Intel Core 2 Duo E8x00 - přetaktování, problemy, rady

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
palee
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: E8xxx obecná diskuze-zkušenosti,rady.

Příspěvek od palee »

stáhni si CPU-Z ... ukáže Ti to revizi... máš ale C0
Misk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Misk »

jj cpu-z to rika taky
doufam ze je jinak vpohode
CPU: C2D E8400@3,6GHz 1.26V + CM Hyper 212 Moterboard: ASUS Striker Extreme v1503
Ram: 2 x 2GB Corsair TWIN2X4096-8500C5DF VGA: Asus MATRIX ENGTX 285 HDD: Samsung F1 640GB
Case:TT Armor+ 6000 Black Zdroj: Corsair HX1000 Keyboard: Logitech MK Elite Mouse: Logitech G9/MX 510/MS Sidewinder
(Kdysi davno :D)
Kynio
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kynio »

takže ta revize C0 má problémy s čidlem?? mám totiž taky C0 a jádra maj v idle kolem 50/55°..v burnu to jde k 60/64° přitom everest i speedfan ukazujou teplotu CPU v idle kolem 30° a v burnu kolem 48°..zajímavý ale je, že Nejnovější CoreTemp ukazuje teploty jader o 5° nižší než everest nebo speedfan.dívný
MB: ASUS P5Q Deluxe (bios 1611) CPU: Core2Duo E8400 3Ghz@3,6Ghz CHLADIČ: CM Hyper 212 GPU: Gigabyte ATI HD5770 silent RAM: 2x 2GB DDR2 Corsair DHX 800Mhz@1066Mhz (5.5.5.12 2,1V) HDD: SSD Crucial M4 128GB + WD 640GB AAKS + WD EARS 2TB + 2x Acutake Dark Disc 2 ZDROJ: Seasonic X-460 FanLess Gold DVD: DVD+/-RW Samsung SH-S223Q LS LCD: LG IPS226 (občas i telka Samsung F6740) OS: Win 8.1 AUDIO: AVR Onkyo SR-508 + set Jamo C405 a Asus Xonar DX (optika)
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od faugusztin »

Konecne by ste si mali uvedomit, ze tie cidla nemaju dovod byt presne. Presne musia byt v jednom jedinom bode - v bode, kde sa ma procesor vypnut z dovodu prehriata. To, ze sa to pouziva aj na zobrazovanie teploty CPU je len vedlajsi efekt. Cim dalej si od tejto teploty, tak tym je digitalny senzor nepresnejsi.

Posun o 5 stupnov dole je sposobeny tym, ze Intel zverejnil specifikacie teplot, pri ktorych sa vypinaju 45nm procesory, a CoreTemp mal tuto teplotu nastavenu o 5 stupnov vyssie (a RealTemp o 5 stupnov nizsie).
decried
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od decried »

Nieje to bug ale skor vlastost. Dokazom je ze sa to prejavuje aj na E8400 ES a QX9650.
Niektore ukazuju zle hodnoty pod urcitou teplotou. Napr. je senzor "zaseknuty" na 51° ale od urcitej teploty zacne ukazovat spravne.
QX9650 default
ObrázekObrázek

Pretaktovany, v zatazi zacina ukaztovat spravne
ObrázekObrázek

na niektorych zahranicnych forach sa bezdovodne ztrhla vlna RMA. Intel sa k tomu vyjadril ze je to OK a nemam dovod tomu neverit.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
Misk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Misk »

sem si prave rikal :) ze ten burn vypada vzhledem k chaldici otackam a zahranicnim i domacim testum rozumne ale idle je nejaky vysoky :)
CPU: C2D E8400@3,6GHz 1.26V + CM Hyper 212 Moterboard: ASUS Striker Extreme v1503
Ram: 2 x 2GB Corsair TWIN2X4096-8500C5DF VGA: Asus MATRIX ENGTX 285 HDD: Samsung F1 640GB
Case:TT Armor+ 6000 Black Zdroj: Corsair HX1000 Keyboard: Logitech MK Elite Mouse: Logitech G9/MX 510/MS Sidewinder
(Kdysi davno :D)
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Re: E8xxx - rady, voltáž, chlazení atd.

