Umřel Samsung 750GB SATA

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
ravie
Začátečník
Začátečník

Umřel Samsung 750GB SATA

Příspěvek od ravie »

Zdravím kolegy,
před týdnem se mi stalo, že můj výše uvedený HDD se přestal po jednom zapojení točit - vůbec nereaguje, systém ho samozřejmě nenajde...obávám se, že když ho vyreklamuju, tak buď přijdu o ty data, nebo se ty data (soukromá a pracovní) můžou dostat kdovíkam.
Firma zabývající se záchranou dat zase chce celkem dost peněz, ten disk byl naštěstí záložní a není tam toho moc, co bych neměl jinde. Ale přece jenom, nenapadá někoho způsob, jak z toho ven? Disk nemá žádné zjevné poškození, předpokládám, že odešla elektronika - jenže sehnat stejnou mi nepřipadá reálné :/.
Tak jako tak, koupil jsem místo něj náhradu - a ta je v dalším příspěvku :(
Dík moc :)
Ravie.
i5, 8GB RAM, R7 270. A super bedna - 3R systems R700, plus nějaká ta Noctua :)
AiX
Začátečník
Začátečník

Re: Umřel Samsung 750GB SATA

Příspěvek od AiX »

Ja jsi myslim že když je disk vadny, tak ho pošlou k vyrobci a ten ho pak vyhodí, nebudeš první kdo jim tam zanesl HDD takže nebudou celí žhaví měnit elektriku a divat se ti na data
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Když myslíš že je jen vadná elektronika, tak jsi měl koupit zase stejnej model a zkusit přešroubovat elektroniku - není to tak složitý.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
ravie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ravie »

Nojo...nechci riskovat, že bych pak přišel o oba - tohle jsem nikdy nedělal :)
i5, 8GB RAM, R7 270. A super bedna - 3R systems R700, plus nějaká ta Noctua :)
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

No tak si to holt budeš muset zvážit, zda ti ta data stojí za to riziko.
Popravdě řečeno, nevím, jak zespodu vypadá, protože ho mám namontovaný ve skříňce... ale nemělo by to být nic obtížného (natožpak pro "zlaté české ručičky", že?).

Jinak, mám za to, že výrobci takové disky nevyhazují - jsou to totiž příliš drahé věci pro vyhazování. Prostě provedou diagnostiku toho disku, což má pro ně význam už jenom z toho důvodu, že jim to pomáhá odhalovat slabiny v spolehlivosti a následně může posloužit při další úpravě výrobních technologií a postupů.

Pokud zjistí, že je vadná řídící nebo komunikační čast toho disku (elektronika), tak ji prostě vymění, disk opět naformátují, otestují jeho spolehlivost... a může klidně někomu sloužit dál.

Na tvém místě bych se ho pokusil vzkřísit, resuscitovat, už jenom pro tu srandu... Přinejhorším budeš chudší o 1 disk, ale bohatší o 1 zkušenost.
Stejně je to mnohem lepší volba, než to rovnou předat kapitalistům, kteří se z tvého neštěstí budou snažit vytřískat co nejvíc.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“