ATi eXternal Graphics Processor - XGP (ATi Lasso)

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

ATi eXternal Graphics Processor - XGP (ATi Lasso)

Příspěvek od no-X »

ATi Lasso

= systém s externí grafickou kartou

použití a výhody:
  • notebooky
  • mini-PC
  • GP-GPU
  • 1 grafický systém pro více PC
  • systém nezávislý na zbytku PC (zdroj, chlazení, prostor...)
Lasso (finální verze) by mělo být k systému připojeno přes rozhraní PCIe-EX. Zda ATi nabídne i nějaké alternativy (ExpressCard, FireWire, USB...) není známo.

ATi Lasso prototype (březen 2007)

Obrázek

----------------------------------------------------------

ATi CrossFire Lasso prototype (červen 2007)

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
  • 2x PCI-E 16x pro CrossFire (současná verze)
  • 3x PCI-E 16x pro CrossFire + Physics (možnost čipsetu)
  • 4x PCI-E 8x pro QuadCrossFire (možnost čipsetu)
  • 500W zdroj
  • na snímku s 2x HD2900XT 1GB GDDR4 CrossFire
http://www.vr-zone.com/?i=5037
http://www.hexus.net/content/item.php?item=7995

//Krteq 06.02.09 - upraven název threadu
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

dovolim si tento thread vytahnout z hlubin, protoze zacina byt opet aktualni (na Lassu se pry pracuje a momentalne ma fungovat bez problemu s RV670).
Jenze se mi nabizi nekolik otazek, zkusim je sem vypsat a odpovedet si:

1) Otázka propustnosti
Podle Fudzilly má Lasso používat úplně nové rozhraní, které nabídne dostatečnou propustnost pro grafické akcelerátory. To zní sice pěkně a je to někde jinde než (dle mne nepoužitelý) Asus XG Station s 2,5Gbit/s Express Card, ale nabízí se otázka k čemu to teda sakra bude, když to nebudeme mít kam připojit? Jako jediné využití se mi jeví notebook (možnost udělat z každého notebooku stroj vhodný i pro hry, sám notebook bude mít stále jen IGP a tím nízkou spotřebu, přijdu domů, zapojím a hraju, jdu do práce, odpojím a jsem mobilní), proto se mi nabízí otázka čislo 2

2) Platforma Puma
Co když AMD tohle všechno chystá pro tuto novou mobilní platformu, která má konkurovat Montevině od Intelu? Do specifikací může AMD jednoduše zahrnout i výstup nutný pro provoz externích grafických karet a z každého notebooku pak bude jednoduchým způsobem pomocí plnohodnotné grafiky udělat herní stroj.

Tím by AMD podle mě slušně vypálilo Intelu rybník a osobně by mě to řešení hodně zajímalo.

Co si o tom myslíte vy? Je Lasso mrtvé, je v něm budoucnost, má to smysl a stejně tak názory na mé postřehy.

Jinak o něco podobné se snaží Asus s GX Station, ale to je podle mě díky Express Card úplně mimo a je to holý nesmysl.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

1) IMHO to bude prostě PCI Express vyvedené z desky ven. Převodníky na jiné rozhraní by přidávaly latenci - špatné.
2) No minimálně ze začátku to bude Puma exkluzivní. Těžko říct, jestli pak AMD dá přednost propagaci proprietárního setu ntb + grafika, nebo umožní to rozhraní i na centrinu, aby prodali víc grafik...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

Lukfi píše:1) IMHO to bude prostě PCI Express vyvedené z desky ven. Převodníky na jiné rozhraní by přidávaly latenci - špatné.
To si myslim take, PCI express ve forme kabelu uz nejakou dobu existuje, dokonce ve forme x16, ale nejsou nikde pouzivane, proto je otazka toho, kde to pouzit a novinka jako je Puma se primo nabizi.
Lukfi píše:2) No minimálně ze začátku to bude Puma exkluzivní. Těžko říct, jestli pak AMD dá přednost propagaci proprietárního setu ntb + grafika, nebo umožní to rozhraní i na centrinu, aby prodali víc grafik...
cimz to potvrzujes.... to rozsireni pro Centrino 2 bude podle mne hodne zaviset na popularnosti, jestli si to budou lidi kupovat. Pro mne osobne to zni hodne lakave, takze si myslim, ze prodavat by se to mohlo dobre, ale samozrejme nejsem vsichni...
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

