Plánuju upgrade mojeho PC avšak chci pouze vyměnit procesor, což nese i následek výměnu desky. Chtěl bych koupit čtyřjádrový procesor s minimálním výkonem 2GHz avšak nevím, zda li AMD nebo Intel. Když jsem se orientačně koukal a porovnával, zjistil jsem, že AMD čtyřjádrové procesory pro socket AM2+ řady Phenom jsou poměrně levné se slušným výkonem, avšak s nízkou L2 cache. Kdežto Intel procesory s jádrem Kentsfield mají slušný výkon, kolem 8MB L2 cache avšak jsou podstatně dražší (v porovnání s AMD je to až kolem 2000,-).
Osobně mám v domácnosti dva průměrné počítače, každý s jiným procesorem. Na počítači s AMD vše funguje perfektně, je to muj primární počítač a nemohu si stěžovat, avšak počítač s Intelem mi připadá o něco zdatnější, výkonnější a to mají oba dva stejnou pracovní frekvenci. Ale přesto, v případě koupi nového čtyřjádra bych se asi přiklonil více k AMD.
Jak důležitou roli tedy hraje L2 cache? Vím k čemu slouží, ale mám pocit, že zas tak významné to být nemůže.
Co se týče základní desky k čtyřjádrovému procesoru, tak bych potřeboval aby pochopitelně doporučený procesor do desky pasoval a fungoval, aby disponovala minimálně dvěma sloty pro pamětové moduly RAM, SATA konektory, IDE konektorem (min. jeden), min. 1x PCIe a možnost připojení 2 větráků (12V) přímo na desku.
Počítač který chci upgradovat nyní disponuje tímto HW:
- Elitegroup RS485M-M AM2 Motherboard
- AMD Sempron 2800+ 1.6GHz (na tom už se fakt pracovat nedá

- 1536MB RAM DDR2 533MHz (1024+512)
- Gigabyte ATi Radeon X1600 Pro 768MB 600MHz (taktovaná)
- 2x IDE HDD 80GB
- Zdroj 350W
Pokud by někdo doporučil k procesoru desku s DDR3, nebude to snad nijak vadit, ale zatím bych preferoval DDR2, vysvětlím níže. Pochopitelně asi bude zapotřebí i koupě nového zdroje, nemyslím že 350W by to utáhlo, odhaduji to na 600W a výše. Harddisk chci později dokoupit také lepší, 160GB v podání dvou IDE disků mi už jaksi nedostačuje.
Ještě tedy k těm procesorům. Jsem hardcore hráč a proto chci procesor zaměřený na výkon pro hry především (řikáte si co to je za hardcore hráče s 1.6GHz cpu

Asi ta nejduležitější věc... Musím se vejít do těch 10tisíc cca. To je důvod, proč chci koupit pouze desku, procesor a zdroj. Ale myslím, že to by se mělo do 10 tisíc v pohodě vejít (dělal jsem si předběžný odhadový součet na Alza.cz a šlo to v pohodě.) Další komponenty bych dokoupil časem.
Snad jsem příspěvek umístil správně, jsem si nejistej jen tím procesorem, od toho se odvíjí další věci... Předem děkuji komukoliv za rozumnou a nápomocnou odpověď