Gigabyte MA790X-DS4 (AM2+, 790X+SB600)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
czRossi
Nováček
Nováček

Příspěvek od czRossi »

Tomuto CPU stačí zvednout násobič na 15,5x a jede naprosto spolehlivě na 3,1GHz bez zvyšování napětí,můžeš zkusit násobič na 16x a voltage na 1,4O0V tak ho mám já a jedu na 3,2GHz.....kamoš ho má na 3,3GHz s multiplierem 16,5 a voltage CPU 1,450.Chce to zkoušet :D
czRossi
Nováček
Nováček

Příspěvek od czRossi »

Ono s tím taktem je to zrejmě kus od kusu jiné(ale za ty prachy máš 3,1GHz to je slušný přece... výkonem jsi někde mezi 6000+ a 6400+to si myslím je bomba.No a za rok až nám spadnou 3 či 4jádra můžem jelikož tato deska nám je podporuje zkusit bez velkého upgrade nejaky ten Phenom.Takže nebrblej dle mne tato deska a CPU 5000+BE je dobrá volba.Jinak kámoš má tu 6400+ta ma nejakych 3,2GHz a docela měl honku to uchladit a to bych nechtěl vidět spotřebu. Co se týká chlazení tak já to chladím 90kou noctuou- http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=54287 bez zátěže ji mám na 1100 otáček absolutně bezhlučné 35 stupňů když fičí na max tj 1600 otáček tak již slyšet je ale teplota +- kolem 30 stupňů je škoda že tento(píšou špičkový) chladič nemá 4pinovy konektor(zřejmě rakouská špička v tomto trochu zaspala) kde by si potom tato deska která má pro CPU přímo 4pin mohla pěkně regulovat otáčky podle zátěže CPU.V noci když je klid a rejdím po netu by byl komp absolutně tichej brblal by si na minimum no a když mastim hry tak by se mohl vyšponovat klidně na max.stejně mám sluchátka a těch 1600 u noctui není zase tak hrozný ono nehlučí ten ventilátor ale to jak žene vzduch přez ty žebra to dělá ten šustot.
pbehal
Nováček
Nováček

Chladič

Příspěvek od pbehal »

Když sem měl starou desku a to levnou za nějakých 1300 og Gigabytu tak mě šel chladič kolikrát jen na 300 ot/m samozřejmě bez taktování a cool@.. něco nevím jak se to píše a teď v základní frekvenci a taky bez taktování mě nejde pod 1000 ot/m a to je teplota jen něco kolem 25 stupnů nevíto co je špatně?
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Doporučuji pro tento board stáhnout nedávno updatované ovladače LAN a Audio - Realtek. Nejen z osobních zkušeností mohu potvrdit, že jisté problémy pod Vistami způsoboval právě ovladač na LAN, pád systému při serfování není nic příjemného. Osobní zkušenosti pod W_XP nemám.
Mac
Nováček
Nováček

Sklamany...

Příspěvek od Mac »

Zdar..

Teraz som si zakupil tuto dosku a nejako mam s nou problemy.

CPU: AMD X2 4850
MB: MA790X-DS4
VGA: Leadtek Winfast PX9600GT 512 DDR3
RAM: 2 x 1 GB Kingston HyperX 800MHz
PSU: 400W / Fortron SAGA - 400 P

Po nabehnuti do Win XP vyskoci hlaska, ze nejaky NVIDIA Sentinel detekoval, ze karta nema dostatocne napajanie a vykon karty bude znizeny. Ovladace su 175.16.

Zaujimave je, ze ked sa pozriem do biosu tak pri automatickom nastaveni pamati mi ich detekuje ako 667MHz , musim prepnut na manual a nastavit rucne 800 MHz. Bios mam F4.

Clovek sa tesi na novy stroj a ked to nahodi tak to nejde, normalne by som to rozkopal... ale je to v zaruke ... :o)

P.S ako zistim ci je vykon GK skutocne znizeny? Frekvencie sa mi zdaju v poriadku. Jadro 650MHz a pamate 1800...
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Mas spravne pripojeny pridavny napajeni ke grafice? Zkus 3Dmark06 a podle vysledku hned poznas jestli jede na plnej vykon. Jeden znamej mel podobnej problem a vysledek 1000 bodu v 3Dmarku06 byl vserikajici... zapomel zapojit 6pin napajeni na karte :roll:
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
lojsa
Nováček
Nováček

Příspěvek od lojsa »

Tuto desku jsem bezproblémů provozoval s X2 5000+BE @3.3 (bios F4 final), nedávno jsem tam dal X4 9850 BE a když jsem chtěl PC najet tak vždy pouze přes reset biosu. Dal jsem tam starší bios F3 a není problém, jedu na 2.9 GHz na násobič 14,5 napětí zvýšené o 0.050 V a pohoda (teda mohlo by to méně topit, ale výkon je parádní), takže doporučuji prozkoušet starší biosy.
Mac
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mac »

Baneshee píše:Mas spravne pripojeny pridavny napajeni ke grafice? Zkus 3Dmark06 a podle vysledku hned poznas jestli jede na plnej vykon. Jeden znamej mel podobnej problem a vysledek 1000 bodu v 3Dmarku06 byl vserikajici... zapomel zapojit 6pin napajeni na karte :roll:
Vsetky kable som prekontroloval 4x a vsetko potrebne mam zapojene, dokonca som pre istotu zapojil aj pridavne napajanie na doske, ktore sa zapaja pri SLI/Crossfire . A pustil som 3DMark06 ... 941 bodov.... uz mi ostavaju len oci pre plac. Jedine, ten zdroj bol fakt vadny... Musim nejako otestovat napätie ktore skutocne doska dostava. V biose som to nikde nenasiel, skusim motherboard monitor. Alebo je karta na hovno...
xJirikx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xJirikx »

Zdravím, mám dotaz: Desku jsem zapojil spolu s 5000+BE a 8800GT, zkusil to přes násobič nahnat na 3,2 GHz, šlo to úplně v pohodě a bez problému. Jedu s tím takhle už od dubna, ale teď jsem narazil na problém: Přední panel na sluchátka, micro a USB je nějakej divnej. USB jede v pohodě, ale když zapojím sluchátka i micro, tak se oba "ztratěj". Pokud zapojím jen micro, normálně se to detekuje a funguje spolu s bedničkama ok. Akorát to hází ostatním echo :( Neví někdo co s tím. Zkusil jsem to nastavit podle manuálu a nic :(
EDIT: panel bez problémů fungoval na předchozí desce ASUS A8N-E dva roky bez nejmenšího problému.
Mac
Nováček
Nováček

Re:

Příspěvek od Mac »

Mac píše:
Baneshee píše:Mas spravne pripojeny pridavny napajeni ke grafice? Zkus 3Dmark06 a podle vysledku hned poznas jestli jede na plnej vykon. Jeden znamej mel podobnej problem a vysledek 1000 bodu v 3Dmarku06 byl vserikajici... zapomel zapojit 6pin napajeni na karte :roll:
Vsetky kable som prekontroloval 4x a vsetko potrebne mam zapojene, dokonca som pre istotu zapojil aj pridavne napajanie na doske, ktore sa zapaja pri SLI/Crossfire . A pustil som 3DMark06 ... 941 bodov.... uz mi ostavaju len oci pre plac. Jedine, ten zdroj bol fakt vadny... Musim nejako otestovat napätie ktore skutocne doska dostava. V biose som to nikde nenasiel, skusim motherboard monitor. Alebo je karta na hovno...
Takze bola to chyba grafickej karty, mam novu a ta funguje 100%.
EasyM@n
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Gigabyte MA790X-DS4 (AM2+, 790X) - zkusenosti?

Příspěvek od EasyM@n »

Zdravim v tomhle vlákně 8)
chtěl bych se zeptat jaké máte zkušenosti s touhle konkrétní deskou, zajímá mě hlavně stabilita a problémovost a vaše spokojenost. Chtěl jsem si ji koupil ale v obchodě (nejmenovaný osvědčený, kamenný PC shop s dlouholetou praxí a nezávislým prodavačem) mi tuhle desku rozmluvili stejně jako celou serii od Gigabyte s čipsetem AMD7**. Prý je to velmi problémová řada, která se vůbec nepovedla a každá druhá deska jde na reklamaci... (BTW vzal jsem tedy na doporučení prodavače Asus M3A) ale stejně se mi to nějak nezdá. Přesně tuhle desku MA790X-DS4 jsem na někdy jaře osazoval do PC známým a zatím šlape no-problemo. Tak jaké jsou vaše názory a zkušenosti??
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

To je peknej nesmysl, obecne mi prijdou vsechny modely od GB s AMD7xx velmi povedeny. Reklamovatelnost je z mych zkusenosti minimalni (PC shop). Zatimco M3A jsem zkusil jednu kdyz prisla na trh (PC zakaznika), byla hned vadna (haluzilo teplotni cidlo), tak se vymenila za DS4 a pohoda. Jediny problemy se stabilitou byly maximalne s beta BIOSema. Ja ji mam asi 2 mesice a nemuzu si ji vynachvalit, cipset vubec netopi, ovladace v pohode, kompatibilita se vsim co jsem do ni strcil (velka zmena oproti nForce4 co jsem mel predtim). Za ty penize nejlepsi deska pro AMD na trhu
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
EasyM@n
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EasyM@n »

