ASUS M2A-MVP (AM2, 480X CF) - zkusenosti?

Základní desky firmy Asus a firmy MSI.

Moderátor: Eddward

wonknu
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wonknu »

Pitrs82 píše:Tak jsem psal na podporu do Asusu a napsali mi, ze deska neumi menit v BIOSU voltaz. To by me teda zajimalo, proc tam vubec ta kolonka Procesor VID a Alternate VID vubec je, kdyz to menit nejde (teda jde ale stejne to nabehne do widli s def. voltazi) :x
Gerimo mi tvrdil, ze voltaz zmenil a ve windows byla zmenena... tak nevim
Watercooled X2 5000+ BE,Brisbane (@3260MHz,1,350V, Asus M3A,Corsair XMS2,2×1GB,667/CL4,Watercooled Jetway 8800GT 512,WD Caviar 250GB SATA,WD Caviar 160GB SATA, LG GSA DVD-RW...Tagan EasyCon 380W
Cooling : Zalman Reserator 1 Plus
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

jestli jsem nemel "uchylny" kousek. Vim, ze sem dokazal zvednout napeti o 0,2V.
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
Pitrs82
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pitrs82 »

Me to zase v BIOSu 0401 proste zmenit neslo. Pritom v programu GCPUID jsem voltaz v pohode zmenil z 1.3 na 1.4 resp. 1.2. Jaky si tam mel Gerimo prosimte BIOS? 0401 nebo ten starsi 0301?
Fractal Design R3 Define, Corsair CS650M, Gigabyte Z97-X Gaming 3, Core I5-4690K (Scythe Ninja 3 + Fractal Fan), Kingston 2x8 Gb 1600 Mhz, MSI TwinFrozr GTX780, SSD Intel 520 120 Gb, WD Red 3Gb, LG GSA-H60L Black, Logitech G400s, Hp OEM flat keyboard, Samsung 214T.
Gerimo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Gerimo »

Pitrs82 píše:Me to zase v BIOSu 0401 proste zmenit neslo. Pritom v programu GCPUID jsem voltaz v pohode zmenil z 1.3 na 1.4 resp. 1.2. Jaky si tam mel Gerimo prosimte BIOS? 0401 nebo ten starsi 0301?
Oba... Voltaz jsem dokazal zvednout z 1,25V na 1,3V dal jsem nezkousel.
Úspěch je často dítětem odvahy. - Voltaire
bluegoof
Nováček
Nováček

ASUS M2A-MVP prosím o radu s SATA

Příspěvek od bluegoof »

Dobry den,
prosim o radu jak s touto deskou rozchodit SATA II disk.
Nejdříve začnu s popisem mého problému:
Bootovací disk mám PATA 160GB, druhý disk je SATA II připojen jako datový disk. Disk SATA je připojen v režimu UDMA6. Když z něj čtu dochází ke snižování UDMA až na UDMA 0 a pak se přepne na PIO a vyskočí vytížení jednoho jádra na 100%. Celý počítač se výrazně spomalí a samozřejmě rychlost čtení ze SATA disku je neskutečně pomalá.

Když počítač resetnu, je disk opět v režimu UDMA6 a běží rychle tudíž to není ta závada kdy disk je vadný a posílá CRC chyby a winXP sníží přístup z UDMA6 na nižší. To by bylo permanentní snížení. Disk i deska jsou OK - bez vadných sektorů.

Co chci udělat:
1) přeinstaluju systém na SATA disk a datový disk bude ten PATA
2) nevim jak mám nastavit BIOS? - má to být režim Enhanced IDE??? nebo režim AHCI
3) Jak zařídit aby se ychlost disku již nesnižovala???

Moc děkuji za rady a pomoc.
Martin
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: ASUS M2A-MVP prosím o radu s SATA

Příspěvek od zombux »

1+2) BIOS nastav na IDE - nevím jaké tam jsou další možnosti ale AHCI určitě ne, na to by WinXP potřebovaly ovladače.
3) prvně zkus načisto nainstalovat systém na ten SATA disk a uvidíš jestli to bude dál zlobit nebo ne.
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
bluegoof
Nováček
Nováček

Re: ASUS M2A-MVP (AM2, 480X CF) - zkusenosti?

Příspěvek od bluegoof »

Děkuji za odpověď.
Jenom pro rekapitulaci,
v BIOSu jsou tyto volby:

1) Onchip SATA Channel určitě nastavit na Enabled - tímto se zapne SATA řadič
2) Onchip SATA Type a zde jsou možnosti: Native IDE; RAID; AHCI; Legacy IDE - zde asi nastavit režim Native IDE.

A ještě jeden dotaz zdali volba "32Bit Data Transfer" má být u disku SATA a u disku IDE zapnuta nebo vynuta? Implicitně je v BIOSu vypnuta. Má to vliv na rychlost?
Děkuji, Martin
bluegoof
Nováček
Nováček

Re: ASUS M2A-MVP (AM2, 480X CF) - zkusenosti?

Příspěvek od bluegoof »

Pokusil jsem se reinstalovat system na ten SATA disk a bohužel instalace s XP SP2 se mi zasekla na 11% a taky instalace SP3 se mi zasekla na 9%.

Někde bude problém a začíná mně to moc štvát.
BIOS mám nastaven jako Native IDE.

Prosím poraďte co a jak dál.
Nemůžu ani otestovat disk v jiném počítači, protože nemám druhou desku se SATA rozhraním.

Mám zkusit změnit režim na AHCI a při instalaci pomoci F6 podstrčit disketu s driverem?
Nebude to lepší????

Děkuji za rady.
Martin
Odpovědět

Zpět na „Asus a MSI“