Jaký upgrade stávajícího pc pro dokonalé hraní her?
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- kennasek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jaký upgrade stávajícího pc pro dokonalé hraní her?
Zdravím,
pořídil jsem si konečně výkonnější PC a zarazilo mně, že jsem si vůbec nepolepšil, jakožto člověk, který dříve často hrával multiplayer hry při vysokém framerate mě zaráží, že dnešní hry ani s Avg-High end procesorem nejdou plynule. Má sestava viz popisek prostě nedokáže rozhýbat plynule ani pár let starou hru Oblivion na 1024x768 AA2x - Bloom ( s HDR je to naprosto marné ).
Zajímalo by mě, kolik peněz musím utratit, abych si mohl tuto hru zahrát na 90+ Fps stable - ve hře jsou neustálé propady a swapy, přitom nejnovější disk Western Digitals 650GB (2plotnový hit) tomu nijak nezabraňuje. Plánuji na tomto pc hrát i Fallout 3, který má v bližší době vyjít. Hlavní otázkou je, jaký HW dokáže odolávat špatně vyladěným hrám - neustálé propady fps, lagy, swapy.
Nedohrané hry - Crysis ( 20-70 fps dle lokace... ),AssasinsCreed ( 20-30 ), UT3 neustalé swapy...
Děkuji předem.
PS: Grafická karta je přetaktována na maximum a v 3Dmarku 06 je 10500bodů ( na kartu za 1300kč slušné skóre).
//edit Wilik - presun z RaD
pořídil jsem si konečně výkonnější PC a zarazilo mně, že jsem si vůbec nepolepšil, jakožto člověk, který dříve často hrával multiplayer hry při vysokém framerate mě zaráží, že dnešní hry ani s Avg-High end procesorem nejdou plynule. Má sestava viz popisek prostě nedokáže rozhýbat plynule ani pár let starou hru Oblivion na 1024x768 AA2x - Bloom ( s HDR je to naprosto marné ).
Zajímalo by mě, kolik peněz musím utratit, abych si mohl tuto hru zahrát na 90+ Fps stable - ve hře jsou neustálé propady a swapy, přitom nejnovější disk Western Digitals 650GB (2plotnový hit) tomu nijak nezabraňuje. Plánuji na tomto pc hrát i Fallout 3, který má v bližší době vyjít. Hlavní otázkou je, jaký HW dokáže odolávat špatně vyladěným hrám - neustálé propady fps, lagy, swapy.
Nedohrané hry - Crysis ( 20-70 fps dle lokace... ),AssasinsCreed ( 20-30 ), UT3 neustalé swapy...
Děkuji předem.
PS: Grafická karta je přetaktována na maximum a v 3Dmarku 06 je 10500bodů ( na kartu za 1300kč slušné skóre).
//edit Wilik - presun z RaD
Q6600 @ 3.6Ghz,2GBram,650+250GbHDD,ASUS P5KC,8800GS,21"DELL (CRT)
- Caderom
- Začátečník

Re: Jaký upgrade stávajícího pc pro dokonalé hraní her?
A máš čistý OS a čisté spuštěné procesy? Protože třeba se StrongDC++ má zkušenost, že každou zhruba půlminutu způsobuje menší záseky. Další věc, která třeba způsobuje nehratelnost Stalkera je určitá velikost swapu. Při vypnutém swapu a swapu nad 500MB jede hra plynule kolem 40fps, ale při 200MB swapu kolem 10fps. Vypni swap, vypni všechny aplikace, vypni nepotřebné procesy a zkus spustit hry znova.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Hry závisí především na grafické kartě. 8800GS je jen mrzáček, není na pořádné hraní.
Kup Radeon 4870 a další 2GB RAM.
Kup Radeon 4870 a další 2GB RAM.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- kennasek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem v počítači 9800GX2, 3870X2 a jediné co s tím bylo, byly problémy, hry padaly, zasekávaly se ještě víc... Přešel jsem z 9800GX2 na 8800GS a přisla mi dokonce rychlejší v některých hrách ( crysis se už tak nezasekával, GRID fungoval normálně a na 60 fps+..)
