Projekt: Domácí dvoupočítačové pracoviště
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Projekt: Domácí dvoupočítačové pracoviště
Čau, už asi půl roku si pohrávám s touto myšlenkou a poté, co sem uživatel bagr_001 (tímto mu děkuji) zalinkoval skříň ThermalTake DH102 HTPC, nabírá konkrétnějších podob.
Můj problém:
1) Mám hlučný počítač (v současnosti ruší především 7 pevných disků) a vzhledem k mé oblibě hudby a její prakticky nonstop hře to je opravdu nežádoucí
2) Mám extrémní požadavky na úložnou kapacitu (filmotéka)
3) Pracuji s minimálně 3 monitory zároveň.
Mé řešení: postavím dva oddělené počítače
1) Musím mít co největší úložnou kapacitu.
2) Musím mít minimálně 3 monitory.
3) Musím mít ticho.
4) Ty dva počítače musí být dokonale propojené, abych měl k datům rovnocenný přístup z obou.
5) Chtěl bych nonstop stahovat filmy
6) Chtěl bych mít ke všem datům přístup odkudkoliv (že by FTP server...)
Počítač č.1 (pracovní)
1) budu ho mít v pokoji a občas ho vezmu na výlet, když někam pojedu. Takže malý, lehký, elegantní (až vychloubačný).
2) budu na něm přehrávat hudbu, takže musí být totálně tichý.
3) musí mít konektory na minimálně 4 monitory (aspoň 3 pracovní a jeden v case)
4) musí být dostatečně výkonný pro mé základní potřeby - sem tam (4GB RAM a C2D na 2,5GHz a výš mi bohatě dostačuje, takže no problemo)
Počítač č.2 (server)
1) šoupnul bych ho někam do sklepa, kde nebude nikoho rušit (taková serverovna mezi květináčema a kompotama)
2) zařídím veřejnou IP adresu kvůli FTP serveru
3) bude v něm 1 systémový disk + řadič na 12 SATA disků a 12 sata disků
4) bude puštěný nonstop a bude stahovat filmy
5) výpadek je naprosto nežádoucí
O konkrétní komponenty bych se nebál, ty vybrat zvládnu.
A teď dotazy
1) 1Gbit síťovka má maximální teoretickou propustnost 125MB/s. Jak je to ale s praktickou propustností?
2) Bude kopírování tak rychlé jako by disky byly v jednom počítači?
3) Řekněme, že budu chtít v pracovním počítači vypálit data, která jsou uložena v serveru. Mohl by nastat problém s přenosem?
4) Jak to bude se zátěží CPU? Kdyby to bylo 10% tak je mi to jedno, ale kdyby to zabralo jedno jádro na 100%, čímž by se provoz zpomaloval a já ještě kvůli práci musel kupovat čtyřjádro, tak by mne to naštvalo.
5) Pomohly by dvě 1Gbit síťovky pro zdvojnásobení propustnosti?
6) Jak by to pak bylo s využitím CPU?
7) Jak by bylo nejvhodnější udělat síť, aby měl pracovní počítač jasnou prioritu v připojení k internetu před serverem? Je nepřijatelné, aby server jakkoliv omezoval pracovní počítač svým stahováním. Ještě bych měl dodat, že na prioritě připojení jako pracovní počítač mám doma ještě další 2 počítače rodinných příslušníků + občas notebook přes wifi. Viděl bych to tak nějak: server neustále tahá, pak si router (na který jsou napojeny všechny ostatní počítače) řekne, že chce na net a server okamžitě tahání omezí na nulu. Přičemž spojení server---precovní bych udělal přímo kvůli omezení zpomalení po cestě (navíc mám jen 100Mbit router)
Pokud se projekt nějak vyvine, což by během roku mohl, budu sem referovat.
Prozatím začínám mít jasno v komponentách, takže sestavy sem asi přijdou zanedlouho.
Vaše nápady a připomínky:
Budu rád, když napíšete své dojmy z mého projektu. Také ocením všechny vaše zkušenosti, nápady a připomínky.
Můj problém:
1) Mám hlučný počítač (v současnosti ruší především 7 pevných disků) a vzhledem k mé oblibě hudby a její prakticky nonstop hře to je opravdu nežádoucí
2) Mám extrémní požadavky na úložnou kapacitu (filmotéka)
3) Pracuji s minimálně 3 monitory zároveň.
Mé řešení: postavím dva oddělené počítače
1) Musím mít co největší úložnou kapacitu.
2) Musím mít minimálně 3 monitory.
3) Musím mít ticho.
4) Ty dva počítače musí být dokonale propojené, abych měl k datům rovnocenný přístup z obou.
5) Chtěl bych nonstop stahovat filmy
6) Chtěl bych mít ke všem datům přístup odkudkoliv (že by FTP server...)
Počítač č.1 (pracovní)
1) budu ho mít v pokoji a občas ho vezmu na výlet, když někam pojedu. Takže malý, lehký, elegantní (až vychloubačný).
2) budu na něm přehrávat hudbu, takže musí být totálně tichý.
3) musí mít konektory na minimálně 4 monitory (aspoň 3 pracovní a jeden v case)
4) musí být dostatečně výkonný pro mé základní potřeby - sem tam (4GB RAM a C2D na 2,5GHz a výš mi bohatě dostačuje, takže no problemo)
Počítač č.2 (server)
1) šoupnul bych ho někam do sklepa, kde nebude nikoho rušit (taková serverovna mezi květináčema a kompotama)
2) zařídím veřejnou IP adresu kvůli FTP serveru
3) bude v něm 1 systémový disk + řadič na 12 SATA disků a 12 sata disků
4) bude puštěný nonstop a bude stahovat filmy
5) výpadek je naprosto nežádoucí
O konkrétní komponenty bych se nebál, ty vybrat zvládnu.
A teď dotazy
1) 1Gbit síťovka má maximální teoretickou propustnost 125MB/s. Jak je to ale s praktickou propustností?
2) Bude kopírování tak rychlé jako by disky byly v jednom počítači?
3) Řekněme, že budu chtít v pracovním počítači vypálit data, která jsou uložena v serveru. Mohl by nastat problém s přenosem?
4) Jak to bude se zátěží CPU? Kdyby to bylo 10% tak je mi to jedno, ale kdyby to zabralo jedno jádro na 100%, čímž by se provoz zpomaloval a já ještě kvůli práci musel kupovat čtyřjádro, tak by mne to naštvalo.
5) Pomohly by dvě 1Gbit síťovky pro zdvojnásobení propustnosti?
6) Jak by to pak bylo s využitím CPU?
7) Jak by bylo nejvhodnější udělat síť, aby měl pracovní počítač jasnou prioritu v připojení k internetu před serverem? Je nepřijatelné, aby server jakkoliv omezoval pracovní počítač svým stahováním. Ještě bych měl dodat, že na prioritě připojení jako pracovní počítač mám doma ještě další 2 počítače rodinných příslušníků + občas notebook přes wifi. Viděl bych to tak nějak: server neustále tahá, pak si router (na který jsou napojeny všechny ostatní počítače) řekne, že chce na net a server okamžitě tahání omezí na nulu. Přičemž spojení server---precovní bych udělal přímo kvůli omezení zpomalení po cestě (navíc mám jen 100Mbit router)
Pokud se projekt nějak vyvine, což by během roku mohl, budu sem referovat.
Prozatím začínám mít jasno v komponentách, takže sestavy sem asi přijdou zanedlouho.
Vaše nápady a připomínky:
Budu rád, když napíšete své dojmy z mého projektu. Také ocením všechny vaše zkušenosti, nápady a připomínky.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ad PC 2: Doporucuji koupit opravdovy server včetně case pro 12+1 HDD, redundantniho zdroje, Co se týče SATA řadicě tak PCI-X 64 je asi jasna volba taky to souvisi s koupi server. Maloktera non server MB ma PCI-X 64 sloty
Co se týče výpadku min. 3000 VA UPS
Ad dotazy.
1) 1 Gbit sitovka nebude mít problem pokud bude dostatečně zásobená datama. Nemyslím že na CPU to bude mít výrazný vliv, zvlášť pokud to bude min. DualCore. (pokud vím ted se XEONY prodavaji jako Quad). Omezení bude na straně domácího PC. Protože nepředpokládám že by jsi tam měl RAID v konf. 0 nebo 10.
2)záleží n akonfiguraci pole
3) záleží jakou rychlostí se bude vypalovat
4) nemyslím že by zátěž překročila 30-40% při max rychlosti kopírování
5) Nepomohly pokud nezrychylíš datové pole, navíc by museli mít IP z jiného rozsahu.
6) -
7)řešení je QOS přímo na routeru
PS: Kromě toho že to bude stát ranec, by mě zajímalo proč tě tak trápí přenosová rychlost jak v síti tak i HDD.
PPS: Nespecifikoval jsi rychlost připojení k internetu. Pokud nejsi na páteři tak největší omezení bude tam. zvlášt pokud hodláš tahat 24/7/365
Co se týče výpadku min. 3000 VA UPS
Ad dotazy.
1) 1 Gbit sitovka nebude mít problem pokud bude dostatečně zásobená datama. Nemyslím že na CPU to bude mít výrazný vliv, zvlášť pokud to bude min. DualCore. (pokud vím ted se XEONY prodavaji jako Quad). Omezení bude na straně domácího PC. Protože nepředpokládám že by jsi tam měl RAID v konf. 0 nebo 10.
2)záleží n akonfiguraci pole
3) záleží jakou rychlostí se bude vypalovat
4) nemyslím že by zátěž překročila 30-40% při max rychlosti kopírování
5) Nepomohly pokud nezrychylíš datové pole, navíc by museli mít IP z jiného rozsahu.
6) -
7)řešení je QOS přímo na routeru
PS: Kromě toho že to bude stát ranec, by mě zajímalo proč tě tak trápí přenosová rychlost jak v síti tak i HDD.
PPS: Nespecifikoval jsi rychlost připojení k internetu. Pokud nejsi na páteři tak největší omezení bude tam. zvlášt pokud hodláš tahat 24/7/365
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Dík za reakci.Geeker píše:...
O redundantním zdroji popřemýšlím. Nějaké odkazy? Zběžně jsem našl jen http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52681
Moje současná bedna má 12 pozic pro 3,5" interní zařízení a 7 kousků 5,25" http://www.x-computers.eu/recenze/vseho ... ecenze.php (za více než rok od publikování článku už se hodně změnilo - další disky, lepší grfárny, jiné monitory, jiná deska...), takže ji použiju na ten server.
Sata řadič bude: nějaký Adaptec nebo 3Ware SAS/SATA pro 12 disků. Vyrábí se do PCIe 4x, tak ho budu mít v PCIe 16x slotu.
Se záložním zdrojem počítám (výkon si ještě pozjišťuju).
Dotazy:
1) Šlo mi o to, zde síťovka nebude úzkým hrdlem, abych nechtěl zkopírovat film ze serveru do pracovního a nečekal na to 10 minut. V pracovním počítači budu mít buď můj současný E6300 nebo pořídím novější (DC nebo QC), každopádně dvě jádra budou v obou počítačích. Disková pole v pracovním PC jsem ještě nerozhodnul.
4) jednoho jádra, nebo dvoujádra?
7) mohl bys to nějak rozvést nebo zalinkovat?
8 ) Zas takový ranec to stát nebude - jeden počítač už mám, takže jde jen o ten druhý - a tam bude nejdražší řadič, pak skříň a disky, ale zase mi nic nebrání začít na 4 discích a do 12 je doplňovat postupně - proto taky Profesionální řadiče s online rozšířením kapacity. Jo a ještě ten redundantní zdroj. Ostatní jsou čísla relativně zanedbatelná, která se pohybují mezi 500 a 1500Kč.
9) Je to obyč ADSL, kdybych byl na páteři, tak neuvažuju počítač s 12 diskama, ale nějakého 100diskového démona. Jde o stahování pro srandu - když si řeknu, že chci nějaký seriál, tak aby se stahovalo - prostě pro moji potřebu.
Naposledy upravil(a) X-COM dne sob 27. čer 2009, 17:41, celkem upraveno 1 x.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Geeker
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1. Nemyslím že by síťovka byla úzkým hrdlem. Navíc předpokládám že takové kvantum dat nebudeš přetahovat neustále. Zaleží na velikosti filmu. Ono není to až tak jednochuché přetáhnout třeba 4,5 gb přeci jenom něco zabere čtení/zápis reálně si myslím že na 1gb jsi schopen kopírovat okolo 80-90 Mbps
4. Rozhodně 2 jádra
7. Nepodařilo se mi najít 100 mb router s 1000mb porty a QOS. Budeš muset asi víc hledat. Napadá mě z hlavy akorát D-LINK který má Wi-FI a le cena je okolo 4,5k
8. No řadič je okolo 15-18 k, kazdopadne jsem zvedavy. Docela by me zajimaly prenosove rychlosti. Z tohoto hlediska je doporucovany RAID 10, ma pomalejsi zápis kvuli parite, ale to vis. Jak jsem videl podle stareho PC
9. Kazdopadne si nejsem jisty otazkou výkonu na PCIe 4x oproti PCI-X 64
Zdroj min 650w a to je fakt minimum.
4. Rozhodně 2 jádra
7. Nepodařilo se mi najít 100 mb router s 1000mb porty a QOS. Budeš muset asi víc hledat. Napadá mě z hlavy akorát D-LINK který má Wi-FI a le cena je okolo 4,5k
8. No řadič je okolo 15-18 k, kazdopadne jsem zvedavy. Docela by me zajimaly prenosove rychlosti. Z tohoto hlediska je doporucovany RAID 10, ma pomalejsi zápis kvuli parite, ale to vis. Jak jsem videl podle stareho PC
9. Kazdopadne si nejsem jisty otazkou výkonu na PCIe 4x oproti PCI-X 64
Zdroj min 650w a to je fakt minimum.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1) budu tam tak jednou týdně posílat komplet zálohu dokumentů - zatím tak 70GB, časem víc, bylo by dobré, kdyby to bylo vyřízené třeba během hodiny, když se budu před spaním koukat na Simpsnovy. Ale co si budeme povídat, nejlepší by bylo, kdyby se změny provedené na pracovním počítači zároveň ukládaly na serveru. To ale nevím, jak udělat.Geeker píše:...
4) ptal jsem se, jestli těch tvých odhadovaných 30-40% zátěže počítáš na jedno jádro, nebo dvoujádro. Nevím, jestli jsi to z toho pochopil.
7) podle mne by bylo nejjednodušší to routovat přes ten server. Sice nevím jak, ale mělo by to jít, ne?
8 ) Přenosové rychlosti mne celkem netrápí bude to mezi 300 a 600MB/s. Asi jsi měl na mysli RAID 5. Ještě nejsem rozhodnutý, jestli tam dám 12 disků raid5, nebo 12 disků raid6 nebo 11 disků raid5+hot spare. Zatím to je spíš utopie, jelikož říkám - budu začínatna raidu5 tak s 3 nebo 4 terabytovými (nebo aktuálně cenově nejvýhodnějšími 750GB) disky.
9) Vzhledem k tomu, že se vyrábí skutečně profesionální řadiče na PCIe 4x, myslím, že bude i lepší než PCIX
10) Ten zdroj bych moc neřešil - měl jsem 7 disků, dvě grafárny, extrémně přatakovaný počítač a spotřeba cca 150W. Takže s 12 diskama, jednou grafárnou (možná integrovanou), spíš podtaktované to nemůže žrát víc než 250W. A na to si Seasonic 430W troufnu dát s klidným svědomím. Zdroje mám otestované hodně Fortron 350W utáhne jakýkoliv mainstramový počítač s maximálním přetaktováním úplně v pohodě.
Naposledy upravil(a) X-COM dne sob 27. čer 2009, 17:43, celkem upraveno 1 x.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No, pokud budu reagovat na otazky z prvniho postu, tak
1) 125MB/s neudelas ani nahodou, velkou cast vezme rezie site a OS
2) na to zapomen, bohuzel
3) nejspis ne, ale jak uz bylo odpovezeno - zalezi na rychlosti
4) podle sitovek, pokud koupis slusnou sitovku misto te parodie v chipsetu, tak se to projevi i na lepsi propustnosti a jako nepodstatny bonus i mensi zatezi CPU. U dnesnich CPU zatez neni nutno resit.
5) (viz Geeker)
6) viz 4.
7) QoS (viz Geeker)
Ono taky dost zalezi na volbe OS - predpokladam Widle..
