R7x0 - informace, spekulace... #2
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- graup15
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- froxic
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Kód: Vybrat vše
RV770 has 800 SPs, breaks 1.2TFLOPS, final clocks FACEBOOK fanpage | HWBOT profil | YouTube kanál | Napsané recenze a novinky na PCT | Official Czech and Slovak Republic overclocking FB Trust Me, I'm an "overclocker" =)
- BudyCZ
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
pravda to je ale jen v operacích s plovoucí desetinou čárkou..ve hrách rozdíl ve výkonu mezi GTX 280 a HD 4850 bude obrovský..Atiny budou o podstatný kus slabší
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR
- socket
- Začátečník

- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
uaaa, uz se na hd4850 tesim, LCD pocka
...
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- Gerimo
- Mírně pokročilý

ty si videl testy? nerikam ze nebude slabsi, ale stejne tak nerikam, ze bude slabsi....BudyShine píše:pravda to je ale jen v operacích s plovoucí desetinou čárkou..ve hrách rozdíl ve výkonu mezi GTX 280 a HD 4850 bude obrovský..Atiny budou o podstatný kus slabší
Tyto tvrzeni bych nechal zatim byt.
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
- no-X
- Středně pokročilý

Nebo ATi schválně rozesílala částečně neaktivní vzorkyLukfi píše:Ten obrázek vypadá dost věrohodně, tak už si začínám myslet, že chudák Vijay Pande připravuje Folding@home pro novou generaci karet a přitom neví specifikaceMasakr to bude, ale maximálně na GPGPU výpočty, kde sice nevím, jak vypadají market shares, ale spíš bych věřil nVidii a CUDA platformě. Jestli zaplácli celou přidanou die size shadery a nevylepšili texturovací část a RBEs, tak ty karty zmasakruje stará G92.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý

Za fakt se považuje, že RV770 má 1 TFLOP. Zmiňoval jsem tu tři možnosti, jakými by to bylo dosažitelné (800 ALUs / 1GHz shader core / vylepšené (+MUL) ALUs). Tyhle možnosti jsem konzultoval s jedním člověkem z B3Df, kterého nebudu jmenovat a ten mi sdělil, že takto vylepšené ALUs jsou zcela nereálné stejně jako clock domains. Co tedy zbývá?
Nakonec tu máme tento (poměrně starý) post a následující Arunovu odpověď. Pokud mě paměť neklame, Arun se dosud mýlil jen s G92...
http://forum.beyond3d.com/showthread.ph ... ost1167077
Ještě se můžeme vrátit sem:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 21#7546821
jak jsem psal v dalším postu, obrázek byl sice fake, ale parametry nejsou mimo reálné možnosti:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 11#7546911
nyní víme, že RV770 nenese žádné nové prvky v architektuře, které by měly navýšit počet tranzistorů a vešteré tranzistory navíc oproti RV670 jsou určeny pro výpočetní jednotky (ALUs+TMUs), takže proč by to bylo nereálné? Je to vlastně jediný způsob, jak při nižších frekvencích může RV770 dosahovat výkonu o 50% vyššího, než RV670...
Nakonec tu máme tento (poměrně starý) post a následující Arunovu odpověď. Pokud mě paměť neklame, Arun se dosud mýlil jen s G92...
http://forum.beyond3d.com/showthread.ph ... ost1167077
Ještě se můžeme vrátit sem:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 21#7546821
jak jsem psal v dalším postu, obrázek byl sice fake, ale parametry nejsou mimo reálné možnosti:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... 11#7546911
nyní víme, že RV770 nenese žádné nové prvky v architektuře, které by měly navýšit počet tranzistorů a vešteré tranzistory navíc oproti RV670 jsou určeny pro výpočetní jednotky (ALUs+TMUs), takže proč by to bylo nereálné? Je to vlastně jediný způsob, jak při nižších frekvencích může RV770 dosahovat výkonu o 50% vyššího, než RV670...
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- beardie
- Středně pokročilý

- Krteq
- Středně pokročilý

-
Jawed z Beyond3D fóra vytvořil menší přehled aktuálních spekulací o vnitřním uspořádání jádra RV770 a střihnul si zrovna celou řadu včetně slabších derivátů.
http://forum.beyond3d.com/showpost.php? ... count=2837Jawed píše:Since 4 RV7xx GPUs are rumoured, I thought I'd use Fellix's configuration as the basis of the full range:
- lukas85
- Začátečník

Zajímavé to by potom byl RV730 skoro stejne rychlý jako současná HD3870...no jsem zvedavý jak to teda celé bude.Akorát je mi zahadou jak to že 800ALU nestačí na 240 od nvide
Vím že SP tvoří zhruba 1/3 výkonu čipu ale podle zpráv bude mít jak ati tak nvidie 32 ROPs Tak kde tak moc strácí Když řekněme že po nataktování da ati 1GHz proti 1300MHz u shaderu od nvidie je to rozdíl 30% ale při porovnání počtu ALU má ati náskok +/- 240% !! (Vím že jim má mín ale že dokažou provést vic instrukcí za takt) Tak jak to? Kde je zakopaný pes?
Láska je mechanizmus jenž vymysleli bankéři aby nás donutily přečerpat účet...
- Coololooser
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- lukas85
- Začátečník

