RAID 1
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Martt
- Nováček

-
RAID 1
Prošel jsem to tady o pul roku zpět a zatím zde nikdo neprobíral pár otázek k RAID 1.
Zajímalo by mne co se stane pokud odejde jeden HDD v Raid 1, zafunguje nějaká diagnostika? Nebo PC pojede na jeden HDD a já nic nepoznám?
Jak bych potom měl dostat zrcadlená data na nový HDD?
Můžu jednoduše zrušit RAID 1 v BIOSU, nechat jeden HDD se systémem, druhý zformátovat a provozovat nezávisle dál?
Zatím mám v novém PC RAID 1 a sleduji mírnou prodlevu při náběhu jakéhokoli programu.
Dík za info.
Zajímalo by mne co se stane pokud odejde jeden HDD v Raid 1, zafunguje nějaká diagnostika? Nebo PC pojede na jeden HDD a já nic nepoznám?
Jak bych potom měl dostat zrcadlená data na nový HDD?
Můžu jednoduše zrušit RAID 1 v BIOSU, nechat jeden HDD se systémem, druhý zformátovat a provozovat nezávisle dál?
Zatím mám v novém PC RAID 1 a sleduji mírnou prodlevu při náběhu jakéhokoli programu.
Dík za info.
NTEL Core 2 Duo Conroe E6300@3,2, Scythe Mine, ASUS P5B-E, 2GB (2x1GB) DDR2 @920MHz GEIL UDC, Sapphire Radeon X1950 PRO Ultimate, 2xWD 320GB, SAMSUNG DVD±R/RW SH-S183A S-ATA, LG DVD-ROM a to vše v GMC H70 s Fortron 400W. CRT 19" ViewSonic G90fB.
- radonko
- Začátečník

-
Pouzivam RAID1 uz niejaku chvilu, takze ja mam taketo skusenosti:
ak ti vypadne jeden disk, tak v statuse RAid utility, ktora ide hned po poste a detekcii IDE zariadeni este pred Windowsom, zahlasi ze jeden s diskov je off, ale potom nabehne windows a mozes robit, /tak isto ak zrusis raidove pole a nechas len jeden dist/ ak mas naistalovaneho niejakeho RAID managera vo win, tak ten ta upozorny na vypadok disku
co sa stane ak das namiesto jedneho disku nový? dobra otazka
neviem este sa mi to nestalo, ale predpokladam, ze raid sa o to postara, a chybajuce data dokopiruje,....ak sa ti podari korektne tam ten disk do toho pola dostat
k tej prodleve pri nabehu programov....to by nemalo byt
testoval som rychlost diskoveho systemu s HD tune, rychost prenosu dat je 70MB/s. v RAID1, je to viac ako ked som tam mal len jeden disk
inak mam dosku Intel s cipsetom 945, disky su WD SATAII
ak ti vypadne jeden disk, tak v statuse RAid utility, ktora ide hned po poste a detekcii IDE zariadeni este pred Windowsom, zahlasi ze jeden s diskov je off, ale potom nabehne windows a mozes robit, /tak isto ak zrusis raidove pole a nechas len jeden dist/ ak mas naistalovaneho niejakeho RAID managera vo win, tak ten ta upozorny na vypadok disku
co sa stane ak das namiesto jedneho disku nový? dobra otazka
neviem este sa mi to nestalo, ale predpokladam, ze raid sa o to postara, a chybajuce data dokopiruje,....ak sa ti podari korektne tam ten disk do toho pola dostat
k tej prodleve pri nabehu programov....to by nemalo byt
testoval som rychlost diskoveho systemu s HD tune, rychost prenosu dat je 70MB/s. v RAID1, je to viac ako ked som tam mal len jeden disk
inak mam dosku Intel s cipsetom 945, disky su WD SATAII
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Martt
- Nováček

-
X-COM dík, to bylo poučné...
No a abych se nenudil, tak jsem flešl bios, moc se mi líbilo jak to má ASUS vychytaný. Flešuje se přes USB, v biosu se najede na EZ Flash 2, ten najde nový bios (ztažený a uložený na flešce, kartě a td.) a ninstaluje. To je ale asi s mou spokojeností vše, teď už jen potíže...
Nainstaloval jsem poslední verzi 1002. Po restartu sytem nenajel a stále se vracel do biosu, zbořil se totiž RAID 1... Já blb si neuvědomil, že fleš nejnovějšího biosu MUSÍ předcházet vytvoření RAID pole... takže teď, protože se mi nechce zálohovat data a přeinstalovat system musím zrušit RAID a provozovat oba HDD samostatně.
Mimochodem nejnovější biosy od ASUSU neumožňují se vrátit ke starším verzím...!
Máte s tím někdo zkušenosti? Kolem RAID 1 toho moc není.
No a abych se nenudil, tak jsem flešl bios, moc se mi líbilo jak to má ASUS vychytaný. Flešuje se přes USB, v biosu se najede na EZ Flash 2, ten najde nový bios (ztažený a uložený na flešce, kartě a td.) a ninstaluje. To je ale asi s mou spokojeností vše, teď už jen potíže...
Nainstaloval jsem poslední verzi 1002. Po restartu sytem nenajel a stále se vracel do biosu, zbořil se totiž RAID 1... Já blb si neuvědomil, že fleš nejnovějšího biosu MUSÍ předcházet vytvoření RAID pole... takže teď, protože se mi nechce zálohovat data a přeinstalovat system musím zrušit RAID a provozovat oba HDD samostatně.
NTEL Core 2 Duo Conroe E6300@3,2, Scythe Mine, ASUS P5B-E, 2GB (2x1GB) DDR2 @920MHz GEIL UDC, Sapphire Radeon X1950 PRO Ultimate, 2xWD 320GB, SAMSUNG DVD±R/RW SH-S183A S-ATA, LG DVD-ROM a to vše v GMC H70 s Fortron 400W. CRT 19" ViewSonic G90fB.
- P_V
- Začátečník

