Homemade chlazení NB a MOS-FETů

Vše co se týká chlazení vzduchem - větráčky, ventilátory, žebrované pasivy, atp.

Moderátor: morke

Odpovědět
Jimiking
Nováček
Nováček

Homemade chlazení NB a MOS-FETů

Příspěvek od Jimiking »

Nelíbilo se mi chlazení mé desky Asus P5W DH deluxe a tak jsem se rozhodl vytvořit si nové, vlastní a hlavně účinější chlazení. Na popsání postupu výroby ted bohužel nemám čas, tak pouze připojuji ukázky. Můžete hodnotit.

1
Obrázek
2
Obrázek
3
Obrázek
4
Obrázek
5
Obrázek
6
Obrázek
7
Obrázek
8
Obrázek
9
Obrázek
10
Obrázek
11
Obrázek
12
Obrázek
Dirty
Začátečník
Začátečník

Re: Homemade chlazení NB a MOS-FETů

Příspěvek od Dirty »

Mě se to líbí :) :oops:
So Say We All!
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

no tak ta ucinnost by me velice zajimala. idealne teplota "HP" a zeber pasivu.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

me se to treba nelibi vubec, je to presecina, pipka ohla nerovnomerne, dokonce promackla, ten pasiv na pipse (zebra) teda stasny, pak zakladna - sice pekne nalestena, ale pipka doleha minimalni pochou (melo to bejt kulaty) - to k chlazeni mustku

ted mosfety - myslis ze tvoje chlazeni je lepsi nez puvodni? ten prenos tepla to pipky bude fakt minimalni!
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Chipset peknek. Ale mosfet teda nic moc. Predelat :)

2neonet: Zkus si doma HP bez poskozeni ohnout. Neni to tak lehky jak se zda. Tohle je jeste OK.

Jo a presun do vzduchu.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

je to sice trochu prasečina, ale za to, mám rád autory, kteří nemají levý ruce a pustí se do nečeho takovýho :-) Zapracoval bych ještě na tom jak to vypada, ale jinak hezké ;-) :oops:
NEONET
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od NEONET »

ja uz pipku ohybal, sice sem ji promacknul, ale druha uz byla ok ?ohybal jsem kulatym drivkem - jezdil jsem pi popce dokud nebyla rovna a ohla jak sem chtel)
MB: Gigabyte P35-DS3R *|*CPU: Intel C2D E6850 @ 3.6Ghz *|*RAM: 4GB @ 800Mhz CL4 *|*GPU:Radeon HD3850@730/2048MHz *|* Windows 8 x64
Jimiking
Nováček
Nováček

Příspěvek od Jimiking »

Na původnim chlazení mě nejvíc štvalo to, že oba konce HP byly zahřívaný což je úplně proti smyslu fungování HP, navíc to bylo ještě utopený za konektorama na zadní straně poměrně daleko od větráčků... K ohýbání- ohýbal sem je růčo přez rolničku z nějakejch vrat- má na sobě kulatou drážku do který docela hezky HP zapadl- snažil sem se vyhnout zploštění a tim zmenšení průřezu... Plechy na MOSfetovej HP sem pájel jeden po druhym- přiznávám je to prasárna, ale v tu chvíli mě nic lepšího nenapadlo, později sem se trochu zamyslel nad spálenejma rukama od 200W pájky (ničim jinym HP nenapájíte) a u NB chladiče sem připájel první a poslední a ostatní sem spájel mikropájkou k sobě a k HP sou přez pastu. Teploty: obojí sem měřil přednim panelem (Scythe Kamametr), původní chladič s termistorem přilepenym mezi HP a blok (tam kde ho HP opouštěl)- tudíž asi 2cm od prostředka kde je ten můstek (nvm jak to jinak nazvat) pro přenos tepla, teplota byla nějakejch 45°C v idlu a 48-49°C v zátěži... teď mám termistor mezi blokem a čipem v takový měkký teplovodivý pásce (zbytek z kámošovejch Tt Spirit- chladiče ramek) která chrání kondíky vycabený na vrch čipu, je teď těsně vedle toho "můstku" a v idle má 35-36°C a v zátěži 38-40°C což mi příde jako úspěch- asi dost pomáhá to, že ty pasivy sou těsně před outakovym větráčkem... Teplota MOSů nebude až taková páč jejich HP skoro nehřeje- a neni to tim že by měl malou styčnou plochu- HPčku stačí se jen kouskem dotýkat (vyzkoušel sem si to když sem ho zaříval zapikem) navíc tam nemám místo a HP je trochu kratší než sem původně počítal, že po tom ohýbání bude, navíc 8mm HP by se neměl skoro vůbec ohejbat jak píšou výrobci... Největší strach sem měl z toho, že ty HP maj pracovní teplotu 70°C (při který přenesou cca 50W) a na těch 30-40°C nebudou fungovat... Jak sem se nakonec dohledal u výrobce tak jejich charakteristika je relativně lineární takže by měli bejt schopný na 40°C přenýst kolem 28W a na 30°C asi 22W což je pro NB dostačující (max ztrátový výkon sem si zpočítal z datasheetu podle max. napětí a max. proudů který tam můžou nastat- tudíž do 20W a to nepočítám to, že se tam něco nebude ztrácet, ale poteče dál- CPU, RAM...). Blok MOSů měl být také z mědi, bohužel po zjištění, že plech na něj připravený neni měď , ale mosaz (která má na mě moc malej přenos tepla) sem ho udělal z hliníku. Oba bloky sou řešený jako rozebiratelný z důvodu případnýho vylepšení. Dyžtak poraďte jak ten MOSovej blok vylepšit :wink: A ještě sem neslyšel žádný nadávání na moji prextitovou sponku kterou je přitaženej chladič vrchních mosů (asi poznáváte chladič napájecích obvodů přikládanej k AC S1- pouze sem mu ulámal žebra který kolidovaly s rezistorama napájení a ty packy s dírou a závitem).

EDIT
A ještě k uchycení HP v bloku NB- proč není HP kulatý: 1. kdyby byl kulatý tak pasivu nic nebrání ve sklopení a vůbec pohybu v základně 2. vytvořením kulaté díry o průměru 8mm by se celý blok rozdělil na 2 části spojené jen kousky materiálu nahoře a dole- což bymohlo způsobit jeho ohnutí nebo jinou deformaci. 3. zúžením spodní části by se zhoršil přenos tepla do celého bloku. 4. teď HP dosedá větší plochou konrétně 11mm x délka bloku (ne že by na tom extra záleželo) na spodní- ohřívanou část bloku. A jak ste si určo všimli, včechny rozebiratelné části sou k sobě přez tepl. pastu takže i žlábek pro HP je namazán pastou. Další foto dodám dle přání a možností- je to už v hromadě...
Odpovědět

Zpět na „Vzduch“