Tím by se pouze snížil výkon ve vysokých rozlišeních s použitím AA + AF...jinak by byly vykonove stejne.Si teda myslimCoololooser píše:8rbe napovida spise 128b sbernici...lukas85 píše:Zajímavé to by potom byl RV730 skoro stejne rychlý jako současná HD3870..
Nevim, me porad nedava smysl takovahle uprava, kdyz je tady uz hotova rv670 ...
Což by znamenalo že si na low-endu do rozlišení 1280x1024 (bez AA,AF) zahraješ skoro vše na max
Naposledy upravil(a) lukas85 dne sob 7. čer 2008, 22:42, celkem upraveno 1 x.
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
=>lukas85: Ty jednotky prostě nejsou porovnatelné, při jiném způsobu počítání by ATi RV770 měla těch jednotek 160. Ale ani to není srovnatelné číslo.
=>coololooser: Mně to taky nedává smysl. Jedině že by s RV730 čekali na 40nm výrobní postup
tím by se totiž stalo, že by plocha čipu nestačila na 256bitovou sběrnici, ale tou dobou by se to už i u levné karty dalo řešit použitím GDDR5.
=>coololooser: Mně to taky nedává smysl. Jedině že by s RV730 čekali na 40nm výrobní postup
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- Krteq
- Středně pokročilý

-
SP u nVidie jsou mnohem jednodušší (1D) a pracují většinou na dvojnásobku taktu jádra. SP u ATi jsou mnohem komplexnější (5D) a ve skutečnosti by jich bylo "jen" 160 (800÷5=160)lukas85 píše:Zajímavé to by potom byl RV730 skoro stejne rychlý jako současná HD3870...no jsem zvedavý jak to teda celé bude.Akorát je mi zahadou jak to že 800ALU nestačí na 240 od nvideVím že SP tvoří zhruba 1/3 výkonu čipu ale podle zpráv bude mít jak ati tak nvidie 32 ROPs Tak kde tak moc strácí Když řekněme že po nataktování da ati 1GHz proti 1300MHz u shaderu od nvidie je to rozdíl 30% ale při porovnání počtu ALU má ati náskok +/- 240% !! (Vím že jim má mín ale že dokažou provést vic instrukcí za takt) Tak jak to? Kde je zakopaný pes?
//EDIT: Lukfi byl rychlejší
- no-X
- Středně pokročilý

- lukas85
- Začátečník

Tohle chápu...Tak to by nebylo pro ati jednodužší je ty SP zjednodušit a dát jich tam víc...Tím že jsou složitější tak ted podle mě zabírají víc místa takže by se ještě ušetřilo na místu.A výkonu by to pomohlo.Ty jejich 5D ALU jim perfektně fungujou v hrubém výpočetním výkonu ale ve hrách to zas tak slavné není.Kdyby je třeba tak moc brzily ty TMu jednotky tak to je to tak nemožné jich dát víc (Vím že nemužu jen tak brát a přidávat veci do jádra ale když zvednu poměr ALU tak bych mohl zvednout i TMU a ROPs) Tím bych udělal čip o velikosti asi 300mm A myslím že by neutrpěla ani výtěžnost ani energetické naročnost a výkon by se rapidně zvedl....Tedy myslimKrteq píše:SP u nVidie jsou mnohem jednodušší (1D) a pracují většinou na dvojnásobku taktu jádra. SP u ATi jsou mnohem komplexnější (5D) a ve skutečnosti by jich bylo "jen" 160 (800÷5=160)lukas85 píše:Zajímavé to by potom byl RV730 skoro stejne rychlý jako současná HD3870...no jsem zvedavý jak to teda celé bude.Akorát je mi zahadou jak to že 800ALU nestačí na 240 od nvideVím že SP tvoří zhruba 1/3 výkonu čipu ale podle zpráv bude mít jak ati tak nvidie 32 ROPs Tak kde tak moc strácí Když řekněme že po nataktování da ati 1GHz proti 1300MHz u shaderu od nvidie je to rozdíl 30% ale při porovnání počtu ALU má ati náskok +/- 240% !! (Vím že jim má mín ale že dokažou provést vic instrukcí za takt) Tak jak to? Kde je zakopaný pes?
nebo neno-X píše:lukas85 píše:podle zpráv bude mít jak ati tak nvidie 32 ROPs
- Lukfi
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
5D jednotky nejsou 5x složitější než skalární. Ve výsledku jsou dost možná i efektivnější.lukas85 píše:Tohle chápu...Tak to by nebylo pro ati jednodužší je ty SP zjednodušit a dát jich tam víc...Tím že jsou složitější tak ted podle mě zabírají víc místa takže by se ještě ušetřilo na místu.A výkonu by to pomohlo.Ty jejich 5D ALU jim perfektně fungujou v hrubém výpočetním výkonu ale ve hrách to zas tak slavné není.Kdyby je třeba tak moc brzily ty TMu jednotky tak to je to tak nemožné jich dát víc (Vím že nemužu jen tak brát a přidávat veci do jádra ale když zvednu poměr ALU tak bych mohl zvednout i TMU a ROPs) Tím bych udělal čip o velikosti asi 300mm A myslím že by neutrpěla ani výtěžnost ani energetické naročnost a výkon by se rapidně zvedl....Tedy myslim
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
- BudyCZ
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
a nemá mít náhodou RV740 256bit ??někde jsem to četl..
Mobo: ASUS B550-EXTREME / CPU: AMD Ryzen™ 9 5900X @ DEFAULT / Cooling: AMD Wraith Prism RGB LED / RAM: G.SKILL 32GB 3600MHz CL17 (2x16GB) / GPU: PowerColor RX 6800XT 16GB @ DEFAULT / HDDs :2x2TB SAMSUNG 980PRO, 2x2TB SAMSUNG SSD = 8TB SSD / PSU:Corsair HX1000i 1000W / CASE: Phanteks Enthoo Evolv X Tempered Glass stříbrná / Panel: 43" ASUS ROG Strix XG438QR 4K UHD HDR