Výběr SAS řadiče, kabelu a disku
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Výběr SAS řadiče, kabelu a disku
Disk je v zásadě jedno, 73GB, 15.000 ot/min.
Vybral jsem HDD 73.4GB Hitachi Ultrastar 15K147 SAS
Ale jsem celej tumpachovej ze SAS konektoru. Podle všeho je stejný jako SATA konektor, ale mezi datovým a napájecím kabelem nemá zářez, ale souvislý kus plastu.
Podle mne tedy existují různé konektory na SAS a SATA
http://www.tomshardware.com/2007/11/30/ ... page2.html
Potřeboval bych spolehlivou informaci od ěkoho, kdo SAS disk má nebo apsoň s ním někdy počítač stavěl, jak to tedy s kabely je.
Potřebuji na řadič napojit jen jeden SAS disk, takže není nutné řešeit počet konektorů.
Mohli byste mi doporučit nějaký (pochopitelně co nejlevnější) řadič, který v balení u sebe má kabel, který funguje na SAS disky?
Případně mi dát odkaz na řadič a kebel extra.
Děkuji
Vybral jsem HDD 73.4GB Hitachi Ultrastar 15K147 SAS
Ale jsem celej tumpachovej ze SAS konektoru. Podle všeho je stejný jako SATA konektor, ale mezi datovým a napájecím kabelem nemá zářez, ale souvislý kus plastu.
Podle mne tedy existují různé konektory na SAS a SATA
http://www.tomshardware.com/2007/11/30/ ... page2.html
Potřeboval bych spolehlivou informaci od ěkoho, kdo SAS disk má nebo apsoň s ním někdy počítač stavěl, jak to tedy s kabely je.
Potřebuji na řadič napojit jen jeden SAS disk, takže není nutné řešeit počet konektorů.
Mohli byste mi doporučit nějaký (pochopitelně co nejlevnější) řadič, který v balení u sebe má kabel, který funguje na SAS disky?
Případně mi dát odkaz na řadič a kebel extra.
Děkuji
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Maxtor
- Začátečník

-
No jak je to s konektory uplne presne rikat nebudu, protoze existuji i dalsi varianty s vedenim pro nekolik disku najednou.. sam v tom mam obcas trochu chaos..
Zaklad ale je, ze co se tyce internich desktop reseni, videl jsem jen radice se miniSAS konektory (SFF-8087).. k tem dostanes kabelaz (lze i dokoupit), ktera funguje jako rozdvojka pro konkretni SAS disky.. zapojeni probiha stejne jako u SATA..

Sdruzene konektory o kterych jsem mluvil se delaji v ruznych variantach.. napajeny konektor mas priklad napr. zde..

..nebo zde primo s pouhym protahnutim spoju konektorem, ktere jsou nasledne ukonceny beznymi SATA power konektory..

Tak i tak ale v naproste vetsine pripadu kabel k radici dostanes a napajeni pouzijes klasicke SATA..
No.. a k samotnemu nakupu pak jen tolik, ze by jsi nemel zapomenout na to, ze vetsina radicu je delana pro 64-bit PCI-X rozhrani, coz ve vysledku nemusi delat v PCI dobrotu.. napr. Adaptec, ale PCI podporuje bez problemu prakticky u vsech produktu..
Co se potom tyce konkretniho tipu.. tezko rict.. s levnymi radici zkusenost nemam.. naposledy jsem se setkal s timto..
http://radice.alza.cz/adaptec-sas-3405- ... d75090.htm
..a nebylo co vytykat.. ve 4-diskove konfiguraci slape jak hodinky.. jedine co me tedy prekvapilo byl v tehle cene pouze SW RAID..
Zaklad ale je, ze co se tyce internich desktop reseni, videl jsem jen radice se miniSAS konektory (SFF-8087).. k tem dostanes kabelaz (lze i dokoupit), ktera funguje jako rozdvojka pro konkretni SAS disky.. zapojeni probiha stejne jako u SATA..
Sdruzene konektory o kterych jsem mluvil se delaji v ruznych variantach.. napajeny konektor mas priklad napr. zde..

..nebo zde primo s pouhym protahnutim spoju konektorem, ktere jsou nasledne ukonceny beznymi SATA power konektory..

