Q6600 ze dne na den nelze přetaktovat :-(

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Drummer_CZ
Nováček
Nováček

Q6600 ze dne na den nelze přetaktovat :-(

Příspěvek od Drummer_CZ »

Ahoj všem,

bez problémů jsem měl přetaktovaný Intel Q6600 na 3.00 GHz při teplotách v burnu cca 70°C ( dle CPUZ ) - chlazeno vzduchem AC Freezer 7 Pro. Na novém HW cca 4 týdny ( před tím na starším boardu cca 2 měsíce bez problémů, bez pádů apod. ).
Jednoho dne jsem zapnul počítač ( nebyla provedena žádná změna HW, ani jsem nezasahoval do komponent ) a při stejném nastavení neprojde přes start BIOSu a vždy se vrátí do default nastavení. Voltáž 1,34 V ( testováno od default po 1,4 V ) , 9x 333 MHz ( testováno 7x400, 8x333 ) , EIST a spol. OFF, paměti na defaultním taktu 800 MHz 2,12 V 4-4-4-12 ( zkusil jsem i 1,8 V 5-5-5-18 + jiné paměti a výsledek stejný ). PCIE 100 MHz nebo default. Loadline calibration ON / OFF ( ani při jednom nenaběhne ). Grafiky jedou v defaultním nastavení.

Vím, že se to takhle těžko dá určit, kde může být problém. Nicméně je tu hodně OC profíků a třeba Vás napadne něco obecného, co jsem nezkusil a možná přehlédl. Konfigurace počítače je v podpisu.

EDIT : Zkusil jsem i nový BIOS ( k mé desce jsou zatím jen 2 - first release a cca týden nový )
Naposledy upravil(a) Drummer_CZ dne pon 21. črc 2008, 14:48, celkem upraveno 1 x.
Apple Mac Studio 2022, procesor M1 Ultra / 64GB / 20CPU / 48GPU / 1TB
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Q6600 ze dne na den nelze přetaktovat :-(

Příspěvek od busy »

skús iný bios. ale môže to byť hocičo takže ti neostáva nič iné ako experimentovať
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
AiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AiX »

Ja bych řek že je to deskou... takže jak řika busy zkus jiny bios, popř skus přidat napětí na chipsetu nebo třeba děličku, stahnout paměti pohraj si s tím :!:
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

Už se ti podařilo?
Pokud ne, jde i ti přetaktovat aspon třeba o 200MHz nebo vůbec? Zkuš třeba rovnou 400*8, napští dej 1,36v a vyzkoušej.
Třeba bude někde bug na desce ted při frekvenci 3000MHz a tomu odpovídajícímu FSB
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
Vart
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vart »

Jestli se to takto podelalo ze dne na den a bez nejakeho zjevneho duvodu (nejaka zmena biosu cehokoliv, vymena nejake komponenty apd.) tak je to velice pravdepodobne nejaka zavada, a kdyz se to tyka pretaktovani procesoru tak mi z toho vyplyva zavada bud na procesoru (to asi ne, kdyby mu neco bylo tak by spis uplne umrel), mb. nebo zdroj.. Jestli comp najede na defaultnim taktovani procesoru, tak zkus nejak poradne zatizit, pripadne i pretaktovat grafiky, kdyby byl problem se zdrojem tak by se to dalo takhle potvrdit. Nejpravdepodobnejsi asi je problem se zakladni deskou no. Kdyztak vyzkousej ten procesor taktovat v nejake jine sestave pokud mas moznost nebo naopak na tve sestave taktovat nejaky jiny procesor pokud mas k dispozici.. Jen tak pro ujisteni v cem je teda problem.
Jinak zkusit pohybat s kablikama, kontaktama, vycistit chladic procaku, sledovat jestli se toci vetraky..... experimentovat, modlit se, sledovat pocasi a divat se do hvezd...
CPU: Intel Q6600 rev.G0 @3600MHz(9*400), lapped+Collaboratory Liquid Pro+CM GeminII+Xilence fan 120mm MB: MSI Neo2 F(I)R RAM: 4x 1024MB 800MHz DDR2 GK: 9800GT 512MB DDR3 HDD: 2xSeagate 80GB SATA = RAID 0; Seagate 200GB SATA Zdroj: Fortron Epsilon 80plus 600W Monitor: Asus PW201 Další: Nec DVD-RW ND3520A; Nec floppy; 3x Case Fan
Drummer_CZ
Nováček
Nováček

