Upgrade PC - Intel Core 2 Quad Q6600

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Cunt
Začátečník
Začátečník

Upgrade PC - Intel Core 2 Quad Q6600

Příspěvek od Cunt »

Ahoj, mám vyhlídlej tenhle stylovej 4-jádrovej procík (Intel Core 2 Quad Q6600) a rád bych si ho do Vánoc koupil. Proč až tak pozdě? Mno, nejprve musim na něj svůj comp pořádně připravit a s tím bych se s Váma, PC masterama chtěl poradit, protože neni nic horšího, než neoptimalizovaný comp, kde si HW nerozumí...
Můj stávající miláček:
----------------------------------------------------------------------
Deska: GIGABYTE GA-915P Duo Pro - nutná výměna kůli FSB
Procík: Intel Pentium 4 HT (Prescott 3,2GHz) - tendle procík si dává 1/2 Core 2 Duo úplně v klidu, ale už mi je málo...
Zdroj: Mercury 400W - můj původní typ byl ho nechat, ale sakra by to netahal :D
RAM: A-DATA DDRII 800MHz 12-5-5-5 2GB KIT (teď mi kůli desce jedou jen na 533 MHz :D)
Grafika: nVidia GeForce 8600 GT 512MB (ASUS) - PCIe
Zvukovka: Creative Sound Blaster Audigy 2 Platinum Ex
Síťovka: 2x 1Gbit - integrovaný
TV karta: nějaká shitka od Geniusu, co stejně vyměnim za nějakou s 2 digitálními tunery
Mechaniky: 1x stará CD/CD-RW SONY, 1x nová DVD/DVD-RW/DVD-DL/DVD-RAM od LG a 1x nepoužívaná FDD
Disky: 3x Seagate (250, 320 a 500 GB - 7200.10 a 7200.11) - občas ještě 4 200GB disk - vše na SATA
----------------------------------------------------------------------

Comp postupně upgraduju a mým hlavnim cílem je tam dát ten Quadík...
Je mi teda jasný, že potřebuju novou desku. Můžete mi poradit nějakou fajnovou od GIGABYTU? Nejlépe s chipsetem P35 nebo nVidia. Vim, že se to už blbě shání, ale na luxus s 2 síťovkama sem si už moc zvykl, takže bych rád...
Dále zdroj. Je mi jasný, že mam jít do něčeho kvalitnějšího a výkonnějšího. Původně sem myslel nějakej 500W Fortron nebo Tagan, ale co sem slyšel, Quadík při plnym výkonu sám spolyká 450W (co je na tom pravdy?), takže bych si s 500W ani neškrt. Ve zdrojích s evůbec nevyznám :(
Potom chladič na ten procík... se svym lacinym větráčkem na PIV by mi asi zhořel, takže jakej? I když někde sem slyšel, že právě PIV řady Prescott jsou nejvíc hřející procíky...
Ještě něco bych měl v PC upgradovat? Snad ne... Jo tu TV kartu, ale to zase až příště... možná pak i novou zvukovku Creative X-Fi, ale zase tolik do toho teď vrazit nemůžu...

Moc díky předem za rady, doufam, že mi tady vyberete nějaký parádní HW...
Jackal
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Jackal »

Jestli chceš kupovat až o vánocích je předčasné řešit komonenty, které jsou dnes na trhu. Za půl roku bude vše jinak, teď je to předčasné. :wink:
AMD Ryzen™ 7 7840HS 5,1 GHz, Hynix 32GB RAM DDR5 5600MHz, GeForce RTX 4050 Laptop, Samsung SSD 990 EVO Plus 2TB (systém), Samsung SSD 990 EVO Plus 4TB, 17" IPS QHD 2560 × 1440 165 Hz, Microsoft Windows 11 Pro
Samsung Galaxy S25 Ultra 12GB/256GB Titanium Jetblack / Spigen Capella Magnet / Samsung Galaxy Watch Ultra Šedý Titan
Cunt
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cunt »

To moc dobře vim, ale z finančních důvodů chci začít upgradovat už teď, postupně... Minimálně desku sem chtěl koupit už v létě...
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Cunt píše:To moc dobře vim, ale z finančních důvodů chci začít upgradovat už teď, postupně... Minimálně desku sem chtěl koupit už v létě...
to bych si radsi na ten PC od nekoho pujcil a splacel mu to postupne. Kdyz budes upgradovat postupne, tak za ten pul rok až rok co to vsechno koupis se z toho stane šrot a můžeš to zase rovnou celý prodat a koupit od znova...
Cunt
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cunt »