Tak i tak ale v naproste vetsine pripadu kabel k radici dostanes a napajeni pouzijes klasicke SATA..
No.. a k samotnemu nakupu pak jen tolik, ze by jsi nemel zapomenout na to, ze vetsina radicu je delana pro 64-bit PCI-X rozhrani, coz ve vysledku nemusi delat v PCI dobrotu.. napr. Adaptec, ale PCI podporuje bez problemu prakticky u vsech produktu..
Co se potom tyce konkretniho tipu.. tezko rict.. s levnymi radici zkusenost nemam.. naposledy jsem se setkal s timto..
http://radice.alza.cz/adaptec-sas-3405- ... d75090.htm
..a nebylo co vytykat.. ve 4-diskove konfiguraci slape jak hodinky.. jedine co me tedy prekvapilo byl v tehle cene pouze SW RAID..
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Dík za odpověď.
Mám vyhlídnutý typ jako jsi postoval ty, ale pro PCIe, kterých má Skulltrailová deska dost
.
http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P6 ... ml?ansid=4
Podle všeho se dodává s mini-SAS na 4x SATA redukcí.
Pořád nejsem shcopný pochopit, jestli může tento kabel fungovat na SAS discích (podle mne není fyzicky možné ho zapojit).
Když jsi předtím měl ten řadič, byl k němu přiložen na SAS použitelný kabel?
Mám vyhlídnutý typ jako jsi postoval ty, ale pro PCIe, kterých má Skulltrailová deska dost
http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P6 ... ml?ansid=4
Podle všeho se dodává s mini-SAS na 4x SATA redukcí.
Pořád nejsem shcopný pochopit, jestli může tento kabel fungovat na SAS discích (podle mne není fyzicky možné ho zapojit).
Když jsi předtím měl ten řadič, byl k němu přiložen na SAS použitelný kabel?
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- Maxtor
- Začátečník

-
Jo vidis.. ted na to koukam a mas recht.. voni vsude strkaj jen ty SATA redukce a ty by tam strcit jit nemely.. pac ty jsou prave obehnany plastem ze vsech stran..
Proto je take SAS konektor bez one mezery uprostred.. aby do nej SATA konektor nesel.. opacne to jiz samozrejme funguje..
To, co tedy budes potrebovat, je jeden z tehle dvou kabelu.. podle toho, jak ti to vyhovuje..

Docela ale teda cumim, ze prakticky komplet nabidka ma jen SAS-SATA kabely.. u SAS radice za 10k bych opravdu SAS kabel ocekaval.. to je jak prodavat zakladni desky jen s 33-pin IDE kabelama.. wtf
At to teda rozseknem.. konkretne jde o kabel "mSASx4 (SFF-8087) to SAS(4)x1 (SFF-8482)".. Adaptec je ma na tehle strance..
http://www.adaptec.com/en-US/products/c ... ables/sas/
Distribuci ma napsanou..
http://www.asbis.cz
..a..
http://www.servodata.cz
..coz je pomerne podstatne, pac na CZ webshopech tyhle kabely videt nejsou..
Vzhledem k tomu, ze na jejich webshopech jsou dostupny jen konkurencni produkty smerovane primo na sve radice, objednaval bych to telefonicky, pohovorem s technikem.. standard je ale dany, takze problemy by byt nemely..
Proto je take SAS konektor bez one mezery uprostred.. aby do nej SATA konektor nesel.. opacne to jiz samozrejme funguje..
To, co tedy budes potrebovat, je jeden z tehle dvou kabelu.. podle toho, jak ti to vyhovuje..

Docela ale teda cumim, ze prakticky komplet nabidka ma jen SAS-SATA kabely.. u SAS radice za 10k bych opravdu SAS kabel ocekaval.. to je jak prodavat zakladni desky jen s 33-pin IDE kabelama.. wtf
At to teda rozseknem.. konkretne jde o kabel "mSASx4 (SFF-8087) to SAS(4)x1 (SFF-8482)".. Adaptec je ma na tehle strance..
http://www.adaptec.com/en-US/products/c ... ables/sas/
Distribuci ma napsanou..
http://www.asbis.cz
..a..
http://www.servodata.cz
..coz je pomerne podstatne, pac na CZ webshopech tyhle kabely videt nejsou..
Vzhledem k tomu, ze na jejich webshopech jsou dostupny jen konkurencni produkty smerovane primo na sve radice, objednaval bych to telefonicky, pohovorem s technikem.. standard je ale dany, takze problemy by byt nemely..
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Fakt nehoráznost. Jeden disk za necelé 4.000Kč, k tomu kabel aspoň za 500 a k tomu řadič aspoň za 7.000.Maxtor píše:Docela ale teda cumim, ze prakticky komplet nabidka ma jen SAS-SATA kabely.. u SAS radice za 10k bych opravdu SAS kabel ocekaval.. to je jak prodavat zakladni desky jen s 33-pin IDE kabelama.. wtf
Poslal jsem distributorům mail.
- tristone
- Nováček

- Maxtor
- Začátečník

-
No ty co maj jen patici pro SATA power konektor asi ne.. pac ty uz jsou s nastrkanyma konektorama delsi.. poslouzit by ti ale mohlo tohle.. s tim by nemel byt problem..tristone píše:Akorat kabel od Adaptecu je blbej v tom, ze ty pripojny napajeci konektory se nejspis nevejdou do skrine, kde jsou disky o 90° otoceny

- tristone
- Nováček

Jo, to je jasny, presne ten bych bral
Ale nikde jsem podobny neobjevil, jen par eshopu v Americe. Ten od Adaptecu maji aspon Servodata v eshopu, ale to je jediny mnou zaznamenany vyskyt v CR.
edit: Tak jsem si zobrazil zdrojaky tvych prispevku a nasel si part number toho druheho a zda se, ze by se dal sehnat
edit: Tak jsem si zobrazil zdrojaky tvych prispevku a nasel si part number toho druheho a zda se, ze by se dal sehnat
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- tristone
- Nováček

- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Čau, mám zásadní problém při instalaci.
Mám řadič Adaptec 5404 v desce.
Řadič se normálně ukazuje při bootování, můžu jít do jeho nastavení a tam správně vidí 1 SAS disk, 2 SATA disky v RAID1 a jednu SATA mechaniku.
Když dám instalaci Windows Vista, dám načítat ovladače (mám je na flashce z webu Adaptecu pro Win Vista 64bit), tak instalátor SAS disk nenajde - SATA disky v RAIDu ano.
Potřebuju ale OS nainstalovat na ten SAS disk. Nevíte, jestli je pro instalaci Vist 64bit potřeba například ještě nějaký SAS ovladač kromě toho Adapteckýho?
Dík za všechny rady a případné ozkazy.
Mám řadič Adaptec 5404 v desce.
Řadič se normálně ukazuje při bootování, můžu jít do jeho nastavení a tam správně vidí 1 SAS disk, 2 SATA disky v RAID1 a jednu SATA mechaniku.
Když dám instalaci Windows Vista, dám načítat ovladače (mám je na flashce z webu Adaptecu pro Win Vista 64bit), tak instalátor SAS disk nenajde - SATA disky v RAIDu ano.
Potřebuju ale OS nainstalovat na ten SAS disk. Nevíte, jestli je pro instalaci Vist 64bit potřeba například ještě nějaký SAS ovladač kromě toho Adapteckýho?
Dík za všechny rady a případné ozkazy.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Počítač jsem dnes už odeslal... na recenzi DDworldu, takže můžeš DigitalDoomovi napsat, aby na HDtach nazapoměl (myslím, že to bude součástí testů i bez připomenutí).Maxtor píše:Muzes mi ten SAS projet v HDTachu..?
Doufám, že budu mít ještě před táborem čas, abych napsal nějaké články o zkušenostech s tou sestavou a komponentama na mé stránky. Určitě tě pak informace neminou.
- JendaH
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj měl bych dotaz, taky mám dva SAS disky v RAID 0, problém je ale v tom že v XP nejedou naplno, ve vistách už jsem to zašrrtnutím: povolit rozšířený výkon prakticky vyřešil.. ale v xp taková možnostu disku není. jak jsi to řešil ty když jsi to stavěl, jinak v těch konektorech je docela binec jak jsi psal, největší nepříjemnost je to že oproti Hdd all in one konektoru na SATA (kombinace sata datového + napájecího konektoru) má ten SAS o chloupek jiný tvar, proto nejde použít. jinak po mechanické úpravě běžného sata konektoru se nechají použít i obyč.. ale je to takový přechodný..X-COM píše:Počítač jsem dnes už odeslal... na recenzi DDworldu, takže můžeš DigitalDoomovi napsat, aby na HDtach nazapoměl (myslím, že to bude součástí testů i bez připomenutí).Maxtor píše:Muzes mi ten SAS projet v HDTachu..?
Doufám, že budu mít ještě před táborem čas, abych napsal nějaké články o zkušenostech s tou sestavou a komponentama na mé stránky. Určitě tě pak informace neminou.
CPU: Intel I5 2500k Cooler: EKL Alpenföhn Brocken , MB: Asus P8P67 Deluxe B3, Case: Gigabyte 3D Aurora 570 Silver, RAM: 8GB Corsair Vengeance DDR3-1600, VGA: HD3870 512MB Powercolor , HDD: 128GB Crucial m4 SSD + 2000GB Samsung EcoGreen F4 , POWER SUPPLY:Fortron Blue Storm II 500W
- RenoVatio
- Nováček

Mohl bych mít na Mastora otazku? koukám že pán se dobře vyzná
Zajímalo by mě, kde byse dalo sehnat něco, co jsou vlastně SAS expanders.
Budu stavet NAS server o 20 HDD a u Adaptecu u každého řadiče píšou: "Supports x direct-attached or up to 256 SATA or SAS disk drives using SAS expanders". A řadič s 20 porty.. mno to je ush moc palba... Tak díky moc za nějaké info
Budu stavet NAS server o 20 HDD a u Adaptecu u každého řadiče píšou: "Supports x direct-attached or up to 256 SATA or SAS disk drives using SAS expanders". A řadič s 20 porty.. mno to je ush moc palba... Tak díky moc za nějaké info