No s tím počítám, že 4870 je rozhodně tišší, než 2900XT, ale otázka je o kolik, protože u turbínky, která je tam přítomna je pro mě cokoliv nad 2000 otáček hlučný a jelikož 2900XT mi šla v létě při hraní Crysis až někam ke 3500 otáček, tak se obávám, že pokles otáček nebude pro mé uši dostatečný.
Pro turbínku na 2900 platí dle mého poslechového testu, když běží na:
17%= neslyšná, bohužel to uchladí jenom ručně silně podtaktovanou kartu ve 2D
25%= lehký šum, cca 1500 otáček, taky ještě krása, bohužel zase jenom do 2D
31%= 2200 otáček, po pár desítkách minut mi začalo už celkem nasírat, tolik se větrák točil defaultně ve 2D pokud jsem si nehrál s taktama/otáčkama a nefungovala šetřící funkce ve 2D, která však šla snad jenom v Catalystech tuším 7.6, jinak v žádných jiných, což dodnes nechápu

37%= v zimě uchladí kartu i ve 3D, ale už je to dost hučák a slyšim ho i přes sluchátka, až sem se doufam 4870 nikdy nedostane
43%= na víc se naštěstí karta nedostala, ale už i toto je malé tornádo a záclona nad PC vlála, jak ve větru
Jinak já mám o 4870 značný zájem, ale koupim si asi jedině model s nereferenčím tichým chladičem(snad je to vůbec možný), jenom doufam, že to nebude jako u 2900, kde se prakticky žádný neobjevil.
K tý 8400GS, zjišťuju, že mi pomalu stačí, je naproto nehlučná, nemusim se starat o nějaký takty ve 2D a otáčky, což mi rozčilovalo na 2900XT naprosto nejvíc a hraju si na ní pěkně Mafii a Gothic 2 a ty jdou na plný detaily

Hlavně jsem tu 2900XT prodal, tak abych za ní ještě dostal víc, než stojí poštovný, což by za chvíli nemuselo platit.