Úprava Biosu 4850 - Snížení spotřeby v Idlle

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Re: Úprava Biosu 4850 - Snížení spotřeby v Idlle

Příspěvek od Behemot »

Osobně používám na BIOSy CBABE, ale naposled ještě neuměl uložit BIOS pro RV770. Funguje vám RBE v pořádku ? Mi to vždycky po uložení a načtení BIOSu znovu místo frekvenci ukázalo všude pomlčky, tak nevím, jestli by mi karta nechcípla, kdybych ji flashnul :?
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Proc resit neco,co je davno vyreseno,to jest 160MHz v 2D s 1,046V.Cekate jeste mensi spotrebu?Flashnete si bios od MSI,nebo Powercolor apod.Na GB ten od MSI funguje bezproblemove,nevim proc se strourat zbytecne s vlastnim biosem.
Mac...
norinco
Nováček
Nováček

Příspěvek od norinco »

Ahoj, mám atinu 4850 od Gainvarda. Mám na ní stále chladič z výroby. Upravil jsem v RBE bios na 160/500 a napájení 1. Chtěl jsem změnit i otáčky větráku, ale nezobrazily se mi tam ty kolonky. Bios od Gainvarda to tedy asi neumožňuje. Vše funguje OK, teplota je cca 72 oproti 80.

Jen pro zajímavost, na původní napětí a při 160/500 byla teplota 70. Je možný, že by to kvůli snížení napětí bralo více ampér a tím se to více hřálo?
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

godlike píše:Proc resit neco,co je davno vyreseno,to jest 160MHz v 2D s 1,046V.Cekate jeste mensi spotrebu?Flashnete si bios od MSI,nebo Powercolor apod.Na GB ten od MSI funguje bezproblemove,nevim proc se strourat zbytecne s vlastnim biosem.
ADD//norinco: poradil bych ti CBABE, ale zdá se pořád nemá podporu HD 4xx0...
Jinak s tou teplotou to IMHO bude tak, že se ti oproti původnímu napětí spíš o málo zvýšila...ono to má určité hodnoty a když něco jen tak nastavíš, tak ve skutečnosti se použije nejbližší pevná hodnota. Takže místo 1 V se nastaví např. 1,010 V a předtím tam bylo třeba 0,980 a nastavilo se 0,990. Je to jen příklad, přesné hodnoty pro tuhle kartu neznám, ale u HD 3870 to takhle bylo...hodnoty jsem tenkrát vyčetl na nějakém fóru...

//edit Don: Promaz nesmyslu vyvolavajici flame
Naposledy upravil(a) Behemot dne pát 8. srp 2008, 01:06, celkem upraveno 1 x.
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

Behemot píše:...
jelikoz se zde resi snizeni spotreby v idle tak logicky jde o snizeni napeti a frekvenci. sve narazky na ostatni si nech priste radeji pro sebe.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

Mel bych takovy dotazek, moc se mi nechce flashovat a tak by me zajimalo jak to je s tovarnim nastavenim BIOSU v 2D u ruznych vyrobcu 4850ky. Cosik jsem cetl ze MSI nebo powercolor by mely mit snizene takty, jak to tedy je ?
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

co vim tak "vsechny" 4850 jedou ve 2D tusim na 500Mhz ne?
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

To se prave snazim zjistit jestli tomu tak je u vsech. A pokud ne tak se nam jeste otevira jedna cesta a to taktovani a zmena voltaze pres ATItool - neni boha aby to nezprovoznili do mesice ...
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Ja vlastne nechapu,proc nekolik vyrobcu v tichosti vyda biosy s upravenou voltazi a takty.97% beznych lidi si ani nevsimne a neresi,jestli se grafika podtaktovava nebo ne.Cili pokud takove biosy vyjdou,ma to se resit oficialni cestou a to tak,ze vsichni majitele 4850 maji dostat dopis(mail) od prodejce aby se dostavili na bezplatne preflashovani.Plus posypani si hlavy popelem ze strany AMD,ze to jaksi nezvladli.Aby clovek patral a dozvedel se nahodou od treti osoby,ze jsou nejaky novy biosy a sam si ho flashoval bios,to se me fakt nelibi.I kdyz jsem to taky resil sam.Ale to je prave tim,ze asi patrim k tem 3% zkusenejsich.
Mac...
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

To ze odmitam flashovat neznamena ze to nejsem schopen udelat. Parkrat uz jsem flashoval, ale za ty nervy uz mi to nestoji. Precijen uz jsem starsi clovek :lol: A souhlasim plne s tim co pises, napr. u mobilu je to zcela bezna vec ze jak vyjde novy firmware ze ti ho bezplatne prehrajou. Co me ale vice zarazi je to, ze se o problemu vi, ale ze by vysli nejake nove revize uz s upravenym biosem to ne :( Coz je celkem skoda, karta je to vymazlena a bios a chlazeni je jeji achilova pata
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

godlike píše:Ja vlastne nechapu,proc nekolik vyrobcu v tichosti vyda biosy s upravenou voltazi a takty ...
Pokud si dobre vybavuju, tak jsem cetl ze upravenou voltaz a takty ve 2D by mely resit ovladace 8.8. Nekterym vyrobcum se asi nechtelo cekat a proto to resi vlastnim biosem. Muj nazor je (po koupi 3850 hned jak vysla), ze nema cenu kupovat novou komponentu hned po vydani, ale dokud se nevychytaji drobne chybky v ovladacich atd. Ja osobne si koupim 4850 az na ni bude ATT.
norinco
Nováček
Nováček

Příspěvek od norinco »

Tak jsem zkusil nahrát nový catalisty, abych vyzkoušel, zda třeba bude atina méně topit. Ale vše je jako při starém.

Jinak atinu provozuji na 160/500 a je to stabilní, už týden to testuji a žádný problém. Níže už mám docela bobky jít. Teplota ale klesne jen o 10C.

Taky chci zkusit sundat ten plast, co je okolo chladiče (musí se ale nejprve odmontovat celý chladič :-((( ) a zkusím na to nechat foukat 12tku ventilátor, zda to něco udělá.
subi_6
Nováček
Nováček

Příspěvek od subi_6 »

Vcera jsem provedl flash biosu u me HD4850 od PowerColor - snizeni taktu 160/500. Flash dopadl OK, ale.... Po flash se my ale v CCC stale objevila frekvence 500/1000. Provedl jsem reinstal CCC 8.7, a vse najelo v pohode na 160/500. Asi jeste dvakrat restart a stale OK. Pote jsem vypl/zapl PC a takty opet najely na 500/1000 a i po nekolika restartech tam nemohu dostat 160/500, pritom bios je tam opravdu novy 160/500. Nesetkal se s tim nekdo.
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“