Grafickou kartu ATI nechci, protože mám CRT monitor a své oči mám rád.. při 60hz se NEDÁ hrát!
Při přechodu na LCD by to ovšem nebyl žádný problém..
Grafickou kartu ATI nechci, protože mám CRT monitor a své oči mám rád.. při 60hz se NEDÁ hrát!
Při přechodu na LCD by to ovšem nebyl žádný problém..
- Stano K.
- Středně pokročilý

Ak ti hry behali horšie na kartách 9800GX2, 3870X2 na 88GS tak si tam mal určite problém s ovládačmi!
A prečo by sa na ATi kartách muselo hrať pri 60Hz? preto že to nevieš nastaviť ešte nemusíš daného výrobcu odsudzovať
A prečo by sa na ATi kartách muselo hrať pri 60Hz? preto že to nevieš nastaviť ešte nemusíš daného výrobcu odsudzovať
- kennasek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Měl jsem to doma měsíc, řešil jsem to 3 týdny se všema fórama v české republice,
na ati grafické kartě nejde vynucení obnovovací frekvence tak dobře, jako na nvidii.
ALT+TAB u nvidie se monitor nepřepne, prostě to HNED hodí za lištu, u ATi se monitor přehazuje 60- 120-60 hz.. a to u tohodle monitoru trvá asi 10 sekund = utrpení .
navíc, při vynucení externími programy u atiny má obraz artefakty. A nestandartní obnovovací frekvenci přímo ATI zakazuje.. čili taktování monitoru je mi k ničemu.... ATI na CRT ne, to samé platí u VIST, VISTY a CRT ne,na vistách nejedou ani nVidia způsoby.
PS : Nehodlám se tady dohadovat o značkách, stejně brzo vyměním CRT za nějaký veliký LCD monitor a tam už nebude žádný problém s obn.frekvencí.
To XCOM - Pomůže 2GB Ram navíc? Na mém systému to půjde - Win XP x64. Nevěřím, že si dneska hry vezmou víc než 1.5GB + OS, jedině by byl výrazný nárůst při Dual DDR.
Cena 4850 a 9800GTX+ je shodná, výkon v mých obl. hrách by měl být vyšší na nVidii - viz tento nový článek http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... itstart=16 , ale pořád nemohu uvěřit, že tyto grafické karty jsou o xxx% procent lepší, než má stávající.. přecejen 8800GS OC = 8800GT = +20% 8800GTX = 9800GTX= +5% 9800GTX+. - bráno obrazně...
na ati grafické kartě nejde vynucení obnovovací frekvence tak dobře, jako na nvidii.
ALT+TAB u nvidie se monitor nepřepne, prostě to HNED hodí za lištu, u ATi se monitor přehazuje 60- 120-60 hz.. a to u tohodle monitoru trvá asi 10 sekund = utrpení .
navíc, při vynucení externími programy u atiny má obraz artefakty. A nestandartní obnovovací frekvenci přímo ATI zakazuje.. čili taktování monitoru je mi k ničemu.... ATI na CRT ne, to samé platí u VIST, VISTY a CRT ne,na vistách nejedou ani nVidia způsoby.
PS : Nehodlám se tady dohadovat o značkách, stejně brzo vyměním CRT za nějaký veliký LCD monitor a tam už nebude žádný problém s obn.frekvencí.
To XCOM - Pomůže 2GB Ram navíc? Na mém systému to půjde - Win XP x64. Nevěřím, že si dneska hry vezmou víc než 1.5GB + OS, jedině by byl výrazný nárůst při Dual DDR.
Cena 4850 a 9800GTX+ je shodná, výkon v mých obl. hrách by měl být vyšší na nVidii - viz tento nový článek http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... itstart=16 , ale pořád nemohu uvěřit, že tyto grafické karty jsou o xxx% procent lepší, než má stávající.. přecejen 8800GS OC = 8800GT = +20% 8800GTX = 9800GTX= +5% 9800GTX+. - bráno obrazně...