Shodou okolnosti jsem pred cca pul rokem resil to stejne. Mel jsem k dispozici vyrazovany firemni server s diskovym polem, ale po dlouhem patrani jsem se presvedcil, ze zatim neni realna technologie, abych rychlost toho pole vyuzil po siti. Takze je uplne mimo resit vykon pole, nebo rychlosti disku. To ma v serverech smysl hlavne proto, ze zasobuji datama X klientu. Ve spojeni 1:1 je i 1Gbit uzke hrdlo. Sitovky bych bral serverove Intel - ceny se pohybuji kolem 1-2 tis., ale vetsinu rezie si dela karta a na siti je to dost poznat.
Serverova deska je IMHO nesmysl (rozumej pro Home "vyhozeny penize"), solidni RAID se dneska da sehnat kolem 10 litru a do PCI-E, takze kvuli vymirajicimu PCI-X bych nevyhazoval penize.
Server-case je dalsi zbytecnost. Pokud ovsem nevyzadujes nonstop pristup k diskum a neplanujes hot-swap, jinak to nema smysl.
Redudantni zdroj - OMG na co ? Jako vypada to jako cool ficurka, ale prakticky je to skutecne o nicem. I kdyz vypadek domaciho serveru zamrzi, tak na nem neprovozujes burzu a uprimne, pokud neprasti do kompu blesk, nebo nemam smejdsky Eurocase a spol., jeste jsem se s odchodem zdroje nesetkal. A pokud skutecne odejde zdroj, stejne sebou vezme pravdepodobne nejakej HW... Tak jako tak bude zbytek nutne vypnout, nebo aspon zkontrolovat. Penize dej radeji do poradne UPS a prepetovky.
1) 125MB/s neudelas ani nahodou, velkou cast vezme rezie site a OS
2) na to zapomen, bohuzel
3) nejspis ne, ale jak uz bylo odpovezeno - zalezi na rychlosti
4) podle sitovek, pokud koupis slusnou sitovku misto te parodie v chipsetu, tak se to projevi i na lepsi propustnosti a jako nepodstatny bonus i mensi zatezi CPU. U dnesnich CPU zatez neni nutno resit.
5) (viz Geeker)
6) viz 4.
7) QoS (viz Geeker)
Ono taky dost zalezi na volbe OS - predpokladam Widle..
Shodou okolnosti jsem pred cca pul rokem resil to stejne. Mel jsem k dispozici vyrazovany firemni server s diskovym polem, ale po dlouhem patrani jsem se presvedcil, ze zatim neni realna technologie, abych rychlost toho pole vyuzil po siti. Takze je uplne mimo resit vykon pole, nebo rychlosti disku. To ma v serverech smysl hlavne proto, ze zasobuji datama X klientu. Ve spojeni 1:1 je i 1Gbit uzke hrdlo. Sitovky bych bral serverove Intel - ceny se pohybuji kolem 1-2 tis., ale vetsinu rezie si dela karta a na siti je to dost poznat.
Serverova deska je IMHO nesmysl (rozumej pro Home "vyhozeny penize"), solidni RAID se dneska da sehnat kolem 10 litru a do PCI-E, takze kvuli vymirajicimu PCI-X bych nevyhazoval penize.
Server-case je dalsi zbytecnost. Pokud ovsem nevyzadujes nonstop pristup k diskum a neplanujes hot-swap, jinak to nema smysl.
Redudantni zdroj - OMG na co ? Jako vypada to jako cool ficurka, ale prakticky je to skutecne o nicem. I kdyz vypadek domaciho serveru zamrzi, tak na nem neprovozujes burzu a uprimne, pokud neprasti do kompu blesk, nebo nemam smejdsky Eurocase a spol., jeste jsem se s odchodem zdroje nesetkal. A pokud skutecne odejde zdroj, stejne sebou vezme pravdepodobne nejakej HW... Tak jako tak bude zbytek nutne vypnout, nebo aspon zkontrolovat. Penize dej radeji do poradne UPS a prepetovky.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1) když zanedbám příležitostnou zálohu dat, bude se jednat především o otevírání dokumentů, spouštění hudby a filmů a prohlížení fotek (řekněme po 4MB), to snad stíhat bude, ne? Třeba 80MB/s?Aigor píše:...
4) Vyplatí se investice 2-4.000Kč do síťovek? To je pro mne představa jako dát 4000Kč za kolečko k židli.
11) Ano Windows, na server bych dal můj současný XP Prof a do nového pracovního počítač bych dal Vista Home Premium 64bit.
12) O serverové desce jsem nikdy neuvažoval. Odkaz na řadič pro 12 SATA zařízení za 10000Kč?
13) Server case taky v žádném případě. Mám Bednu na 12 disků a novou kupovat v žádném případě nebudu.
14) Redundantní zdroj souhlas.
Naposledy upravil(a) X-COM dne sob 27. čer 2009, 17:45, celkem upraveno 1 x.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
1) přesný číslo záleží na tolika věcech, že to nejde plácnout, ale na běžnou práci s dokumenty to samozřejmě půjde. Jen bude trochu poznat, že to není na lokálu.
4) no jelikož bod č.1, tak ano. Ale nic ti nebrání zatím jet na std. Gb a pak udělat upgrade..
11) Win není na síťový provoz nejlepší a už vůbec ne desktop OS. Jenže pokud neumíš/neznáš nikoho na Linux, jinou volbu nemáš (taky můj případ), aspoň bych zkusil server verzi (mrkni do threadu o Win2008)
12) OK, trochu jsem přepískl. Co teď koukám do ceníků, tak třeba Promise SuperTrak EX12350 za 11.243 vč. DPH ?
14) ..a ušetříš na pořádnou síťovku
(Update - doplnění podle ceníku)
4) no jelikož bod č.1, tak ano. Ale nic ti nebrání zatím jet na std. Gb a pak udělat upgrade..
