Moja domáca sieť a zdielanie dát
Moderátor: Don
- Daniel3266
- Nováček

-
Moja domáca sieť a zdielanie dát
Ahoj,
V najbližšej dobe plánujem vytvoriť domácu WiFi sieť, ešte nič nemám kúpené a tak sa chcem poradiť.
Chcel by som aj zdielať hudbu filmy a rodinné fotoalbumy medzi PC v sieti tak, že na zariadenie pripojím externý HDD. No a chcel by som prostredníctvom siete pozerať filmy na TV , ktoré by boli uložené na tom disku. Predstavujem si to tak , že na NTB vyberiem film a pustím.
Máme veľký dom a vedenie káblov by bolo komplikované. Tak sa pýtam aké zaradenie/zariadenia by som na vytvorenie tejto siete potreboval?
A k môjmu TV : Nie je to žiadna plazma a ani LCD, nemá DVI, HDMI a ani D-SUB iba tie malé farebné vstupy a SCART. 16:9 s uhlopriečkou 82 cm ale to je asi nepodstatné.
Ak som zabudol na nejaké dôležité informácie tak sa ospravedlnujem
V najbližšej dobe plánujem vytvoriť domácu WiFi sieť, ešte nič nemám kúpené a tak sa chcem poradiť.
Chcel by som aj zdielať hudbu filmy a rodinné fotoalbumy medzi PC v sieti tak, že na zariadenie pripojím externý HDD. No a chcel by som prostredníctvom siete pozerať filmy na TV , ktoré by boli uložené na tom disku. Predstavujem si to tak , že na NTB vyberiem film a pustím.
Máme veľký dom a vedenie káblov by bolo komplikované. Tak sa pýtam aké zaradenie/zariadenia by som na vytvorenie tejto siete potreboval?
A k môjmu TV : Nie je to žiadna plazma a ani LCD, nemá DVI, HDMI a ani D-SUB iba tie malé farebné vstupy a SCART. 16:9 s uhlopriečkou 82 cm ale to je asi nepodstatné.
Ak som zabudol na nejaké dôležité informácie tak sa ospravedlnujem
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Moja domáca sieť a zdielanie dát
O TV nejde, spis jak to z tv dostnes na ten hdd? Jinak wifi neni moc optimalni na live sldovani filmu po siti, zvlast, je-li tam vice klientu...
- Daniel3266
- Nováček

-
Nie z TV na HDD, ja chcem pozerať na mojom TV filmy, počúvať hudbu, prezerať si rodinné albumy, ktoré budú uložené na tom HDD. Ja som sa dopočul o nejakom NAS servery, ale nepoznám presne jeho využitie. Rozmýšľal som tak, že by to všetko, vrátane kábla od internetu bolo zapojené do obývačky a v pracovni kde mám PC by som len PC kartou chytal signál WiFi a pomocou WiFi by som sťahoval filmy na HDD a do TV by to šlo cez kábel.
Ja nemám ani šajnu ako to zapojiť a čo vlastne k tomuto potrebujem, tak sa pýtam ako by sa to celé dalo vymyslieť.
Ja nemám ani šajnu ako to zapojiť a čo vlastne k tomuto potrebujem, tak sa pýtam ako by sa to celé dalo vymyslieť.
- Fifi
- Středně pokročilý

