Divně zapisující HDD WD
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- ravie
- Začátečník

Divně zapisující HDD WD
Zdravím kolegy,
obvykle si poradím sám, ale tohle chce konzultaci. Mám následující problém:
Koupil jsem včera HDD WD640GB SATA. Vyzkoušel jsem různé možnosti i operační systémy, ale disk se chová zvláštně. I když jsou drivery v pořádku, na kanále svítí UDMA-5 režim, tak disk čte slušně - cca 30-70 MBps - ale při zápisu se značně zasekává* a je slyšet pravidelné cvakání.
Vyzkoušel jsem Win XP i Visty, různé SATA porty, kabely, napájení - nic nepomohlo.
Mám to chápat tak, že ten disk krátce po narození umírá? Nikde jsem s ním nepraštil, položenej je rovně, chovám se k němu zdvořile.
Tenhle problém jsem ještě nepotkal, budu vděčný za názory. Mám každopádně v úmyslu ho reklamovat.
* Což znamená, že přenosová rychlost klesne po 5 sekundách z 50 na 0, po dalších 20 vteřinách se rozběhne - ale už jen 5MBps - a zasekává se tak každých X vteřin, a to tak důkladně, že na PC se v momentech záseků nedá vůbec nic dělat.
obvykle si poradím sám, ale tohle chce konzultaci. Mám následující problém:
Koupil jsem včera HDD WD640GB SATA. Vyzkoušel jsem různé možnosti i operační systémy, ale disk se chová zvláštně. I když jsou drivery v pořádku, na kanále svítí UDMA-5 režim, tak disk čte slušně - cca 30-70 MBps - ale při zápisu se značně zasekává* a je slyšet pravidelné cvakání.
Vyzkoušel jsem Win XP i Visty, různé SATA porty, kabely, napájení - nic nepomohlo.
Mám to chápat tak, že ten disk krátce po narození umírá? Nikde jsem s ním nepraštil, položenej je rovně, chovám se k němu zdvořile.
Tenhle problém jsem ještě nepotkal, budu vděčný za názory. Mám každopádně v úmyslu ho reklamovat.
* Což znamená, že přenosová rychlost klesne po 5 sekundách z 50 na 0, po dalších 20 vteřinách se rozběhne - ale už jen 5MBps - a zasekává se tak každých X vteřin, a to tak důkladně, že na PC se v momentech záseků nedá vůbec nic dělat.
i5, 8GB RAM, R7 270. A super bedna - 3R systems R700, plus nějaká ta Noctua 
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Re: Divně zapisující HDD WD
Jenom se zeptam...
Jestli jedeš pod AHCI, tak poslední Intel Matrix nainstalován je ? Případně jak vypadá SMART?
Jestli jedeš pod AHCI, tak poslední Intel Matrix nainstalován je ? Případně jak vypadá SMART?
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- ravie
- Začátečník

AHCI jsem zkusil taky, chová se to stejně. Intel Matrix mi nic neříká, mám aktuální drivery od Gigabytu, a jiné disky mi pod AHCI fungují bez problémů. Stejně jako na klasickém SATA.
SMART je bez problémů
SMART je bez problémů
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Pokud jedeš pod AHCI tak je Intel Matrix vicemene nutnost ...
Pro XP ho najdeš tady
http://downloadcenter.intel.com/filter_ ... bmit=Go%21
Pro Vistu případně dohledej. Bez něj to dělávalo i jiny problemy (fyzicky vypnutí disku při restartu a podobny nemilosti).
Samozřejmě je tu pořád možnost, že je nekterej HW vadnej, ale bez vyzkoušení SW řešení bych s verdiktem počkal. Jet bez matrix ovladače pod AHCI je jako jet grafiku jen s ovladačem co je ve Win.
Pro XP ho najdeš tady
http://downloadcenter.intel.com/filter_ ... bmit=Go%21
Pro Vistu případně dohledej. Bez něj to dělávalo i jiny problemy (fyzicky vypnutí disku při restartu a podobny nemilosti).
Samozřejmě je tu pořád možnost, že je nekterej HW vadnej, ale bez vyzkoušení SW řešení bych s verdiktem počkal. Jet bez matrix ovladače pod AHCI je jako jet grafiku jen s ovladačem co je ve Win.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ravie
- Začátečník

