ATi Radeon HD3870 X2 (R680) - Problémy a jejich řešení

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

BudyShine píše:myslel jsem to jinak..
Ako inak ? 16:10 bude vzdy 16:10. Ano, body mozu byt vacsie, ale pomer stran zostane rovnaky/
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

//Přečetl jsem celé förum a tohle se nikde neobjevilo.

Zdravim, dostal jsem tuto kartu z reklamace, prvni 3870x2 mi shorela pri 3Dmarku 06 hned ve 2. testu.

Po týdnu jsem dostal novou, otestovanou jiz ve firmě, ktera mi ji prodala.

1)Výkon v Crysis je nízký, mam aktualni patch, ovladace 8.4 a pri 1280x1024 High details bez AA/AF to beží 40 fps, při akci bez AI 33 a s AI 15-25fps, což je nehratelné.
2.) Gta San Andreas funguje plynule, ale obraz problikává, představte si, že máte 50hz TV a pořád mění světlost, tohle přesně mi dělá GTA San Adreas. Nedá se to hrát a po 1 minutě zkoušení nastavení jsem musel pozřít ibalgin. // Vyřešeno - funguje v pořádku jen pod ovl. verze 8.2
3.)Nejnovější NFS na high details běží celých 18-25fps při 1280x1024,eh?
4.)AOE3 ve hře beží 100fps, ale menu, kde je tam krásně vykreslena nějaká metropole se sekanou myší a 5 fps :) // Menu a singleplayer jedou 5-7 Fps, skirmish je s 100fps
5.)Oblivion- nejvyšší detaily s HDR bez AA 1280x1024. Úplný začátek hry, zeď 100fps, podívání se na vězně,který do vás něco hustí 40fps, přijde král a stráž 15fps+pohled na pochodeň.
6.) Nikdy jsem neměl grafiku od ATi, nevím jak zafixovat vlastní rozlišení s vlastním nastavení obnovovací frekvence - přesně 1152x864 120hz , 1680x1050 110hz . Pokaždé když to zafixuji přes externí program ( mimo ati ovl ) tak z obrazu mám nevyladěnou TV, když to chci naladit přes ovladače, monitor mi záhadně nepodporuje více jak 100 hz na každé rozlišení větší než 1024x768. // Celkem vyřešeno kombinaci reforce,ati tray tools, rivatuneru, powerstripu a dxdiagu, avšak, když změním maličkost v ovladačích,musím celý postup opakovat... zlatá nvidia.
7.) Ve hře Assasins creed nevymáčknu více jak 85hz, ikdyž ostatní hry grafika ATI zafixovává. Navíc běží hůř něž na 6600GT, která by mohla být jeho pradědečkem.
8.) Při spuštění Gears of War, dám ALT TAB a vidím vlevo nahoře divný žlutý čtvereček o velikosti 2x2mm. // Řeší cleartype

Ono je toho víc,ale nebudu tady psát knižní předlohu :)
Upozorňuji,že mám čerstvý Windows XP SP2 + sestava viz popisek.
Zdá se mi, že funguje jen jedno jádro a ovladače jsou doslova "špatné".

3D mark radši ani nezkoušim, protože podobně fungovala předchozí karta a dle mého názoru, by byl výsledek stejný - odsmažená ATI .
Naposledy upravil(a) kennasek dne stř 21. kvě 2008, 06:20, celkem upraveno 1 x.
Q6600 @ 3.6Ghz,2GBram,650+250GbHDD,ASUS P5KC,8800GS,21"DELL (CRT)
HarY_cz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HarY_cz »

2 kennasek:
no tak to máš asi něco špatně z toho co tu vyjmenováváš jsem mohl vyzkoušet jenom oblivion a nfs ps. přesný fps ti neřeknu páč mi bůhví proč nejde spustit fraps ani ati tools ale oblivion - 1280x1024 8xAA 8xAF HDR + všechno naplno hejbe se to normálně plynule (zkoušeno na začátku v cele i na konci hry - spousta příšer a plamenů); NFS PS - stejný rozlišení všechny detaily naplno, plynulý bez problémů
cpu: AMD Athlon 7750 BE @ 3,0 GHz; mb: Gigabyte GA-MA790X-UD4, ram: 4 GB Transcend AXERAM 800MHz; gpu: ASUS EAH 4870 Dark Knight; psu: Fortron Raider 550W
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

kennasek: jaky mas zdroj?? Mas spravne zapojene pridavne napajeni? A co vetrak, reguluje si sam otacky?? Jakou mas teplotu karty? Zjistis to bud Rivatunerem nebo GPU-Z.