Jaký typ připojení k internetu máš?
Osobně bych to řešil nabušeným SOHO routerem. Zde bych doporučil Linksys WAP4400N, nebo SMCWGBR14-N EU. Důležitá bude pro Tebe funkce WME respektive WMM. Asi bych to řešil takto: Internet<->SOHO router<->Domací síť<->HTPC<->TV. Rozpočet (<20k): 3k router + 15k HTPC + n x 1k za každý Wireless adaptér.
Osobně bych to řešil nabušeným SOHO routerem. Zde bych doporučil Linksys WAP4400N, nebo SMCWGBR14-N EU. Důležitá bude pro Tebe funkce WME respektive WMM. Asi bych to řešil takto: Internet<->SOHO router<->Domací síť<->HTPC<->TV. Rozpočet (<20k): 3k router + 15k HTPC + n x 1k za každý Wireless adaptér.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co NMT zarizeni tohoto typu? http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... &Itemid=98 Samozrejme nejaky jiny tryp, ale neco v tomto stylu. Usetris na HTPC (mimochodem dalo by se to poridit i vyrazne levneji nez za 15k)
Ted koukam, ze o TV docela dost jde. Kvalita totiz nikdy nebude nejak uzasna, obavam se, ze bude i sotva dostacujici. TV-Out (s-video) je kvalitou silne mizerne, navci ani nevim, jestli z s-videa se da udelat composite (ci jak se to jmenuje, proste 3cinche na video). Ma to vstup pro zvuk? S tim by mohl byt vazne velky problem...
Ted koukam, ze o TV docela dost jde. Kvalita totiz nikdy nebude nejak uzasna, obavam se, ze bude i sotva dostacujici. TV-Out (s-video) je kvalitou silne mizerne, navci ani nevim, jestli z s-videa se da udelat composite (ci jak se to jmenuje, proste 3cinche na video). Ma to vstup pro zvuk? S tim by mohl byt vazne velky problem...
- Daniel3266
- Nováček

-
Tie konektory sú tri. Typ pripojenia? Idem ešte len dávať takže kde bude kábel je ešte otázne, keby bolo treba tak ho dám aj do obývačky. Je to WiFi, kábel z antény rovno do sietovky. Ja by som dal za to najviac 8K ale v SK, viac nemôžem. Predstavoval by som si to tak, že keď stiahnem na PC nejaký film tak ho pretiahnem do toho HDD v sieti a na TV si to pustím alebo keby sa dalo tak aj rovno z NTB alebo PC.
//
Ja by som si dal kludne zaviest ten kábel priamo do obývačky a čiže tam by sa kludne signál mohol prenášať cez káble a WiFi router by mi len vysielal signál pre okolité PC len na využívanie internetu a z PC by som si len pomocou siete hodil film na HDD a odtial by už obraz a zvuk išiel len cez kábel.
Dúfam, že ste ma pochopili...
//
Ja by som si dal kludne zaviest ten kábel priamo do obývačky a čiže tam by sa kludne signál mohol prenášať cez káble a WiFi router by mi len vysielal signál pre okolité PC len na využívanie internetu a z PC by som si len pomocou siete hodil film na HDD a odtial by už obraz a zvuk išiel len cez kábel.
Dúfam, že ste ma pochopili...
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Moc ne. Res to prosimte zvlast. Vyres sit zvlast a propojeni s TV zvlast. Na internet si porid nejaky wifi router a dokup trochu lepsi vnitri antenku (alespon 5dbi, viz i4wifi.cz)
S tou TV stale nevim. Zalezi take na tom, jakou mas grafickou kartu. Proste si myslim, ze s timto bude problem.
Precti si toto
http://www.michaeldvd.com.au/Articles/V ... ectors.asp
Urcite budes potrebovat ty kompozitni konektory na tv, coz zrejme mas, a s-video na GK (+ redukci s-video>composite)
S tou TV stale nevim. Zalezi take na tom, jakou mas grafickou kartu. Proste si myslim, ze s timto bude problem.
Precti si toto
http://www.michaeldvd.com.au/Articles/V ... ectors.asp
Urcite budes potrebovat ty kompozitni konektory na tv, coz zrejme mas, a s-video na GK (+ redukci s-video>composite)
- Daniel3266
- Nováček

