Manuální objektivy na DSLR - Rady s výběrem
- no-X
- Středně pokročilý
Re: M42 objektivy na DSLR?
Díky. Časem budou i 50mm a 28mm. Ale nejdřív se mi tu budou muset nějaké sejít a k tomu ještě čas a vhodný počasí zíroveň
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
tak to se na ty padesátky těším, ty sou moje . A žádné japonské M42 sklíčko sem ještě neměl
All I know is that I know nothing.
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- no-X
- Středně pokročilý
Jedna testovací ze Super Takumaru 35/2 PRO. Mám ho čím dál radši. Není dokonalý, pro rovnoměrnou ostrost až do rohů taky potřebuje víc přiclonit (na f/8-f/9, přičemž fotka je tuším na f/7.1), ale opravdu málo aberuje, je pěkně ostrý a výstupy z něj mi připadají takové příjemně přirozené
- Holda
- Středně pokročilý
dostal se ted ke me CZ Jena Sonnar 135/3,5 bohuzel stale cekam na redukci, pak dam vedet, jak to foti. Bohuzel tomu chybi krytky, nevite kde neco takovyho za par slupek sehnat?
.
- no-X
- Středně pokročilý
V Praze bys mohl zkusit Pazderu na Vodičkový, nebo bazarovou část Foto Škoda. Určitě by se jich našlo hafo na ebayi, ale poštovný by to asi dost prodražilo...
- Holda
- Středně pokročilý
prave, zase kvuli tomu nechci davat penize za postovny z buhvi odkud. Pazderu zkusim, to neni spatnej napad
.
- no-X
- Středně pokročilý
Kdybys to nesehnal, tak mi napiš SZ. Krytku s M42 závitem bych snad nějakou sehnal a třeba by byla i nějaká přední, kdybys mi napsal rozměry. Sonnar nemám, tak nevím
- no-X
- Středně pokročilý
Vivitar Series 1 VMC 28/1.9
Tohle sklo mě oproti dosavadním zkušenostem s širokými M42 objektivy nadchlo natolik, že se moc rád podělím o detailnější info
Tento objektiv pro Vivitar navrhl Ellis Betensky z Opconu a vyráběla jej Tokina. Objektiv využívá floating elements a VMC (multi-coating Vivitaru). V roce 1978 stál $305. Tolik k zajímavostem.
+++
close-up:
další:
pokus o HDR fotku z jediného snímku:
mírné protisvětlo:
silné protisvětlo:
flare:
další:
a na závěr pár v plném rozlišení (samozřejmě bez doostření):
Tohle sklo mě oproti dosavadním zkušenostem s širokými M42 objektivy nadchlo natolik, že se moc rád podělím o detailnější info
Tento objektiv pro Vivitar navrhl Ellis Betensky z Opconu a vyráběla jej Tokina. Objektiv využívá floating elements a VMC (multi-coating Vivitaru). V roce 1978 stál $305. Tolik k zajímavostem.
+++
- skvěle ostrý
- velmi světlý
- odcloněný nevytváří prakticky žádné glows
- close-focusing (méně než 30 cm)
- velmi příjemné ostření s odporem "tak akorát" (typické pro většinu lepších japonských skel)
- kvalitní konstrukce, přesné nekonečno s dorazem
- slušně ostrý i na plnou díru, jen ztrácí na kontrastu
- velmi ostrý (ještě jednou )
- barevná aberace, podle světla různě intenzivní
- nepěkná OOF lights na plnou díru, ruší v bokehu
- při ostření se otáčí celý přední člen (může vadit uživatelům PL filtrů)
- specifickou vlastností je nižší kontrastnost, která se ale v naprosté většině případů dá využít ku prospěchu (podobně, jako u Heliosu 44-2) - je prakticky nemožné dosáhnout přepalů, díky čemuž je možné nacpat obrovský dynamický rozsah do jediné fotky a v RAWu si pak vybrat, jaká část se využije, případně rovnou produkovat HDR fotky
close-up:
další:
pokus o HDR fotku z jediného snímku:
mírné protisvětlo:
silné protisvětlo:
flare:
další:
a na závěr pár v plném rozlišení (samozřejmě bez doostření):
- no-X
- Středně pokročilý
Včera jsem vyzkoušel další 28mm Vivitar a končím se sháněním osmadvacítek. Tyhle dva si nechám. Konkrétně je to
Vivitar close-focus MC 28/2.8 (Komine)
Komine je poměrně neznámý výrobce, který vyráběl pro Vivitar (sériová čísla začínající na 28....). Na netu o něm moc informací není, je jen pár lidí, kteří mají víc skel od Komine, ale tvrdí, že co model, to unikát.