Příspěvek od HrdinaJan »

Ja jsem se dostal s 8400 pri default napeti na 3,7GHz. Pak jeste slo při 1,38V jit na 4,1GHz a potom jsem mohl zvedat napeti jak jsem chtel ale vejs jsem se nedostal.

Ted mam v krabici v aute novou 8600(tu 8400 jsem musel reklamovat kvuli mereni teploty) tak ji zitra zkusim a dam vedet.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Tak jak jsem rekl tak činím.

E8600 je v desce ASUS P5K Premium.

Zatim testuju na default napeti, ale jak jsem zjistil, tak deska prcesoru pritapi sama. Nevim jestli je to nekde možne vypnout tak napisu jak to je podle CPU-Z. Zatiženi je pomoci PRIME 95.

3,33GHz 1,200V 38/49 stupnu
3,66GHz 1,248V 41/55 stupnu
4,04GHz 1,296V/1,309V 43/61 stupnu
Do ted je na desce nastaveno default napeti, ale jak vidite tak praxe je trochu jina. Jeste jedna zajimavost je, že do 3,66GHz bylo napeti v IDLE i BURN stejne. Při 4,04GHz se pri zatiženi napeti samo zvedlo jak je napsano. Tenhle jev sem mel s Q6600 pri jakemkoli napeti, u tohohlůe CPU se to projevilo az na tech 4,04GHz.

Dalsi update bude jakmile se dotestujou 4,04GHz.

EDIT:
Po asi milionu testu jsem se dostal na 4,5 GHz, ale PRIME pada pri pokusech na 1,416V, 1,424V, 1,448V, 1,456V. Dal jsem nesel, pac to nema cenu CPU takhle rapit.

Na konec nechavam CPU na 4,33GHz při napětí 1,376V. Teploty IDLE/BURN 46/71 stupnu.

Clazeno je to Thermalright Ultra-120 eXtreme + Noctua NF-P12-1300 bežící na 1100 to/min.

EDIT2: Jeste mi nejde do hlavy, jak se muze tohle dvoujadro takhle zahrivat. Beru to tak, ze kdyz jsem mel v desce Q6600 @ 3.4GHz a napeti na 1.45V tak jsem mel uplne stejne teploty jako mam ted s dvoujadrem s mensim napetim a jeste k tomu lepsi vyrobni technologii. Opravdu nechapu. Pasta je stejna, chlazeni kompletne taky.
ASUS MAXIMUS IX HERO+7700K@4,8GHz 1.28V+NOCTUA NH-D15+GIGABYTE AORUS GTX 1080 Ti +Kingston 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 HyperX Predator Series+SSD INTEL 750 400GB+EIZO 3237
palee
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palee »

i když je to lepsi vyrobni technologie, oni při oc docela topí... ty teploty máš myslím ok, zas 4.5GHz na vzduchu není sranda :D ... je to hezký výsledek, možná bych ještě zkusil přidat na vNB, příp. vFSB, jestli to nepomůže k stabilite...
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

Deska da vpohode i 475 takže v tom problem neni. Ted jedu na 10x433.

Ono kdyz to vezmu kolem a kolem tai tech 4.33GHz je více než dostačujici. Jen ty teploty jsou vejs nez jsem čekal.
palee
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od palee »

to jo, ono deska to dá v pohode... jenomže když už dávaš cpu na tak vysoký frekvence, tak je často potřeba přidat, hlavne na vNB, aby to bylo stabilní... ale samozřejmě moc to význam nemá, já jedu taky něco nad 4GHz, úplne to stačí :-D
Majklos88
Nováček
Nováček

Příspěvek od Majklos88 »

Lidi nevíte co bude s medely E8700(3.5Ghz), 8800(3.66Ghz), 8900(3.83Ghz)??
Nic jsem o nich zatim nepřečet, jen mě zarazilo že na první str.od BudyShine je o tom zmíňka!!
Mam zájem o E8600 tak jestli zlevní s příchodem techto procesorů!! 8-)
decried
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od decried »

E8600 je pravdepodobne posledy najrychlejsi dualcore Penryn
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.
HrdinaJan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HrdinaJan »

decried píše:E8600 je pravdepodobne posledy najrychlejsi dualcore Penryn
Ja to vidim taky tak.
TaSSadar
Nováček
Nováček

E8200 nelze přetaktovat - padá ve hrách ne v testech

Příspěvek od TaSSadar »

Zdravím, mám celkem nově tenhle procesor a mám s ním problém s taktováním. Nechci zvedat napětí, ale s default napětím se dostanu pouze na 3GHZ. Nad 3Ghz to spadne při najíždění do windows a zobrazí se BSOD (paměťma to není, A-DATA 800mhz, které jsem používal s E6300, jely i na 1ghz CL5 při 1.9V).

