Vista 64bit- Disk pořád swapuje + poděl se spouštěním

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Aros
Začátečník
Začátečník

Vista 64bit- Disk pořád swapuje + poděl se spouštěním

Příspěvek od Aros »

Na 64bitových Vistách mám hromadu problémů, viz předchozí thread...

1) Vím že už to tu někdo řešil, ale nemohu se toho dohledat... Prostě pořád mi běží naplno disk, tj. červená HDD ledka pořád svítí a jde slyšet disk, pořád se točí na plné otáčky, nevíte teda co s tím?

2) Nejdou mi spouštět 32 bitové hry. Např. SW Battlefront mi píše, že nemám oprávnění. Call of Juarez zase nepíše nic, ale nespustí se. Prostě neudělá nic. Může někdo poradit?

Díky.
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Nevíte aspoň s tím swapováním? Vidím že problémy se spouštěním starších programů jsou tu zcela běžné, takže to je jedno, jen to swapování mě štve... Tem kompl je zaplý, na ploše, není nic zpuštěného, ani žádný nestandartní proces, dělalo to hned po čerstvé instalaci...
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Je možné, že ta aktivita disku je způsobená defaultně zapnutou automatickou defragmentací disku.

Jinak RAM máš kolik?

Ty hry zkus spustit s právy administrátora (spustit jako správce)
show must go on..
spajdr
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od spajdr »

Aros píše:Nevíte aspoň s tím swapováním? Vidím že problémy se spouštěním starších programů jsou tu zcela běžné, takže to je jedno, jen to swapování mě štve... Tem kompl je zaplý, na ploše, není nic zpuštěného, ani žádný nestandartní proces, dělalo to hned po čerstvé instalaci...
Vypni si readyboost, superfetch službu a taky jestli chceš i system restore neboli bod obnovení a uvidíš že budeš mít klid, pokud ti něco nejde pustit, tak dej pravým tlačítkem dát program spustit jako administrátor.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

spajdr píše:Vypni si readyboost, superfetch službu a taky jestli chceš i system restore neboli bod obnovení a uvidíš že budeš mít klid, pokud ti něco nejde pustit, tak dej pravým tlačítkem dát program spustit jako administrátor.
Já mám tyto služby zaplé a disk mi nijak konstantně nehrabe. Ani bych je obecně nedoporučoval vypínat. Tedy až na ten readyboost, který může být nadbytečný.

Problém bude buďto způsobovat podle mne spíše široce nastavená indexace souborů na disku, nebo mnou zmíněná automatická degragmentace disku, popř. možná i malá RAM (ve spojení s nevhodně nastaveným stránkovacím souborem?). Popř. i ten Superfetch v kombinaci s málo RAM, ale to je jen má (neodborná) domněnka.

edit: obecně, pokud se hodně přesouvá, maže a instaluje na systémovém disku, může se to odrazit na vyšším hrabání disku - z výše uvedených důvodů.

edit: tak ta domněnka o kombinaci s málo RAM bude asi špatná :).
show must go on..
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Taky mi Vista 64bit pekelne hrabala po ciste instalaci, vypnul jsem komplet indexovani na vsech discich, to same s obnovou systemu a dost se to zlepsilo. Taky mam pocit ze ze zacatku hodne hrabe, protoze instalujes hodne novych programu tak si musi "zvykat" a zpracovava si to. Po par dnech uz je to lepsi.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Sorry, dlouho jsem ten Vista comp nezapl, atkže jsem na to skoro zapoměl.
Ten poslední přízpěvek je podivný ohledně několika dní uspořádávání.
Zkusím se dle vašich rad zařídit a napíšu, jak jsem dopadl. Jinak je to komplet přeinstalovaný, protože jsem PC vyměnil za druhé úplně na chlup stejné(to je na dlouho...) takže teď to určitě není žádným programem. Zatím se tak děje stále.

