Články o Linuxu

Zde budeme zveřejňovat, co se chystá v časopise - pište náměty, stížnosti, budeme se snažit vyhovět.
Filip
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Články o Linuxu

Příspěvek od Filip »

V redakci se opět chystáme rozjet články věnující se Linuxu a všeho okolo něj. Já sám mám rozpracovaných několik velmi zajímavých témat, kterým zatím ale nevěnuji tolik času, kolik bych chtěl. První takový článek bych ale chtěl uveřejnit již někdy během příštího týdne.

Nyní by mě ale zajímalo, co vlastně zajímá vás čtenáře - resp. jaký okruh nebo oblast konkrétně se týkající Linuxu byste na PCtuningu uvítali. Otevřeni jsme všem rozumným návrhům :wink:
"Linus Torvalds can do an infinite loop in five seconds… in his head."
Moje články
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

1)WINE a rozběhání běžných aplikací (Qip,nějáká ta hra) - návod,problémy, odkazy (winehq appdb)
2)integrace nástrojů pro práci s image soubory
3)samba a síťování obecně (kerberus)
4)ssh přístup - tipy na ovládání čehokoliv přes něj
5)zjednodušené srovnání běžných programů - kecálky,přehrávače,GUI(kde/gnome/xfce),editory
6)něco obecně o tom jak to celé funguje (vysvětlení pojmů kernel,x server,démon,session)

tohle všechno by zajímalo mě jakožto tučnáka neznalého..
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Wlkus
Šéfredaktor PCT
Šéfredaktor PCT

Příspěvek od Wlkus »

to wine by bylo urcite zajimave - specialne na okenkove hry, coz je pro spousty lidi kamen urazu v linuxu :)
PCT BOSS
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

K Wine patri samozrejme i CEDEGA ci jina DX emulace.
Ubuntu jes sice momentalne oblibene ale lidi pouzivaji i jine distribuce. Treba Mandriva.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Teuzz
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Teuzz »

Taky se můžeš zmínit o SLAXu - 150MB Live Instalace na Flashku je fajn věc :-)
Burn in hell.
Filip
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip »

Wne bude problematické, je totiž známe svojí náladovostí - vytvořit tedy nějaký univerzální návod bude velmi problematické, a to ani nemluvím o rozlišné podpoře v oblasti samotných emulovaných aplikací - někdy to běhá perfektně (lépe než pod windows), někdy tak akorát, někdy jen z části a někdy je to také nepoužitelné vůbec, případně se to spustit nemusí vůbec - další nevýhodou je, že pokud jde o počítačové hry, téměř každá se pod Winde zprovozňuje naprosto odlišným způsobem - emulace holt není žádná legrace

možná CEDEGA, ale ta je zase na druhou stranu placená :( a nevím, zda-li by to čtenáři uvítali (od toho je tu ta diskuze)

co se Mandrivy a Slaxu týká, články podobného ražení už začínají nabývat své rysy - stějně tak v současné době testuji 64bit verze Linuxu a musím podotknout, že mě zatím mile překvapují ;)
Moje články
Filip
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Filip »

Weslo píše: 3)samba a síťování obecně (kerberus)
tak přesně i toto se na PCT určitě objeví ;) pro mnoho uživatelů je to poměrně problematická záležitost, a přitom to tak hrozné není :) vlastně to jde samo
Moje články
redsaq
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od redsaq »

Linux a X-Fi, info o driverech, jak na to...
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Filip píše:Wne bude problematické, je totiž známe svojí náladovostí
pokud znáš wineappdb tak víš že je tam většinou popis verzí a co fungovalo a co ne - jeden dva pokusy by jistě neuškodili - aby wokýnkáři věděli do čeho jdou - myslím že nejsem sám co po několika dnech s wine hry oželel a programy se naučil používat nativní
CEDEGA mi přijde jako krok vedle (co se týče článků myslím) přece jen většina lidí chce linux protože je to bezplatná alternativa
Mandriva klidně i SuSe ano jsem pro
SLAX jsem proti - myslím že benefity z používání jsou pro běžního uživetele PCT nulové
redsaq:na linuxu je to s drivery jednoduché - buď jsou a fungují a nebo nejsou a nefungují...možná by stálo za to uvést odkazy na abclinuxu kde je databáze podpory HW v tuxu
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Spis levnejsi alternativa. Na kancelar OK ale kdyz si chces obcas zahrat svoji oblibenou hru z win tak jsi docela v haji.
Vypada to ze budu prechazet jen na linux ale mam tu hry o ktere bych nerad prisel.
Taky jeste nevim jak vyresit muj volant. (Logitech Driving Force PRo) s ovladace ma v systemu funguji pedaly jen se spolecnou osou, nejde volit rozsah otaceni, atd.

Uznavam, ze o cedegu bude mensi zajem ale myslim ze bych asi nebyl sam.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Stricekfido
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stricekfido »

me by treba zajimalo jak se to s driverama na notebook.rad bych si tam linux dal jako druhy system a casem presel naporad,teda jestli to jde
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

strejdafido:s drivera je to tak že pokud máš všechno Intel (pokud možno starší) tak to pojede(Linuxáci jsou známí tím že si kupují drahý HW a levný SW:) ) pokud máš cokoliv jiného tak se pravděpodobně nějáký problém objeví.
Jinak seznam kompatibilního HW zde
http://www.abclinuxu.cz/hardware
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

Uvítal bych taky něco o SUSE - nemyslím tím extra články, ale minimálně se zmínit o odlišnostech při popisu programů, nebo nastavení prostředí. Je to IMHO distro které je u nás celkem dost rozšířené, používá se taky v komerčním prostředí a pro domácího uživatele je za příjemnou cenu vč. podpory.