-
Můžeš vytvořit pole z jediného disku? Pokud jo, a data tam zůstala, můžeš pak přidat druhý disk a spustit rebuildování pole (možná se to jmenuje Repair nebo tak nějak), při tom procesu řadič okopíruje obsah dosavadního fungujícího disku na nově přidaný. A pokud ne... pořád je tu ještě jeden funkční disk. 
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Ne.P_V píše:Můžeš vytvořit pole z jediného disku?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- Martt
- Nováček

-
Data samozřejmě zůstala na obou HDD, ale tím flešem se zbořilo nastavení v tzv. BIOSU RAIDu, což asi není úplně správný název. Teď jsem zkoušel v tom Intel(R) Matrix Storage Manageru ještě před boot biosu zrušit ten původní RAID 1 a ono to vůbec nejde, nejde zrušit pole, rušit pole s vymazáním dat na discích ani vytvořit nové. Vypadá to, že se bude muset nainstalovat nový driver RAIDu jak jsem tak nějak pochopil z návodu k desce.
- P_V
- Začátečník

-
Když může pole běžet v degradovaném režimu s jediným diskem, proč by se v takové podobě nedalo rovnou založit? Ale asi s touto možností autoři té utility nepočítali...Mr. Dirk píše:Ne.P_V píše:Můžeš vytvořit pole z jediného disku?RAID je o tom, že musíš mít dva disky.
Btw podle čeho vlastně řadič při výměně disku pozná, který disk je původní a který nový, aby replikoval správným směrem?
- radonko
- Začátečník

-
neviem ci ti to pomoze, ale mal som na doske Asus RAID0, po par mesiacoch sa mi stalo, ze sa niejak resetol bios, a raidove pole zmyzlo, proste naskocil defaultny bios....mislel som ze je konec, lebo ak vypadne v RAID0 jeden disk je po datachMartt píše:X-COM dík, to bylo poučné...
skusil som ten RAID nakonfigurovat znovu, s tymi istymi parametrami a bingo, po restarte nabehol Windows
vyskusaj, ale musis to nakonfigurovat presne ako predtym
a mozno to bola nahoda
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Čau,
před pár lety se říkalo, že RAID1 řadiče budou mít schopnost čtení z obou disků zároveň pro zdvojnásobení přenosové rychlosti (jakoby čtení ála RAID0).
Víte o tom někdo něco? Třeba typy řadičů nebo odkazy na testy s projevením výkonu proti single disku?
Chtěl bych do mého pracovního počítače http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=120070 pořídit co nejlevnější řadič, který by takovou schopnost měl.
Řadič by měl být do PCI (PCIe budou zabrané grafárnami) eventuelně PCIX (které pokud se nemýlím jsou zpětně kompatibilní s PCI, jen s poloviční přenosovou rychlostí)
Vzhledem k typu skříně je nutné disky omezit na dva, takže Raid 10 nebo 5 není možný.
Dík
před pár lety se říkalo, že RAID1 řadiče budou mít schopnost čtení z obou disků zároveň pro zdvojnásobení přenosové rychlosti (jakoby čtení ála RAID0).
Víte o tom někdo něco? Třeba typy řadičů nebo odkazy na testy s projevením výkonu proti single disku?
Chtěl bych do mého pracovního počítače http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?t=120070 pořídit co nejlevnější řadič, který by takovou schopnost měl.
Řadič by měl být do PCI (PCIe budou zabrané grafárnami) eventuelně PCIX (které pokud se nemýlím jsou zpětně kompatibilní s PCI, jen s poloviční přenosovou rychlostí)
Vzhledem k typu skříně je nutné disky omezit na dva, takže Raid 10 nebo 5 není možný.
Dík
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Roman X2
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
uprav si ten podpis :X
RAID1 nezvysuje prenosovku (lec, jak psal XCOM by to bylo mozne, jen jsem se s tim jeste nesetkal). Co presne bys rad o tom vedel? Jde jen o to, ze data jsou v bezpeci pred vypadkem disku. Pokud ti do kompu uhodi blesk, tak ani RAID (at uz diskovy, nebo proti komarum) ti nepomuze.
RAID1 nezvysuje prenosovku (lec, jak psal XCOM by to bylo mozne, jen jsem se s tim jeste nesetkal). Co presne bys rad o tom vedel? Jde jen o to, ze data jsou v bezpeci pred vypadkem disku. Pokud ti do kompu uhodi blesk, tak ani RAID (at uz diskovy, nebo proti komarum) ti nepomuze.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- Roman X2
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- NEONET
- Středně pokročilý

- masakr_cz
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Lukfi
- Mírně pokročilý