Doměnka o malé RAM je opravdu mylná :-) 2GB je podle mě dost i pro Visty.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

zrovna mám rozepsanej článek o rychlostní optimalizaci Vist na notebooku, snad to k něčemu bude i tady.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

No, bylo by to bezva, protože mi nepomohlo vypnutí ani jedné z těch tří věcí... Jinak ReadyBoost, to je ta věc, co si umí ukládat potřebná data na flash USB paměť? Takovou stejně nemám...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Aros píše:No, bylo by to bezva, protože mi nepomohlo vypnutí ani jedné z těch tří věcí... Jinak ReadyBoost, to je ta věc, co si umí ukládat potřebná data na flash USB paměť? Takovou stejně nemám...
za 200 kup a je to
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Já ten komp asi stejně prodám, jen mi tu leží(proč ho mám - to jsem psal - to je na dlouho) takže investovat do něj nebudu a na svém stejně mám ještě XP, které slouží dobře... Ale tohle bych stejně chtěl vyřešit protože a Visty stejně jednou přejdu. Jako pokud by pomohla flashka za 2 kila tak není problém, ale aby ten poděl nebyl prostě v něčem jiném...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

co kouknout do taskmanageru, tam je karta výkon, a tam kouknout co to přesně dělá?
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

No, když ho nechám uklidnit, tak zatížení processoru kolísá od 1 - 3%, což je u Vist asi běžné(i když je tam C2D na 3,2 GHz)... Ale ze začátku to lítá až ke 20%, ale to asi není nijak podstatná informace... Co mě ale překvapilo je, že v záložce procesy u všech kromě Desktop managera příšerně lítají čísla využité paměti - jako kolik který proces v paměti zabírá... Já Visty neznám, takže nemůžu posoudit na kolik je to divné, ale rozhodně u XP se mi ty čísla ani nehnou, prostě stojí - ve Vistách se všechny každou vteřinu várazně změní. Dá se z toho něco vyvodit? Nebo kde by šlo ve Vistách zakázat swapování? Protože 2GB je podle mě dost, stránkovací soubor u běžných činností není třeba...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Aros píše:kde by šlo ve Vistách zakázat swapování? Protože 2GB je podle mě dost, stránkovací soubor u běžných činností není třeba...
prostě tím že se zakáže stránkovací soubor
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Ja mam strankovaci soubor vypnutej a stejne dela Vista v jednom kuse neco s diskem, nachapu proc
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

Baneshee píše:Ja mam strankovaci soubor vypnutej a stejne dela Vista v jednom kuse neco s diskem, nachapu proc
vypni službu Vyhledávání systému Windows (ta je zodpovědná za indexování) a dej vědět co to udělalo
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Aros píše: Ale ze začátku to lítá až ke 20%, ale to asi není nijak podstatná informace...
Toto je vetsinou zpusobeno tim ze se nacitaji data z prefetch do ram dokud nezustane volnych jenom par MB. Potom HDD presnane blikat a je totalni klid. Mam vistu 64 SP1 + vsechny aktualizace. Jedinou vec co jsem vypinal byl ten defrag s tim ze jsem ho nahradil lepsim konkurencnim produktem.
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Hm, no ono to dělá pořád, ne ze začátku. Dospěl jsem k závěru, že vypnout stránkovací soubor bude řešení. Akorát nevím, kde to ve Vistách udělat. Ještě jsem to nehledal, takže počítám, že bych to našel, ale když by byl někdo rychlejší... :-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

je to stejné jako v XP... viz třeba http://pctuning.tyden.cz/windows_vista_ ... booku.html
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

Předpokládám teda, že po té, co jej vypnu, mi taskmanager/výkon (teď trovna mluvím o XP) má ukazovat stránkovací soubor nula, ne? No, tak mě to vypisuje 286 MB(jako tu aktuální)... Jako bych prostě nic neudělal. To časem vyfičí, nebo je to poděl?
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“