruka
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
uz ses sakra dival na provozni napeti tech sytemovych (patriot) pameti? kruci
nektere desky neprectou tdp a pameti pak musis upravit dle specifikaci rucne
nektere desky neprectou tdp a pameti pak musis upravit dle specifikaci rucne
Naposledy upravil(a) Ruka dne stř 27. úno 2008, 22:57, celkem upraveno 1 x.
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.
- jankisler
- Začátečník

- Ruka
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Predpokladam ze jsi nastavil v biosu.
- jankisler
- Začátečník

- Matu3s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
mozem taku mensiu podotazku? ako mas taktnute tie graficke? bo ja mam presne tie iste, ale core nefici na 730 MHz....
(viz moj problem http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 72#7539772)
edit : mozno blba otazka, zapojil si graficke do 2 modrych PCIE slotov?
PS : mne na viste ultimate 64bit tam mam zase problem s dx10 Crysis a dx10 CoH... najprv som mal problem v ovladacoch na vistu, neslo mi pustit SLI, ale pak som si stiahol nove z nvidia.com 169.25 a tam mi to ide zapnut...
(viz moj problem http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 72#7539772)
edit : mozno blba otazka, zapojil si graficke do 2 modrych PCIE slotov?
PS : mne na viste ultimate 64bit tam mam zase problem s dx10 Crysis a dx10 CoH... najprv som mal problem v ovladacoch na vistu, neslo mi pustit SLI, ale pak som si stiahol nove z nvidia.com 169.25 a tam mi to ide zapnut...
Maticna : Asus Striker II Formula | Procesor : Intel Core™2 Duo E6850 | Chladic CPU : Arctic Cooling Freezer 7 | Graficka : 2* MSI GeForce NX8800GTS T2D512E OC PCX | Ram : CORSAIR DDR2 2x2048MB 800MHz TWIN2X C5DHX Techn. | Hdd : Hitachi 320GB 7200rpm 16MB SATA2 [Windows Vista Ultimate x64] Hitachi 500GB 7200rpm 16MB SATA2 [Windows XP x64 edition] | Zdroj : Fortron 600W Epsilon FX600-80 | Case : NZXT ZERO Tower Crafted Series | LCD : LG 22" LCD L225WT-BF 5ms 5000:1 DVI
- jankisler
- Začátečník

- Matu3s
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
uff, uz som sa zlakol ze ma oklamali... je to cudne,... ak budes nieco noveho vediet tak napis...
Maticna : Asus Striker II Formula | Procesor : Intel Core™2 Duo E6850 | Chladic CPU : Arctic Cooling Freezer 7 | Graficka : 2* MSI GeForce NX8800GTS T2D512E OC PCX | Ram : CORSAIR DDR2 2x2048MB 800MHz TWIN2X C5DHX Techn. | Hdd : Hitachi 320GB 7200rpm 16MB SATA2 [Windows Vista Ultimate x64] Hitachi 500GB 7200rpm 16MB SATA2 [Windows XP x64 edition] | Zdroj : Fortron 600W Epsilon FX600-80 | Case : NZXT ZERO Tower Crafted Series | LCD : LG 22" LCD L225WT-BF 5ms 5000:1 DVI
- Demonoid
- Nováček

-
Mam stejnou grafickou kartu a mam stejny problem, neskutecne cukani ve vsech hrach jsem z toho zoufali.Uz jsem vyskousel vsechny dostupne ovladace a vse je k nicemu problem stale pretrvava.
Naposledy upravil(a) Demonoid dne čtv 28. úno 2008, 22:26, celkem upraveno 1 x.
- Jackal
- Mírně pokročilý

Snad to nebude doména MSI karet.Demonoid píše:Mam stejnou grafickou kartu a mam stejny problem, neskutecne cukani ve vsech hrach jsem z toho zoufali
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Liquid Air Matte Black / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan