Domácí server

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
Samgarr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Domácí server

Příspěvek od Samgarr »

Ahoj,
rozhodl jsem se udelat doma takovej malej server pro dve PC a obcas jeden ntb. Server bude slouzit jako datove uloziste pro multimedia (pobezi 24/7/365), casem mozna i jako maly webservet ftp....
Chtel bych od vas poradit s HW, protoze se stavbou serveru nemam zkusenost. Tohle jsou moje pozadavky:

- mala spotreba
- mala hlucnost
- spolehlivost
- kapacita pro zacatek min. 500gb v RAID 1, zatim jsem vybral tyto http://pevne-disky.alza.cz/pevny-disk-w ... d84405.htm
- systemovy disk zvlast, asi WD Raptor
- OS ubuntu/mozna debian

diky za tipy na MB, CPU, RAM, zdroje.......
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Samgarr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samgarr »

diky za reakci....vcelku se mi tvuj navrh libi az na ten SSD disk, zda se mi to zbytecne drahe reseni, obycejny disk mi postaci, skrin taky budu asi resit jinak, vyberu radeji nejake sofistikovanejsi reseni od Chieftecu, treba http://servery.alza.cz/chieftec-server- ... d84821.htm uplne mi vyhovuje, vzhledem k tomu ze chci disky dat do chladicich ramecku. A 3,25 pozici vyuziju na ctecku karet, co se mi zbytecne vali doma;)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Tak chifteca bych radeji volil http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=52357 a pokud ne SSD, tak ten Raptor je asi reseni az na to, ze bude slyset jako ....

Mozna bych zauvazoval o jeste jednom mensim raidu, treba ze 2 80 GB nebo tak neco...

Nebo toho Raptora ulozit do odhlucnovaciho ramecku.

K tem obycejnmy diskum - misto ramecku bych je hodil pred fan (Noctua) a mas to o dost lepsi. - ten chieftec to dokonce ma pripraveny.

Pokud to s tim multimedia centerm myslis vazne, tak do kazdeho pc doma a bych dokoupil:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=25374

jelikoz deska na serveru ma jen jednu sitovku, tak do nej dokoupit http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=22774

a aby ty 1 Gbit meli smysl, tak jeste 1 Gbit switch - D-link ma jeden 8 portovy za cca. 1000,-
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Samgarr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samgarr »

Ten raptor pujde urcite do odhlucnovaciho ramecku;)
No dalsi vetrak se mi tam nechce pridavat radsi bych ty HDD dal do chladicich ramecku, treba
http://chlazeni.alza.cz/antivibracni-re ... d84546.htm.

Nejsem si jistej jakou to ma ucinost, kdyz tak bych vyuzil neco s technologii headpipe, treba
http://tuning-pc.alza.cz/chladic-primec ... d61492.htm

hmm ta skrin je zajimava...trochu se bojim toho ulozeni disku, ikdyz ja budu disky davat od 5,25 8-)
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

raptora jako system disk? dobra volba ale i odhlucnovaci ramecek moc nepomuze... hlavne disk musi byt dobre chlazen, a amd na server? volil bych C2D/QUAD popripade PDC

e/ 4 gb pameti v domacim serveru? :D tam bude bohate stacit 512, ale volil bych 1Gb (nejlepe ECC registered)

e2// takze, do serveru intel, ma to byt file server, takze mechaniku nepotrebuje (uz kvuli spotrebe) a pujci si ji ze sveho pc, stystemovy disk bych volil treba ten raptor... s datovyma diskama souhlasim, desku bych bral rovnou od intelu, nejakou s chipsetem G33-> a integrovanou grafikou, lanem a raid radicem...zdroj urcite ne 550w (blazni) ale spis nejaky enermax (Enermax PRO82+ 385W) dale case, nejakou s dobrym chladicim ucinkem (thermaltake) a tichy chladic? freezer postaci.

co dodat?

e//3 na chladici ramecky se vykasli, deas do skrine dopredu a dozadu nove noctuy a neuslysis je a bude chlazeni ideal... disky vsechny 3 pred predni vetrak a je po starostech

e/ vis jak vypada muj server doma? :D az na ten disk...
http://neonet.krtkovo.eu/roota
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Samgarr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samgarr »

NEONET píše:raptora jako system disk? dobra volba ale i odhlucnovaci ramecek moc nepomuze... hlavne disk musi byt dobre chlazen, a amd na server? volil bych C2D/QUAD popripade PDC

e/ 4 gb pameti v domacim serveru? :D tam bude bohate stacit 512, ale volil bych 1Gb (nejlepe ECC registered)

e2// takze, do serveru intel, ma to byt file server, takze mechaniku nepotrebuje (uz kvuli spotrebe) a pujci si ji ze sveho pc, stystemovy disk bych volil treba ten raptor... s datovyma diskama souhlasim, desku bych bral rovnou od intelu, nejakou s chipsetem G33-> a integrovanou grafikou, lanem a raid radicem...zdroj urcite ne 550w (blazni) ale spis nejaky enermax (Enermax PRO82+ 385W) dale case, nejakou s dobrym chladicim ucinkem (thermaltake) a tichy chladic? freezer postaci.

co dodat?

e//3 na chladici ramecky se vykasli, deas do skrine dopredu a dozadu nove noctuy a neuslysis je a bude chlazeni ideal... disky vsechny 3 pred predni vetrak a je po starostech

e/ vis jak vypada muj server doma? :D az na ten disk...
http://neonet.krtkovo.eu/roota

ten intel nevim nevim....mel jsem desktop MB od intelu a deska sla 2x na reklamaci:(
Jinak s tim chlazeni disku jste me asi presvedcili, ty Noctuy vypadaji opravdu dobre:)

server vypada dobre, super dostupnost:)akorat to HDD by me asi nestacilo:-D
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

jako vykon na "server" az az, obsluhuje stabilne jen bnc, mirc a apache s mysql a ftp, kdyz potrebuju tak shoutcast, soldat server atd... furt se drzi a cpu je chlazene pasivne... ramky taky staci, prece mame jeste swap a disk je super (health 100% v hdd health) jinak planuju vetsi disky
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Ono cpat do nej Intel (C2D, C2Q) je:
1) Drahe -cena samotneho cpu, desky
2) Zbytecne - tech par % vykonu co ma intel mu za tu investici nestoji a vubec to nevyuzije

Ono je tam celkem zbytecne i to AMDcko,stacilo by i neco pomalejsiho a slabsiho, ale pri tech cenach..

4 GB ram, ted zatim zbytecne, pockej az mu tam pobezi vic veci, bude rad ze je ma
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

4 gb je proste moooc, swap existuje, ne? i vykonne servery nabizi 512mb ram... (dnes uz i vice) ale jinak myslis ze pentium dual-core e2140 je drahe? :D
Samgarr
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Samgarr »

LiveBomb píše:Ono cpat do nej Intel (C2D, C2Q) je:
1) Drahe -cena samotneho cpu, desky
2) Zbytecne - tech par % vykonu co ma intel mu za tu investici nestoji a vubec to nevyuzije

Ono je tam celkem zbytecne i to AMDcko,stacilo by i neco pomalejsiho a slabsiho, ale pri tech cenach..

4 GB ram, ted zatim zbytecne, pockej az mu tam pobezi vic veci, bude rad ze je ma
presne tak, chtel jsem tam osadit neco starsiho, ale kdyz jsem videl ty ceny, tak jsem si rikal ze to asi nema cenu:-D

4GB se mi zda fakt moc, zatim to osadim 1GB a uvidim, dokoupit muzu (skoro) vzdycky;)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Tak v tomhle pripade ano - to AMDcko je na tom lip - a pochybuju ze bude server taktovat.
A desky taky nejsou nejlevnejsi.

Zdroj bych asi nechal, psal ze pro zacatek 3 disky, casem par pribude.. mozna jeste 450 od stejne firmy, ale niz uz asi fakt ne.

4 GB je trochu moc, to sem prepisk, optimum bych videl 2 GB.
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

Mě to na to použití příjde zbytečně výkonné,energeticky náročné, volil bych něakou buď intel little valley 2 nebo něaká epia, 1GB ram, jako systémový hdd něaká flash ... cf,usb (případně to přelít do ram po startu), datové hd zapínat jen v případě potřeby.
EDIT: případně investovat to kvalitního sata řadiče.
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“