Úprava Biosu 4850 - Snížení spotřeby v Idlle

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

tomrocek
Nováček
Nováček

Úprava Biosu 4850 - Snížení spotřeby v Idlle

Příspěvek od tomrocek »

Na internetu jsem našel program pro úpravu biosu Radeon Bios Editor v1.11 s testovací podporou pro GPU RV770.
Pomocí winflash2012 (zřejmě též beta, občas zatuhne pc při spouětění pc) jsem stáhl Bios z Radeonu 4850 a upravil v RBE v1.11.

Nastavil jsem 2D takty na 300MHz/500MHz (GPU/paměti) v kolonce Clock info 7 a napětí jsem nastavil 1.

Default napětí mého Radeonu v Idlle je 1,044V (pro 500MHz/750MHz) a po přeflešování se snížilo na 0,966V (pro 300MHz/500MHz).
Default napětí v 3D je 1.19V.

Nevím o kolik se tím sníží spotřeba a ani hlučnost, protože na GPU mám vodní blok (domací výroba s teplotou v 2D 32°C a v 3D 42°C) a spotřebu PC jsem neměřil.

Může to vyzkoušet někdo s referenčním chlazením?? Aby se zjistilo, jaký to má dopad na otáčky chladiče?
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

Nechces radsi rovnou uploadnout svuj bios, kdyz uz vis ze funguje?
0118 999 881 999 119 7253
-melda-
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -melda- »

Prubnu tento bios editor. Jinak myslím, že můžeš jít ve 2d směle níž, momentálně testuju 160/500 a frčí to:
http://www.techpowerup.com/vgabios/1635 ... 80605.html
link tu někde uváděl godlike.

i7 2600K.:. GA-P67A-UD3P-B3 .:. 16 GB RAM .:. RX580 4GB .:. RM750x(2018)
Aros
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Aros »

No, neškodil by test na PCT. Když OBR pořád prudí, že to je jediná(!) chyba nových Radeonů, potom by stálo za to, vyzkoušet řešení...
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
LuFi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuFi »

OT/no jo musel si něco najít /OT :wink:
Pro změnu taktů v idle je nutné flashovat bios karty, nebo je možné že ATI to vyřeší přes ovladače?
edit//jo už mě to docvaklo, je potřeba taky změnit napětí jádra, a to přes ovladače asi nepůjde...
E8200::Asus P5Q PRO::HD4850 AC s1::4GB A-Data::250GB Seagate::2014L1T::HX520::Tt VB1000BWS Soprano::Samsung 2043BW::
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

LuFi píše:OT/no jo musel si něco najít /OT :wink:
Pro změnu taktů v idle je nutné flashovat bios karty, nebo je možné že ATI to vyřeší přes ovladače?
edit//jo už mě to docvaklo, je potřeba taky změnit napětí jádra, a to přes ovladače asi nepůjde...
Přes ovladače to určite nepůjde. Protože 2D a 3D takty s napětím jsou nastaveny v Biosu. Sice se zdá, že v Catalistech je možnost změnit frekvence pro 2D a 3D, ale tam je jen takový rozsah frekvenci, které jsou nastaveny v Biosu.

Po přeflešování boisu na 150MHz/500MHz 2D se ten rozsah pro Overdrive změnil na 150MHz/500MHz - 700MHz/1200MHz (GPU/ram).

Jinak není možné vyrazně více snížit takt pamětí, protože na 350MHz pro paměti se začal rozpadat obraz a pak se úplně vypnula grafika....

-melda- : Ten tvůj bios jen snižuje takty, ale napětí necháva originalní (1.044V)...já ho mám snížený na 0,966V (mám to i změřené na grafice, že to tak je).

Teď mám frekvence 150/500.
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

http://uloz.to/533632/uprava-300-500-0.950.rom

Takty pro 2D jsou GPU 150MHz a VRAM 500MHz. Napětí GPU 0,966V (default 1,044V). Takty pro 3D jsou GPU 625MHz a VRAM 993MHz. Napětí GPU 1,19V default.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Ten MSI bios s 160Mhz beha korektne,kdo chce at zkusi.Jinak bych doporucil novy RaBit a postelovat otacky.Ja mam S1 cili to neresim..
http://www.techpowerup.com/downloads/1121/mirrors.php
Obrázek

EDIT:
mysleno otacky zvysit pro stockare,majitele S1 to neresi pac maji kolem 35-38st v klidu.
Naposledy upravil(a) godlike dne ned 29. čer 2008, 16:51, celkem upraveno 1 x.
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

Já bych raději ty otáčky moc nešteloval. Ten chladič není dost výkonej, takže tam není žádný prostor pro snižování otaček, pokud nechceme ješte extremnější teploty, než které karta již teď má.

