Router nebo modem/router?
Moderátor: Don
- Jarda32
- Začátečník

Router nebo modem/router?
Zdravím,
potřeboval bych vyřešit současné připojení k internetu (ADSL, O2) k 1 PC s možností připojení notebooku (připojení na net + bezdr. síť). NTB má wifi, PC ne.
Mám už asi 4 roky ADSL modem, ten má ale nevýhodu v tom, že má pouze USB konektor. Přemýšlel jsem o koupi wifi routeru a zrušení modemu, ale dospěl jsem k názoru, že by mě nefungoval internet - nebo ano?
Vypadá to asi na koupi kombinace modemu/wifi routeru, i když to je cenově trošku někde jinde. Toto zařízení bych chtěl mít propojené s hlavním PC přes LAN a připojovat se k internetu z notebooku a občas si s PC bezdrátově měnit data. Doufám, že s NTB mohu surfovat nezávisle na PC (jestli je zapnutý nebo ne).
Současný modem mám připojený ze splitteru, který je v jiné místnosti s telefonem. Koncovku v modemu mám klasickou telefonní RJ 11, takže to snad modemy/splittery mají taky. Pokud ne, dá se nacvaknout jiná?
Ještě mě napadlo jiné řešení: nechat původní modem, koupit splitter + redukci USB/LAN a síťovým kabelem to připojit s PC. NTB by běžel bezdrátově. Nevím, jestli by to běhalo (problémy s hardwarem, ovladače....)
Posílám obrázek, jak by to mělo vypadat.
Díky za rady.
potřeboval bych vyřešit současné připojení k internetu (ADSL, O2) k 1 PC s možností připojení notebooku (připojení na net + bezdr. síť). NTB má wifi, PC ne.
Mám už asi 4 roky ADSL modem, ten má ale nevýhodu v tom, že má pouze USB konektor. Přemýšlel jsem o koupi wifi routeru a zrušení modemu, ale dospěl jsem k názoru, že by mě nefungoval internet - nebo ano?
Vypadá to asi na koupi kombinace modemu/wifi routeru, i když to je cenově trošku někde jinde. Toto zařízení bych chtěl mít propojené s hlavním PC přes LAN a připojovat se k internetu z notebooku a občas si s PC bezdrátově měnit data. Doufám, že s NTB mohu surfovat nezávisle na PC (jestli je zapnutý nebo ne).
Současný modem mám připojený ze splitteru, který je v jiné místnosti s telefonem. Koncovku v modemu mám klasickou telefonní RJ 11, takže to snad modemy/splittery mají taky. Pokud ne, dá se nacvaknout jiná?
Ještě mě napadlo jiné řešení: nechat původní modem, koupit splitter + redukci USB/LAN a síťovým kabelem to připojit s PC. NTB by běžel bezdrátově. Nevím, jestli by to běhalo (problémy s hardwarem, ovladače....)
Posílám obrázek, jak by to mělo vypadat.
Díky za rady.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ondrej1
- Začátečník

-
Re: Router nebo modem/router?
Rozhodně kombinovaný modem/router (tedy jedna krabice), je to sice cenově trošku jinde než samotný router, ale jenom trošku
Edimax AR-7084gB externí ADSL2 modem (Annex B), WiFi Access Point/ Firewall/ Router 802.11g (11/54Mbps), 4x RJ45, 1x RJ11 za 999 bez daně
vs.
Edimax BR-6204WG Access Point/ Klient/ Bridge - 802.11b/g, (11/54bps), 4x LAN, 1x WAN za 669 bez daně
(Obojí vzato z alzy coby nejprodávanější ve své kategorii, čili jinde půjde asi i levněji).
Za to pohodlí to rozhodně stojí.
Edimax AR-7084gB externí ADSL2 modem (Annex B), WiFi Access Point/ Firewall/ Router 802.11g (11/54Mbps), 4x RJ45, 1x RJ11 za 999 bez daně
vs.
Edimax BR-6204WG Access Point/ Klient/ Bridge - 802.11b/g, (11/54bps), 4x LAN, 1x WAN za 669 bez daně
(Obojí vzato z alzy coby nejprodávanější ve své kategorii, čili jinde půjde asi i levněji).
Za to pohodlí to rozhodně stojí.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ale nebral bych Edimax...
- Jarda32
- Začátečník