Moje karta ma treba bios, ktery neumi regulovat otacky a vetrak se vubec netoci, takze pokud bych hral bez zvyseni otacek, tak bych ji odpalil, pochopitelne v extremnich teplotach ztraci na vykonu, proto se ptam, jestli spravne funguje vetrak, kdyztak v tom rivatuneru manualne nastav treba 50%, at mas pak jistotu, ze to neni teplotou.

Co se tyka prouzku, pokud chces hrat nejakou nenarocnou hru, ktera by mela behat i na jednom jadru slusne, tak nastav Catalyst A.I. na off, tim vypnes jedno GPU a zbavis se tak tech prouzku. Jinak Prostreet mi pod Win XP bezel o dost lepe, kdyz jsem jej hral prave s Cat. A.I. na off. :)
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

Zdroj který živý sestavu
Amd Athlon X2 EE+ 2,76Ghz, 2gb ram 494 mhz, Maxtor 250Gb S ata I, Seagate U ata 200gb, DVD RW LG , základní desku DFI 570Ultra je Fortron 350W.

Grafická karta je živena samostatně přídavným zdrojem Fotron 300W booster x 3.
---------------------------
Větrák při startu pc jede na max asi na 2 sekundy, poté naprosto utichne utichne , přesto se točí . Jednou se malinko rozjel při hraní AOE 3 1280x1024 AA8x, byl mírně slyšet, jinak jsem o grafické chladiči vůbec nevěděl. Na teplotu jsem nekoukal, v ati driverech jsem nic takového nenašel, dám vědět až budu přímo u pc. Který asi znovu přeinstaluji...
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Sobo píše:Co se tyka prouzku, pokud chces hrat nejakou nenarocnou hru, ktera by mela behat i na jednom jadru slusne, tak nastav Catalyst A.I. na off, tim vypnes jedno GPU a zbavis se tak tech prouzku. Jinak Prostreet mi pod Win XP bezel o dost lepe, kdyz jsem jej hral prave s Cat. A.I. na off. :)
Catalyst A.I. nemá nic společného s CF...Catalyst A.I. je soubor optimalizací, které mohou přidat na výkonu bez výraznější ztráty kvality obrazu -> viz. toto:
  • Catalyst A.I. allows users to determine the level of 'optimizations' they enable in graphics applications. These optimizations are graphics 'short cuts' which the Catalyst A.I. calculates to attempt to improve the performance of 3D games without any noticeable reduction in image quality. In the past there has been a great deal of controversy about 'hidden optimizations', where both Nvidia and ATI were accused of cutting corners, reducing image quality in subtle ways by reducing image precision for example, simply to get higher scores in synthetic benchmarks like 3DMark. In response to this, both ATI and Nvidia have made the process transparent to a great extent. You can select whether you want to enable or disable Catalyst A.I. for a further potential performance boost in return for possibly a slight reduction in image quality in some cases. You can choose the aggressiveness of such optimizations, either Standard or Advanced on the slider. The Advanced setting ensures maximum performance, and usually results in no problems or noticeable image quality reduction, so it is recommended you enable Catalyst AI and set it to Advanced. If on the other hand you want to always ensure the highest image quality at all costs, disable Catalyst A.I. (tick the 'Disable Catalyst A.I.' box). I recommend leaving Catalyst A.I enabled unless you experience problems, as many application-specific optimizations for recent games such as Oblivion are dependent on Catalyst AI being enabled.
2 kennasek: Co se týká problému s kartou, podívej se, jetli máš opravdu aktivován CF. Tohle vypadá jen na jedno jádro...
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

Možná blbej dotaz, ale kde to CF najdu a zatrhnu? V ATI CatConCenter se nic takového nenachází a Ati tray tools mi nejdou nainstalovat...

