Nová sestava vs. starý IDE harddisk
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Teyras
- Nováček

-
Nová sestava vs. starý IDE harddisk
Zdravím,
Mám novou sestavu a pokusil jsem se tam dát disk z té staré. Když jsem ho zapojil, PC se extrémně zpomalilo, jen splashscreen od základní desky držel asi minutu. Nejdřív nabíhal zavaděč (GRUB), ale zasekl se (Error 18 - tj. špatně umístěný /boot oddíl - BIOS ho nenajde), potom už ani to, jen to nahlásilo, že nemůže najít nic, z čeho jde bootovat. Zkoušel jsem novější HDD, tam to šlo v pořádku...
Deska je Asus M2NBP-VM CSM (Award BIOS), ten starý harddisk je Segate Barracuda 7200.9 (Ultra ATA, 120GB). Poraďte prosím čím to může být a co s tím...
Mám novou sestavu a pokusil jsem se tam dát disk z té staré. Když jsem ho zapojil, PC se extrémně zpomalilo, jen splashscreen od základní desky držel asi minutu. Nejdřív nabíhal zavaděč (GRUB), ale zasekl se (Error 18 - tj. špatně umístěný /boot oddíl - BIOS ho nenajde), potom už ani to, jen to nahlásilo, že nemůže najít nic, z čeho jde bootovat. Zkoušel jsem novější HDD, tam to šlo v pořádku...
Deska je Asus M2NBP-VM CSM (Award BIOS), ten starý harddisk je Segate Barracuda 7200.9 (Ultra ATA, 120GB). Poraďte prosím čím to může být a co s tím...
- axloth
- Začátečník

-
Re: Nová sestava vs. starý IDE harddisk
to dela i po formatu?Teyras píše:Zdravím,
- Teyras
- Nováček

-
- Still.Lord
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- tx3rf
- Začátečník

-
Re: Nová sestava vs. starý IDE harddisk
zkusit opravit grub z LiveCD nejaky live distribuce linuxu?Teyras píše:Zdravím,
- Teyras
- Nováček

-
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Kdybys trochu hledal, tak bys zjistil, že po výměně sestavy je doporučené udělat čistou instalaci OS, protože Winy na takové změny nejsou stavěné. Ano někdy to zvládnou bez problémů což ale není tvůj případ.
Pokud potřebuješ uchovat staré data, je tak těžké HDD vrátit do staré sestavy, udělat zálohy, udělat formát na novém PC a poté udělat obnovu z záloh?
Pokud potřebuješ uchovat staré data, je tak těžké HDD vrátit do staré sestavy, udělat zálohy, udělat formát na novém PC a poté udělat obnovu z záloh?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Teyras
- Nováček

-
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Vidím akorát žes napsal něco s Grubem, ale nemám věšteckou kouli abych věděl, že Linux používáš komplet místo Winů. V případě Linuxu by mělo stačit odinstalovat všechny ovladače na staré sestavě, předělat HDD do nové a nechat ho jestli si nainstaluje nové ovladače, případně si je naistalovat sám.Teyras píše:Ne, není to těžké... Ale asi jsem měl říct, že se snažím převést Linux...
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Teyras
- Nováček

-
No, ale stejně možná nakonec ten formát atp. udělám... Aspoň budu mít čistej přechod na novou verzi distra... Jenom jedna otázka... Měl bych zformátovat celej disk, nebo jen systémové partitiony? A asi bych při tom přeinstalovávání mohl dát /boot na začátek disku, ať si to aspoň pojistím...
EDIT: Ještě mě napadlo... když to naformátuju, vyřeší to pomalé bootování?
EDIT: Ještě mě napadlo... když to naformátuju, vyřeší to pomalé bootování?
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Neseradili se ti nejak jinak jenom jednotlivy nody zarizeni?
Kdyz tam nechas puvodni disk, nabehne to?
Kdyz tam nechas puvodni disk, nabehne to?
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- Teyras
- Nováček

-
- Blue Storm
- Odborník PCT

no s tímhle mám taky zkušenosti...jak jsem přestavoval starý pc na současný,tak jsem chtěl převést data ze starého HDD na nový,jenže po zapojení se taky pc hodně spomalilo a nikdy jsem se ani po 30min nedočkal nabootování systému...nijak jsem to nevyřešil,akorát jsem starý hdd strčil do icyboxu a připojil přes usb
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Maddogg
- Čestný člen

Z mojí skušenosti vzniká problém při zapojení dvou ide zařízení na jednu větev u novějších desek (P965,P35). Po odpojení jednoho zařízení a nastavení master to funguje. Při zapojení obou se to nějak "hádá" a seká se to při bootu a post trva nechutně dlouho. Tuším že se mit o jednou povedlo vyřešit přehazováním jumperů (metodou pokus omyl).
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W