-
Router by som asi kúpil tento
alebo tento
alebo keby bolo treba aj tento
Prípadne by ste mi mohli poradiť niečo z toho obchodu v tých cenových kategóriach.
A k tomu TV, V predu mám červený, žltý a biely a vzadu červený a žltý. No a ešte v predu mám nejaký vstup nad ktorým je napísané S-V
A nechápem načo je mi vývod z GK. Ved to aj s tým má niečo spoločné?
Kód: Vybrat vše
http://www.alza.sk/bezdratovy-wifi-router-asus-wl-500g-premium-afterburner-bittorrent-d64091.htmKód: Vybrat vše
http://www.alza.sk/wifi-pristupovy-bod-a-adsl-modem-asus-wl-600g-d72205.htmalebo keby bolo treba aj tento
http://www.alza.sk/bezdratovy-wifi-pristupovy-bod-asus-wl-500w-premium-d71739.htmPrípadne by ste mi mohli poradiť niečo z toho obchodu v tých cenových kategóriach.
A k tomu TV, V predu mám červený, žltý a biely a vzadu červený a žltý. No a ešte v predu mám nejaký vstup nad ktorým je napísané S-V
A nechápem načo je mi vývod z GK. Ved to aj s tým má niečo spoločné?
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ted teprve koukam, ze to chces poustet pres ntb. Jak si myslis, ze tu TV a notebook propojis?
- Daniel3266
- Nováček

-
No nemal som na mysli to, že v NTB mám film a pustím ho, ale proste k Tv by bolo pripojené nejaké zariadenie, ktoré by som ovládal pomocou NT cez sieť, do ktorej by to zariadenie bolo pripojené
- Fifi
- Středně pokročilý

Remote desktop a HTPC?
. Každopádně pokud chceš přes wifinu tahat obraz, chce to investovat do kvalitních prvků a né vybírat to nejlevnější z nabídek.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Bud jsem uz uplne natvrdly, anebo uz fakt nevim.
Myslis si, ze k TV sezenes sitovy prehravac a po siti do nej pustis film? 1) Composite neni kvalitou taky nic moc 2) jak jiz nekdo rekl, chces odeslat z ntb po wifi film a prijimacem ho take po wifi prijmout. Docela silne narocne na prenos, mensi vypadek a film mas v cudu. 3) Ty zarizeni jsou taky nic moc, vim, ze neco vyrabel Ovislink, pak nejakezarizeni toho typu,co jsem posilal odkaz, ale s wifi stoji kolem 15k
Podle me chces moc na tu tv. Na tohle bych radeji asi zapomnel
Myslis si, ze k TV sezenes sitovy prehravac a po siti do nej pustis film? 1) Composite neni kvalitou taky nic moc 2) jak jiz nekdo rekl, chces odeslat z ntb po wifi film a prijimacem ho take po wifi prijmout. Docela silne narocne na prenos, mensi vypadek a film mas v cudu. 3) Ty zarizeni jsou taky nic moc, vim, ze neco vyrabel Ovislink, pak nejakezarizeni toho typu,co jsem posilal odkaz, ale s wifi stoji kolem 15k
Podle me chces moc na tu tv. Na tohle bych radeji asi zapomnel
- Daniel3266
- Nováček