v krátkosti:
Pro zajímavost jsem ještě zkusil v rychlosti otestovat s A4 papíru, jaké bude mít zkreslení a pokud opomineme to, že jsem držel křivě foťák, tak mi to také připadá dost slušné:
http://www.abload.de/img/vke282dayt8.jpg
http://www.abload.de/img/vke282dbzum.jpg
"makro" (vše na plnou díru):
bokeh (plná díra / f:5 / f:8 ):
na f/8:
a na závěr pár v plném rozlišení:
Vivitar close-focus MC 28/2.8 (Komine)
Komine je poměrně neznámý výrobce, který vyráběl pro Vivitar (sériová čísla začínající na 28....). Na netu o něm moc informací není, je jen pár lidí, kteří mají víc skel od Komine, ale tvrdí, že co model, to unikát.
v krátkosti:
- ještě trochu ostřejší než Vivitar 28/1.9 Series 1 od Tokiny
- méně aberuje než 28/1.9
- ostří od 23 cm
- kontrastní
- hezčí bokeh, než 28/1.9
- méně agresivní OOF lights než 28/1.9 (i když někdy taky vypadají docela legračně)
- velmi lehký a malý (vysoký jen 35mm!)
- ...a byl za 7 stovek
Pro zajímavost jsem ještě zkusil v rychlosti otestovat s A4 papíru, jaké bude mít zkreslení a pokud opomineme to, že jsem držel křivě foťák, tak mi to také připadá dost slušné:
http://www.abload.de/img/vke282dayt8.jpg
http://www.abload.de/img/vke282dbzum.jpg
"makro" (vše na plnou díru):
bokeh (plná díra / f:5 / f:8 ):
na f/8:
a na závěr pár v plném rozlišení:
- no-X
- Středně pokročilý
Zenitar M2s MC 50/2
Zenitar vznikl jako nástupce známé řady Heliosů 44. Rok před vydáním posledního z Heliosů (44M-7 MC v roce 1993) bylo uspořádáno výběrové řízení o nejlepší optický design pro nový 50/2. Vyhrál ho S.B. Byshkin se svým vlastním návrhem (Heliosy 44 byly kopie Zeiss Biotaru z počátku třicátých let). O tři roky později byla rozjeta sériová výroba. První várka Zenitaru K2 (verze pro pentax bajonet) měla rozlišení 70/45, což byl dvojnásobek oproti nejznámějšímu Heliosu 44-2. Další várky ale již měly rozlišení snížené, protože kinofilm původní 70/45 moc dobře nezvládal a na fotografy nepůsobily výsledky na kinofilmu dobře. U dalších várek se rozlišení pohybovalo mezi 60/30 a 68/44.
Za design objektivu je zodpovědná E.Y.Rybnikova (tvarově i materiálově odpovídá oblému plastovému tělu - Zenit 412)
Pokud opomineme, že jedinou vnější kovovou částí objektivu je závit a že objektiv svým vzhledem připomíná dětskou bábovičku, zůstanou už jen samé klady:
pár cvaků z okna pro představu...
f/8
f/7.1
na plnou díru:
Zenitar vznikl jako nástupce známé řady Heliosů 44. Rok před vydáním posledního z Heliosů (44M-7 MC v roce 1993) bylo uspořádáno výběrové řízení o nejlepší optický design pro nový 50/2. Vyhrál ho S.B. Byshkin se svým vlastním návrhem (Heliosy 44 byly kopie Zeiss Biotaru z počátku třicátých let). O tři roky později byla rozjeta sériová výroba. První várka Zenitaru K2 (verze pro pentax bajonet) měla rozlišení 70/45, což byl dvojnásobek oproti nejznámějšímu Heliosu 44-2. Další várky ale již měly rozlišení snížené, protože kinofilm původní 70/45 moc dobře nezvládal a na fotografy nepůsobily výsledky na kinofilmu dobře. U dalších várek se rozlišení pohybovalo mezi 60/30 a 68/44.
Za design objektivu je zodpovědná E.Y.Rybnikova (tvarově i materiálově odpovídá oblému plastovému tělu - Zenit 412)
Pokud opomineme, že jedinou vnější kovovou částí objektivu je závit a že objektiv svým vzhledem připomíná dětskou bábovičku, zůstanou už jen samé klady:
- vysoká ostrost, především ve středu
- nízká CA
- ostření od 35cm (makro 1:5) - oproti 50cm Heliosu 44
- nízká hmotnost
- kapesní rozměry (výška méně než 35mm)
- imho lepší bokeh (oproti Heliosu 44)
pár cvaků z okna pro představu...
f/8
f/7.1
na plnou díru:
- sprite
- Nováček
no-x : ted jsem čirou náhodou narazil na tvůj přehled manuálních objektivů a je to teda parádní práce, včetně ukázek a hodnocení.
AMD X3, 8800GT,4GB RAM, SATA 640 GB,SATA 320 GB, Corsair 520W,P19-2, Asus A696
- no-X
- Středně pokročilý
Díky Hledám různě po všemožných fórech a pokud narazím na diskusi, kde je chválený nějaký objektiv (sehnatelný v rozumné cenové hladině), pokusím se ho sehnat a otestovat. Taky občas sahnu po něčem, co si myslím, že by mohlo být dobré a co je jen podceňované. To většinou bývá ještě levnější - jako třeba ten Zenitar
Vím o dost lidech, kteří prostě zkouší, co se k nim dostane, nakonec je to otráví a koupí si Zeisse, nebo se vrátí k AF sklům, ale skutečnost je taková, že dobrá skla za dobré peníze jsou a pokud se od nich nečeká nereálné, tak i příjemně překvapí. A právě 28mm, 35mm a 50mm jsou cenově docela dostupné a v každém z těch ohnisek lze sehnat velmi dobré objektivy pod 1000Kč.
Myslím si, že v dnešní době, kdy se např. Pentax vrací ke své původní slávě a jeho zrcadlovky umějí s těmito skly dobře měřit expozici i potvrdit zaostření, je to výborná alternativa. Navíc 50/1.4 lze s trochou štěstí sehnat i pod tisíc korun a pokud je člověk schopný přijmout to, co vytvářejí na plnou díru a využít toho, pak 10x dražší moderní AF verze ztrácejí význam...
Když to vezmu stručně - kolem 500Kč: MC verze pozdějších Heliosů 44 (58/2), tenhle Zenitar M2/M2s 50/2, Industar 50/3,5, různé produkty od Tomioky 55/1.7, Takumary 55/1.8 (při troše štěstí i SMC verze).
kolem 1000Kč: Helios 77M 50/1.8, Super Takumar 50/1.4 (to je asi nejlepší kauf), ze širších třeba Super Takumar 35/3.5 (i SMC verze), nebo SMC Takumar 28/3.5, či ještě lepší Komine Close-focus Vivitar 28/2.8. Jednou se mi povedlo za tuhle cenu sehnat i (Tomioka) Revuenon 55/1.4, který je taky super.
U ohnisek 24mm a kratších už cena brutálně roste. Podobně tak u portrétních skel (70-90mm), která jsou většinou dost nadhodnocená. Ale 105 nebo 135mm se dá zase sehnat za dobrý ceny, použitelný skla zase kolem tisícovky. Ale už se od nich nedají čekat takový super výsledky, jako u kratších (resp. ne v téhle cenové relaci - vlastně i tady možná ano, ale muselo by se zkoušet naslepo a na tom člověk neušetří. Je pár lidí, které to baví a i mezi úplnými nonamy za pár korun najdou skla s krásně ostrou kresbou. Bokeh mají většinou tyhle starší M42 nad 100mm dobrý skoro všechny).
Vím o dost lidech, kteří prostě zkouší, co se k nim dostane, nakonec je to otráví a koupí si Zeisse, nebo se vrátí k AF sklům, ale skutečnost je taková, že dobrá skla za dobré peníze jsou a pokud se od nich nečeká nereálné, tak i příjemně překvapí. A právě 28mm, 35mm a 50mm jsou cenově docela dostupné a v každém z těch ohnisek lze sehnat velmi dobré objektivy pod 1000Kč.
Myslím si, že v dnešní době, kdy se např. Pentax vrací ke své původní slávě a jeho zrcadlovky umějí s těmito skly dobře měřit expozici i potvrdit zaostření, je to výborná alternativa. Navíc 50/1.4 lze s trochou štěstí sehnat i pod tisíc korun a pokud je člověk schopný přijmout to, co vytvářejí na plnou díru a využít toho, pak 10x dražší moderní AF verze ztrácejí význam...
