Tvůj první odhad je správně. Prý to snad někdy bylo defaultně přístupné, ale zakázali to, protože ten RAID nefungoval úplně správně.faugusztin píše:No urcite, editacia hexa editorom pre povolenie nejakej skrytej funkcionality je ozaj velmi mudre riesenie (preco to nie je normalne pristupne, zeby to nebolo 100% funkcne alebo nemas na to pravo podla licencie - ktory by som napr. ja nerad porusil).
Projekt: Domácí dvoupočítačové pracoviště
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- faugusztin
- Začátečník

-
Inac z hladiska hardware by si nemal mat pri servri ziadne problemy. Ovladace pre Intel graficke karty su opensource, s HDA-Intel zvukovkou tiez nezvyknu byt problemy, ohladne sietovky sa treba pozriet ale vacsina je tiez bezproblemova...
Ale ked chces mat server niekde skryty, tak by bolo mozno vhodne pre teba pozriet hlavne ten webmin a naucit sa pracovat s prikazovym riadkom (a pokukat napr. Ubuntu wiki). Naozaj to nie je nic svetoborne, casto je to na webe vysvetlene naozaj ako pre blbcov
. Akurat nepisu "klikni sem, klikni tam" ale "napis toto, napis hento"
.
Ale ked chces mat server niekde skryty, tak by bolo mozno vhodne pre teba pozriet hlavne ten webmin a naucit sa pracovat s prikazovym riadkom (a pokukat napr. Ubuntu wiki). Naozaj to nie je nic svetoborne, casto je to na webe vysvetlene naozaj ako pre blbcov
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Nebude úplně nedostupný - bude ve sklepě, což je cca 30 schodů a 7m rovně. Ale pravda, že pro nějaký případ, že k němu budu přistupovat zdaleka, by se to hodilo.faugusztin píše:Ale ked chces mat server niekde skryty, tak by bolo mozno vhodne pre teba pozriet hlavne ten webmin a naucit sa pracovat s prikazovym riadkom (a pokukat napr. Ubuntu wiki). Naozaj to nie je nic svetoborne, casto je to na webe vysvetlene naozaj ako pre blbcov. Akurat nepisu "klikni sem, klikni tam" ale "napis toto, napis hento"
.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
K těm disků jen tolik, že SAS dělají ovšem taky pořádnej rachot, takže si troufám říct, že průměrně odhlučněný pole disků např. z GP řady bude mnohem tišší, než dvojice SAS v silentmaxech. To jen abych nebyl zklamán.
S těma kabelama mě to trochu překvapuje, ale asi by to chtělo zkusit víc firem. Přeci jenom SAS neni žádná exotika (a to dokonce už ani v naší banánové republice). SAS mám na několika serverech, takže jsem si je měl možnost osahat i poslechnout.
Ohledně serveru bych vybíral buď funkcionalitu bez další udržby s některým z NAS dister, co jsem uváděl. Nebo Win Server, a pak buď HW RAID, nebo deska s MATRIX RAIDem, ten je taky použitelnej. Hlavní výhodu Win serveru vidím v konzoli, kam rád občas pouštím nezáživné úkoly typu zkomprimuj film, stáhni tohleto, ap. Hlavní PC se tím nemusí bavit a já můžu spát v naprostém tichu.
(tím neříkám, že na Linuxu tohle nejde, ale musíš už používat jiný SW a umět v tom..)
S těma kabelama mě to trochu překvapuje, ale asi by to chtělo zkusit víc firem. Přeci jenom SAS neni žádná exotika (a to dokonce už ani v naší banánové republice). SAS mám na několika serverech, takže jsem si je měl možnost osahat i poslechnout.
Ohledně serveru bych vybíral buď funkcionalitu bez další udržby s některým z NAS dister, co jsem uváděl. Nebo Win Server, a pak buď HW RAID, nebo deska s MATRIX RAIDem, ten je taky použitelnej. Hlavní výhodu Win serveru vidím v konzoli, kam rád občas pouštím nezáživné úkoly typu zkomprimuj film, stáhni tohleto, ap. Hlavní PC se tím nemusí bavit a já můžu spát v naprostém tichu.
(tím neříkám, že na Linuxu tohle nejde, ale musíš už používat jiný SW a umět v tom..)
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- faugusztin
- Začátečník

-
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- gilhad
- Začátečník

jeden z duvodu pro Linux je stabilita a dlouhodoba funkcnost
gilhad@skuld ~ $ uptime
10:43:26 up 362 days
predchozi uptime (doba nepretrziteho behu bez vypnuti/uspani ...) byl neco kolem tri let, od pripojeni UPS do pridani noveho disku (cili kdybych se nechtel hrabat v HW, tak by to bezelo dodnes)
gilhad@skuld ~ $ uptime
10:43:26 up 362 days
predchozi uptime (doba nepretrziteho behu bez vypnuti/uspani ...) byl neco kolem tri let, od pripojeni UPS do pridani noveho disku (cili kdybych se nechtel hrabat v HW, tak by to bezelo dodnes)
Pocitac bez Windows, to je jako ryba bez bicyklu!
- faugusztin
- Začátečník

-