No hele, co si budeme povídat, ideální by asi bylo, kdyby nabídli taky nějaké riser karty pro desktopový PC. Protože když už vypláznu několik tisíc za relativně výkonnou grafickou kartu, nerad bych si jí chtěl kupovat znova ještě pro desktop - i když přesně to chce AMD...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Kamikadze
Redaktor PCT
Redaktor PCT
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kamikadze »

Lukfi píše:No hele, co si budeme povídat, ideální by asi bylo, kdyby nabídli taky nějaké riser karty pro desktopový PC. Protože když už vypláznu několik tisíc za relativně výkonnou grafickou kartu, nerad bych si jí chtěl kupovat znova ještě pro desktop - i když přesně to chce AMD...
tak jasny, ale proc by to umoznili pro desktopy, kdyz si tam muzes hodit normalni PCI Express x16 kartu, ze? :)

Tak mne napada dalsi otazka a to jak by to bylo resene co se tyce uzavrenosti. jestli by se akorat naka normalni Radeonka strkala do krabicky a z te by lezl dratek nebo jestli by se prodavaly primo ty krabicky typu:
Krabicka s HD3870
Krabicka s HD3850
a ty karty by z te krabicky nesly normalne vyndat a vymenit za jinou....
NeverMind
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od NeverMind »

vypadá to zajímavě ... mě by se rozhodně líbilo mít jednu GK dohromady pro desktop a notebook, a připojovat ji podle potřeby.
viky58
Černá karta
Černá karta

Příspěvek od viky58 »

Jo to je zajimave ale kčemu to vlasně bude dobre ?
ještě by mne zajímala cena ?
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Coololooser »

viky58 píše:Jo to je zajimave ale kčemu to vlasně bude dobre ?
No jo, vykona grafika pro nb je vlastne nanic... :roll:
0118 999 881 999 119 7253
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Krteq »

Produkční verze Fujitsu Siemens XGP (Lasso)
Fuad Abazovic píše: ...this external graphics has an RV670 based GPU or should we say that Lasso has M88 mobile version of the same GPU and it doesn’t get that hot after a few hours of work...
Obrázek

Obrázek

Zdroj: http://www.fudzilla.com/index.php?optio ... 9&Itemid=1
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Jak jsem psal v diskusi pod novinkou na PCT.

''Tak dnesni NBmaji vetsinou zdroj do 100W. Kdyz bych chtel pripojit nejakou slusnejsi karu, tak si myslim, ze box a zdroj k te karte bude stejne velkej a tezkej jako celej NB. Spotreba dnesnich lepsich GK jde hezky k 200W (nepocitam uplnej Hiend), takze uchladit jak kartu tak zdroj nebude zadna standa.

Celkove vzato je podle me lepsi koupit uz NB s nejakou lepsi kartou. To samozrejme v pripade ze bude fungovat POWERPLAY a spol.

Napad je to zajimavej, ale zkuste si spocitat cenu poradnyho NB + treba dalsich 5-7kkc za GK. K tomu vetsi tasku, protoze to bude chtit vsechno nosit s sebou. ATD......''
beardie
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od beardie »

v tomto pripade ide o nieco ine, pouzitie je asi take, ze na cestach budes pouzivat internu grafiku a ked prides domov a budes sa chcet zahrat, tak pripojis esternu grafiku a hras sa
¿ʇı ʇ,usı 'ƃuıʎouuɐ ʎʇʇǝɹd sı uʍop ǝpısdn ƃuıpɐǝɹ
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Přesně jak píše beardie..