-
Nie som si istý či sa to dá tak ako chcem ale vy ste ma nepochopili.
Ja sa len chcel informovať čo a ako a či by to bolo vôbec možné.
Takže skúsim to odznova...
Idem zapájať nový Internet(WiFi), kúpim router a vytvorím domácu sieť a chcem kúpiť k TV niečo čo by malo svoj HDD z ktorého by prehrávalo film na TV. A chcem aby som na ten HDD ten film mohol nakopírovať pomocou domácej siete WiFi a následne ho aj spustiť. Už ste ma trochu pochopili?
//
Keby to to nebolo realizovatelné alebo by tam nebola dobrá kvalita kvôli vstupom, ktoré mám na TV k dispozícii tak sa na to vyprdnem.
Ja sa len chcel informovať čo a ako a či by to bolo vôbec možné.
Takže skúsim to odznova...
Idem zapájať nový Internet(WiFi), kúpim router a vytvorím domácu sieť a chcem kúpiť k TV niečo čo by malo svoj HDD z ktorého by prehrávalo film na TV. A chcem aby som na ten HDD ten film mohol nakopírovať pomocou domácej siete WiFi a následne ho aj spustiť. Už ste ma trochu pochopili?
//
Keby to to nebolo realizovatelné alebo by tam nebola dobrá kvalita kvôli vstupom, ktoré mám na TV k dispozícii tak sa na to vyprdnem.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
J, pochopil jsem to. Ale ty nectes co pisu, takze znovu mozne problemy
1) jedine zarizeni, ktere ma hdd a wifi jsou NMT zarizeni, znam pouze jedno takove a stoji 16k - lepsi poridit maly pocitac, levnejsi a funkcnejsi
2) tve moznosti propojeni s TV
a) vetsinou maji byt (pri composite) 3 konektory pro Video - zelena, modra cervena - a 2 konektory pro audio - cervena a bila
b) pripadne jeste existuje composite bez oddelenych slozek, pote je vetsinou konektor 1 pro video - zluty - a dva pro audio - cerveny a bily
3) propojeni zarizenim - TV
a) SCART - tva televize ho nema
b) Composite - bud 2a nebo 2b (zarizeni ho ale nemusi mit, pripadne pouze pro vstup zvuku a videa z jineho zarizeni - bacha na to)
4) propojeni PC - TV
a) VGA, DVI, HDMI - tva TV nema
b) S-Video - kulaty konektor s nekolika zdirkami po obvodu - vypada jako PS/2 - z toho by mel jit udelat Composite 2a pres redukci
c) 1 Cinch - Composite 2b
Takze kdyz to tak shrnu, tak zjisti mi (nejlepe v navodu od TV), jestli ma 2a nebo 2b a hlavne jestli ma i ty audio vstupy. Zarizeni musis vybirat takove, aby melo nejaky ten Composite vystup a audio vystup.
Promysli to, byla to je otazka a ja ti rikam, ze se to bude hodne blbe resit, nejvetsi problem bude ve financich hlavniho zarizeni. Vezne se sitove zarizeni s HDD nedelaji. Take se trochu obavam, ze to dokaze prehravat film po siti on-air, ale nevim, jestli to podporuje i kopirovani na HDD ze site
Jeste me napadlo jedno reseni - nejaky prehravac (nejspis DVD) s podporou USB 2.0 Mass Storage a k tomu NAS - site uloziste. Vyuzil bys to jeste o neco lepe. Nahrajes tam data po siti (netusim, jestli se delaji i wifi, urcite se delaji kabelo, tak pripadne jeste pred to AP - coz uz je moc komplikovane), muzes tam pristupovat odkudkoli, bezi to porad, takze to nemusis mit jen jako uloziste na filmy. S prehravacem to spojis tim USB a odtud si natahas data. (vsechno jsou imho nehezka reseni mimochodem - to posledni se mi zda nejlepsi)
1) jedine zarizeni, ktere ma hdd a wifi jsou NMT zarizeni, znam pouze jedno takove a stoji 16k - lepsi poridit maly pocitac, levnejsi a funkcnejsi
2) tve moznosti propojeni s TV
a) vetsinou maji byt (pri composite) 3 konektory pro Video - zelena, modra cervena - a 2 konektory pro audio - cervena a bila
b) pripadne jeste existuje composite bez oddelenych slozek, pote je vetsinou konektor 1 pro video - zluty - a dva pro audio - cerveny a bily
3) propojeni zarizenim - TV
a) SCART - tva televize ho nema
b) Composite - bud 2a nebo 2b (zarizeni ho ale nemusi mit, pripadne pouze pro vstup zvuku a videa z jineho zarizeni - bacha na to)
4) propojeni PC - TV
a) VGA, DVI, HDMI - tva TV nema
b) S-Video - kulaty konektor s nekolika zdirkami po obvodu - vypada jako PS/2 - z toho by mel jit udelat Composite 2a pres redukci
c) 1 Cinch - Composite 2b
Takze kdyz to tak shrnu, tak zjisti mi (nejlepe v navodu od TV), jestli ma 2a nebo 2b a hlavne jestli ma i ty audio vstupy. Zarizeni musis vybirat takove, aby melo nejaky ten Composite vystup a audio vystup.
Promysli to, byla to je otazka a ja ti rikam, ze se to bude hodne blbe resit, nejvetsi problem bude ve financich hlavniho zarizeni. Vezne se sitove zarizeni s HDD nedelaji. Take se trochu obavam, ze to dokaze prehravat film po siti on-air, ale nevim, jestli to podporuje i kopirovani na HDD ze site
Jeste me napadlo jedno reseni - nejaky prehravac (nejspis DVD) s podporou USB 2.0 Mass Storage a k tomu NAS - site uloziste. Vyuzil bys to jeste o neco lepe. Nahrajes tam data po siti (netusim, jestli se delaji i wifi, urcite se delaji kabelo, tak pripadne jeste pred to AP - coz uz je moc komplikovane), muzes tam pristupovat odkudkoli, bezi to porad, takze to nemusis mit jen jako uloziste na filmy. S prehravacem to spojis tim USB a odtud si natahas data. (vsechno jsou imho nehezka reseni mimochodem - to posledni se mi zda nejlepsi)
- Daniel3266
- Nováček