- El_Diabl0
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
prvně si kup monitor, pac to je nejvetsi bolest tvojeho PC 
RAM bych zatim nehrotil, sice je levna, ale ani Age of Conan, ktery je zabijak na vykon vcelku, si neveme vic jak 1,5 gb pameti, aspon co se me zkusenosti tyka ( 3 mesice hrani cca )
4870 nebo 4850*2 jasna volba
RAM bych zatim nehrotil, sice je levna, ale ani Age of Conan, ktery je zabijak na vykon vcelku, si neveme vic jak 1,5 gb pameti, aspon co se me zkusenosti tyka ( 3 mesice hrani cca )
4870 nebo 4850*2 jasna volba
- kennasek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jsem tvrdým zastáncem CRT,protože na něm jsou hry plynulejší, pro mé oči po dlouhém setrvání lepší (v práci mám LCD 22" ASUS 2ms ... atd.. a stojí za... )..
Přece jen, k čemu mi výkonná grafická karta, která ve hře utáhne 300 fps, když monitor (lcd 60hz) jich zobrazí správně jen 60 obrázků... Nebo se mýlím? Takto to fungovalo u CRT, při hraní s 60hz a vyplé synchronizaci měl monitor čáry při rychlém pohybu.
Když jsme u těch monitorů, tento mě cenově nadchl " http://www.nakupnasplatky.cz/objects/1074817615.html " . Je to použitelný monitor? Polepším si z CRT na toto? Nebo se už opravdu vyplati HP 30"?
Při dnešních cenách, mi příjde 9800GXT+ výhodnější než 4850 - nejen z hlediska ovladačů, chladiče, ale i výkonu, ale nemožnosti SLI na intel desce.
Cena nalezená na netu 3593kč(nV) vs 3 492kč (ATI) bez pošt..
Lze používat CF 4850 na P35 ASUS P5KC ? Není potřeba spec. desky?
Ovlivní výkon nákup DDR2 xxxxMhz v Dual Channel mode nějak výrazně? Nebo další S ata II disk - RAID POLE strip ?
PS : Zajímalo by mě, zda mé paměti ram 667 mhz corsair, při nynějším taktu 800mhz 2.3V jsou brzdou v PC, Intel si vždy zakládal na frekvenci svých pamětí.
Rád bych se zbavil kolísání FPS,Swapů a záseků Windows ( rychlé startování win xp není ani s 3.6 ghz QuadCore - spouštění, startup aplikace + firefox, vše jde normálně až po cca 10 vteřinách... ) Výkon mi přijde naprosto shodný s mým starým 4000+ X2 od AMD.
/// Nerad píši věci nejasně a krátce... Za takovýhle macky se předem omlouvám.
Osobně se mi zdá, že potřeba mít vysoké FPS a hratelnost klesá ( viz Q3,užasná hratelnost plynulost dle HZ monitoru - klidně i 160
a bez swapů..) né jako dnešní nevyladěné hry, kde s novou grafickou dvoujádrovou kartou se to seká ještě víc ( microshuttering, input lag, načítaní více náročných textur do grafické karty - swapy atd..)
Přece jen, k čemu mi výkonná grafická karta, která ve hře utáhne 300 fps, když monitor (lcd 60hz) jich zobrazí správně jen 60 obrázků... Nebo se mýlím? Takto to fungovalo u CRT, při hraní s 60hz a vyplé synchronizaci měl monitor čáry při rychlém pohybu.
Když jsme u těch monitorů, tento mě cenově nadchl " http://www.nakupnasplatky.cz/objects/1074817615.html " . Je to použitelný monitor? Polepším si z CRT na toto? Nebo se už opravdu vyplati HP 30"?
Při dnešních cenách, mi příjde 9800GXT+ výhodnější než 4850 - nejen z hlediska ovladačů, chladiče, ale i výkonu, ale nemožnosti SLI na intel desce.
Cena nalezená na netu 3593kč(nV) vs 3 492kč (ATI) bez pošt..
Lze používat CF 4850 na P35 ASUS P5KC ? Není potřeba spec. desky?
Ovlivní výkon nákup DDR2 xxxxMhz v Dual Channel mode nějak výrazně? Nebo další S ata II disk - RAID POLE strip ?
PS : Zajímalo by mě, zda mé paměti ram 667 mhz corsair, při nynějším taktu 800mhz 2.3V jsou brzdou v PC, Intel si vždy zakládal na frekvenci svých pamětí.