Díky za Vaše příspěvky .. Docela jsem přesvědčen, že by to mohlo být zdrojem. Je to sice Xilence na 750W, ale před měsícem mi ten stejný odešel. Naštěstí to bylo výměnou kus za kus - a to mě nahlodalo se někde pozeptat co jsou to zač, ty Xilence. Protože většinou mám zkušenost, že zboží, které obchodník po cca 10ti měsících od zakoupení při reklamaci bez vyzkoušení ( jen na základě mé informace, že umřel ) obratem vymění kus za kus hovoří, že to bude pěkné šméčko. Bohužel jsem se dozvěděl, že Xilence je opravdu docela lowend s velkou úmrtností. Těch 750W i když s certifikátem 80+ ( papír snese všechno ) bude značně zadejchanejch s ohledem na mojí sestavu, která toho asi spapá dost. Tahle informace mě docela dostala, protože zdroj za téměř 3.000 Kč a šméčko, to je hukot ( platil jsem Watáž a ne kvalitu - teď už to vím ).

JInak v defaultu je procesor naprosto stabilní. Převod SD videa na Mpeg2, kdy všechna 4 jádra v Ediusu jednou na 70-80% po dobu cca 2 hodin - teplota okolo 60°C - pohoda.

Stejně je to jenom kvůli hrám ... I na střih HD videa je ten Q6600 v defaultu dostačující.
IMI
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od IMI »

Ja bcyh vyuzil topicu a hned bcyh se optal.

Mam taktez Q6600 a desku P5E .

Vsude v testech a navodech o pretakovani vidim ze maj v nasobici normalne 9x ja ho mam 6x.
Ale v biosu nemuzu nikde najit CPU multiplier nebo tak neco. Nikdy jsem nasobic nezvysoval.
Kde ho najdu a muzu zvysit ?

Dik
busy
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od busy »

to bude tým že máš nastavené niečo čo ti podtaktováva pomocou násobiča cpu pri nečinnosti. skús ho zaťažiť čo najviac a uvidíš že násobič už nebude 6
.........:::::::::: shit happens ::::::::::...........
IMI
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od IMI »

no jednou kdyz jsem na vypnul Crysis nebo tak neco, tak jsem na chvli na (Asus Suitu) zahled 2000 mhz, normalne mam 1600. Procesor uz jsem zatizil, zkousel jsem Hot CPU tester kdy vsechny jadra jeli 100% a zadny nasobic se nezvedl. x(
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

Když pustíš CPU-Z v klidu, nebo-li bez jakékoliv práce, co ukazuje za násobič a frekvenci? Když pak pustíš PRIME 95, co ukazuje potom? Pokud bude v idle = klidu násobič menší než 9 a v burnu=v zátěži 9, tak vypni v BIOSU EIST a C1E položky
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
IMI
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od IMI »

no C15 mam zakazanou porad. Tu druhou funkci EIST jsem nenasel ale nasel jsem tam TM funkci ( hned pod C1e. Kdyz jsem zakazal tu tak nasobic fungoval. Ale zase mi funguje klavesnice jen ve woknech tudiz pokavad chci do BIOSu nebo vybrat jiny system tak mam smulu ;p ...to musim resit vyndanim baterky, ketra je pod grafikou takze musim vyndat i grafiku. To je asi nejaky vedlejsi ucinek ne ?
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

Jaké přesně máš položky u C1E a tohoTM... napiš je sem :wink:
IMI
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od IMI »

No tedka jsem vyndal baterku, pak nastartoval. Zakazal zase dve stejne funkce, klavesnice funguje ale nasobic se zase nezveda x(. Asi jsem neco zapomnel zakzat/povolit.

No dela to v Advanced-CPU- a tam Vypnu C1E a TM. Jak myslis polozky ? Ty dalsi co tam jsou ? Du se podivat zkusit nejakou zakazat treba se to zase bude nasobit :D

/////

CPU Ratio settings [Auto]

Pak nasleduji ty dve ketre jsem zakazal. (C1E a TM)
Nasledujici jsou vsechny povolene.