Kdo by se tahal s 1kg grafikou (jsem-li optimista) a 0.5kg zdrojem, když samotný notebook s brašnou má blízko 4kg?

Hlavně na cestách asi nebudeš mít zásuvku navíc a budeš rád, že to vůbec aspoň trochu dýl vydrží. Normální baterie by to neutáhla.
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
DukeNukemCZ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od DukeNukemCZ »

OndraSter píše:Přesně jak píše beardie..

Kdo by se tahal s 1kg grafikou (jsem-li optimista) a 0.5kg zdrojem, když samotný notebook s brašnou má blízko 4kg?

Hlavně na cestách asi nebudeš mít zásuvku navíc a budeš rád, že to vůbec aspoň trochu dýl vydrží. Normální baterie by to neutáhla.
Ono asi tady pujde o to ze to nebude urceno pro mobilitu ale proste kdyz mas laptop a prijdes domu kdy to strcis do zasuvku a chces si neco zahrat tak to zapnes.
3D Prophet 9700 Pro-X700Pro -X1600XT-X1950 XTX -2600XT-HD 3870X2-HD 4870X2-HD5670-HD6670-HD7770*-HD6870*-R9 290X
Krteq
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: ATi Lasso

Příspěvek od Krteq »

FSC Amilo SA 3650 with Graphics Booster tested - Guru 3D

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Více na Guru 3D

===============================================================================
Podle Fudzilly je už prý možno využít i interní display NTB
Lukáš Fiala - Lukfi píše:Vývojářům ovladačů se podařilo XGP donutit, aby vykreslené snímky uměla posílat i zpátky do notebooku, ke kterému je připojeno. Fudzilla píše, že ovladač bude pro majitele laptopu Amilo Sa 3650 s Amilo GraphicsBoosterem dostupný „brzy“.
Více na Extra Hardware / Fudzilla
Coololooser
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: ATi eXternal Graphics Processor - XGP (ATi Lasso)

Příspěvek od Coololooser »

FSC pomalu konci rocni exkluzivni licence, takze byl ohlaseny historicky druhy NB s XGP.

http://www.xbitlabs.com/news/mobile/dis ... phics.html

Bohuzel nejak nevidim vyuziti v ax2 1.2ghz a 3870... :?

edit: Nejak nevidim ze by to zaznelo, ale pro majitele amila sa3650 -> http://www.megaupload.com/?d=M21LDFZS Nove ovladace (pouze pro visty) podporujici vraceni obrazu zpatky do NB.
0118 999 881 999 119 7253
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

pro majitele FCS Sa 3650 je na origo stránkách jsou ke stažení úplně nové drivery
AMD Ryzen 5 1600X @3,9GHz @ 1,2V + SilentiumPC Fera3, ADATA XPG Z1 16GB DDR4 2400MHz @3066MHz 16-18-18-38 @1,36V, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, SSD WD Green 120GB & SSD WD Green 240GB, 1TB WD Blue, Fortron Hydro 500W

DELL XPS 13, Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256GB SSD + 2x DELL Ultrasharp U2414H & docking station
freEDelL
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od freEDelL »

Zdravím, jen by mě zajímalo, jestli existuje nějaká taktovací utilitka pro GB? taktovat nechci, výkon je dostačující, ale jen že jsem to zkoušel a ani ATI Tool, AMD GPU Clock Tool ani ATI tray tools mi nešly. Díky za odpovědi.
AMD Ryzen 5 1600X @3,9GHz @ 1,2V + SilentiumPC Fera3, ADATA XPG Z1 16GB DDR4 2400MHz @3066MHz 16-18-18-38 @1,36V, MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, SSD WD Green 120GB & SSD WD Green 240GB, 1TB WD Blue, Fortron Hydro 500W

DELL XPS 13, Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 256GB SSD + 2x DELL Ultrasharp U2414H & docking station
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“