Zpomalení pc

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
skompa
Začátečník
Začátečník

Zpomalení pc

Příspěvek od skompa »

Dobrý den nedavno mi začalo stavkovat pc chybou unmountable_boot_volume tak jsem si přečetl na netu jak na ni a opravil to... ale od te doby mam hrozně pomalé pc.. vše se načítá pomalu seká se.. nevite co s tim ??
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Koukni do biosu, jak máš nastanené paměti a pevný disk. Mohlo by to být nějakým nehorázným podtaktováním pamětí nebo spíš PIO režimem pevného disku. Jak moc je zatížený procesor, když něco kopíruješ?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

Když něco kopíruju tak je počítač nejvic pomalej a procesor se zatíží skoro na 100%
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

To vypadá na na PIO režim disků.
V případě PATA zařízení: Tento počítač-pravé tlačítko-vlastnosti-hardware- správce zařízení-řadiče IDE ATA-primární kanál-pravé tlačítko- vlastnosti-upřesnit nastavení- režim přenosu nastavit na DMA je-li k dispozici. Totéž pro sekundární. A podívej se, co tam píšou jako Aktuální režim přenosu.

V případě SATA zařízení bych zkusil disk v jiném počítači a pokud bude fungovat dobře, dal bych reklamovat desku z důvodu podezření na špatnou funkčnost diskového řadiče.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

tak mam v pc dva disky jeden systemovej to je SATA a je asi 3 měsíce starej a druhej Pata a ten je něco přes rok.
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

takže je rozbitá základní deska ?? :-(
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Zkontrolovval jsi ten přenosový mód, jak jsem psal výše?
Jakou máš desku?
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

no u toho systemovýho disku to píše aktuální reřim přenosu: řežim PIO.
jinak mam desku Asus P4P800 SE
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

skompa píše:no u toho systemovýho disku to píše aktuální reřim přenosu: řežim PIO.
jinak mam desku Asus P4P800 SE
Tak to je jasné, PIO je ta chyba. Otestuj disk jinde, když i tam bude PIO, je v kytkách disk určitě.
Když bude v pohodě, je v kytkách jen řadič desky.
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

takže dyž bude špatnej řadič tak stačí koupit SATA řadič PCI??
jinak diky mooc za rady....
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Řadič toho disku, který ti běží na PIO.
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Jakj jsi zjistil, který disk ti běží v PIO? Tím mým doporučením se mi to zobrazuje jen u PATA disků, řekl bych tedy, že problém bude spíš v PATA disku/řadiči.
skompa
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od skompa »

noo tak když jsem ten jeden (nesystemovej) zakázal takm i zbyl jen ten systemovej a u toho mi to psalo ten PIO režim...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“