Rád bych se zbavil kolísání FPS,Swapů a záseků Windows ( rychlé startování win xp není ani s 3.6 ghz QuadCore - spouštění, startup aplikace + firefox, vše jde normálně až po cca 10 vteřinách... ) Výkon mi přijde naprosto shodný s mým starým 4000+ X2 od AMD.
/// Nerad píši věci nejasně a krátce... Za takovýhle macky se předem omlouvám.
Osobně se mi zdá, že potřeba mít vysoké FPS a hratelnost klesá ( viz Q3,užasná hratelnost plynulost dle HZ monitoru - klidně i 160
- Dava_C
- Začátečník

-
No na tom něco je, neříkám, že zrovna třeba tady, ale většina nových hráčů, kteří namísto HL1 nebo AvP vyrůstali na HL2 a DOOM3 nepamatuje tisíce hodin u q3 a cs se 100fps jak lajna (na crt @ 160Hz). Dneska v recenzích píšou o hratelnosti v +25fps. Osobně když padnou fps na 40 okamžitě vypínám pro nulový zážitek ze hry.kennasek píše: Osobně se mi zdá, že potřeba mít vysoké FPS a hratelnost klesá ( viz Q3,užasná hratelnost plynulost dle HZ monitoru - klidně i 160a bez swapů..) né jako dnešní nevyladěné hry, kde s novou grafickou dvoujádrovou kartou se to seká ještě víc ( microshuttering, input lag, načítaní více náročných textur do grafické karty - swapy atd..)
- Wuuduu
- Středně pokročilý

ked vysli, v HL ani v AvP si 100fps nemal, ver tomu.
JA vypinam, ked mi fps padne pod 500000000001 fps, okamzite... hru vraciam do obchodu, pre negativny zazitok z hrania.
JA vypinam, ked mi fps padne pod 500000000001 fps, okamzite... hru vraciam do obchodu, pre negativny zazitok z hrania.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
- kennasek
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Když nevíš o co jde, tak raději šoupej nohama... taky nepíšu na fóra módních časopisů...
hrát hru s 10 fps, jo to je nádhera, ale diapozitiv rox...
Když vyšlo HL1 tak jsem na průměrném pc (P3) měl 50-100fps ( Voodo3, poté GeForce 2 TI ), takže nemel ..AvP nevím, v té době fraps nebyl, u HL1 byl příkaz net_graph.
hrát hru s 10 fps, jo to je nádhera, ale diapozitiv rox...
Když vyšlo HL1 tak jsem na průměrném pc (P3) měl 50-100fps ( Voodo3, poté GeForce 2 TI ), takže nemel ..AvP nevím, v té době fraps nebyl, u HL1 byl příkaz net_graph.
- Wuuduu
- Středně pokročilý

Asi v porovnani s tebou, naozaj neviem o hrach a vplyve vyssieho fps na hratelnost vobec nic, ved sa im venujem len ubohych 20 rokov. Urcite mas vacsie skusenosti. Btw. kolko mas rokov?kennasek píše:Když nevíš o co jde, tak raději šoupej nohama...
1. Ak chces pokracovat v teme, fps/hratelnost, niekde tu na to mame specialny thread.
2. Pri vybere monitora sa skus vyvarovat zaostalych TN/TN+ panelov, potom mas skresleny nazor na vsetky LCD.
3. iba 2GB RAM a osekana slaba 8800GS? To su podstatnejsie veci, ako "High-End" stvorjadrovy procesor, ked chces hrat hry. Dualchannel RAM ti v hrach neprida ani 2%.
4. Je uz dost hier, co si vezmu 2GB+ RAM, len pre seba... a pri tych cenach pameti, to ani nema zmysel riesit. Hlavne Oblivion s doplnkami a aj Fallout3 urcite viac RAM vyuziju.
Zalezi aku hru recenzuju, v adventure s prehladom staci aj 20fps, ale nie v nejakej FPSke, ala CoD4 atd.Dava_C píše:...Dneska v recenzích píšou o hratelnosti v +25fps. Osobně když padnou fps na 40 okamžitě vypínám pro nulový zážitek ze hry.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit