Vliv velikosti cache na minimální snímky u her

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Thellwin píše:To Sent - ale v těch testech porovnávaj Avg. FPS a navíc ve hře, která je na CPU hodně závislá a ještě v rozlišení 1024*768. Tam je jasné, že se to projeví hodně. V rozlišení 1280 a víc, už ty rozdíly budou menší.

Někde na HWM byl test toho Celeru PDC s 512kB cache a porovnávalo se tam i s dalšími CPU od Intelu s 1MB (2MB atd.) cache. ty rozdíly tam jsou, ale nejsou tak drastické a rozhodně neodpovídají 100% rozdílu v ceně.

Ten testík min. a avg. FPS na PCT opravdu není špatný nápad.
Například ve World in Conflict nebo CoH byl rozdíl dost velkej, i ve vyšších rozlišeních, jen kdybych si vzpomnel, na jakym serveru to bylo...

Tyhle lowendovy CPU jsou proste vhodny tak akorat do kanclu, i kdyz samozrejme narust ceny spoustu lidi presvedčuje o "vyhodnosti" jejich koupě.

Je to jako debata, ze 15FPS ve hrach stačí všem, osobne bych na tom nejel, ale každymu co jeho jest.
Od 2MB vejš uz jsou ale rozdily menší a menší, to je fakt. Jen jsem tu poukazoval na to, ze 1MB nebo nedej bůh 512kB je opravdu nouzovka.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään

rejca
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rejca »

Sentenced píše:
Thellwin píše:To Sent - ale v těch testech porovnávaj Avg. FPS a navíc ve hře, která je na CPU hodně závislá a ještě v rozlišení 1024*768. Tam je jasné, že se to projeví hodně. V rozlišení 1280 a víc, už ty rozdíly budou menší.

Někde na HWM byl test toho Celeru PDC s 512kB cache a porovnávalo se tam i s dalšími CPU od Intelu s 1MB (2MB atd.) cache. ty rozdíly tam jsou, ale nejsou tak drastické a rozhodně neodpovídají 100% rozdílu v ceně.

Například ve World in Conflict nebo CoH byl rozdíl dost velkej, i ve vyšších rozlišeních, jen kdybych si vzpomnel, na jakym serveru to bylo...

Tyhle lowendovy CPU jsou proste vhodny tak akorat do kanclu, i kdyz samozrejme narust ceny spoustu lidi presvedčuje o "vyhodnosti" jejich koupě.

Je to jako debata, ze 15FPS ve hrach stačí všem, osobne bych na tom nejel, ale každymu co jeho jest.
Od 2MB vejš uz jsou ale rozdily menší a menší, to je fakt. Jen jsem tu poukazoval na to, ze 1MB nebo nedej bůh 512kB je opravdu nouzovka.
1MB L2 na 3GHz a FSB 1333 (přetaktované E2160) v dnešní době rozhodně nouzovka není a jestli tvrdíš opak, tak bude nejlepší ukázat nějaké testy :-D :razz: :-D
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Teda nevím proč by měl být procesor, který zvládne bez OC 5 nejnáročnějších her nad 30fps jako kancelářský. Na světě jsou tisíce her s 3D grafikou a fyzikou poslední doby a jen kvůli tomu, že 5 z nich se na Pentiu DC občas trochu škubne je tento procesor kancelářský.
Cole Sullivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cole Sullivan »

Cole Sullivan píše:

