Q: Paměťové moduly o rychlosti 2400 MHz mě po osazení do PC jedou pouze na frekvenci 1333 Mhz. Proč?
A: BIOS základních desek obvykle nedokáže automaticky identifikovat osazené RAM moduly. Proto při prvotním spuštění nastaví takty a časování podle některého z JEDEC standardů, v tomto případě 1333Mhz CL 9-9-9-24. Pro nastavení správných hodnot je nutné v biosu základní desky tyto hodnoty nastavit ručně podle údajů výrobce, nebo snadněji aktivováním XMP profilu, pokud jej dané moduly podporují.
Q: Půjde mi osadit pamět DDR2 do slotu DDR3?
A: Ne, DDR3 jde pouze do slotu DDR3, DDR2 jde pouze do slotu DDR2, DDR jde pouze do slotu DDR. Kombinace různých slotů a paměťových modulů je technicky nemožná. Kvůli zamezení zaměny jsou sloty opatřeny přepážkou v odlišných pozicích. Určený paměťový modul má v pozici přepážky slotu vytvořen odpovídající zářez.

Q: Mám v PC 4GB RAM, ale systém ukazuje pouze 3.25-3.75GB nebo méně?
A: Pro plné využití 4GB RAM je nutný 64bit operační systém, pokud se tento problém vyskytuje u 64bit OS aktivovat funkci Memory Remap Feature ( název se může lišit na různých deskách ) a pokud to nepomůže, tak přeflashovat bios na nejnovější.
Q: O kolik je výkonější dual-channel než single-channel?
A: Záleží hodně na aplikaci. Nárust je ovšem v řádech pár %.
Největší přínos – až do 15% má dual-channel u aplikací, které pracují s velkým objemem dat opakovaně ukládaných do RAM, nejčastěji se jedná o 3D modelovací aplikace, aplikace pro renderování, simulace a vědecké výpočty.
Znatelný přínos – až do 5% má dual-channel u aplikací na konverzi videa nebo u aplikací na kompresi datových souborů (zip, rar).
Minimální přínos – až do 1% má dual-channel obecně u her a v běžných aplikacích.
Q: Základní deska má 4 sloty. Je lepší osadit moduly 4x4GB nebo 2x8GB?
A: S výhledem do budoucna je vhodnější ponechat si prostor pro případné zvýšení velikosti RAM. Proto se doporučuje používat paměťové moduly s co největší kapacitou, které jsou většinou také cenově nejvýhodnější. Ideální volbou je tedy použití modulů 2x8GB. To umožňuje případné využití přínosu dual-chanellu a ponechá dva volné sloty pro budoucí zvýšení kapacity RAM. Menší počet paměťových modulů znamená také mírně menší spotřebu elektrické energie a menší pravděpodobnost závady některého z modulů.
Q: Koupil jsem si nové paměti, ale neběží na udávané frekvenci/časování co s tím?
A: Hodně pamětí pro udávané specifikace potřebuje vyšší napětí než je základní ( 1.8V )

Pozor, novější paměťové moduly pracují stále s nižším základním napětím (1,65V > 1,5V > 1,35V). Uvedený problém již není častým jevem.
Q: O kolik mohu své paměti přetaktovat?
A: Protože tu na fóru nikdo nemá věšteckou kouli ( snad jenom no-X ) tak nikdo nikomu nemůže říct kolik jeho RAM zvládne - zjistí se to jenom zkoušením.

Q: Jak zjistím co mám za paměti?
A: Pokud nejsou paměti označené tak program CPU-Z.
Q: Co znamenají všechny ta čísla u pamětí?
A: Viz zde nebo zde.
Užitečné odkazy:
Test DDR2/DDR3 pamětí
Seznam DDR2 pamětí
Oc databáze pamětí