Teď jsem s tím trochu laboroval, nastavil jsem: FSB 450, násobyč 7x => 3150Mhz
VCORE : 1.4V
CPU PLL : 1.5V
FSB Termination : 1.2V
NB : 1.4V
SB : 1.2V
S tímhle nastavením je počítač stabylní.
Pokud dám násobyč na 8x (3.6G), tak se už komp nerozeběhne, nebo se v oknech zasekne.
=> Deska bez problémů tuto FSB zvládá, problém je v CPU a jediná možnost je zkusit mu zvýšit napětí (to se mi moc nechce pač chladím zvduchem). - je moje dedukce správná ?
takové napětí je už na 3.6GHz málo ale to že chladíš vzduchem se vůbec neboj mě bez problémově Freezer 7 Pro uchladit 3.5GHz E6600 s 1.6V zkus a když bude moc topit tak to kašli.za pokus nic nedáš
starkx píše:
Mám starou DVD-RW Asus 1604P připojenou na IDE řadič jako Master a jede na UDMA 4. Pokud jsi ještě nezkoušel, tak skus poslední drivery na chipset.
Já mám zase problém že na ten IDE řadič už k tý mechanice žádný jiný IDE zařízení nepřipojim Ale s tím se v dnešní SATA2 době dá žít.
Zajímavé mám LG 4167B a mě to dovolí jen UDMA2 Nastavené to mám stejně jako ty.
BudyShine: Zejtra se na to ještě mrknu, kolik je bezpečnej strop?
Jinak jsem taknějak vycházel z http://www.xbitlabs.com/articles/mainbo ... p5e_8.html , tam to moje E6750 dostali na 3.6G a přitom CPU PLL Voltage a FSB Termination Voltage maj ne def., jediný s čím hejbali bylo North Bridge voltage (a zřejmně i Vcore).
toto jsem měl nastavené u E6600
@3600MHz
CPU Voltage : 1.6V
CPU PLL Voltage : 1.59V
North Bridge Voltage : 1.56V
DRAM Voltage : auto
FSB Termination Voltage :1.25V
South Bridge Voltage : 1.5V
Loadline Calibration : AUTO
CPU GTL Reference : AUTO
North Bridge GTL Reference : AUTO
DDR2 Channel A REF Voltage : AUTO
DDR2 Channel B REF Voltage : AUTO
DDR2 Controller REF Voltage : AUTO
SB 1.5V Voltage : 1.6 V
Potřeboval bych radu,po výměně HDD a mechaniky IDE za SATA2 jsem chtěl pustit PC,ale neuvědomil sem si,že sem měl OC,které sem zapoměl vypnout,to bych neviděl až tak špatně,protože sem následně resetl CMOS.
Problém je ale ten,že pokud obsadím všechny sloty na paměti,tak se PC spustí,ale monitor je zhaslý a nenajede ani Bios.Pokud tam dám pouze 2 paměti do dualu,tak se PC spustí,ale jak je po biosu hláška Checking NVram,tak tam se to kousne a bliká bílý kurzor vlevo nahoře.Po tomto se už nikdy systém nerozjede a musim zas reset CMOS.Pokud vložím 1ks pamětí libovolně do jednoho ze čtyř slotů tak systém po resetu CMOS naběhne,ale ještě předtím mi to napíše,CMOS Checksum Bad! a Chassis Interupt a System Halted musím dát F2 pro obnovení předešlé konfigurace,když to dám systém najede,ale pouze s 1ks pamětí! místo 4ks.
Nevěvěl by někdo co s tím? ještě se mi to nestalo tak nevim,nerad bych ale reklamoval desku,jen kvuli vyměně HDD a mechaniky.