Když to vezmu stručně - kolem 500Kč: MC verze pozdějších Heliosů 44 (58/2), tenhle Zenitar M2/M2s 50/2, Industar 50/3,5, různé produkty od Tomioky 55/1.7, Takumary 55/1.8 (při troše štěstí i SMC verze).
kolem 1000Kč: Helios 77M 50/1.8, Super Takumar 50/1.4 (to je asi nejlepší kauf), ze širších třeba Super Takumar 35/3.5 (i SMC verze), nebo SMC Takumar 28/3.5, či ještě lepší Komine Close-focus Vivitar 28/2.8. Jednou se mi povedlo za tuhle cenu sehnat i (Tomioka) Revuenon 55/1.4, který je taky super.
U ohnisek 24mm a kratších už cena brutálně roste. Podobně tak u portrétních skel (70-90mm), která jsou většinou dost nadhodnocená. Ale 105 nebo 135mm se dá zase sehnat za dobrý ceny, použitelný skla zase kolem tisícovky. Ale už se od nich nedají čekat takový super výsledky, jako u kratších (resp. ne v téhle cenové relaci - vlastně i tady možná ano, ale muselo by se zkoušet naslepo a na tom člověk neušetří. Je pár lidí, které to baví a i mezi úplnými nonamy za pár korun najdou skla s krásně ostrou kresbou. Bokeh mají většinou tyhle starší M42 nad 100mm dobrý skoro všechny).
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
ten zenitar mě docela zajímal, moc zajímavé sklo, jen by mě zajímalo něco přímeho na test plné díry
S tím "Bokeh mají většinou tyhle starší M42 nad 100mm dobrý skoro všechny", s tím bych moc nesouhlasil, 135 mají furt svůj specifický bokeh. Ty 200mm apod. pak asi už ano (krom psix, tam to je zajmavý )
k Industar 50/3,5, to je pravda, ten musí překvapit každého . Mimochodem, během příštího tejdne mi má příjít (opět, další )
jak píšeš o AF sklech, tak já je beru, jako potřebnou věc. M42 je perfektní volba, ale v praxi může zklamat. A nakonec často může být obtížný, když fotku potřebuješ vytisknout na 20x30. To jest asi nakonec ten důvod, proč stále vrážim prachy i do AF skel, sou situace kde AF prostě je potřeba... Ale taky to vždy nejni trefa do černého, v praxi když se fotka vydaří, tak taková M42 klidně natrhne sklo (chci být slušný), většině low-end sklům ("non-L", prostě bez proužku )
Ať tu nezacláním, tak taky přihodim testík skla...
Jedno také ze Zeissovy série, TESSAR 2.8/50, model zebra, aus Jena.
Je to na 8mpx. Foceno z lcd, tak se dá na to dopídit i každá neostrost. Na F2,8 v rozích se mi zdá o chlup ostřejší i než Pancolar 1.8/50. Ty "čmouhy", na to nemá sklo vliv, to je jen odlesk na lcd. Při zaclonění člověk už jen slintá
F2,8 - http://img.jvacek.com/IMG_6225.JPG
F4 - http://img.jvacek.com/IMG_6228.JPG
F8 - http://img.jvacek.com/IMG_6236.JPG
S tím "Bokeh mají většinou tyhle starší M42 nad 100mm dobrý skoro všechny", s tím bych moc nesouhlasil, 135 mají furt svůj specifický bokeh. Ty 200mm apod. pak asi už ano (krom psix, tam to je zajmavý )
k Industar 50/3,5, to je pravda, ten musí překvapit každého . Mimochodem, během příštího tejdne mi má příjít (opět, další )
jak píšeš o AF sklech, tak já je beru, jako potřebnou věc. M42 je perfektní volba, ale v praxi může zklamat. A nakonec často může být obtížný, když fotku potřebuješ vytisknout na 20x30. To jest asi nakonec ten důvod, proč stále vrážim prachy i do AF skel, sou situace kde AF prostě je potřeba... Ale taky to vždy nejni trefa do černého, v praxi když se fotka vydaří, tak taková M42 klidně natrhne sklo (chci být slušný), většině low-end sklům ("non-L", prostě bez proužku )
Ať tu nezacláním, tak taky přihodim testík skla...
Jedno také ze Zeissovy série, TESSAR 2.8/50, model zebra, aus Jena.