Ovšem toto by nebylo tak hrozné, jenže mě nejede v podstatě stabilně ani oněch 3GHZ. V testech orthosu vše OK, teploty nejdou přes 55stupňů (chlazeno freezerem pro 7). Ale jakmile zapnu nějakou hru, do 20 minut se mi resetne grafická karta (vypne se obraz) a poté asi za 20 sekund se restartuje PC. Když to nemám procesor taktovaný, mohu hrát do aleluja. Mám grafiku 4850 a napadlo mě jedině, že mám moc velkou teplotu na grafice a tím taktováním procesoru to dělá bordel. Přitom mám frekvenční (101Mhz) i napěťový lock na PCIe x16 sběrnici.

Prosím tedy zkušenější o nějakou radu, jak bych tento problém mohl vyřešit. Možná by stačilo zvednou napětí, ale nevím kolik, aby to jelo aspoň těch 3.2Ghz stabilně, ale radši bych napětí nezvedal, co vím tak někteří dosáhli s tímto procesorem s default napětím taktů přes 3.5Ghz.

Předem díky za všechny rady.

P.S. dodávám mou sestavu:
deska: gigabyte EP35-DS3P (chipset má teplotu max 45 stupňů)
procesor: E8200
ramka: ADATA 800MhZ CL5 (2x2GB)
grafika: ATI 4850
zdroj: 55OW LC-power (zdroj dále napájí TV kartu v PCI, tiskárnu, 2 SATA disky, IDE mechaniku, 1 přídavný větrák v casu vzadu)
nikl
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: E8200 nelze přetaktovat - padá ve hrách ne v testech

Příspěvek od nikl »

Napada me jedine zdroj, LC-Power nejsou nic moc, uz je asi dost opotrebovanej. Kdyz totiz zapnes orthos, tak se zatizi jen procak, ostatni je v klidu, ale u hry pracuje naplno grafiky karta, procak taky jede, docitaji se data z disku atd. Ja bych to teda videl na zdroj, pokud mas moznost, zkus to otestovat s jinym, silnejsim a hlavne kvalitnejsim.
"Vědění je moc. Můžeme tolik, kolik známe." F. Bacon
lopatoos
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lopatoos »

Na E8200 jsou v podstatě použity nejhorší jádra z okraje waferu z celé řady E8xxx...takže je možné že jsi prostě narazil na horší kousek :? zkus trochu zvednout to napětí
Co se týče těch restartů...vypnutí monitoru nutně souvisí z grafikou, a pokud je mi známo, grafika se vypíná ze dvou důvodů - málo šťávy (u LC Poweru bych se tomu až tak nedivil) nebo přehřívání.
Při OC se procesor samozřejmě více zahřívá a víc žere, to přináší více tepla do skříně, takže se může přehřívat GPU. Pokud máš navíc ten freezer otočený na výfuk horkého vzduchu do zdroje, připadá v úvahu určitě i přehřívání zdroje :-D Každý zdroj by měl mít tepelnou pojistku a hlavně u levných zdrojů se stává že se při vysokém zatížení prostě vypnou. Poslední věc co mě napadá, taktoval jsem na intelu a to že nastavíš ručně třeba 99 nebo 101 mhz u PCI-E ještě neznamená, že se při přetaktu tato frekvence nebude měnit... Když jsem měl AUTO, 101,100 nebo 99 stále mi padal PC do BSODu s chybou ovladačů grafiky. Fungovalo až 98 mhz, pak šlo všechno bez problému.