Zajímavý, mě ten prodavač říkal, že prodali nějak dvě tyhle desky po sobě a jedna odešla po dni provozu, druhá nenajela vůbec a to byla nová přímo vytažená z krabice. Tak ji vyměnili za Asus a prý pohoda. Vím že v GB podinku se všechny desky před expedicí testují, aby se předešlo podobným nepříjemnostem. Tak uvidím co z toho bude, ten Asus má podle mě horší osazení součástek (nezapouzdřené cívky, elektrolyty kondíky, mírně horší výbava). Kdyby to bylo do mojeho PC tak bych si bral jedině GB 8-) jenže je to do kámošova herního PC, který prostě musí fungovat hned od prvního startu, tak sem něchtěl riskovat žádné 30denní reklamace...
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Delej jak myslis. Me prijde zkusenost na zaklade dvou kusu usmevna. Ja sam jsem stavel nekolik PC s touhle deskou + dalsich nekolik se jich prodalo volne a nevim o reklamaci na jedinou z nich. M3A je totalni low-end, to bych srovnal maximalne s GB 770-S3. Tahle deska je o tridu vys, i kdyz se cenove dostala uz hodne nizko.
Smeli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Smeli »

Vím, že tahle deska má celkem problémy s 88GT, respektive, grafika na ní odmítá někdy jet, vždycky to vyřešili reklamace karet. Jinak rock stable 8)
Obrázek
Lukmas
Nováček
Nováček

Příspěvek od Lukmas »

Ahoj mam tuto desku a prave jsem tam nahodil ac freezer 64pro a k memu nemilemu zjisteni jsem tu nekde cetl ce se ramecek muze po case ulomit? tak me zajima co je na tom pravdy :cry:
Hujeros
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hujeros »

Mam docela zajimavej problem, kdykoliv zmenim v BIOSu nastaveni casovani pameti z Auto na Manual a zmenin treba jen jednu polozku casovani tak uz nenabootuju.Pokazdy po POSTu na me vyskoci hlaska neco v tom smyslu " . . . reserve BIOS checksum error " a porad dokola to restartuje. Zresetuju BIOS,nastavim vsechno jak bylo predtim jen casovani pameti dam na Auto a pak vse jede bez problemu. BIOS mam zatim posledni co se da stahnout tj. F5C. S predchozima sem to netestoval. Jinak sem s tou deskou naprosto spokojenej, jen to casovani bych si chtel nastavit lepsi :oops:

pozde ,ale prece // 2 Lukmas : zadnej zub se ti nevylomi, to je jen jedna z prezivajicich fam o Freezeru. Jednou se nekomu ulomil ramecek na desce od MSI a uz je z toho celkovej problem u Freezera a sc.AM2. Sam pouzivam Freezera a to jeste rev.1 na deskach se sc. AM2 uz pres 1 a 1/2 roku ,obcas sem ho i sundaval pri vymenach CPU a zadnej problem - desky to byly vzdy od GB.
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
aliencz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aliencz »

Lukmas píše:Ahoj mam tuto desku a prave jsem tam nahodil ac freezer 64pro a k memu nemilemu zjisteni jsem tu nekde cetl ce se ramecek muze po case ulomit? tak me zajima co je na tom pravdy :cry:
Mám ho tam už půl roku a žádnej problém jsem nezaznamenal ...
Baneshee
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Baneshee »

Hujeros: F5C je beta BIOS, tak se nediv ze obsahuje chyby. Ja pouzivam F4 a problemy co popisujes jsem nikdy nepozoroval. Zkus taky F4ku a uvidis.

A co se tyce Freezera a ulamovani zoubku na AM2, tak to blbost urcite neni. Na deskach Gigabyte jsem s nim taky nikdy problem nemel, ale na nekterych Asusech se pri zajistovani musi zabrat jako prase a nedivim se ze to nekomu obcas ulomi.
Hujeros
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hujeros »

Baneshee píše:Hujeros: F5C je beta BIOS, tak se nediv ze obsahuje chyby. Ja pouzivam F4 a problemy co popisujes jsem nikdy nepozoroval. Zkus taky F4ku a uvidis.
tak s F4 to samy , proste nemuzu nastavit jiny casovani nez Auto, pak se vzdycky zacikluje. Jeste to vyzkousim nastavit rucne ale bez OC CPU a RAM. Mozna bude problem tam.
CPU:RYZEN 5 1600AF +SPC Spartan 3 LT @3,90GHz(1,38V);MB:B450 AORUS M rev1.0;DDR4:CRUCIAL Ballistix Sport 8GB 2666MHz @3200 CL16(1,35V);
VGA:GigaByte RX6600 XT 8GB
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“