OK, díky moc. Na druhou stranu, pokud disk funguje špatně v systému a na kabelech, kde jiné disky jedou dobře, a to nejen pod AHCI, tak to problém asi nevyřeší, tudíž bych hádal, že disk je stejně vadný...
Díky
Ravie
Díky
Ravie
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Jj, pokud na jinym PC (jinej zroj a mobo - kde jindy neni problem) jede tenhle disk stejne. Tak to vypadá proste na zmetek. Vyzkoušej a uvidíš. Pak sem hod vysledek.ravie píše:OK, díky moc. Na druhou stranu, pokud disk funguje špatně v systému a na kabelech, kde jiné disky jedou dobře, a to nejen pod AHCI, tak to problém asi nevyřeší, tudíž bych hádal, že disk je stejně vadný...
Díky
Ravie
EDIT: Ted koukam, ze mrtvej disk resis i v threadu vedle .. Neumrel ti na stejnym PC? To uz by byla dost velká nahoda a začal bych uvažovat o vymene zdroje, pokud to ma na svedomí.
- ravie
- Začátečník

Ne, ten Samsung umřel jinde. Zdroj je OK, jenom by nemusel slabě pískat (Seasonic), ale to je asi nekompatibilita (reklamovanej, závada se neprojevila).
Výsledek hodím, jenom zatím nevím, kde to vyzkoušet.
Výsledek hodím, jenom zatím nevím, kde to vyzkoušet.
- ravie
- Začátečník

Tak na jiným stroji ten disk jede bez problému.
Takže mi zůstane disk, kterej se mi seká při zápisu, a nemůžu ho reklamovat, protože na jiným stroji problém nedělá.
Z toho asi není jiná cesta, než ho prodat :-/, co?

Takže mi zůstane disk, kterej se mi seká při zápisu, a nemůžu ho reklamovat, protože na jiným stroji problém nedělá.
Z toho asi není jiná cesta, než ho prodat :-/, co?
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
S jakou že deskou se tyhle problemy projevujou ?
Začal bych klasicky - novej bios, čistej system, AHCI, vsechny (!) ovladače - včetne intel matrix
Začal bych klasicky - novej bios, čistej system, AHCI, vsechny (!) ovladače - včetne intel matrix
- ravie
- Začátečník

Gigabyte GA P35-DS3...No asi to budu muset udělat, chtěl jsem se tomu vyhnout, protože to je několik dní práce :-/; no ale když jsem včera zkoušel na ten disk instalovat Visty, tak to bylo pomalý jak ***** a nepomohly ani ty ovladače. Fakt je, že Matrix jsem nezkoušel, zkusím a dám vědět. Uvidíme.
Díky!
Ravie
Díky!
Ravie
- ravie
- Začátečník

Tak jsem na ten disk nainstaloval čisté XP a ovladače.
Matrix driver mi nešel - psalo to, že stroj nesplňuje požadavky, ale v readme nebylo nic, co bych neměl
Disk chodí v PIO režimu
.
Stále se zasekává a když se sekne, hlavičky vydávají pravidelný zvuk - jako by kmitaly sem-tam na jednom místě.
V jiném PC chodí bez problému. Kde může být problém?
Matrix driver mi nešel - psalo to, že stroj nesplňuje požadavky, ale v readme nebylo nic, co bych neměl
Disk chodí v PIO režimu
Stále se zasekává a když se sekne, hlavičky vydávají pravidelný zvuk - jako by kmitaly sem-tam na jednom místě.
V jiném PC chodí bez problému. Kde může být problém?
- Caderom
- Začátečník

Zkus nejnověší BIOS, jestli nemáš.
// Co se to v poslední době děje, Asus desky ničí disky F1 od Samsungu a Gigabyte zase dělá problémy s WD.
// Co se to v poslední době děje, Asus desky ničí disky F1 od Samsungu a Gigabyte zase dělá problémy s WD.
- ravie
- Začátečník

Zkusím...mám F6, mají už F13....sice pochybuju, že to pomůže, ale nemám co ztratit
Díky za radu!
Ravie.
Ravie.
- ravie
- Začátečník