A dále by mě zajímalo,jak nastavit SATA2 DISK a mechaniku tak aby mi to fungovalo,protože pokud tam dám mod IDE tak se PC nespusti,pokud tam dam raid,tak se pusti ale chce to ovladace raidu.Uz fakt nevim jak rozchodit blby disk,ktery v biosu vidim a jinak po spusteni PC mi to hodi hlasku "No drives detectet!" ted mam k tomu pripojeny stary IDE disk,bez ktereho ani nepustim PC....
ja sem to flashnul z Windowsu přes Asus update a nic se nestalo. Jo a ještě by mě zajímalo,jestli máte zkušenosti s tím beta Biosem 0607?
edit:/ tak sem úspěšně rozchodil oba disky zárovň,stačilo jen vyndat jumper na omezení na 1,5Gb/s,ale stále ho vidím jen v Biosu,jinak nikde,ani při instalaci XP ho nemám zobrazený,to nechápu.
jelikož se mi to nechce přepisovat,tak sem hodím to,co jsem napsal technikovi z itlevne.cz kde sem desku kupoval:
Dobrý den, nedávno jsem si u vás koupil základní desku ASUS P5E a dneska mi nešlo zapnout PC, tak jsem vyndal všechny 4 moduly operačních pamětí a zjistil jsem,že se mi PC spustí pouze s 2 kusy,pokud je tam dám všechny 4 tak se PC sice spustí,ale nerozsvítí se monitor,zkoušel jsem reset CMOS,ale ani to nepomohlo,dalším problémem,který následně nastal je nemožnost přeinstalování operačního systému,při načítání ovladačů a řadičů hned na začátku se objeví černá obrazovka a bliká bílý kurzor vlevo nahoře,to samé se děje při každém spuštění PC,předtím to nedělalo.Po spuštění mi to hlásí několik hlášek,například:CMOS Checksum Bad! nebo Chassis Interupt nebo System Halted a pokaždé se objeví černá obrazovka s tím kurzorem a pak se už nic neděje,měl byste nějakou radu co s tím? nebo je to zralé na reklamaci? pokud ano,jak dlouho trvá její vyřízení.
Uvidíme co odpoví,ale už mě to začíná pěkně štvát,každá deska co mi přijde do ruky tak nějak takto končí,přitom s tím zacházím co nejšetrněji,vše v antistatických obalech atd...
Jestli to nedělalo a teď to zlobí tímto způsobem, tak bych to viděl na reklamaci. Koukám, že máš bios 0605, co zkusit ještě betu 0607, zkus to, nic už nezkazíš, ale řekl bych, že ti to vemou na reklamačku.
Notebook: Acer Nitro 17 AN17-41-R8FE Obsidian Black Keyboard: Logitech MX Keys S Graphite, Mouse: Logitech G Pro X Superlight 2, Monitor: 27" AOC Q27G2S/EU Gaming QHD, OS: Windows 11 Pro x64, Verze 24H2 (Professional)
Mno můžu říct, že co se IDE týče taky mám problém a to s tou mechanikou jak jsem psal výše.
Disk mám SATA a mechaniku LG 4167B připojenou přes IDE jako master do IDE.
Mechanika není schopna vypálit jediné DVD. Zkoušel jsem ho vedle v PC na starší desce (má jen IDE) a vše OK.
Např. když jsem instaloval XP tak mi v polovině napsalo, že mechanika nemůže přečíst soubor xxx.sys (zapojena jako master, jumper master)
jen tak ze srandy jsem najumperoval na slave a napojil jako master a šlo to)
Ale vypalovat pořád nic.
O tuhle problematiku se moc lidí nezajímá. Kdyby jste někdo něco věděli tak HELP PLS.
Naposledy upravil(a) Hlavson dne úte 13. kvě 2008, 20:04, celkem upraveno 1 x.
je to už 3 deska za půl roku,první Gigabyte DS3 P965 vyhořela i s procesorem,reklamace uznána.
Druhá Gigabyte DS4 X38 se ani nespustina,bez odezvy hned po dodání.
A třetí tato,po 2 měsících takovýhle kiks...
A nemáš třeba nějaký vadný zdroj? Mohl by ty desky poškozovat.
Nebo máš prostě stejnou smůlu, jako jsem měl před časem já.
Nejdřív mi po půl roce používání odešla P5N32-E SLI Plus - začaly zlobit paměti, tak sem jí vyměnil za P5K Premium - ta mi přišla a byla úplně mrtvá, z reklamace mi přišla další nová P5K Premium - ta měla problémy při zpuštění, tak další reklamace a výměna za P5E - ta už naštěstí funguje bezvadně .
mi tak prijde jak to tak sleduju,ze 20% desek je vadnych hned od vyroby ani se nerozjedou ,dalsich 50% odejde v prubehu 1 roku a zbytek do 2-3 let. Tipoval bych tak 5% desek,ktere vydrzi vic jak 5 let