Notebook na filmy a práci do dvaceti

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
Lister
Začátečník
Začátečník

Notebook na filmy a práci do dvaceti

Příspěvek od Lister »

Dopředu se přiznám, že v oblasi notebooků se absolutně neoreintuji, nevím co je výhodné, jestli je lepší Intel nebo AMD....ale chtěl bych si jeden pořídit takže:

Jaký je váš rozpočet?
asi tak do 20 tis, ale pokud budou moje požadavky vzhledem k ceně přemrštěné klidně připlatím

Jakou velikost notebooku preferujete?
o velikost moc nejde, chci co největší displej a tím pádem asi musím akceptovat větší rozměry, ale nechci zase nic přehnaně těžkého.

Preferujete nějaké značky?
absolutně ne

Co budete na notebooku nejčastěji dělat?
běžná práce, internet, ale také dost často se chci dívat na filmy - absolutní podmínka je aby zvládal bez potíží video 720p - ale to snad nebude problém u žádného nového stroje.

Budete ho nosit stále s sebou nebo nechávat doma na stole?
bude to záložní kompík domů a cca 1-2x týdně ho budu přenášet do práce

Chcete na něm hrát hry? A pokud ano tak jaké?
Asi ano, většinou starší věci a né moc náročně, na opravdové hraním mám hlavní počítač.

Jak dlouhou výdrž na baterie požadujete?
Samozrejmě co největší, pokud reálně vydrží 3 hodiny tak budu spokojený

Jaký operační systém (Windows Vista, XP, Linux, FreeDOS, bez OS)?
Buď Vistu nebo nic (mám jednu záložní licenci XP)

Displej
chtěl bych větší diplej, díval jsem se, že 17 bude asi jasná volba, 16 je málo a 18 jsou drahé. Byl bych rád kdyby byl diplej co nejkalitnější, pokud možno ne TN a ne lesklý displej - mně se s lesklým špatně dělá, ale třeba mě přesvědčíte že výhod je více než nevýhod.

Preferujete širokoúhlý nebo klasický poměr stran?
u velkých úhlopříček (nad 24 preferuji jasně WS) u menších raději klasiku 4:3, ale tedy asi bude jedná možnost WXGA rozlišení 1440x900

Komponenty
Jakou značku a typ procesoru preferujete?
je mi to jedno

Jak velká má být operační paměť?
asi 2GB, to myslím bude stačit

Jakou značku a typ grafické karty preferujete?
preferuji poměr výkon/cena nad značkou

Jak velký má být pevný disk?
nevím co bude za ty peníze reálně, ale 250GB bych považoval za minimum, raději 320GB

Potřebujete optickou mechaniku? A pokud ano tak jakou?
DVD RW

Vyžadujete nadstandardní funkce zabezpečení (TPM čip, čtečku otisků prstů)?
ani ne.

Máte nějaké speciální požadavky?
Klávesnice s klasickým rozložením - tedy se samostatnou numerickou částí.
WiFi - ale to snad umí všechny ne :-)
Dále by mě zajímalo, zda existuje něco jako přídavné repráky které by dokázali hrát trošku lépe než integrované reproduktory.
Jelikož bude taky občas sloužit jako náhrada HTPC (které je už asi tak 2 roky pouze v plánu a taky tak ještě dlouho bude), tak by se hodila i nějaká jednoduchá možnost propojení s plochou TV - digitální výstup nebo HDMI. Teď mě ještě napadá - jak je to s podporou přenosu zvuku přes HDMI u notebooků, tak jako to mají některé ATIny - já vím že si dost vymýšlím :-D

Díky za každy tip a připomínku.
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Notebook na filmy a práci do dvaceti

Příspěvek od Don Martinez »

17" notebook s matným displejem za 20k pravděpodobně neseženeš, to má snad akorát HP Compaq 8710 a ten je cenou opravdu někde jinde, stejně tak zapomeň na jinou technologii než TN. Rozlišení bude WXGA+ + (tj 1440 na 900 a větší). Osobně si myslím, že bude nejjednodušší přihodit 700 na Toshibu Satellie P300, popř. pokud seženeš starší P200 nebo P200D, i když ty budou mít problém s výdrží (málo 17" laptopů se přes ty 3 hodiny na baterky přenese s nějakou větší rezervou, pokud vůbec), jinak slušné by mohly být ještě 17" Acery TravelMate, bohužel nemají povětšinou HDMI...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Lister
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lister »

Don Martinez píše:stejně tak zapomeň na jinou technologii než TN
zcela obecně - dělají se vůbec notebooky s kvalitnější matricí (myslím tím i jiné úhlopříčky). Já moc TN nemusím a jsem zvyklý na svoji A-MVA, ale asi budu muset z požadavků slevit :-)
CPU E8200 + AC Cooling Freezer 7 pro, MTB MB GIGABYTE EP35-DS3 rev 2,1, RAM ADATA 2x1GG 800MHz CL5, GK ATI Sapphire HD 3850 512MB Ultimate - pasivně chlazená, HD WD CAVIAR 3200AAKS, DVD Samsung SH-S203P, Zdroj Seasonic 400W SS-400ET OEM, Case Cooler Master Elite 333
Monitor 24 LCD - Benq FP241W
Wolant Logitech WingMan FF, gamepad Executioner. Windows XP professional SP2
Don Martinez
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don Martinez »

Mám pocit, že se dělaly nějaký ThinkPady - T42 blahý paměti, myslím, dneska ale i jejich nástupníci (T61) mají podle mýho TNka, akorát podvícený LEDkama, takže to vypadá líp...
Chystané recenze: Acer TravelMate TimeLine 8371 - více viz položka www v mém profilu... Brutální D.M.
Chcete si koupit notebook? Vyzkoušejte náš opravdu cool nový dotazník
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“