Zyxel? Ovislink? D-link? Nebo nějaký Huavei od O2? Nebo možná Asus, ale to už je moc peněz.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
d-link bych bral ja.
- Jarda32
- Začátečník

Koukal jsem na D-Link,
http://www.dlink.cz/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... kZuOjZbw==
ale asi vezmu Netgear.
http://www.netgear.cz/cs/produkty/pro-d ... 834gt.html
Ten druhý modem má větší rychlost a měl by být určen pro větší pokrytí. Místa využívání wifi (zelená) jsou na přiloženém obrázku. Modem by byl u dalšího počítače - na parapetu u okna a připojení s ním by bylo přes LAN. Od něj bude vzdálen cca metr a převýšení cca 50 cm.
Na okně jsou žaluzie - mohly by rušit příjem? V případě horšího signálu bych modem dal jinam.
Co se týče dosahu - výkonu modemů, nikde jsem to u těchto modelů nenašel.
Bod 1 - to by mělo být OK, vzdálenost cca 2,5 m, přes 1 příčku.
Bod 2 - větší vzdálenost, 2 příčky, ale 2 otvory v nich (dveře).
Bod 3 - asi nejhorší příjem signálu, vzdušnou čarou přes několik příček, přes otvory nejdelší vzdálenost. Pokud někdo máte zkušenosti s výše uvedenými modemy, napište.
http://www.dlink.cz/?go=jN7uAYLx/oIJaWV ... kZuOjZbw==
ale asi vezmu Netgear.
http://www.netgear.cz/cs/produkty/pro-d ... 834gt.html
Ten druhý modem má větší rychlost a měl by být určen pro větší pokrytí. Místa využívání wifi (zelená) jsou na přiloženém obrázku. Modem by byl u dalšího počítače - na parapetu u okna a připojení s ním by bylo přes LAN. Od něj bude vzdálen cca metr a převýšení cca 50 cm.
Na okně jsou žaluzie - mohly by rušit příjem? V případě horšího signálu bych modem dal jinam.
Co se týče dosahu - výkonu modemů, nikde jsem to u těchto modelů nenašel.
Bod 1 - to by mělo být OK, vzdálenost cca 2,5 m, přes 1 příčku.
Bod 2 - větší vzdálenost, 2 příčky, ale 2 otvory v nich (dveře).
Bod 3 - asi nejhorší příjem signálu, vzdušnou čarou přes několik příček, přes otvory nejdelší vzdálenost. Pokud někdo máte zkušenosti s výše uvedenými modemy, napište.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ondrej1
- Začátečník

-
Dosah bude dostačovat, já to používám na 12x12 metrů ve dvou patrech, spíš bych ověřil, jestli není okolí příliš zarušené, to by mohl být problém.
Co se značek týká, to je na flame
Já sám pro domácí použití používám k vlastnímu velkému překvapení spokojeně Edimax, naopak ve firmě jsem si dost užil se Zyxelem (rovněž k vlastnímu velkému překvapení).
Co se značek týká, to je na flame
- NEONET
- Středně pokročilý

ja osobne bych bral zyxel nebo d-link, s edgarem a edimaxem mam spatne zkusenosti - vedsi sum, nestabilita apod.
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
- Weslo
- Středně pokročilý

Edimaxu se též radím vyhnout.Stejně tak ASUS,Ovislink,Tp-Link a další "výrobci".
Dobré zkušenosti mám se Zyxelem,D-linkem a Linksysem.
Dobré zkušenosti mám se Zyxelem,D-linkem a Linksysem.
AMD Ryzen 7 8700F 4100Mhz| XPG Levante X 240 | ASUS TUF GAMING B650M |64GB Corsair DDR5 5000Mhz | Gigabyte Radeon RX7600 16GB OC | 2x Samsung 980PRO 512GB + 2x2TB WDC WD20EZFX | Lian-Li O11 Dynamic Mini | Corsair SF-450 | 32" Dell S3222DGM | Synology DS223j + 2x6TB WD Red RAID1
- Maxtor
- Začátečník

-
To ja jsem spise v duelu OvisLink vs. D-Link zastancem Ovisu.. mozna je to ale tim (pro me) prisernym D-Link designem..
Pokud mam potom hodnotit v celem spektru tehle "home" produktu, bral bych Linksys..
Pokud mam potom hodnotit v celem spektru tehle "home" produktu, bral bych Linksys..