-
SCART mám, na jedno mám napojený DVD prehrávač a na druhé DIGI dekóder.
Cez to SCART by sa to nedalo vyriešiť? Pomocou toho DVD-čka.
Resp. chcem sa spýtať takto: Má to vôbec zmysel robiť?
Cez to SCART by sa to nedalo vyriešiť? Pomocou toho DVD-čka.
Resp. chcem sa spýtať takto: Má to vôbec zmysel robiť?
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jde to, ale je to komplikovane. Blbost to neni, sam chci neco podobneho.
Mas na DVD prehravaci USB? Jestli ano, tak se to da krasne resit tim NAS nebo obyc. prenosnym diskem na USB.
Jinak primo pres Scart to nejde, prevodnik mely jen nektere starsi ATiny.
Urcite to vzdy pujde bud obraz pres composite, nebo jen data pres USB. Jine reseni neni. Takze jsi zavisly na techto podminkach.
Mas na DVD prehravaci USB? Jestli ano, tak se to da krasne resit tim NAS nebo obyc. prenosnym diskem na USB.
Jinak primo pres Scart to nejde, prevodnik mely jen nektere starsi ATiny.
Urcite to vzdy pujde bud obraz pres composite, nebo jen data pres USB. Jine reseni neni. Takze jsi zavisly na techto podminkach.
- Daniel3266
- Nováček

