RAID 5 přes desku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- tark
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
RAID 5 přes desku
Zdravím,
je k něčemu RAID 5 přes základní desku? Jde mi třeba o situaci, že mi odejde deska a nedostanu se k datům (pokud nedám disky specializované firmě)? Jde toto nějak vyřešit?
Předem díky za odpověď.
je k něčemu RAID 5 přes základní desku? Jde mi třeba o situaci, že mi odejde deska a nedostanu se k datům (pokud nedám disky specializované firmě)? Jde toto nějak vyřešit?
Předem díky za odpověď.
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- tark
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Aigor
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
..se stejným ICH == stejný chipset, ne stejný model jednoho výrobce, takže v pohodě.tark píše:A co třeba když se přestane vyrábět? To už se potom můžu jít klouzat, ne? (Ano, vím o zálohách)
O CPU nejde, ten se bude u toho dloubat v nose, ale než se ty data přesypou několikrát po sběrnici mezi diskem, řadičem a CPU, tak to něco vezme. A stabilita? Znáš BSOD?tark píše:A ještě jedna věc - jak jsi to myslel s tou stabilitou a výkonem? Dnešní C2D/C2Q procesory by to už měly zvládnout v pohodě, ne?
Teoreticky při každém neošetřeném pádu/záseku OS a nevhodnému načasování se může poškodit konzistence pole.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Dva roky používám RAID5 na ICH8R/ICH9R.
Zátěž C2D na 2GHz je cca 8% při maximálním vytížení disků, při idlení je zátěž tak 1%.
Se stabilitou není žádný problém.
Čtení je výborné, průměrná rychlost se 4 disky je kolem 200MB/s http://www.x-computers.eu/recenze/pocit ... ecenze.php
Zápis je ale pomalejší - pozorovatelně ale jen když na pole kopíruju desítky nebo stovky GB z pevného disku přímo napojeného na desku.
Zátěž C2D na 2GHz je cca 8% při maximálním vytížení disků, při idlení je zátěž tak 1%.
Se stabilitou není žádný problém.
Čtení je výborné, průměrná rychlost se 4 disky je kolem 200MB/s http://www.x-computers.eu/recenze/pocit ... ecenze.php
Zápis je ale pomalejší - pozorovatelně ale jen když na pole kopíruju desítky nebo stovky GB z pevného disku přímo napojeného na desku.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mám RAID5 ze čtyř 320GB disků (cca 900GB dat). To mi ale už krutě nestačí, mám tedy dotaz na mé řešení.
Koupím tři 750GB disky, na dva nakopíruju po 450GB dat ze současného pole.
Umí Intel Matrix Storage Console z přítomných tří disků vytvořit RAID5 pole, aniž by došlo ke ztrátě 900GB dat z těch dvou disků?
Pakliže to umí, předpokládám, že přidání čtvrtého disku pro rozšíření kapacity je samozřejmost. Je to tak?
Má to někdo vyzkoušené?
Děkuji.
Koupím tři 750GB disky, na dva nakopíruju po 450GB dat ze současného pole.
Umí Intel Matrix Storage Console z přítomných tří disků vytvořit RAID5 pole, aniž by došlo ke ztrátě 900GB dat z těch dvou disků?
Pakliže to umí, předpokládám, že přidání čtvrtého disku pro rozšíření kapacity je samozřejmost. Je to tak?
Má to někdo vyzkoušené?
Děkuji.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: RAID 5 přes desku
Jak to je s tvořením RAIDu5 ze samostatných disků http://www.x-computers.eu/recenze/stora ... ecenze.php