Thellwin: THX.
Crysis není špatná hra, myslím, že v očích mnoha pravověrných hráčů jí ublížila především obrovská mediální masáž s ní spojená a až řekneme "nadrženost" většiny hráčů na tento titul (při současné takřka ignoranci ostatních titulů, titulů jiného herního žánru obzvláště). V mých očích tedy nevyjímaje.
CryTEK se na tuto mediální podporu mohl v pohodě spolehnout, a také tak s EA plně využil, přesto však vytvořil i po herní stránce dobrou hru, kterou s odstupem času oceńuji čím dál tím více - při té bídě - (a dám ji zřejmě ještě jednou). Zjišťuji, že neleniárnost, hráčovu svobodu a minimum skriptů oceňuji daleko více, než přehršel skriptů, jakému můžeme být svědky v CoD4, které jsem rozehrál už někdy před šesti týdny a ještě nedohrál.
Hratelnost a dojmy ze hry snižuje také nedostatečný hardware, kdy pochopitelně, kdo na to měl železo, hru si užil více, než kdo to železo neměl. Kritika hráče s nedostatečným HW mi tak nepřidá dostatečně směrodatná, protože je nutně zkreslená. Takto zkreslená byla do určité míry i má kritika, kdy i na 8800 GT se hra v pozdějších fázích hry na tehdejších ovladačích, 1.0 verzi hry a Vistách x64 nějak závratně nehýbala.
Samozřejmě bych uvítal hlubší příběh, nějaké ty hlubší lidské osudy, tj. silnější charakterizaci (
http://www.hrej.cz/clanky/komentar/ah-ten-mass-effect/)
a asi i delší stopáž a v některých fázích možná ještě vyšperkovanější atmosféru, ale to bych chtěl asi už hodně

. Od toho je tu jiný žánr a jiní vývojáři

.
Osobně ale pořád za nejleoší FPS považuji Terminator Future Shock, která byla na svou dobu opravdu revoluční, jako první přinesla dnes již zcela zavedené "myšoidní" ovládání (XnGine)
http://en.wikipedia.org/wiki/XnGine , a především svou atmosférou je dodnes nedostižná. Jinak též nabízela velikou volnost, možná ještě více než Crysis a FarCry, a aspoň pro mne byla tehdy opravdu výzvou a nezapomenutelným časem

. Zcela zasloužených 10/10 v tehdejším Score (doba Jana "ICEho" Eislera a Andreje "Andrew" Anastasova). Jeden čas jsem tu recenzi měl i jako plakát na zdi, tak mě ta hra uchvátila

.