1. zkusil bych nejdříve nějak vysledovat teplotu grafiky, jestli není moc vysoká
2. pak zkus odpojit vše nepotřebné a zdroj umístit ven z casu (nebo aspoň sundat bočnici), aby se tolik neohříval od ostatních komponent NEBO jak už psal nikl, otestovat s kvalitnějším kouskem
ASUS STRIKER II EXTREME | INTEL C2D E8400 | PATRIOT DDR3 2GB KIT | GIGABYTE 9800GTX | WD3200AAKS 320GB | LG GSA-4176B | AVER TV Hybrid A16D FM | ENERMAX Liberty 500W | THERMALTAKE Swing
Watercooling: alphacool nexxos XP, SIIE fuzion, eheim 1048 + agb-o-matic, alphacool nexxos III extreme, tubing innovatek PUR 8/10 :)
TaSSadar
Nováček
Nováček

Příspěvek od TaSSadar »

lopatoos píše:Na E8200 jsou v podstatě použity nejhorší jádra z okraje waferu z celé řady E8xxx...takže je možné že jsi prostě narazil na horší kousek ....

díky za radu, vám oboum. Zdroj mě taky napadl, ale neznám nikoho, kdo by měl lepší. Starý není, mám ho vyměněný, bo ten samý se mi odjebal:D Ale asi to bude tím zdrojem, že je slabý či méně kvalitnější. Co se týká teploty na grafice... Mam u grafiky ten box chladič, takže tam mam v load 85 stupňů, ale teplota je stejná i při OC. Takže teplotou to nebude. Spíše bych to viděl na tu špatnou frekvenci, zkusím ji ještě snížit, nebo to bude tím, jak říkáš, že mám málo šťávy:) Freezera mam otočeného směrem k pamětem. Zdroj vytahovat rozhodně nebudu, to už je moc práce:)

Osobně se nejvíc přikláním k chujovému zdroji, ale ten OC se mi nevyplatí, pokud budu muset kupovat nový. Spíše tam zkusim narvat grafiku, která tolik nežere a vypnout jeden z disků i mechaniku a bych z něj vytřískal co nejvíce. Před E8200 a tou deskou EP35-DS3P sem měl E6300 a 965P-S3. Procesor sem měl na 2.6GHZ( z 1.9), grafika byla ATI 3850. Tam mi to taktovat šlo bez zvyšování napětí. A co vím, tak E6300 byla 65nm = větší odběr. 3850 ma sice menší odběr než 4850, ale podle mě by se to rozdílem mezi procesory vyrovnalo....
Grunt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grunt »

Podle mluvy to typuju na severní moravu :D

Ja zas neznam nikoho, kdo si kupuje PC s novou herní grafikou a k ní si nekoupí alespoň Fortrona. Žravost 3850 a 4850 se docela diametrálně liší, proto se taky přikláním ke zdroji. Zkus sehnat jiný a vyzkoušet to.
Case:Fractal Design Core 3000 PSU:Enermax PRO82+ 625W CPU: Intel Core i5-2500K + Gelid Solution Tranquillo rev.2MB: Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev.1.0) Ram: Kingston HyperX XMP Genesis Grey 8GB 1600MHzGPU: GIGABYTE GTX 470 SOC HDD:Samsung SpinPoint F3 500GB, Crucial M4 128 GB
TaSSadar
Nováček
Nováček

Příspěvek od TaSSadar »

jj sem Ostravak. Nekupoval jsem nový komp, ale měnil jsem jenom desku grafiku a procesor. Když jsem kupoval ten PC nový, měl jsem tam gigo ramek, ten procesor E6300, jeden disk, grafika X1650. Takže to ten LC power tahal v pohodě, nebyl důvod tahat fortrona (potom jsem jenom dokoupil paměti). Když se mi ten zdroj asi před pul rokem odpálil, chtěl jsem koupit fortrona, ovšem byl tam větší doplatek a já tolik neměl. Tak až se odpálí příště, tak ho už kupim. Ale jinak nemám možnost vyzkoušet jinačí, kvalitnější zdroj a kupovat nový a riskovat že to stejně nepomůže nechci. Až zase budu měnit grafiku za novější generaci, tak se to už vyplatí, ale pokud to zatím jede, tak to nemám smysl. Přece jen fortron 500W blue storm 2 stojí nějak 1400kč.
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“