PS : Nevíte k čemu přesně slouží přepínací piny vzadu na kartě?
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

kennasek píše:Možná blbej dotaz, ale kde to CF najdu a zatrhnu? V ATI CatConCenter se nic takového nenachází a Ati tray tools mi nejdou nainstalovat...
V Catalyst Control centeru je tato volba u X2 skrytá. Ohledně ATT, zkus stáhnout poslední BETA verzi. Link na BETA verzi je průběžně updatován Rayem Adamsem (Autorem ATT). Ještě jsem našel toto..."uživatelé si stěžují na podivný čtvereček na ploše Windows, vyhlazování fontů dělá podivné barevné chyby (musíte zapnout ClearType nebo jej vypnout)"
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Krteq: ja tu kartu na rozdil od tebe mam, takze presne vim, co to dela. Mas pravdu v tom, ze se timto vypnou optimalizace kodu od ATi, ale konkretne u HD 3870 X2 to mimo tech optimalizaci vypina jedno GPU.

kennasek: CF nikde neni, pokud teda nemas dve fyzicke karty. Ale spust GPU-Z a posli screen.

Jinak tahat to takovyma dvema smejdama se mi vubec nelibi, podle mne bude kamen urazu prave v tom. Takze to mas zapojene jako 2*6pin, jo? Ja osobne bych to stejne zkusil na nejakem silnem zdroji, pak by to bylo o dost jasnejsi.
So, Lone Star, now you see that the Evil will always triumph, because Good is dumb! - Lord Dark Helmet @ Spaceballs
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

To krteq : Díky, zkusím.

Pročetl jsem si fóra a je vidět, že jsem to s tím čtverečkem přehledl, díky.

To sobo : osobně značku Fortron uznávám, je to takový Mainstream s dobrým výkonem a trvanlivostí, navíc po úpravě s chladičem Noctua 12 cm se mi nechce vůbec měnit, je totiž neslyšný. Dodatečný zdroj má 2*6Pin, kterými napojuje onu 3870x2.

Ten můj zdroj pro grafiku je ZDE - http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47528, dle vyjádření techniků by sestava měla šlapat stejně jako s jedním dobrým zdrojem, samozřejmě jsem si to telefonicky ověřil,páč jsem tomu také sám neveřil, měl jsem náhodou štěstí a koupil to za 500kč.

Pokusím se si půjčit Zdroj z místního kamenného shopu, popř. zkusit grafiku na jiném pc s lepším zdrojem.

Dám vědet se screenem až se dostanu k pécé doma.
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Sobo píše:Krteq: ja tu kartu na rozdil od tebe mam, takze presne vim, co to dela. Mas pravdu v tom, ze se timto vypnou optimalizace kodu od ATi, ale konkretne u HD 3870 X2 to mimo tech optimalizaci vypina jedno GPU...
Tak jsem prohledal jiná fóra a podle všeho máš pravdu, více uživatelů má s HD3870X2 a Catalyst A.I. problémy a doporučuje se nastavit na Disabled (Off).
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

No, nastavit na disabled implicitne rozhodne ne, to by pak z toho byla pouze predrazena HD 3870 s mirnym OC, ale pokud se nejaka ne moc narocne hra az moc podezrele seka, nebo se na obrazovce objevuji prouzky, tak toto je vetsinou reseni(tedy alespon ty prouzky urcite, z her mne to spravilo jenom Prostreet).
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

Zkoušel jsem vše, co jste napsali a stále nezabírá..
GPU z je velice, velice divné, každá karta jakoby měla jiný bios a takt.

Zkoušel jsem v Ati tray tools nastavit "default" clock a pc se restartoval...