-
Nie nemám, samotný prehrávač už nie je najnovší, kupoval som ho narýchlo,
Takže cez ten prehrávač by to bolo teda najlepšie?
Bol by som rád keby si mi napísal, prípadne pohádzal linky na zariadenia a všetko to čo budem potrebovať, bude treba jedno alebo dve AP?
A mohol by si mi aj vysvetliť ako by to celé fungovalo a či by to bolo náročné na inštaláciu.
Takže cez ten prehrávač by to bolo teda najlepšie?
Bol by som rád keby si mi napísal, prípadne pohádzal linky na zariadenia a všetko to čo budem potrebovať, bude treba jedno alebo dve AP?
A mohol by si mi aj vysvetliť ako by to celé fungovalo a či by to bolo náročné na inštaláciu.
- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Beru to tak, ze mas uz domaci sit hotovou, takze pouze nove veci, potrebne k propojeni s TV
1) NAS http://www.alza.cz/diskova-stanice-syno ... d92277.htm
2) AP - jakekoliv - rekneme 800,-
3) DVD prehravac s USB - uz to nesleduji, ale doporucil bych Panasonic, cenove by to melo byt do 3k. Ale zalezi na tom, jak budes myslet do budoucna. Muzes totiz i koupit dualni (analog+dvb-t) rekorder za cenu kolem 8k
4) HDD do NAS - podle tveho uvazeni
Cenove to je tedy celkem narocna zalezitost, odhadem kolem 9 tisic, coz JE hodne.
Na instalaci to tak narocne neni, v podstate jen zapojis NAS a AP za sebe, AP nastavis na tvoji sit. Pak pres USB propojis DVD a NAS. K NASu bys mohl pristupovat odkudkoliv, kdykoliv, neni to jen uloziste, je to i download centrum a ma spoustu dalsich funkci.
Jinak taky muzes koupit misto NASu i obycejny prenosny disk, ale budes muset odpojit od DVD, nahrat film pres PC, zapojit do DVD. Ma to spoustu vyhod, ja osobne bych reseni, co jsem ti dal, nepouzil, alespon ne pres WiFi. Je to celkem rychlostne pomale (celkem ne, uplne) a ne moc spolehlive.
Tady mas variantu s prenosnym diskem
1) DVD prehravac s USB - uz to nesleduji, ale doporucil bych Panasonic, cenove by to melo byt do 3k. Ale zalezi na tom, jak budes myslet do budoucna. Muzes totiz i koupit dualni (analog+dvb-t) rekorder za cenu kolem 8k
2) Prenosny HDD - kolem 2k? nevim, nesleduji
Jinak at rekne nekdo jiny, nikdy jsem propojeni pres USB nerealizoval, nemam s tim zadnou zkusenost. Teoreticky to funguje, ale prakticky netusim.
1) NAS http://www.alza.cz/diskova-stanice-syno ... d92277.htm
2) AP - jakekoliv - rekneme 800,-
3) DVD prehravac s USB - uz to nesleduji, ale doporucil bych Panasonic, cenove by to melo byt do 3k. Ale zalezi na tom, jak budes myslet do budoucna. Muzes totiz i koupit dualni (analog+dvb-t) rekorder za cenu kolem 8k
4) HDD do NAS - podle tveho uvazeni
Cenove to je tedy celkem narocna zalezitost, odhadem kolem 9 tisic, coz JE hodne.
Na instalaci to tak narocne neni, v podstate jen zapojis NAS a AP za sebe, AP nastavis na tvoji sit. Pak pres USB propojis DVD a NAS. K NASu bys mohl pristupovat odkudkoliv, kdykoliv, neni to jen uloziste, je to i download centrum a ma spoustu dalsich funkci.
Jinak taky muzes koupit misto NASu i obycejny prenosny disk, ale budes muset odpojit od DVD, nahrat film pres PC, zapojit do DVD. Ma to spoustu vyhod, ja osobne bych reseni, co jsem ti dal, nepouzil, alespon ne pres WiFi. Je to celkem rychlostne pomale (celkem ne, uplne) a ne moc spolehlive.
Tady mas variantu s prenosnym diskem
1) DVD prehravac s USB - uz to nesleduji, ale doporucil bych Panasonic, cenove by to melo byt do 3k. Ale zalezi na tom, jak budes myslet do budoucna. Muzes totiz i koupit dualni (analog+dvb-t) rekorder za cenu kolem 8k
2) Prenosny HDD - kolem 2k? nevim, nesleduji
Jinak at rekne nekdo jiny, nikdy jsem propojeni pres USB nerealizoval, nemam s tim zadnou zkusenost. Teoreticky to funguje, ale prakticky netusim.
- Daniel3266
- Nováček

-
No asi sa na to vykašlem, toľko peňazí a nebude to spoľahlivé alebo pomalé.
Tak asi jediné čo kúpim bude roter a HDD a na cele TV sa vykšlem.
A ešte sa spýtam takto...
Mám kúpiť drahší router, ktorý má s HDD v podstate takmer také vlastnosti ako NAS alebo lacnejší router ku ktorému pripojím NAS?
//
niečo takéto sa mi pozdáva
Tak asi jediné čo kúpim bude roter a HDD a na cele TV sa vykšlem.
A ešte sa spýtam takto...
Mám kúpiť drahší router, ktorý má s HDD v podstate takmer také vlastnosti ako NAS alebo lacnejší router ku ktorému pripojím NAS?
//
niečo takéto sa mi pozdáva
http://www.alza.sk/mvix-mbox-nas-server-d98071.htm- IkE Blaster
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co ma ten NAS spolecneho s routerem? Nema vice LAN konektoru, natoz wifi. Urcite samostatny wifi router a k tomu NAS. Pokud teda potrebujes spolecne uloziste