Po úpravě Biosu a snížení spotřeby v Idlle, tak teplota sice zůstane na nějakých 60°C, ale prudce klesnou otáčky větráku.
-melda-
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -melda- »

tomrocek píše: -melda- : Ten tvůj bios jen snižuje takty, ale napětí necháva originalní (1.044V)...já ho mám snížený na 0,966V (mám to i změřené na grafice, že to tak je).

Teď mám frekvence 150/500.
Já si toho všiml.

Jinak godlike udělal test jakýms takýms watt měřákem, ale jistě to sem napíše sám :)

i7 2600K.:. GA-P67A-UD3P-B3 .:. 16 GB RAM .:. RX580 4GB .:. RM750x(2018)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

tomrocek píše:Přes ovladače to určite nepůjde. Protože 2D a 3D takty s napětím jsou nastaveny v Biosu. Sice se zdá, že v Catalistech je možnost změnit frekvence pro 2D a 3D, ale tam je jen takový rozsah frekvenci, které jsou nastaveny v Biosu.
Když to nemá jít u HD4850, tak jak to ATi dokázala u X1800, HD2900 a HD3870?
Nejlepší moderátor ve výslužbě
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

takty jsem si snizoval pro 2D zatim u vsech karet kde to slo, takze tohle neni zadna vyjimka, se divim ze vas to tu napadlo az ted :roll: .. ale tesi me, ze to podporuje RV770... ja na podporu RV670 cekal nekolik mesicu :?
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

palda píše:takty jsem si snizoval pro 2D zatim u vsech karet kde to slo, takze tohle neni zadna vyjimka, se divim ze vas to tu napadlo az ted :roll: .. ale tesi me, ze to podporuje RV770... ja na podporu RV670 cekal nekolik mesicu :?
Nás to nenapadlo až teď, ale až do ted nebyla žádná možnost. Až včera se našel RaBit s podporou RV770.

Jinak jsem změřil ampérmetrem o kolik spadla spotřeba. Jsou to pouhe 4.5W.
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

tak ono nejde o spotrebu ale i o teplo... jak se zmenily teploty po snizeni frekvence a voltaze?
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

palda píše:tak ono nejde o spotrebu ale i o teplo... jak se zmenily teploty po snizeni frekvence a voltaze?
Tak teplota se spotřebou úzce souvisí. Jinak nevím o kolik spadli teploty, protože mám na GPU vodní blok a i v zátěži mám teploty kolem 42°C.
palda
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palda »

no prave ze jen uzce... proto se ptam jakej to melo vliv na teploty, u moji 3850 v idle klesla teplota asi o 10 se zalman chladicem na 40 stupnu. Tu spotrebu to tolik nevytrhne (uz podle tech 4.5W, ale pokud ma ta karta v idle okolo 20W, tak je to docela slusnej pokles), kazdopadne nemusi to vytapet skrin, kdyz to nic nedela.

mimochodem, jak je to s piskanim karty? kdyz uz mas toho vodnika...
tomrocek
Nováček
Nováček

Příspěvek od tomrocek »

palda píše:no prave ze jen uzce... proto se ptam jakej to melo vliv na teploty, u moji 3850 v idle klesla teplota asi o 10 se zalman chladicem na 40 stupnu. Tu spotrebu to tolik nevytrhne (uz podle tech 4.5W, ale pokud ma ta karta v idle okolo 20W, tak je to docela slusnej pokles), kazdopadne nemusi to vytapet skrin, kdyz to nic nedela.

mimochodem, jak je to s piskanim karty? kdyz uz mas toho vodnika...
Žádné pískání jsem nezaznamenal.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nechapu proc resite takovy blbosti jako usetrit 5W... kdyz chcete nizkou spotrebu, kupte si lowend :roll:
kurcatovium
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kurcatovium »

myslím, že lidem nejde o těch 5W, ale o nižší teploty a tím pádem teoreticky delší životnost té karty... :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

lide, kterym jde o teploty nasadi vodu...nebo minimalne accelero... :roll:
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“