Je to na 8mpx. Foceno z lcd, tak se dá na to dopídit i každá neostrost. Na F2,8 v rozích se mi zdá o chlup ostřejší i než Pancolar 1.8/50. Ty "čmouhy", na to nemá sklo vliv, to je jen odlesk na lcd. Při zaclonění člověk už jen slintá
F2,8 - http://img.jvacek.com/IMG_6225.JPG
F4 - http://img.jvacek.com/IMG_6228.JPG
F8 - http://img.jvacek.com/IMG_6236.JPG
Naposledy upravil(a) JvtDeSiGn dne stř 13. srp 2008, 02:06, celkem upraveno 2 x.
- Holda
- Středně pokročilý
Uz jsem nedockavec, stale nedorazila redukce, tak jsem dam alespon fotky toho, co jsem sehnal. Oba nalezeny u babicky ve sklepe, bohuzel pouze jedna krytky, tak jsem zvedav.
Jde o Industar 50/2,8 MC vic bohuzel z azbuky nevylustim a CZ Jenna Sonnar 135/3,5 bez MC, coz asi nebude zadna hitparada, vsak uvidime
Jde o Industar 50/2,8 MC vic bohuzel z azbuky nevylustim a CZ Jenna Sonnar 135/3,5 bez MC, coz asi nebude zadna hitparada, vsak uvidime
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
.
- no-X
- Středně pokročilý
Ty jsou oba na M42?
Zeiss bude dobrý i bez MC, minimálně slušně ostrý.
Industar 50/2.8 neznám. Teoreticky by mohlo jít o kopii 50/2.8 Tessaru z předešlého postu od JVT, tak určitě dej vědět, až ho vyzkoušíš Vyroben byl v LZOS (Lytkarino, pobočka KMZ na sever od Moskvy, dělaly se tam z valný části třeba devítkový Jupitery)
Zeiss bude dobrý i bez MC, minimálně slušně ostrý.
Industar 50/2.8 neznám. Teoreticky by mohlo jít o kopii 50/2.8 Tessaru z předešlého postu od JVT, tak určitě dej vědět, až ho vyzkoušíš Vyroben byl v LZOS (Lytkarino, pobočka KMZ na sever od Moskvy, dělaly se tam z valný části třeba devítkový Jupitery)
- Holda
- Středně pokročilý
Ano, oba jsou to M42, ten Industar by mel byt model Industar 61 L/Z, bohuzel jsem o nem moc nenasel, tak nezbyva, nez cekat.
//edit: tak preci jen neco ZDE a ZDE
//edit: tak preci jen neco ZDE a ZDE
.
- no-X
- Středně pokročilý
Kouknul jsem do katalogu a ty šedesát jedničkový industary se dělaly minimálně ve třech verzích. Ta tvoje je podle všeho nejlepší z nich (rozlišení 42/30 oproti starší 38/25) a k tomu ještě MC.
Tady máš optický schéma:
a tady máš detailní datasheet
Tady máš optický schéma:
a tady máš detailní datasheet
- Holda
- Středně pokročilý
Ty ses vazne frajer, jen lituju toho, ze tam z toho prectu jenom cisla
Ale z toho co jsem nasel, tak jsem nasel, tak me zaulajo toto
Vsimli jste si clony? Moc jsem zvedavej na bokeh.
Ale z toho co jsem nasel, tak jsem nasel, tak me zaulajo toto
je to taky nejaka specialita jako thoriove sklo u Takumaru 50/1,4 SMC?The excellent optical characteristics of the "Industar 61"were obtained by the use of a positive element made of crown glass with added lanthanum, STK-6.
Vsimli jste si clony? Moc jsem zvedavej na bokeh.
.
- no-X
- Středně pokročilý
Jo, jen s tím rozdílem, že Lanthan byl o něco rozšířenější a nebyl myslím tak výrazně radioaktivní
Mohlo by to vytvářet zvláštní OOF lights, nebo pěkný hvězdičky kolem nočních světel. Mně do hvězdičky (ale pěticípé) cloní Schneider-Kreuznach Baby Curtagon 35/2.8, ale ještě jsem nezkoušel, jaký to vytváří efekt.
Mohlo by to vytvářet zvláštní OOF lights, nebo pěkný hvězdičky kolem nočních světel. Mně do hvězdičky (ale pěticípé) cloní Schneider-Kreuznach Baby Curtagon 35/2.8, ale ještě jsem nezkoušel, jaký to vytváří efekt.
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Ten industar je zajímavý kousek, co jsem našel na flickru, tak z fotky na 8mpx, kresba nic moc. Ten bokeh není až tak rozdílnej. Jinak ten sonnar, to je opravdu pěkný nález