no pokud se hraje hra na 1024x768 a skutečně by tam byl rozdíl i 20% tak je to podle mě jedno (70fps nebo 50 fps), protože každý(aspoň doufám) chce přeci hrát na max detaily. a to jsou rozlišení typu 1280x1024 či 1600x1200. A tam potom více záleží na grafice než na procesoru. A pokud by ten rozdíl byl pravdu minimální tak by ztrácelo smysl kupovat 2MB cache a více, když jsou nevyužitelné. A pak by záleželo taky na taktu. ( například 3Ghz je rozdíl oproti 1.8Ghz co má v základu, možná by se tou frekvencí mohly smazat rozdíly proti větší cache úplně)
-ještě, když už jsme u toho by mě zajímalo jak to, že v recenzích a tak mají vliv na hry dvojjádra, když skoro žádnej multitreadovej program není. a je velice složité to naprogramovat(to možná abych založil novou diskuzy)
Sapphire Atlantis ATI Radeon X800GTO2 256MB[odemknutá, nataktovaná na X850PE] + Arctic Cooling VGA Silencer 5 ATI rev. 2,
AMD OPTERON 144 socket 939[288FSBx9násobič=2600Mhz] + Zalman 7700Cu, EPoX EP-9NPA+ Ultra,
4x Kingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, Maxtor MaXLine Plus III 7L250S0 - 250GB 16MB SATA,
Hitachi Deskstar T7K500 - 320GB 16MB, NEC ND3550A, Samsung SyncMaster 740N, Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse, Fortron FSP400-60THN S 400W
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nove hry uz je castecne nebo plne podporuji. taky jde o to ze kdyz je nepodporuji, system se snazi poémoci "volneho" jadra prednacitat operace
Cole Sullivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

rejca píše:
Sentenced píše: Například ve World in Conflict nebo CoH byl rozdíl dost velkej, i ve vyšších rozlišeních, jen kdybych si vzpomnel, na jakym serveru to bylo...

1MB L2 na 3GHz a FSB 1333 (přetaktované E2160) v dnešní době rozhodně nouzovka není a jestli tvrdíš opak, tak bude nejlepší ukázat nějaké testy :-D :razz: :-D
jj právě já si myslím, že je to plnohodnotné řešení. Jsem zvědav jestli se to rozlouskne nějakým testem
Sapphire Atlantis ATI Radeon X800GTO2 256MB[odemknutá, nataktovaná na X850PE] + Arctic Cooling VGA Silencer 5 ATI rev. 2,
AMD OPTERON 144 socket 939[288FSBx9násobič=2600Mhz] + Zalman 7700Cu, EPoX EP-9NPA+ Ultra,
4x Kingmax DIMM 512MB DDR 433MHz CL2.5, Maxtor MaXLine Plus III 7L250S0 - 250GB 16MB SATA,
Hitachi Deskstar T7K500 - 320GB 16MB, NEC ND3550A, Samsung SyncMaster 740N, Logitech MX518 Gaming-Grade Optical Mouse, Fortron FSP400-60THN S 400W
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

:lol: Plnohodnotné řešení...

Vybornej thread, opravdu. Odkazy na testy jsem hazel uz driv.
Podle vas by bylo nejlepší, kdyby si vsichni kupovali cpu s 1MB cache, jsou prece absolutne dostatečny a vykonem drtí vše. Rozdily ve vykonu jsou jasne testama ukazany, jasne, ne kazdymu to stojí za priplatek v cene... Ale to uz je vecnej boj. Stejny jako proč si kupovat lepší auto, kdyt ta stara pomalá 120ka človeka do krámu taky odveze, že jo ?

1MB cache u techhle CPU neni a NEMUZE byt plnohodnotne resení, kdyby bylo, prodavaj se jako high end a ne jako lowend pro lidi, co to berou jako vrchol vypočetního vykonu. Jiste, pomer cena vykone pak uz mirne dostava na prdel, ale tak je to holt všude. Ale vymlouvat vám to nebudu, 1MB L2 a pentium dualcore MUSI prece stačit všem :)
Naposledy upravil(a) Sentenced dne pon 10. bře 2008, 11:36, celkem upraveno 1 x.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

On nikdo netvrdí, že tam není rozdíl, otázka je jak moc veljkej ten rozdíl je.

Krom toho, ani jeden z těch testů co jsem koukal neobsahoval porovnání min. FPS, jen avg. a min je hlavně to o co tu jde a samotného by mě to taky zajímalo.
Goldnoob team proud member!
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Minimalni fps jsou samozrejme dulezity, ale ty, jako hrač bys mel vedet, ze prumerny snimky - to je to oč tu bezi. Na minimalni se dostaneš jen .. minimalne. :roll: Zajima te, jak hra pobezi vetšinu svyho času.

Minimalní framy stejne vetšine hračů (co maj doma shitovy sestavy jako spousta lidí tady) nejvíc ovlivní nedostatek ramky, pomaly nedefragmentovany disky a podobny radosti.

EDIT: Jsou testy kdy by proti sobe nastoupilo např.l 8400+ 8800GTS a Pent.DC 2160+x1650xt a minimalni snimky by na jednom byly 13 a na druhym 11.. ale prumerny na jednom 60 a na druhym 24. Na ktery sestave bych chtel hrát ? :oops:
EDIT2: Další mirnej problem je (a ted uz si rikam o pranyr a píchaní do vosího hnízda "herních sestav mistního osazenstva") je to, že spousta lidí ma PC, kde se minimalní a prumerny snimky dostavej hodne blízko k sobe a to jeste hodne pod hranici 30FPS, v tom pripade by byly minimalní fps asi taky dulezity. :)

Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

I ty minimální jsou důležitý. Podívej třeba na situaci kolem HD38x0 (X2) sice v testech vypadá dobře s avg. FPS, ale má propady mnohem větší než konkurenční GF. Ale to je tedy spíš záležitost grafik než CPU.

A ještě k tě mminimálním a jejich minimálnímu objevování - ono to zas tak minimálně není, stačí si prohlédnout průběhy FPS u nějakých testů.

Kua to je námět na test na PCT jako kráva, někdo by se toho měl chopit. Sehnat dneska CPU od Celera DC, přes Pentium DC E21x0, E4x00 atd. snad dnes není problém, nataktovat všechny stejně, projet na tom pár her a pak nahodit průběhy FPS. Aspoň by bylo konec dohadům :)
Goldnoob team proud member!
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Osobne bych vůbec neprikladal minimalním FPS takovej vyznam, zvlast kdyz je to hra od hry jiny. Je to videt v ruznych testech (hlavne xbit) kde i jednoznačne horší grafika/cpu vykaze stejny/i lepší minimalní FPS u hry nez jeji jasne silnejsi soupeř.

To že uz to v ty chvili brzdil prenos dat pres sbernici se dal neresí ...

Průbehy FPS to uz je určite zajimavejsi graf, i kdyz mi tak nejak stačí prumerny.
Zpatky k L2 cache - osobne (i podle testů kterych jsem si zde udelal celkem dost) povazuju za vicemene dostatečny 2MB cache. (dnes, jak to bude za par mesiců, muzu jen spekulovat)

Cole Sullivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Sentenced píše::lol: Plnohodnotné řešení...

Vybornej thread, opravdu. Odkazy na testy jsem hazel uz driv.
Podle vas by bylo nejlepší, kdyby si vsichni kupovali cpu s 1MB cache, jsou prece absolutne dostatečny a vykonem drtí vše. Rozdily ve vykonu jsou jasne testama ukazany, jasne, ne kazdymu to stojí za priplatek v cene... Ale to uz je vecnej boj. Stejny jako proč si kupovat lepší auto, kdyt ta stara pomalá 120ka človeka do krámu taky odveze, že jo ?

1MB cache u techhle CPU neni a NEMUZE byt plnohodnotne resení, kdyby bylo, prodavaj se jako high end a ne jako lowend pro lidi, co to berou jako vrchol vypočetního vykonu. Jiste, pomer cena vykone pak uz mirne dostava na prdel, ale tak je to holt všude. Ale vymlouvat vám to nebudu, 1MB L2 a pentium dualcore MUSI prece stačit všem :)
-Přečti si prosím vše co jsem psal předtím, snad pochopíš o co nám s Thellwinem jde.Nevím jestli to má cenu psát pořád dokola.
-výkonem nedrtí vše, to tu není nikde napsáno, to jsi si vymyslel ty.
(jedna z věcí co jsem se snažil říci je to, že vliv CPU pro běžného člověka je znatelný pouze ve hrál, které hraje na maximální detaily, tam už přestává být CPU tak znatelné (otázka jak moc to tu řešíme), a tedy zbytečné investovat více peněz do procesoru.)
-bohužel koupě novějšího auta má velký vliv, například v bezpečnosti (což se projeví jestli například přežijeme), v akceleraci (což se také projeví v bezpečnosti, protože čim dříve někoho předjedeš tim lépe, a také v požitku z jízdy), dále ve spotřebě, jízdních vlastnostech, a mnoho dalších věcí co se ze zmenšenou cache která podává velice podobné výsledky nedá srovnávat, tenhle markantní rozdíl
-jsem přesvěďčen, že to může být plnohodnotné řešení, nataktuješ na 3Ghz a rozdíl si myslím bude opravdu malý(vyjma zabalování atd, kde čas nehraje tam velkou roly)
-samozřejmě se tu nebavíme o profesionálním segmentu, kde je důležitá každá minuta, tam se hodí nejnadupanější čtyřjádra s největší cache
Cole Sullivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Thellwin píše:I ty minimální jsou důležitý. Podívej třeba na situaci kolem HD38x0 (X2) sice v testech vypadá dobře s avg. FPS, ale má propady mnohem větší než konkurenční GF. Ale to je tedy spíš záležitost grafik než CPU.

A ještě k tě mminimálním a jejich minimálnímu objevování - ono to zas tak minimálně není, stačí si prohlédnout průběhy FPS u nějakých testů.

Kua to je námět na test na PCT jako kráva, někdo by se toho měl chopit. Sehnat dneska CPU od Celera DC, přes Pentium DC E21x0, E4x00 atd. snad dnes není problém, nataktovat všechny stejně, projet na tom pár her a pak nahodit průběhy FPS. Aspoň by bylo konec dohadům :)
tak mě tak připadá jestli to nepíšu za Thellwina sám:) protože s nim ve všem souhlasim :)
-Sentenced se mi zdá hraje. vždy na výkonných mašinách tak nějaké min FPS asi neřeší. Ale z vlastní zkušenosti vím, že jsou nejdůležitější.Protože když ti hra spadne každejch například 30s k 10fps tak je to znát. i když běží ostatní dobu na průměrných 30fps, (například zkušenosti z CS tak 5 let zpátky)
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Já se nechci hádat, ja jen poukazuju na to, co jsi vicemene ted tady napsal. Pokud hra kazdy 30s padá k 10s, tak uz je to celkem jedno, pac se stava (pro človeka co si hru chce užít) vicemene nehratelnou a je pak celkem jedno jaky CPU mu to živí.

O plnohodnosti resení se nema smysl hádat uz vůbec. Opravdu o tom mame kazdej uplne jinou predsavu, nekdo holt v Pentiu DC pretaktovanym na 3GHz tohle resení vidí, ja osobne ne a tezko mi to budes mit za zly.

Dulezity je - a nevim jestli to vse je smysl tohodle threadu - ze jen cache samozrejme minimalni FPS nekam do jinych sfer nevyhoní. Rozdily nebudou nejak velky, snazim se tu poukazat na to, ze hraní vykon ve hrach neni jen o minimalních FPS ...

Cole Sullivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Sentenced píše:Já se nechci hádat, ja jen poukazuju na to, co jsi vicemene ted tady napsal. Pokud hra kazdy 30s padá k 10s, tak uz je to celkem jedno, pac se stava (pro človeka co si hru chce užít) vicemene nehratelnou a je pak celkem jedno jaky CPU mu to živí.

O plnohodnosti resení se nema smysl hádat uz vůbec. Opravdu o tom mame kazdej uplne jinou predsavu, nekdo holt v Pentiu DC pretaktovanym na 3GHz tohle resení vidí, ja osobne ne a tezko mi to budes mit za zly.

Dulezity je - a nevim jestli to vse je smysl tohodle threadu - ze jen cache samozrejme minimalni FPS nekam do jinych sfer nevyhoní. Rozdily nebudou nejak velky, snazim se tu poukazat na to, ze hraní vykon ve hrach neni jen o minimalních FPS ...
-no já jsem zvolil poněkud výraznější přirovnání, možná trochu nevhodné.
-já se též nechci hádat, ale zastávám svůj názor na to a proto jsem to sem psal, abych se tim ujistil případně svůj názor na základě důkazů v podobě testu přehodnotil :)

-každopádně bez testu se asi dál nehneme
Sentenced
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sentenced »

Vzdyt jsem ty testy linkoval na predchozí strane, mezi 1 a 2MB to bylo cca 10 procent v zavislosti na hre ... Je jasny ze na vetsi L2 to bude jeste malinko víc. U 512kB naopak o dost min (fps), ale to snad nikdo na hry ani tady kupovat nebude, jako že se tu občas vidí ledacos

Onecar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Onecar »

Souhlasím se Sentencedem, E2x00 prostě nejsou čistokrevné herní procesory, osobně jako herní PC vidím mašinu s nějakou E8x00..

Chtěl bych se na něco zeptat, původně jsem chtěl založit topic, ale je to jenom drobnost - je něco pravdy na tom, že více cache -> větší výkon systému při multitaskingu, tedy více zapnutých programech? Někde jsem to četl, ale zaboha už nenajdu kde, zajímalo by mě to.
CPU: C2D E8200 2.66GHz @ 3.66GHz passively-cooled by Scythe Mugen || MB: Gigabyte P35 DS4 || RAM: Patriot 2x2GB 800MHz CL5 || GK: Gigabyte 8800GTS 512MB (G92) || PSU: Seasonic S12II 500W || HDD: Samsung SpinPoint 500GB || Case: Thermaltake M9 black || OS: Windows Vista x64 || Monitor: Samsung SM 206BW 20'' widescreen || Mouse: Logitech MX Revolution + A4Tech XL-750BF red'n'black
philip2799
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od philip2799 »

neviem ale ja to berem tak ze aspon nieco s E2xxx ako byt uplne bez nicoho a msylim ze tne vykon neni az taky strasny jak ho ti popisujes na najnovsie hry mozno nestaci uplne 100% ale starsie hry zvladne bez problemov a cena je ovela ovela mensia.
`CPU:E8500 with Noctua NH-12UP*Noctua S-12@1200RPM`MB:Asus P5E@Rampage Formula/pencil mode*Bios ver.0701`RAM:A-Data 2x2GB@4-4-4-12 800Mhz DDR2 EE+ `VGA:Sapphire HD4850 512RAM`HDD:Samsung 640GB F1 16MB `ZDROJ:Corsair HX520W`CASE:Antec 182`OS:Windows XP 64bit
rejca
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od rejca »

........mezi 1 a 2MB to bylo cca 10 procent v zavislosti na hre
a mezi 2MB a 4MB to bude ještě míň, takže rozdíl mezi 1MB a 4MB bude max. 20 procent.

páni, takže když někdo přetaktuje E2160 na 3GHz či víc, tak už je na úrovni E6750 a to na hry nestačí? To je cpu jen na kancelář? :lol:
hazo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od hazo »

rejca píše: páni, takže když někdo přetaktuje E2160 na 3GHz či víc, tak už je na úrovni E6750 a to na hry nestačí? To je cpu jen na kancelář? :lol:
8) ano ja to pouzivam na EXCEL a sem-tam si zahram solitaira a miny (ale tie obcas sekaju)... Heheheeeeee , 2160 za tie peniazky supeeeer kup !!!
ASUS P5K SE; Dual E2160@2700Mhz AC Freezer7 Pro; 4x1GB DDRII A-DATA EE Vitesta 800+dual 160GB SATA HDD IBM 8MB cache; 80GB SATA HDD IBM 8MB cache; ASUS EAH3870 (850/2500) 512MB DDR4 Zalman VF900Cu cooler; DVD-ROM:LG sata ; DVD-RW:LG sata; LG 20" LCD L206WTQ-WF 2ms DVI; 2,5" 20GB HDD IBM Travelstar-USB2.0; TV Tuner WinFast 2000XP DeLuxe; 8x8 glacial silent fan OUT on back, 12x12 glacial silent fan IN on side POWERED BY ThermalTake PUREPOWER 420W Silent W0008

Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“