Vanderpool Technology
Execute Disable Bit
Max CPUID Value Limit
Intel Speedstep Tech
izerS18
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od izerS18 »

IMI píše: No dela to v Advanced-CPU- a tam Vypnu C1E a TM. Jak myslis polozky ?Ty dalsi co tam jsou ?
Přesně tak, vše co máš v Advanced -CPU-

Execute Disable Bit
Max CPUID Value Limit
Intel Speedstep Tech

dej je disable.
Nebo už to jede?

CPU Ratio settings [Auto] dej na manual, nastav násobič 9.
IMI
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od IMI »

No tak nechal jsem tak jak to je ( ty dve disabled ) a nastavil na 9 a tedka je to standartne jede i bez zatizeni 9, takze diky ti. Pak jeste zkusim dat na auto a povypinat funkce aby mi to zase jelo podle vykonu.
AiX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od AiX »

Drummer_CZ píše:Díky za Vaše příspěvky .. Docela jsem přesvědčen, že by to mohlo být zdrojem. Je to sice Xilence na 750W, ale před měsícem mi ten stejný odešel. Naštěstí to bylo výměnou kus za kus - a to mě nahlodalo se někde pozeptat co jsou to zač, ty Xilence. Protože většinou mám zkušenost, že zboží, které obchodník po cca 10ti měsících od zakoupení při reklamaci bez vyzkoušení ( jen na základě mé informace, že umřel ) obratem vymění kus za kus hovoří, že to bude pěkné šméčko. Bohužel jsem se dozvěděl, že Xilence je opravdu docela lowend s velkou úmrtností. Těch 750W i když s certifikátem 80+ ( papír snese všechno ) bude značně zadejchanejch s ohledem na mojí sestavu, která toho asi spapá dost. Tahle informace mě docela dostala, protože zdroj za téměř 3.000 Kč a šméčko, to je hukot ( platil jsem Watáž a ne kvalitu - teď už to vím ).

JInak v defaultu je procesor naprosto stabilní. Převod SD videa na Mpeg2, kdy všechna 4 jádra v Ediusu jednou na 70-80% po dobu cca 2 hodin - teplota okolo 60°C - pohoda.

Stejně je to jenom kvůli hrám ... I na střih HD videa je ten Q6600 v defaultu dostačující.
Tohle zdrojem nebude! to bys ho normalně zapnul a pak by se to třeba na tom taktu vyplo PC, ale ten zdroj by měl vytahnout těch 750W ale ne moc kvalitně :)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Drummer_CZ píše:...
Samozřejmě nevím čím to je , ale když vidim desku Gigabajt X48, tak je mě jasný, kde bude z 90% problém ;-)
ada.m5
Nováček
Nováček

Příspěvek od ada.m5 »

To Drummer_cz: Přesně tohle se mi stalo taky, najednou nejde přetaktovat. Vždycky se vrátí sám na default. Teď jsem stáhnul novej BIOS a zase to funguje, ale já mám StrikerE
Intel Core i7 930 4.0GHz+Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev.2), ASUS Rampage II eXtreme, GIGABYTE GTX680 Ultra Durable 4GB, OCZ 3*2GB DDRIII Platinum 1600Mhz CL7, Corsair TX750W, WD Raptor 74GB SATA NCQ, WD Caviar Black 2TB, Thermaltake BigTower VH6000BWS Armor+2*Thermaltake Smart Case Fan Blue LED A2018 - Windows 7 Ultimate 64bit
Drummer_CZ
Nováček
Nováček

Highlander píše: Samozřejmě nevím čím to je , ale když vidim desku Gigabajt X48, tak je mě jasný, kde bude z 90% problém ;-)
Můžeš to prosím malinko rozvést, či případně odkázat na nějaké webovky, kde o mé desce naleznu její případné neduhy, či problémy s ní ?? Tvá odpověď mi bohužel nic nového neřekla

Vždy jsem měl desky od Asus, ale bohužel i do těch high-end desek začal Asus cpát VIA FireWire řadiče, což je hrůza a děs, a proto jsem šel po dlouhé době do Gigabyte, kde je TI řadič a ten šlape jak má
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“