Hlavně NE články o tom jak instalovat Linux a jak je všechno simple, toho je na internetu kvanta, ale až jeden narazí na problém tak je v .... :(

Z dalších témat mě třeba napadá první věc, kterou v Linuxu postrádám - kvalitní souborový manager typu TotalCmd...
Billy Bob Bean
Nováček
Nováček

Re: Články o Linuxu

Příspěvek od Billy Bob Bean »

Zdravim. Měl bych taky pár návrhů:
1) jsem pro aspoň nějaké představení live distra - Slax nebo třeba SAM linux, kterej sice čistokrevný live není, ale přece. - já jsem díky vyzkoušení live Slaxu na linux přešel.

2) Něco pro začátečníky - instalace aplikací, z woken jsou zvyklí 2x poklikat a je to. Balíčkovací systémy, zhruba co to je a jak to funguje, např YUM (jsem uživatel Fedory) Kompilace má spousty možností. Instalace nějakých speciálních programů co se nějak divně instalují - třeba nemůžu nainstalovat novej Firefox 3...

3) Bezpečnost, iptables, firewall, selinux

4) Používat nějaké jiné distro jak ubuntu, je jich spousta, třeba openSuse, Fedora, PClinuxOS, Mandriva....

5) Wine, sice je náladové, ale windowsáci by měli vědět, že není jen systém od M$ kde se dají spuštět wokenní programy.

6) Multimédia, aspoň představit některé dobré přehrávače hudby, videa. Jak se dají příjmat internetová rádia a televize.

7) 64b distra. Teď stahuju Fedoru 8, tak uvidím. Kdsi dávno jsem to zkoušel s Win XP 64b, ale to nebylo nic moc, nebyly ovladače.

EDIT

8 ) Nějaké úpravy linuxu, např: rychlejší starty.

9) Nějaké testy linux proti windows. Ohledně zatížení počítače, výkovové porovnání, spolehlivost, stabilita.
Mám rád AMD, mám rád nVidii, mám rád Fedoru (linux), nemám rád Microsoft
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Jak to je doopravdy s ovladači na grafiky (s akcelerací) - nV, ATi, Intel. - Výkon, stabilita, kvalita (obrazu, ..)
A taky na nějaký novější HW..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Nike
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nike »

No tak ja sem mnel taky linux . ale nevedel sem co mam delat tak sem zasel na net a zeptal sem se a oni my rekly ze to musis specialne instalovat kodem . tak se m ten linux vymazal a nahodil Windows XP.

Linux nedoporucuji .
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Nike: Shodou okolností jsem Linux smazal ze stejného důvodu. Dnes už je to lepší... :-D

Co bych rád na PCT je toto: Myslím že dalším článkem, jak je Linux skoro už jako Windows, lidi přejít nedonutíte. :wink: Zajímaly by mě spíše použití, které jsou pro Tuxe vhodnější - jak nastavit nějaký domácí servřík nebo i inteligentní router v jednom.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
aa007
Začátečník
Začátečník

Re:

Příspěvek od aa007 »

Filip píše:
Weslo píše: 3)samba a síťování obecně (kerberus)
tak přesně i toto se na PCT určitě objeví ;) pro mnoho uživatelů je to poměrně problematická záležitost, a přitom to tak hrozné není :) vlastně to jde samo
Uz uplynul docela velkej kus casu a o Sambe a sitovani porad nic .. a na tenhle clanek se docela tesim - je porad v planu, nebo z nej seslo?
Weslo
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Weslo »

Maranov píše: Co bych rád na PCT je toto: Myslím že dalším článkem, jak je Linux skoro už jako Windows, lidi přejít nedonutíte. :wink:
tohle ovšem žádný linuxák nikdy nepochopí :sad:
Maranov píše: Zajímaly by mě spíše použití, které jsou pro Tuxe vhodnější - jak nastavit nějaký domácí servřík nebo i inteligentní router v jednom.
domácí servřík na co?multimedia(na tučnáku extrémně náročné kvůli nepodpoře HW)?NAS(vhodnější je třeba freeNAS - tušímže BSD)?Inteligentní router?něco jako TOHLE ?
raym0n
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od raym0n »

Maranov píše:....Myslím že dalším článkem, jak je Linux skoro už jako Windows...
no ty fujtajble, na linuxu je krasna ta dostupnost a fakt, ze do vseho muzes sahat, zdrojak oken ti nikdo jen tak neda... spis nikdo nikdy nikdajs nic
timemachine in Cooler Master ATCS 840: Intel Core i5-2500K, ASUS Maximus V GENE - Intel Z77, Crucial 8GB KIT DDR3 1600MHz CL10 Ballistix Sport Series, GIGABYTE GTX 660 Ti OC 2GB 1032/6008[MHz], Kingston HyperX 3K SATA III - 120GB, Corsair HX750 - 750W.
Odpovědět

Zpět na „PCtuning - webový magazín“