Zkusil jsem BIOS. Nic.
Zkusil jsem WS support. Chyba je prý jinde (když funguje v jiném PC).
Zkusil jsem Gigabyte support. Chyba je prý jinde (když jiné disky jedou v PC dobře).
Zkusil jsem prodejce (Mironet) - s popisem závady. Ti pro jistotu ani neodpověděli.
Ravie.
Zkusil jsem WS support. Chyba je prý jinde (když funguje v jiném PC).
Zkusil jsem Gigabyte support. Chyba je prý jinde (když jiné disky jedou v PC dobře).
Zkusil jsem prodejce (Mironet) - s popisem závady. Ti pro jistotu ani neodpověděli.
Ravie.
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Pokud by ti nešel nainstalovat intel matrix, tak nejedeš pod AHCI. Maš to spravne zaply v biosu a dodaval si intel F6 ovladače z diskety při instalaci systemu ? (bavíme se o Win XP)
Jinak co tak googlim, tak s podobnym problémem nejsi sám.
Já mel za to, že AHCI jede jen na ICH9R a nikoliv na ICH9, kterej máš na desce.
EDIT: A co čtu, tak oficialne dle intelu ICH9 AHCI neumí, nepodporují to v driveru. Na netu jsou nejaky upraveny drivery, ale tomu bych osobne moc duvery nedaval.
Metoda jak zprovoznit AHCI pod ICH9 se dá vygooglit, ale je to neoficialní postup, "at your own risk". Intel jako takovej ti drivery nedodá.
Takže nezbejvá než to jet pod klasickým IDE - pokud máš poslední BIOS a poslední klasický chipset ovladače od Intelu, tak nevim co víc zkoušet
Jinak co tak googlim, tak s podobnym problémem nejsi sám.
Já mel za to, že AHCI jede jen na ICH9R a nikoliv na ICH9, kterej máš na desce.
EDIT: A co čtu, tak oficialne dle intelu ICH9 AHCI neumí, nepodporují to v driveru. Na netu jsou nejaky upraveny drivery, ale tomu bych osobne moc duvery nedaval.
Metoda jak zprovoznit AHCI pod ICH9 se dá vygooglit, ale je to neoficialní postup, "at your own risk". Intel jako takovej ti drivery nedodá.
Takže nezbejvá než to jet pod klasickým IDE - pokud máš poslední BIOS a poslední klasický chipset ovladače od Intelu, tak nevim co víc zkoušet
- ravie
- Začátečník

No, to je ten problém. I když jedu pod klasickým SATA, tak se to chová stejně. Pod AHCI tedy
taky
.
Takže maximálně můžu vyzkoušet ještě na jiným stroji - se stejnou deskou. Pokud bude problém taky, je to nekompatibilita, pokud ne, tak mám někde sek nebo vadu.
Díky moc!
taky
Takže maximálně můžu vyzkoušet ještě na jiným stroji - se stejnou deskou. Pokud bude problém taky, je to nekompatibilita, pokud ne, tak mám někde sek nebo vadu.
Díky moc!
- Sentenced
- Čestný člen

- Kontaktovat uživatele:
Jj, pokud si daval čistej system (aby se vyloučila jakakoliv bota, co mohla jinak vzniknout), máš tam poslední bios a intel chipset ovladače a pořád to takhle zlobí, tak to zkus v jiny desce a máš jasno.
Osobne jsem řešil nedávno problém u zákazníka - kdy na GB 965-DS4 a WD3200AAKS podobne zlobil přístup na disk, pokud nebyl OS nainstalovanej s AHCI. Tohle řešení ale u tebe použít nejde, prave z důvodu nepodpory v SB(ICH9).
Sám jsem zvedav jak tohle dopadne
Osobne jsem řešil nedávno problém u zákazníka - kdy na GB 965-DS4 a WD3200AAKS podobne zlobil přístup na disk, pokud nebyl OS nainstalovanej s AHCI. Tohle řešení ale u tebe použít nejde, prave z důvodu nepodpory v SB(ICH9).
Sám jsem zvedav jak tohle dopadne
- ravie
- Začátečník

Tak jsem zkusil u jiného člověka ve stejné desce (!) a jelo to v pohodě (?). Tak jsem ho prodal...
.
Díky za spolupráci, doufám, že až si koupím toho Samsunga, nebudu ji potřebovat znovu
Ravie.
Díky za spolupráci, doufám, že až si koupím toho Samsunga, nebudu ji potřebovat znovu
Ravie.