//EDIT : Narazil jsem na několik věcí : grafickou kartu se mi podařilo přetaktovat na její frekvenci, poznal jsem rozdíl v grafu rivatunneru, při startu pc se defaultně podtaktuje na 297Mhz, nechápu proč, po přetaktovaní na její normální úroveň pořád funguje jak ospalá, oblivion stále 17-20 fps.

Obrázek
Robo779
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

XXX

Příspěvek od Robo779 »

No nejsem zadny expert, ale mam odlisne vysledky z GPU.
Mam jinou verzi GPU-Z0.2.1.Mam asi i jine vladace....pouzil jsi ten novy FIX?Jo a hlavne mam Visty
Kdybych vedel jak tady muzu vlozit obrazek tak bys to videl nazorne...
Rozdily mame v taktech v texture a pixel ....vsude mas tak o polovinu mene nez ja...
Bohuzel ti nemuzu rict jak jsem spokojeny a grafikou protoze jedu na 1024x768 protoze 24 LCD budu mit az koncem tydne, ale na tomhle srandovnim rozliseni to jede normalene (ostatne kdo by cekal neco jineho ze?)
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Robo779: To je normalni, GPU-Z nekdy nadetekuje spatne frekvence a podle nich i spatne spocita fillrate. V tom problem neni. Zkusil bych poradny zdroj, pak se uvidi. Jinak bych se ale rivatunerem podival, jestli se karta korektne prepina na 3D takty, pokud spustis nejakou hru, na to byl taky hotfix, idkyz v 8.4 by uz to melo byt.
Robo779
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Zdroj

Příspěvek od Robo779 »

Sobo naprosto souhlasim taky bych zacal u zdroje Ja jsem pouzival takove shity jako eurocase a pod. a byl vecny problem!!Pak jsem si poridil Tagana 520W a nemuzu si vynachvali stabilitu a vykon.
kennasek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kennasek »

Nejsem si jistý, zda samotný zdroj pomůže, protože podle mě tam bude chyba ještě v něčem, protože grafická karta opravdu neumí ovladát svůj větráček. Stále běží na tichý chod i při 80°C, které ukazuje v Rivatuneru ( naproti tomu v GPu Z ma 45°C.

Roztočil jsem větrák na 100% - jde nastavit jen a jen v rivatuneru, nikoli v ATT, ani mód AUTO nejede. Musím uznat, že to řve jako prase :D a zkoušel jsem překousnout ten zvuk při 3DMARKU 06 s výsledkem 9000 bodů, což vypadá na single 3870.

Nečekal sem, že s tim bude takový sraní..
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

Tak ten vetrak vzdycky pred spustenim kazde hry nastav alespon na 40%, projistotu mozna 45.

Ohledne 3D Marku: ten vysledek mi prijde normalni, extremne ti to brzdi procesor, ja s Core 2 Duo na 3.2Ghz udelam 14 500, ale s 4Ghz Quadem ta karta da i 20 000.

Zkousej spis hry, treba integrovane benchmarky ve Fearu anebo World in Conflict jsou idealni pro rychle zjisteni vykonu, nezapomen ale vzdycky nastavit ten vetrak.
HarY_cz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HarY_cz »

kennasek: na 3d mark vůbec nekoukej. už jsem to tu taky postoval že mi je divný že mi karta dává něco málo přes 9k. zkus jak psal sobo benchmark ve hře. já zkoušel ve world in conflict a měl jsem průměr přes 30 fps (1280x1024 nastavení na max) takže vzhledem k tvojí sestavě by ti to taky mělo hodit zhruba tolik
cpu: AMD Athlon 7750 BE @ 3,0 GHz; mb: Gigabyte GA-MA790X-UD4, ram: 4 GB Transcend AXERAM 800MHz; gpu: ASUS EAH 4870 Dark Knight; psu: Fortron Raider 550W
Sobo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Sobo »

HarY_cz: 30FPS pri 1280*1024?? To se mi nejak nezda, ve WiC mam pri 1680*1050 @ Very High(4xAA/4xAF) na DX 9 kolem 42 FPS.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“