Já nejsem ten typ, co musí mít všechno nejnovější... Dicky si vyhlídnu něco novýho a až trošku padne cena, tak do toho du... Proto Quadík až o Vánocích. Kupovat to hned postrádá smysl (cenim si Vašich rad), protože to bych si mohl nový celý comp kupovat každýho půl roku... Nejefektivnější (cenově) je průběžný upgrade. Vemte si, že až do teď sem na chipsetu i915 :D, takže kdybych si koupil desku s P35 a o Vánocích bylo zase něco novýho, vůbec mě to nebude trápit... a co se týče zdroje... Myslíte, že do Vánoc vymyslej nový zásuvky do zdi a molexy na napájení? :DD Po lepšim procíku zatim taky netoužim, ten Quadík mi zas na 2 roky vystačí, takže nevim, co řešit. Pomožte mi tedy prosim vybrat tu desku... Včera sem se v tom hrabal a GIGABYTE má těch nových desek jak nas*áno!
Igoreso
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Igoreso »

promin,ale tenhle procesor konci.. pochybuji ze novej o vanocich sezenes :)
AMD Ryzen 7 5800X / 32GB DDR4 3600MHz CL16 / RX 6700 10G / SSD FireCuda 530 2TB - PCI-E 4 / TUF GAMING B550-PLUS /
Styxx
Nováček
Nováček

Příspěvek od Styxx »

pochop ze cela tvoja koncepcia upgradu jak ho tu prezentujes, je v dnesnej dobe postavena na hlavu. Dnes chces kupit dosku a na vianoce planujes kupovat CPU ktore uz zrejme ani nebude v predaji. Uz dnes su Q6600 vytlacane novou generaciou quadcorov s 45nm vyrobnym procesom. Blizia sa nove nehalemy ktore budu zaroven znamena koniec podpory socketu 775 a prechod na LGA 1366.
Dalsou vecou je pozvolny prechod na DDRIII. Dnes koli ich cenam este stale nie aktualny, ale ceny klesaju a ku koncu roku uz IMO budu DDR3 celkom aktualne.
Ak ti mam poradit, cash ktory mas na dosku si odloz a kupuj zaroven novy MB aj CPU. toto co chces spravit ty je podla mojho skromneho nazoru nezmyselne
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Stano K. »

Chýba mi tu: využitie compu a cena max investície!

Vidím dve rozumné riešenie

1, predať komplet zostavu a za cenu súčasného + investícia kúpiť novú

alebo

2, našetriť a časom kúpiť novú
Cunt
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cunt »

Asi máte pravdu... :( Snad na Vánoce slevní i 45nm verzi Quadu a šáhnu po té... Zbavovat se svého miláčka nechci :( . Desku s DDRII beru jako samozřejmost...

Využití PC? Programuju, dělám grafiku v Photoshopu, stříhám filmy, taky ale hraju a mnoho dalšího. Prostě comp úplně na všechno.

EDIT:
St. desku sem měl asi za 3,5, ale myslim, že to de dolu, takže na desku mam kolem 2 litrů a do procíku MAXIMÁLNĚ 5 litrů (ale i tak by mi bylo líto, kdyby padlo všechno, rád bych v tom měl i ten chladič na procík). Na zdroj se zatim šetří... ;)
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

No taky fakt zalezi co od toho cekas... pokud to mas spise na hry tak si myslim ze rychlejsi 2 jadro bude stacit jeste urcite rok a pomohla by ti spise grafika typu 3850 ( cca 1800 s DPH ) nebo 3870 ( cca 2800 s DPH ), zas na druhou stranu co nevidet tu budou dalsi generace grafik. Pokud to mas na praci tak budiz, ale stejne vetsina programu jeste 4 jadra neumi vyuzit. Jedine tak strih videa ... zalezi fakt co po tom chces. Ale kdybys do te sestavy pridal 4 jadro a nechal ji tak jak je tak se oznacovat za optimalizovanou fakt neda. Pokud bys to chtel mit +- vyvazene tak k tomu 4 jadru urcite 4GB ram ( ted stoji fakt pakatel ) a urcite i nejakou lepsi grafiku.

Ale vsak co.... jak uz tu nekdo rikal - o vanocich bude vse jinak a potom to muzem poresit :wink:
Cunt
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cunt »

Díky :DD, grafiku a RAMky mam teď půl roku nový...
Hry sou vedlejší, na to co hraju mi to stačí... Ale renderování videa trvá zatraceně dlouho... 2GB RAM mi zatim stačí a postupem času rozšířím.. víc mi zatim připadá dost úsměvný :D. ¨V grafice už mám taky jasno, kupuju každou sudou řadu GeForce 6. podřady, takže příští až (teoreticky) GF10600 :D
Jinak já potřebuju výkon PC citelně znát, ne jenom mít dobrý HW "naoko". Koupit 2 jádro... hm... to by muselo být nějaký 3,8, protože sem dělal na Core 2 Duu s 2,6 a to bylo skoro horší jak moje Pentium!
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“