11) Win není na síťový provoz nejlepší a už vůbec ne desktop OS. Jenže pokud neumíš/neznáš nikoho na Linux, jinou volbu nemáš (taky můj případ), aspoň bych zkusil server verzi (mrkni do threadu o Win2008)
12) OK, trochu jsem přepískl. Co teď koukám do ceníků, tak třeba Promise SuperTrak EX12350 za 11.243 vč. DPH ?
14) ..a ušetříš na pořádnou síťovku
(Update - doplnění podle ceníku)
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To je nepřijatelné, už teď mne disky brzdí. Jsou už řadiče (integrované nebo karty) takové, že z RAIDu1 čtou jako z RAIDu0?Aigor píše:na běžnou práci s dokumenty to samozřejmě půjde. Jen bude trochu poznat, že to není na lokálu.
Vzhledem ke konstrukci skříně by to dopadlo na dva 150GB Raptory v silencerech v raidu1.
OK, abyste měli představu, jakou mám představu o sestavách je sem během dne pošlu.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Moje současná sestava:
Pro představu o některých komponentách sem raději zase dám již výše uvedený odkaz na můj počítač před rokem http://www.x-computers.eu/recenze/vseho ... ecenze.php
CPU: Intel E6300
Chladič: Thermalright 120 Ultra
Deska: Gigabyte X38 DS5
RAM: 2x2GB 800MHz
Grafárna: X300, 2600XT (takže dvě)
Disk: 1x 200GB systém, 4x 320GB RAID5 data, 1x250GB data, 1x 400GB data
DVD: SH-S183A
Case: Lian-Li PC-V2000 Plus (12 disků OK)
Zdroj: Enermax Liberty 500W
Záložní zdroj: APC CyberFort II - 700VA
Rozdělení současných komponent do nových počítačů:
Server:
CPU: nový
Chladič: nový
Deska: nová
RAM: nová
Grafárna: integrovaná
Disk: 1x 200GB systém, 4x 320GB+400GB RAID5 data
Řadič: nový
DVD: nebude
Záložní zdroj: nový
Pracovní:
Chladič: Thermalright 120 Ultra (pokud se nevejde, tak půjde do serveru a sem koupím nový)
Grafárna: 2600XT + X300
Disk: nový
Odhlučňovací boxy: 2x nový
Řadič: Pokud bude třeba pro vysoký výkon disků, tak nový
Case: nový
Zdroj: nový
A jak by počítače vypadaly kompletní:
Server:
CPU: e1200
Chladič: AC Alpine 7 Pro
Deska: Gigabyte G31M-S2L
RAM: jeden modul 2GB 800MHz
Disk: 1x 200GB systém, 12x co největší disky v RAIDu5 nebo 6
Řadič: nějaký PCIe 12xSATA s Online rozšířením kapacity
Záložní zdroj: nový - ještě uvidím
Pracovní:
Chladič: Thermalright 120 Ultra (pokud se nevejde, tak půjde do serveru a sem koupím nový)
Disk: 2x Raptor 150GB v Raidu 1 s rychlostí čten RAIDu0
Odhlučňovací boxy: 2x Silnetmaxx Silencer
Řadič: Pokud bude třeba pro vysoký výkon disků (schopnost RAID0 čtení z RAID1), tak nový
Case: ThermalTake DH102 HTPC
Zdroj: Seasonic S12 380W
Pro představu o některých komponentách sem raději zase dám již výše uvedený odkaz na můj počítač před rokem http://www.x-computers.eu/recenze/vseho ... ecenze.php
Chladič: Thermalright 120 Ultra
Grafárna: X300, 2600XT (takže dvě)
Disk: 1x 200GB systém, 4x 320GB RAID5 data, 1x250GB data, 1x 400GB data
Rozdělení současných komponent do nových počítačů:
Server:
CPU: nový
Chladič: nový
Deska: nová
RAM: nová
Disk: 1x 200GB systém, 4x 320GB+400GB RAID5 data
Řadič: nový
Záložní zdroj: nový
Pracovní:
Disk: nový
Odhlučňovací boxy: 2x nový
Řadič: Pokud bude třeba pro vysoký výkon disků, tak nový
Case: nový
Zdroj: nový
A jak by počítače vypadaly kompletní:
Server:
CPU: e1200
Chladič: AC Alpine 7 Pro
Deska: Gigabyte G31M-S2L
RAM: jeden modul 2GB 800MHz
Disk: 1x 200GB systém, 12x co největší disky v RAIDu5 nebo 6
Řadič: nějaký PCIe 12xSATA s Online rozšířením kapacity
Záložní zdroj: nový - ještě uvidím
Pracovní:
Disk: 2x Raptor 150GB v Raidu 1 s rychlostí čten RAIDu0
Odhlučňovací boxy: 2x Silnetmaxx Silencer
Řadič: Pokud bude třeba pro vysoký výkon disků (schopnost RAID0 čtení z RAID1), tak nový
Case: ThermalTake DH102 HTPC
Zdroj: Seasonic S12 380W
- faugusztin
- Začátečník

-
rsync je presne to, co hladas. Nie je to sice automaticke ukladanie, ale ide o priebeznu synchronizaciu, takze sa ti prenasaju iba zmeny. A vazne by som na tvojom mieste pouvazoval o nasadi Linuxu na server, Windows XP na tento ucel nie su prave najvhodnejsie.X-COM píše:Ale co si budeme povídat, nejlepší by bylo, kdyby se změny provedené na pracovním počítači zároveň ukládaly na serveru. To ale nevím, jak udělat.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
rsync by tedy byl asi ideální.faugusztin píše:rsync je presne to, co hladas. Nie je to sice automaticke ukladanie, ale ide o priebeznu synchronizaciu, takze sa ti prenasaju iba zmeny. A vazne by som na tvojom mieste pouvazoval o nasadi Linuxu na server, Windows XP na tento ucel nie su prave najvhodnejsie.
