Prosím moc o radu
Moderátor: Don
- Reno724
- Nováček
Prosím moc o radu
Prosím vás nemohl by mi někdo poradit?Koupil jsem notebook Acer Extensa 5620Z.Chtěl jsem přeinstalovat os Linpus linux na Windows xp profesional a nevím jak na to.Potřeboval bych poradit od ůplného začátku.Zapnul jsem ho a začal mi najíždět,ale pak se zastavil a psal něco.Volal jsem na acer servis a řekli mi že mám při zapnutí zmáčknout klávesu F12 jakmile se objeví bílá obrazovka,to jsem udělal a teď nevím co dál,protože se nic nestalo.Je to angilcky psané a já jsem na anglinu antitalent.Děkuji moc za radu.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Prosím moc o radu
Tak tohle bude opravdu tezky... predem, nemas nejakeho kamarada, znameho, ktery by ti to zdarma nainstaloval? Mel by jsi to o mnoho jednodussi.
Jina ve zkratce...
1) v biosu zapnout bootovani z cd (do biosu se standartne dostanes pres klavesu F2 nebo del. vyzkousej obe hned na prvni obrazovce po zapnuti (nebo to mackej dokud nezacne nabihat OS, jakmile zacne nabihat, tak restart a vyzkouset druhou klavesu - jinak ta prava klavesa je vetsinou napsana dole)
2) vlozit instalaci windows
3) kdyz bude hlasit nejake divne chyby, tak v biosu vypnout AHCI
Jinak cesky W-XP maj i cesky instalaci, to by jsi mel dal zvladnout
Jina ve zkratce...
1) v biosu zapnout bootovani z cd (do biosu se standartne dostanes pres klavesu F2 nebo del. vyzkousej obe hned na prvni obrazovce po zapnuti (nebo to mackej dokud nezacne nabihat OS, jakmile zacne nabihat, tak restart a vyzkouset druhou klavesu - jinak ta prava klavesa je vetsinou napsana dole)
2) vlozit instalaci windows
3) kdyz bude hlasit nejake divne chyby, tak v biosu vypnout AHCI
Jinak cesky W-XP maj i cesky instalaci, to by jsi mel dal zvladnout
- Luděk
- Začátečník
-
prvne bych se chtel zeptat na jedno, proc proboha kupujes notas bez OS kdyz tomu nerozumis ? - takove lidi nechapu
jinac k radam:
1: do biosu se leze pomoci klavesz F2
2: v biosu si nastav pod polozkou boot, jako prvni bootovani z CD/DVD - ROM, nebo druha moznost a to nevim v jako polozce to je zapnout boot menu - to je ta klavesa F12 - tobe nic nedelala protoze ndefaultne to neni aktivovano ted je to disable. kdyz si nastavis boot menu na enable tak pak po startu zmacknes F12 ( pri te bile obrazovce) a vyskoci ti vyzber veci z kterzch muzes bootovat - DVD-RW a HDD -> zvolis DVD-RW
3: toto je novej acer tak na 99% ma v biosu polozku kde jde nastavit IDE nebo AHCI mod, nastav to n a IDE, bude ti to emulovat IDE radic a nebudes potrebovat extra ovladace na SATA radic, ktere instalacka winu v sobe nema.
4: vloz instalacni cd do mechaniky a a uloz nastaveni v biosu ( IDE mod + bootovaci menu )
notebook se ti restartuje a zacne ti bootovat z cd .....
pak uz budes instalovat
jinac k radam:
1: do biosu se leze pomoci klavesz F2
2: v biosu si nastav pod polozkou boot, jako prvni bootovani z CD/DVD - ROM, nebo druha moznost a to nevim v jako polozce to je zapnout boot menu - to je ta klavesa F12 - tobe nic nedelala protoze ndefaultne to neni aktivovano ted je to disable. kdyz si nastavis boot menu na enable tak pak po startu zmacknes F12 ( pri te bile obrazovce) a vyskoci ti vyzber veci z kterzch muzes bootovat - DVD-RW a HDD -> zvolis DVD-RW
3: toto je novej acer tak na 99% ma v biosu polozku kde jde nastavit IDE nebo AHCI mod, nastav to n a IDE, bude ti to emulovat IDE radic a nebudes potrebovat extra ovladace na SATA radic, ktere instalacka winu v sobe nema.
4: vloz instalacni cd do mechaniky a a uloz nastaveni v biosu ( IDE mod + bootovaci menu )
notebook se ti restartuje a zacne ti bootovat z cd .....
pak uz budes instalovat
- Mesiah
- Nováček
-
doplnění do biosu nemusíš vůbec chodit aby jsi přepnul bootovani, v tvem pripade staci f12 jak ti rekl technik a tam vybrat cd/dvd. ale do biosu stejne musi kvuli tomu radici...
- Luděk
- Začátečník
-
no to teda nestaci, protoze defaultne je to deaktivovane ...Mesiah píše:doplnění do biosu nemusíš vůbec chodit aby jsi přepnul bootovani, v tvem pripade staci f12 jak ti rekl technik a tam vybrat cd/dvd. ale do biosu stejne musi kvuli tomu radici...
- Mesiah
- Nováček
-
jo to je fakt, bezpečnost predevsimLuděk píše:no to teda nestaci, protoze defaultne je to deaktivovane ...Mesiah píše:doplnění do biosu nemusíš vůbec chodit aby jsi přepnul bootovani, v tvem pripade staci f12 jak ti rekl technik a tam vybrat cd/dvd. ale do biosu stejne musi kvuli tomu radici...
- hypnotic666
- Mírně pokročilý
Jenom pro informaci... Chci si taky koupit novej acer a nechci kupovat verzi s vistama, když mám doma nové xp. Ale právě jsem koukal, že tam to není jen tak ten starší systém nainstalovat, tak právě nevím jestli raději nekoupit ten s těma vistama...
Ale po přečtení tohoto tématu to vypadá, že bych tam ty xp mohl dostat... Takže stačí v biosu přepnout jenom na ide a pak ty xp normálně půjdou nainstalovat jo? Ať potom nemusím uvalit 2k za visty navíc ....
edit: tak jsem se dočetl, že v mém kontrétním modelu to funguje v biosu od verze 1.17 a můj nb se prodává od 19.8. 2008, tak tam snad nový bios bude...
Ale po přečtení tohoto tématu to vypadá, že bych tam ty xp mohl dostat... Takže stačí v biosu přepnout jenom na ide a pak ty xp normálně půjdou nainstalovat jo? Ať potom nemusím uvalit 2k za visty navíc ....
edit: tak jsem se dočetl, že v mém kontrétním modelu to funguje v biosu od verze 1.17 a můj nb se prodává od 19.8. 2008, tak tam snad nový bios bude...
PC: Intel i7-7700K | ASUS PRIME Z270-K | Kingston 16GB KIT DDR4 2400MHz CL15 HyperX Fury Black Series | MSI GTX 1070 GAMING X 8G | Corsair RM650x | AOC 24", 144Hz | Windows 10 64bit
Arguing on the Internet is like running at the Olympic Games for mentally challenged.Even if you win, you stay retarded.
Arguing on the Internet is like running at the Olympic Games for mentally challenged.Even if you win, you stay retarded.