Jsem čistokrevný Windowsák, na Linuxu jsem dělal 2x v životě.
Jednou na Invexu před pár lety a odcházel jsem zcela znechucen, nic nefungovalo.
Podruhé asi před rokem na nějakém Kubuntu a to vypadalo slušně user-friendly.
Každopádně mám před Linuxem možná neopodstatněný respekt a pokud to půjde vyřešit bez něj, budu rád.
V čem je linux lepší než WIN?
//EDIT: Teď mne napadlo, jestli by z Linuxu fungovalo přímé spouštění souborů jako při připojení z Win bez nutnosti kopírovat soubor do pracovního počítače, to by bylo zcela nepraktické.
Naposledy upravil(a) X-COM dne stř 16. dub 2008, 12:02, celkem upraveno 1 x.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co by se tedy muselo koupit:
E1200: 1100Kč
AC Alpine: 200Kč
Gigabyte G31M-S2L: 1200Kč
2GB RAM: 700Kč
2x Raptor 150GB: 8200Kč
2x HDD Silencer: 2000Kč
ThermalTake DH102 HTPC: 11000Kč
Seasonic S12 380W: 1400Kč
Řadič 12SATA: cca 12000
windows Vista: cca 2200
=====================
Suma: 40.000Kč
Řadič vysoký výkon RAID1: dotaz položen http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=86996
Velké datové disky: řekněme že v době kdy na to budu mít peníze to budou 1TB disky po 4000Kč. A začnu tak na 4 discích RAID5 (přeci jen 3TB budou proti současným 1,4TB pokrok)
Takže dohromady by to vyšlo na nějakých 60.000Kč.
E1200: 1100Kč
AC Alpine: 200Kč
Gigabyte G31M-S2L: 1200Kč
2GB RAM: 700Kč
2x Raptor 150GB: 8200Kč
2x HDD Silencer: 2000Kč
ThermalTake DH102 HTPC: 11000Kč
Seasonic S12 380W: 1400Kč
Řadič 12SATA: cca 12000
windows Vista: cca 2200
=====================
Suma: 40.000Kč
Řadič vysoký výkon RAID1: dotaz položen http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=86996
Velké datové disky: řekněme že v době kdy na to budu mít peníze to budou 1TB disky po 4000Kč. A začnu tak na 4 discích RAID5 (přeci jen 3TB budou proti současným 1,4TB pokrok)
Takže dohromady by to vyšlo na nějakých 60.000Kč.
- faugusztin
- Začátečník

-
Myslis z pracovneho PC spustat subory ulozene na servri pristupne cez zdielanie Windows ? Ano, to ide (Samba). Ak myslis spustanie Windows aplikacii pod Linuxom, tak to ide (Wine), ale nie vsetko a nie je to perfektne. Je ale dost pravdepodobne, ze rsync server i klient existuje i pre Windows a z tohto dovodu by si nemusel opustit platformu Windows.
Otazkou je, co vsetko ma byt ulohou toho servra. Ak iba fileserver, tak je to pre teba skor Windows. Co je ale vyhodou Linuxu, je moznost mat akykolvek RAID bez RAID radica - takzvany software RAID. Ubera to nepatrny vykon procesora, na druhej strane ti staci akakolvek doska, resp. akykolvek bezny SATA radic.
Otazkou je, co vsetko ma byt ulohou toho servra. Ak iba fileserver, tak je to pre teba skor Windows. Co je ale vyhodou Linuxu, je moznost mat akykolvek RAID bez RAID radica - takzvany software RAID. Ubera to nepatrny vykon procesora, na druhej strane ti staci akakolvek doska, resp. akykolvek bezny SATA radic.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ano, přesně Windowsácké sdílení myslím.faugusztin píše:Co je ale vyhodou Linuxu, je moznost mat akykolvek RAID bez RAID radica - takzvany software RAID.
Samba... hm sice jsem o tom už víckrát slyšel, ale vůbec nemám páru, o co jde. Nějaký odkaz na dobrý článek, abych nemusel googlit?
Spouštět Win programy pod Linuxem opravdu neplánuju.
O SW raidu v Linuxu jsem taky něco málo slyšel. Má to možnost rozšření kapacity, že přidám disk a ono to zvětší pole? Jaké RAIDy? Možnost Hot-Spare? Vzhledem k tomu, že výkon bude druhořadý, je to celkem řešení, jak ušetřit za řadič. Začal bych na 8 SATA portové desce a případně bych pak rozšířil. Jak obtížné to je na administraci? Doufám, že přes grafické rozhraní a ne příkazový řádek...
- faugusztin
- Začátečník

-
Samba = Windows zdielanie. Manual ohladne instalacie Samby pod Ubuntu vid https://help.ubuntu.com/community/SettingUpSamba . Konfigurovat ho mozes bud cez nastroje prislusnej distribucie, pripadne cez web (nastroj swat).
RAID - zakladnu konfiguraciu ti umoznuju robit v instalacnom programe (konkretne Ubuntu, Fedora, RHEL by toto mali mat v instalacii). Dodatocna konfiguracia je uz ale vecou prikazoveho riadku (prikaz mdadm). Nejde ale o nic extremne tazkeho. Asi sa to da konfigurovat aj cez web (webmin - Create RAID 0, 1, 4, 5 and linear devices on a Linux system), ale este som to neriesil takze neviem presnu odpoved.
Spare disky to podporuje (dokonca podla vsetkeho umoznuje spolocny spare disk pre viacej RAID poli).
Zvacsenie pola je vec trochu komplikovanejsia, totiz do pola sice disk ide pridat, ale filesystem na nom uz musis zvacsit ty sam (co u vacsiny filesystemov samozrejme ide).
Hotswap som este tiez neskusal, uvidim ci sa to da alebo nie, skus precitat HOWTO pre Software RAID http://tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html
Linux RAID podporuje RAID0, RAID1, RAID4, RAID5, RAID-10.
A neboj sa prikazovej riadky, nehryzie.
. Naozaj. Mimochodom, stav RAID pola je mozne celkom jednoducho sledovat v subore /proc/mdstat.
A uplne najlepsie by bolo, keby si si to vyskusal aj sam - nahodis si Virtualbox, v nom vytvoris virtualny pocitac s 2-3 diskami rovnakej velkosti (par giga) a poskusas si distribucie (Ubuntu, Fedora, CentOS, Suse atd). Myslim si, ze par hodiniek skusania a studia za tych usetrenych 12000 za radic stoja
. Ja napriklad obcas lutujem, ze ziadny software RAID pod Windows neexistuje.
PS: A snad najvacsia vyhoda soft. RAID-u - ak ti odide radic alebo doska tak sa nic nedeje, nahodis novu dosku/radic a pokracujes s tou istou instalaciou, tym istym RAID polom dalej.
RAID - zakladnu konfiguraciu ti umoznuju robit v instalacnom programe (konkretne Ubuntu, Fedora, RHEL by toto mali mat v instalacii). Dodatocna konfiguracia je uz ale vecou prikazoveho riadku (prikaz mdadm). Nejde ale o nic extremne tazkeho. Asi sa to da konfigurovat aj cez web (webmin - Create RAID 0, 1, 4, 5 and linear devices on a Linux system), ale este som to neriesil takze neviem presnu odpoved.
Spare disky to podporuje (dokonca podla vsetkeho umoznuje spolocny spare disk pre viacej RAID poli).
Zvacsenie pola je vec trochu komplikovanejsia, totiz do pola sice disk ide pridat, ale filesystem na nom uz musis zvacsit ty sam (co u vacsiny filesystemov samozrejme ide).
Hotswap som este tiez neskusal, uvidim ci sa to da alebo nie, skus precitat HOWTO pre Software RAID http://tldp.org/HOWTO/Software-RAID-HOWTO.html
Linux RAID podporuje RAID0, RAID1, RAID4, RAID5, RAID-10.
A neboj sa prikazovej riadky, nehryzie.
A uplne najlepsie by bolo, keby si si to vyskusal aj sam - nahodis si Virtualbox, v nom vytvoris virtualny pocitac s 2-3 diskami rovnakej velkosti (par giga) a poskusas si distribucie (Ubuntu, Fedora, CentOS, Suse atd). Myslim si, ze par hodiniek skusania a studia za tych usetrenych 12000 za radic stoja
PS: A snad najvacsia vyhoda soft. RAID-u - ak ti odide radic alebo doska tak sa nic nedeje, nahodis novu dosku/radic a pokracujes s tou istou instalaciou, tym istym RAID polom dalej.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Na fórum se dostanu jenom chvíli večer, takže budu reagovat kousek zpět..
Pokud sis představoval, že se síťovým diskem se přiblížíš rychlosti lokálního, tak to je fakt zatím nereálné. Jen jsem mo nepochopil ty další úvahy o Sambě a zálohování, vs. raptory.
Viděl bych to asi následovně
a) potřebuješ HODNĚ RYCHLÝ disky pro práci a krom toho BIG úložiště, spíš pro zálohy. Potom bych to viděl na nějakej low-entry 2port řadič a disk(y) SAS. Ty strčí do kapsy raptora s prstem v nose a navíc se do budoucna určitě neztratí. V případě levnější varianty jeden velký disk s kolmým zápisem - podle testů jsou díky datové hustotě rychlosti prakticky stejné/vyšší jak kdysi opěvovaný Raptor. Jako úložiště vidím tu konfiguraci rozumnou, ale zase - pokud by to jenom trochu šlo, řešení přes Linux/Sambu + SW RAID by vyšlo na zlomek ceny, ovšem je nutný znát know-how.. Rychlost bude menší než drahý HW RAID, ale ne moc drasticky. V případě Win bych spíš věřil RAID řadiči.
Zálohování a přesuny se dají řešit různě, já mám nascriptováno např. že po ukončení práce klepnu na ikonu, vypnu monitor a jdu spát. PC automaticky nasype nový data na server a pak se vypne. Rychlost mě celkem ani nemusí zajímat a většinu věcí mám zálohovaných každý den (i když na tom pořád pracuju)
b) chceš mít k dispozici plnou kapacitu bezpečného úložiště a zároveň rychlost. Potom bych to viděl jedině na kvalitní skříň (tzn. určitě ne Lian-Li), a diskové pole lokálně bez serveru. Ono se to nezdá, ale ten server je taky dost práce navíc a většina problémů se pak řeší nadvakrát. To co ušetříš za druhej komp můžeš vrazit do bedny s odhlučněním a řadiče (ono ty dva raptory/SAS i v Silentmaxu udělají taky svoje)
Každý řešení má svoje +-, rozhodnout se musíš sám. Jinak pro nenáročný úložiště přes Linux i pro analfabety doporučuju mrknout na openfiler.com, nebo freenas.org, což jsou spec. distra pro NAS a máš tam všechno komplet nachystaný.
PS: V rozpočtu nezapomeň na přepěťovku
Pokud sis představoval, že se síťovým diskem se přiblížíš rychlosti lokálního, tak to je fakt zatím nereálné. Jen jsem mo nepochopil ty další úvahy o Sambě a zálohování, vs. raptory.
Viděl bych to asi následovně
a) potřebuješ HODNĚ RYCHLÝ disky pro práci a krom toho BIG úložiště, spíš pro zálohy. Potom bych to viděl na nějakej low-entry 2port řadič a disk(y) SAS. Ty strčí do kapsy raptora s prstem v nose a navíc se do budoucna určitě neztratí. V případě levnější varianty jeden velký disk s kolmým zápisem - podle testů jsou díky datové hustotě rychlosti prakticky stejné/vyšší jak kdysi opěvovaný Raptor. Jako úložiště vidím tu konfiguraci rozumnou, ale zase - pokud by to jenom trochu šlo, řešení přes Linux/Sambu + SW RAID by vyšlo na zlomek ceny, ovšem je nutný znát know-how.. Rychlost bude menší než drahý HW RAID, ale ne moc drasticky. V případě Win bych spíš věřil RAID řadiči.
Zálohování a přesuny se dají řešit různě, já mám nascriptováno např. že po ukončení práce klepnu na ikonu, vypnu monitor a jdu spát. PC automaticky nasype nový data na server a pak se vypne. Rychlost mě celkem ani nemusí zajímat a většinu věcí mám zálohovaných každý den (i když na tom pořád pracuju)
b) chceš mít k dispozici plnou kapacitu bezpečného úložiště a zároveň rychlost. Potom bych to viděl jedině na kvalitní skříň (tzn. určitě ne Lian-Li), a diskové pole lokálně bez serveru. Ono se to nezdá, ale ten server je taky dost práce navíc a většina problémů se pak řeší nadvakrát. To co ušetříš za druhej komp můžeš vrazit do bedny s odhlučněním a řadiče (ono ty dva raptory/SAS i v Silentmaxu udělají taky svoje)
Každý řešení má svoje +-, rozhodnout se musíš sám. Jinak pro nenáročný úložiště přes Linux i pro analfabety doporučuju mrknout na openfiler.com, nebo freenas.org, což jsou spec. distra pro NAS a máš tam všechno komplet nachystaný.
PS: V rozpočtu nezapomeň na přepěťovku
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale existuje http://www.tomshardware.com/reviews/win ... n,925.htmlfaugusztin píše:Ja napriklad obcas lutujem, ze ziadny software RAID pod Windows neexistuje.
Právě proto pořád nevím, proč mi lidi doporučují linux, když to jde i z Windowsů...
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
[quote="Aigor"][/quote]
Má představa: často přistupovaná data - dokumenty a fotky (taky asi i nějaké image, instalačky a hudbu) budu mít na rychlém disku (raptory nyní nechme na níž).
Ostatní věci (především filmy) budou na serveru.
a) Nevím, jaké máš zkušenosti s SAS řadiči, disky a kabely, ale já jsem teď objednával jeden od každého a kabel musí být nějaký speciální, který pasuje na SAS disky a ten má prosím do ČR dostupnost 6 týdnů (firma Servodata). Jinak souhlas, že ve srovnání s Raptorem jsou rozhodně lepší. Pokud Rychlé pole, tak SAS.
Sice jsou rychlosti čtení 640GB podobné Raptoru, ale kvůli rychlosti otáčení ploten stále o cca 1/3 času zaostávají v přístupové době. Jsem zvědavý až udělám testy toto SAS 15000 disku, ten bude mít tak 6ms.
SW RAID se mi hodně líbí, byl bych pro.
Tvoje řešení se zálohou je moc pěkné, ale asi bych nezvládnul skript (nejsem kamarád programování). Kdybych to dostal jako polotovar, snad jo.
b) rychlost toho úložostě je mi u zadku. Když to půjde jako normální single disk, tak jsem spokojený. Tímto řešením bych se ale nezbavil hluku a to je hlavní důvod, proč vymýlím tyhle čachry. Takže zamítám.
Na odkazy mrknu, se záložním zdrojem/ochranou počítám.
Má představa: často přistupovaná data - dokumenty a fotky (taky asi i nějaké image, instalačky a hudbu) budu mít na rychlém disku (raptory nyní nechme na níž).
Ostatní věci (především filmy) budou na serveru.
a) Nevím, jaké máš zkušenosti s SAS řadiči, disky a kabely, ale já jsem teď objednával jeden od každého a kabel musí být nějaký speciální, který pasuje na SAS disky a ten má prosím do ČR dostupnost 6 týdnů (firma Servodata). Jinak souhlas, že ve srovnání s Raptorem jsou rozhodně lepší. Pokud Rychlé pole, tak SAS.
Sice jsou rychlosti čtení 640GB podobné Raptoru, ale kvůli rychlosti otáčení ploten stále o cca 1/3 času zaostávají v přístupové době. Jsem zvědavý až udělám testy toto SAS 15000 disku, ten bude mít tak 6ms.
SW RAID se mi hodně líbí, byl bych pro.
Tvoje řešení se zálohou je moc pěkné, ale asi bych nezvládnul skript (nejsem kamarád programování). Kdybych to dostal jako polotovar, snad jo.
b) rychlost toho úložostě je mi u zadku. Když to půjde jako normální single disk, tak jsem spokojený. Tímto řešením bych se ale nezbavil hluku a to je hlavní důvod, proč vymýlím tyhle čachry. Takže zamítám.
Na odkazy mrknu, se záložním zdrojem/ochranou počítám.
- faugusztin
- Začátečník

-